Woordenschat!

Woordenschat!

Welkom!

Welkom,

Afgelopen lessen met juf Hanneke heb je woorden geleerd die te maken hebben met 'waarde'. Iets gruwelijk vinden, of fascinerend. Maar ook heb je geleerd wat waardig betekent en welke woorden te maken hebben met waarderen. 

Kunst, juwelen en toneelstukken hebben ook waarde. Jullie gaan als misdaad-journalist voor de krant 'Pieternieuws' een stuk schrijven over een kunstwerk, een koninklijk juweel en een toneelstuk. Dit kunnen jullie goed, omdat je de woorden leert en misschien al kent uit je boek. Je leert zo de woorden die je geleerd hebt goed te gebruiken! 

Heel veel plezier!

Kroonjuwelen

Kroon van Christian V van Denemarken
Kroon van Christian V van Denemarken

Je ziet hier de kroon van Christian V van Denemarken. Dit kroonjuweel werd jarenlang veilig bewaard in een glazen vitrine met de beste beveiliging van de wereld, totdat een bende kunstrovers het kroonjuweel gestolen heeft.

Jij, als journalist van Pieternieuws, gaat over deze spraakmakende kunstroof een kort artikel schrijven. Je begint met het lezen van het onderstaande stuk en je verzint zelf de afloop. Je gebruikt in ieder geval de woorden: imitatie, namaak, vals, origineel, waardeloos, echtheid. Ook bedenk je een goede titel voor je stuk!

 

Afgelopen januari is uit de best beveiligde vitrine ter wereld de kroon van Christian V van Denemarken gestolen. Een bekende bende kunstrovers zit achter deze kunstroof. Terwijl de politie druk op zoek was naar de kroon en de daders, werd in februari de kroon op mysterieuze wijze teruggezet. Kunstkenners en historici vermoeden dat de teruggezette kroon een andere kroon is.

Het ballet

Voor Pieternieuws ben je op pad gestuurd om de nieuwste voorstelling te bekijken van Introdans, één van de beste dansgroepen in Nederland. Je bekijkt de voorstelling, die je hier kunt zien in het filmpje. Je moet als journalist je waardering geven over de dansvoorstelling. In het filmpje zie je de waarderingen die andere journalisten gegeven hebben. Vinden zij het ballet mooi? Welke woorden gebruiken ze hiervoor?

 

 

 

 

Zodra je de voorstelling op het filmpje gezien hebt, schrijf je een kort artikel waarin jij vertelt hoe je het stuk vond. Je gebruikt in ieder geval de volgende woorden: ritme, sierlijk, gratieus, fraai, schoonheid. 

Rijke stinkerds!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijke stinkerds hoor, de mensen die zo'n boot kunnen betalen! Waarnaar stinkt een rijke stinkerd eigenlijk? Naar geld? Of is dit 'stinken' ook figuurlijk...?

Het jacht op de afbeeldingen is in aanbouw...en is alleen te koop voor héle rijke mensen. In de omgeving van Pieterburen woont een hele rijke vrouw, Hertogin Geldalswater, die van varen houdt. Zij heeft dit jacht in bestelling bij de scheepsbouwer. Jij, als goede journalist, hebt gehoord dat er in de dorpen rondom Pieterburen mensen zijn die er verschillend op reageren! Sommige mensen vinden het fantastisch voor haar, anderen zijn jaloers. Natuurlijk ben je op onderzoek uitgegaan en je hebt ontdekt dat Meneer Platzak erg jaloers is, terwijl Mevrouw Weltevree erg blij is voor de hertogin en haar bewondert.

Beschrijf hoe Meneer Platzak en Mevrouw Weltevree zich voelen en gedragen. Gebruik in ieder geval de woorden: afgunstig, bewondering, afgrijselijk, waardevol, waarderen, imponeren.

  • Het arrangement Woordenschat! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hanneke Westerveen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-11-03 11:34:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/maMz7fNjnok
    https://youtu.be/maMz7fNjnok
    Video