Het Groene Lyceum - klas 2 - Lesgeven

Het Groene Lyceum - klas 2 - Lesgeven

Wat ga ik doen?

Leerdoelen

Bij Sport & Bewegen hoort meer dan alleen een trucje leren. In de sport lopen niet alleen sporters rond maar ook bijvoorbeeld trainers, coaches, scheidsrechters en organisatoren horen erbij. Je moet in staat zijn regelende taken uit te voeren waardoor het mogelijk wordt samen te sporten.

Die regelende taken bestaan bij deze opdracht uit:

- organiseren

- uitleggen

- begeleiden

 

Met deze opdracht kun je ook laten zien dat je bepaalde competenties bezit. In deze opdracht komen de volgende competenties aan de orde:

1. Presenteren:

- de uitleg opbouwen

- oogcontact en stemgebruik

 

2. Materialen en middelen inzetten

- instructie over gebruik van materialen en middelen

 

3. Vakdeskundigheid toepassen

- vakkennis delen en overdragen

 

Van minimaal één onderdeel vul je na afloop de competentieregistratie EN een portfoliobewijsstuk in. Bovendien vraag je de docent ook om je competentieregistratie bij dat onderdeel in te vullen.


Lesaanbod

In principe krijg je alle informatie die je nodig hebt tijdens de praktijklessen Sport & Bewegen. Alle aandachtspunten kun je ook nog eens terugvinden in het voorbereidings- en het beoordelingsformulier.

 

Tijdsduur en planning

Je geeft de les op het moment dat je afgesproken hebt met je docent. Een week daarvoor heb je de mogelijkheid om je voorbereiding in te leveren. De voorbereiding kun je dan bespreken met je docent. Aan de hand daarvan kun je eventueel nog aanpassingen doen.

Zet dus in je agenda:

1. wanneer bespreek ik de voorbereiding met mijn docent?

2. wanneer geef ik de les?

 


Hoe ga ik het doen?

Theoretische voorbereiding

Voor deze opdracht heb je informatie nodig over:

 

1. Voorbereiden van een les

 

De linkjes die hieronder staan kun je gebruiken voor informatie en inspiratie. Neem er gerust uit over. Probeer het wel in eigen woorden in je voorbereiding op te nemen. Op die manier maak je jezelf het spel het snelst 'eigen'.

Afgooispelen

Tikspelen

 

2. Uitleggen

 

Het is ook handig om wat meer te weten over de kunst van het uitleggen. In het bestandje hieronder staan de belangrijkste tips!

Open bestand Instructie geven

Praktische voorbereiding

Je bereidt de les voor aan de hand van het voorbereidingsformulier. Op die manier weet je zeker dat je niks vergeet. Het is belangrijk om de les van tevoren goed te overdenken. Wat kan er allemaal mis gaan? Wat doe ik dan? Het voorbereidingsformulier helpt je daarbij.


Open bestand Voorbereidingsformulier

Wat laat ik zien?

Individuele uitwerking

Je zorgt ervoor dat alles wordt klaargezet (omgaan met materialen!) en je legt het spel aan de rest van de klas uit (opbouwen van een instructie!). Je begeleidt het spel ook, dat betekent dat je eventueel tips geeft en scheidsrechter bent (vakdeskundigheid!). Na afloop wordt uiteraard alles netjes opgeruimd.

 

Hoe word ik beoordeeld?

Beoordelingsformulier

Om beoordeeld te worden moet je:

 

- het voorbereidingsformulier inleveren (voordat je de les geeft!)

- is de competentieregistratie voor minimaal één competentie ingevuld

- heb je een portfoliobewijsstuk gemaakt en in je ontwikkelingsplan gezet

 

Je wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Wil je precies weten hoe je beoordeeld wordt? Bekijk dat formulier!

 

 

Open bestand Beoordelingsformulier

Wat heb ik geleerd?

Je hebt geleerd waar je aan moet denken bij het organiseren, het uitleggen en het begeleiden van een spel. Daarnaast heb je geleerd op welk niveau je bepaalde competenties al beheerst.