Aanleg gras

Aanleg gras

gras

Theorie

dcm aanleg gras

Theorie

 

Gras & Tuin

Voor hoveniers is gras een  onderdeel in het werk. Zo willen de mensen bij het aanleggen van de tuin graag een mooi groen gazon. Een gazon bestaat uit fijner gras dat een mooie groene kleur heeft en er verzorgt uitziet.
Het mengsel voor een gazon bevat de volgende grassoorten:

  • Engels Raaigras
  • Rood zwenkgras
  • Veldbeemdgras
  • Struisgras

Struisgras is een grassoort die mooie fijne grassprietjes geeft met een fris groene kleur. Het is wat lichter dan de andere grassoorten en deze grassoort zie je ook wel op golfbanen. Roodzwenkgras heeft als mooie bijkomstigheid dat het vlinders aantrekt als het bloeit. Je kunt je voorstellen dat de klant vlinders in zijn tuin als pluspunt beschouwd.

Deze combinatie levert je de mooiste grasmat op. Echter ook de gevoeligste. Struisgras houd er niet van om vertrapt te worden, dus voor iemand die veel wil voetballen in de tuin zou het geen geschikte soort zijn. Maar voor iemand die wil genieten van zijn gazon en er lekker in het zonnetje wil zitten is het een prima mengsel!

Gras aanleggen kan in het voorjaar of vroeg in het najaar het beste. In deze periodes heeft gras een groeipiek en zal graszaad snel ontkiemen.

Heel veel achtergrondinformatie vindt je op de website van de grasgids. http://www.grasgids.nl/

polvormers en zodenvormers

Polvormers: hoge sierwaarde. 

Zodevormers: ondergrondse uitlopers. Sterke grasmat.

 

De combinatie van beide soorten zorgt voor een mooie en sterke grasmat.

rhizoom veldbeemd
rhizoom veldbeemd
graspol
graspol

mengsels

Door verschillende grassoorten te mengen in een bepaalde verhouding, kun je een mengsel krijgen die geschikt is voor een bepaald doel. Zo heb je speciale grasmengsels voor sportvelden (SV), gazons (GZ), bermen (B), dijken (D), recreatieterreinen (R) en ook schaduwmengsels.

Binnen een grassoort kun je ook bepaalde rassen of cultivars krijgen. Producenten van graszaad proberen steeds betere soorten te vinden. Bijvoorbeeld soorten die beter tegen ziekten of plagen kunnen, of beter tegen droogte of kou kunnen. In de grasgids staan de grassoorten mengsels en rassen vermeld. Via de link kun je de online grasgids bekijken.

Planten kun je via een determineersleutel op soort opzoeken. Hieronder 2 links met een determinatiemogelijkheid.

Hieronder zie je een afbeelding met een vergelijking uit de grasgids van 2002 tussen verschillende grassoorten. Je kunt zien welk gras minder gevoelig voor ziekten is (resistentie), kleur, standvastigheid (tegen een stootje kunnen) en fijnheid van het blad. (dunnere sprieten is meer sierwaarde)

grasgids online

grasgids 2002
grasgids 2002

gras determineren

interactieve determineertabel

voorbeelden van mengsels

In de natuur zie je dat grassoorten ook kunnen groeien in de schaduw.
In de natuur zie je dat grassoorten ook kunnen groeien in de schaduw.
prairie. Droog en ruw terrein. Ook hier groeien grassoorten die tegen deze omstandigheden kunnen.
prairie. Droog en ruw terrein. Ook hier groeien grassoorten die tegen deze omstandigheden kunnen.

Kwekers van graszaden ontwikkelen mengsels voor verschillende doeleinden.

Wist je dat er grasmengsels zijn die het vooral goed doen in de schaduw? En weet je dat er grasmengsels zijn die weinig meststoffen nodig zijn en veel langzamer groeien dan andere grassoorten? Als je bij de aanleg dit mengsel gebruikt, heb je dus minder maaibeurten en minder bemesting nodig. Je bespaart zo op de onderhoudskosten. In onderstaande links vind je meer informatie over deze mengsels.

 

link naar laag onderhoud grasmengsel

link naar schaduwgras

link naar artikel silhouette gras schaduwmengsel

zaaien

 Aanleg

Als je een stuk gazon gaat aanleggen moet je goed voorbereid te werk gaan.
Je kunt op 2 manieren gras leggen:

  • Graszoden
  • Gras zaaien

Wij concentreren ons op het zaaien. Natuurlijk is het belangrijk om goed uit te meten waar het gazon moet komen.
Allereerst ga je spitten. De grond wordt omgewoeld en nu kun je er meteen compost e.d. doorheen mengen.
Voor een klein oppervlak kun je het zelf aantrappen, voor een groot oppervlak kun je een verzwaarde rol gebruiken.
Je egaliseert het oppervlak mooi en zorgt dat de stenen en klei brokken er uit zijn. Nu kun je zaaien.
Na het zaaien hark je in een V-vorm het gazon netjes aan. Door het harken druk je de graszaden licht in de grond. In plaats van harken kun je het gazon ook narollen. Bij droog weer kun je  water geven. Let op dat je het met een fijne sproeier doet, anders spoel je het graszaad weg!

 

Superstrak wordt het met een kielsteek. Je kunt dan goed zien wat gras wordt en waar de grens van het gazon is. Met een schop graaf je een ondiep geultje. steek met de schop vanaf het gras naar buiten. Recht naar beneden afsteken betekent dat de kant makkelijk later kan worden weggetrapt.

 

Op onderstaand filmpje kun je zien hoe het werkt

aanleg gras

Kielsteek

Een kielsteek is een markering van de rand van het nieuwe gazon. Niet altijd is er een maairand langs het gras.

In het filmpje een demo waarbij iemand gebruik maakt van een panschop om een kielsteekje te maken. Je kunt ook met een steekschop een klein kielsteekje maken.

kielsteek

gras aanrollen grond

Naast het aanlopen kun je ook met een roller de grond nog extra aandrukken. In de video zie je hoe dat moet.

gras aanrollen

gras zaaien machinaal

Kleinere machine en geschikt voor kleinere oppervlaktes.

swincosem graszaaimachine hoveniers en groenvoorzieners

hydro seeding

hydroseeding Oldenzaalsestraat Enschede

hydro seeding Markvoort

hydroseed.jpg
hydroseed.jpg

Hydroseeding (of hydraulische mulch zaaien, hydro-mulchen, hydraseeding) is een proces dat gebruik maakt van een mengsel van zaden, en een slurrie van mulch, water en mest. The slurry wordt in een tank gestopt en het mengsel spuit je op het oppervlak. Vliegtuigen en helikopters kunnen ook worden ingezet. Vaak wordt ook een kleurstof toegevoegd aan de slurrie.

Het wordt toepast op steile hellingen, stuifgevoelige gronden en voor grote oppervlakten. In plaats van graszaden kan ook een bloemenmengsel worden gebruikt. Dan gebruik je geen meststoffen, maar een andere kleefstof. Hierdoor hou je de grond schraal.

hydro grasdemodag oktober 2014
hydro grasdemodag oktober 2014

achtergrondinfo hydroseeding

Naast gras kun je ook hydroseeding toepassen op sedumdaken. Hoe dat werkt? Kijk de video van Dutch greenroof in Holten. Dit bedrijf legt veel groendaken aan.  Check de website voor meer info.

http://www.dutchgreenroof.nl/

greenroof hydroseeding

zoden

Bij het leggen van graszoden pas je dezelfde grondbewerking toe als het zaaien. Ook het vlak maken gaat hetzelfde. Maar in plaats van te zaaien rol je rollen gras op het vlakgemaakte terrein. Deze rollen zijn vaak 1m2 per stuk groot. Er zijn andere maten en oppervlaktes te koop. Hieronder zie je hoe je graszoden legt en de zoden op maat steekt.

zoden of zaaien?

Graszoden hebben 1 groot voordeel. Je ziet meteen het resultaat. Graszoden zijn ook eerder beloopbaar. Na een aantal weken zijn de wortels in de bodem geworteld en kun je het gras belopen. Bij gras zaaien duurt het ruim een week voordat het gras gaat kiemen. Daarna duurt het nog een maand voordat je het grasveld kunt belopen.

Graszoden hebben ook nadelen.

1. Graszoden zijn duurder dan graszaad. Ook het leggen kost meer tijd dan zaaien. (hogere arbeidskosten)

2. Graszoden kun je maar in een paar vastgestelde mengsels kopen. Met graszaad kun je beter inspelen op grondsoort, schaduw, gebruik enzovoort.

 

De hovenier dient de klant te informeren naar de voor- en nadelen, zodat de klant een bewuste keuze kan maken.

turfquick

turfquick is een dun doek, waarop graszaad en bemesting is gestrooid. Het product zit dus tussen zaaien en zoden in. Het doek verteert. Dankzij dit doek heb je sneller een groene mat. Ook is het product goed op hellingen te gebruiken. Het graszaad zal er niet afspoelen.

Naast grasmengsels kun je ook bloemenmengsels via dit systeem gebruiken. Meer info op de website. 

https://www.turfquick.com/nl/
turfquick website

detail turfquick
detail turfquick
leggen turfquick
leggen turfquick

kunstgras

kunstgras wordt behandeld bij aanleg technische voorzieningen.