Vikingen

Vikingen

Inleiding

In Wieringen is in 1997 in de grond een schat gevonden. Wat voor schat? Bekijk maar eens het volgende filmpje:

Fragment 1

We gaan onderzoeken waar de schat in de grond vandaan komt. Om daar achter te komen ga je filmpjes en websites bekijken, teksten lezen en opdrachten maken.

Wie waren de Vikingen?

In het gebied dat wij nu Scandinavie noemen woonden rond 800 na Christus de Vikingen . Wij noemen ze ook wel Noormannen. In het filmpje zie je hoe ze eruit zagen en waarom ze in grote groepen vertrokken uit hun vaderland.

Fragment 2

De vikingschepen

Om te vertrekken uit hun koude landen bouwden de Vikingen mooie schepen.Het snelste schip was de 'drakkar' . Deze schepen werden zo genoemd omdat ze aan de voorkant met een drakenkop waren versierd. Zo'n schip was ongeveer 23 meter lang en 5 meter breed. Het had een groot wollen zeil.

In het volgende filmpje zie je hoe hij werd gebouwd.

Fragment 3

De eerste reizen

De Vikingen gingen op zoek naar een groen en vruchtbaar land. In dit filmpje zie je welke gebieden ze het eerste ontdekten

Fragment 4

De rooftochten naar Europa

De Vikingen kwamen uiteindelijk terecht in Europa. Daar gingen ze niet alleen heen om handel te drijven. Kijk maar eens naar het volgende filmpje.

Fragment 5

Op de landkaart zie je de routes die de Vikingen veel gebruikten. Vooral Dorestad werd regelmatig aangevallen. Dit was een belangrijke handelsplaats .Daar viel dus een hoop te roven.Deze plaats heet tegenwoordig Wijk bij Duurstede.

Vestigen in Europa

Niet alle Vikingen roofden en plunderden. Dat kan je zien in dit filmpje.

Fragment 6

Op de website van de Zweedse omroep kan je animatiefilmpjes bekijken over het leven in de nederzettingen van de Vikingen.

Je kan ze alleen bekijken als op je computer RealPlayer of QuickTime is geinstalleerd.

Klik hier voor de website van de Zweedse omroep

Het Runenschrift.

In het volgende filmpje leer je meer over de wat de Vikingen nog meer bezig hield.

fragment 7

De Vikingen hadden hun eigen schrift:het runenschrift. Ze gebruikten dit alleen om teksten op gedenkstenen te zetten. Het basisalfabet ven de Vikingen bestond uit  16 runen. Later werd dit uitgebreid tot 24 tekens. Die zie je hieronder:

Het Runen alfabet
Het Runen alfabet

Hier een woord in runentekens.

Wat staat hier?
Wat staat hier?

Het geloof

Wodan
Wodan

Het grootste deel van het Vikingtijdperk vereerden de Vikingen allerlei goden en godinnen. De volgende link stuurt je naar een pagina van een website die gaat over hun geloof. Lees deze informatie goed .

De goden van de Vikingen

Over al deze goden werden veel verhalen verteld. In het filmpje dat hierbij hoort zie en hoor je hoe zo'n verhalenverteller dat deed.

Fragment 8

De Vikingen in ons land.

Wat wij weten van de Vikingen in ons land kan je zien in het volgende filmfragment.

Fragment 9

De ondergang van de Vikingen

Hoe de Vikingen ten onder gingen kan zie je in het volgende fragment:

Fragment 10

Afsluiting

We zijn deze les begonnen met de vraag waar de schat vandaan kwam. Je hebt daar nu vast al een idee over. Kijk naar het volgende filmpje om te zien of je gelijk hebt :

Fragment 11

Als afsluiting kan je nog een vikingschip maken en/of een vikinghuis bouwen. Voor de huizen moet je de bouwplaat hieronder printen. 

Knip de onderdelen uit en plak ze op stevig karton. De stippellijnen zijn de vouwranden.De witte stukjes de  plakranden. Zorg dat je eerst alles vouwt. Plak dan de muren vast en plaats als laatste het dak erop. 

Voor het scheepje zie hieronder hoe je dat kunt maken.