Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Inleiding

Een van Nederlands beroemdste schilders is Vincent van Gogh.  Over zijn leven gaat deze les. In het volgende filmpje hoor je al een beetje meer over deze schilder. ?

Wat ga je doen?

Zonnebloemen
Zonnebloemen

Aan het einde van deze les heb je een beeld van het leven van Vincent van Gogh. Daarbij is zijn werk natuurlijk heel belangrijk. Veel informatie krijg je via filmpjes of websites. Hierna volgt steeds een opdracht. Ga maar snel aan de slag!  ?

Een eerste kennismaking

Vincent van Gogh heeft geen makkelijk leven gehad. Wat we daarmee bedoelen kan je zien in het filmpje.

Donkere periode

Vincents' leven kan verdeeld worden in een aantal periodes. Dit hoofdstuk gaat over de tijd die we ook wel "De donkere periode" noemen. Kijk maar naar het filmpje.

De lichte periode

Na de donker periode kwam een lichtere periode in het leven van Vincent. Deze twee filmpjes vertellen je daar meer over.?

Zelfportretten

Vincent van Gogh heeft heel veel zelfportretten gemaakt. Wel ruim 40! Een aantal hiervan kan je bekijken in de volgende animatiefilm. ?

Na zijn dood

Het verhaal van Vincent van Gogh hield niet op na zijn dood. Zoals je weet, had hij enorm veel schilderijen gemaakt. Wat hiermee gebeurde vertelt het volgende filmpje.

Wanneer ben je klaar?

Je weet nu veel meer over het leven en werk van een van de beroemdste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn werk kun je bekijken in verschillende musea. In Amsterdam is zelfs een museum met alleen zijn werk: Het Vincent van Gogh museum.

Bekijk maar de site en zeker ook het filmpje. Dat vind je onder het kopje :"Van Gogh in vogelvlucht".?

Zijn kunst heeft mensen op allerlei manieren geïnspireerd. Als afsluiting van deze les kun je nog een laatste filmpje bekijken. Hierin hoor je de hitsong "Vincent" gezongen door Don McLean. 

  • Het arrangement Vincent van Gogh is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    DigilessenPO
    Laatst gewijzigd
    2012-12-06 14:30:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les gaat over het leven en werk van Vincent van Gogh. Er wordt gekeken naar de donkere en lichte periode. De invloed van zijn werk op de kunstgeschiedenis loopt als een rode draad door de les heen.
    Leerniveau
    PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    impressionisme, schilderkunst, vincent van gogh