E-didactiek QR-codes

Achtergrond

QR-codes zijn een moderne variant van streepjes-codes. QR staat voor Quick Response. Deze codes worden veel gebruikt in reclame om potentiële klanten snel naar een website te brengen. Voor veel Smartphones bestaan kleine Apps waarmee je een QR-code kunt scannen en die de daaraan gerelateerde website meteen openen. Een QR-code kan echter ook andere tekst bevatten, bijvoorbeeld een adres, een naam van een school, … Voor het onderwijs is met name de verwijzing naar websites interessant.

Meer over de achtergronden van QR-codes kun je hier vinden.

Voorbeelden van toepassingen

Je kunt de QR-codes op veel manieren in het onderwijs inzetten. Een paar voorbeelden:

  • Leerlingen vragen vaak meerdere malen om dezelfde uitleg. Bijvoorbeeld het gebruik van een d of een t aan het eind van een voltooid deelwoord. Een bekende regel daarvoor is ’t Kofschip. De uitleg daarvan kun je in een filmpje opnemen; dat kun je zelf doen maar op Internet is er vast wel al een filmpje beschikbaar. Maak een QR-code voor de plek van dat filmpje en plak het waar je maar wilt: digitaal in oefeningen die je via de ELO verstrekt, op een grote poster in de klas met de tien meest gevraagde uitlegonderwerpen, in werkboeken, …
  • Plak de QR-code met uitleg over een apparaat op dat apparaat (bijv. veiligheid, bediening, werking, tips, …) voor het vak techniek, zorg en welzijn, … Dat kan ook over snijtechnieken gaan.
  • QR-codes kun je ook afdrukken op stickers en in het leerboek of werkboek plakken. Ook in digitale werkboeken kan dat. De QR-code bevat dan extra info in de vorm van tekst of video.
  • In de prijzenkast de prijzen voorzien van QR-codes en daarmee achtergrondinfo geven via website/filmpje/…, kan ook voor een project of bij de kast waarin leerlingen hun werkstukken tentoonstellen.
  • Een voorbeeld waarbij de QR-code geen URL (internet-adres) van een filmpje of website oplevert maar gewoon een tekst is de volgende: Zet een speurtocht uit binnen of buiten de school waarbij je QR-codes plakt die een tekst bevatten naar het volgende punt in de speurtocht.

Tools

QR-codes uitlezen is simpel, maar er een maken is ook eenvoudig. Alle tools geven je de mogelijkheid de URL van de website op te geven (bijv. www.kennismaatschap.nl) en dan wordt de QR-code voor je aangemaakt. Het plaatje kun je dan kopiëren en in een tekst, poster, presentatie, ... plakken. Sommige tools geven je ook de mogelijkheid om email-adressen, coördinaten van locaties of tekst te genereren.

  • Internet: een gratis QR-code generator vind je op:
    http://zxing.appspot.com/generator
    Kies in het bovenste keuzevakje voor URL en voer de website in (copy – paste gebruiken om geen typefouten te maken). Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om iets anders te genereren.
  • Apple en Android: QRreader van TapMedia is gratis, je kunt er QR-codes mee lezen maar ook mee maken!
    http://www.tapmedia.co.uk/more-apps.htm
  • Het arrangement E-didactiek QR-codes is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2016-11-03 09:41:16
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Deze casus maakt onderdeel uit van de workshop E-didactiek van de Kennismaatschap.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Meer over de achtergronden van QR-codes kun je hier vinden.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schelvis, Marian . (z.d.).

    E-didactiek Mindmappen

    https://maken.wikiwijs.nl/47484/E_didactiek_Mindmappen