Studieplan niveau 3 en niveau 4 klas 1 2012 - 2013

Studieplan niveau 3 en niveau 4 klas 1 2012 - 2013

Studieplan N31 N41

Het studieplan is een soort handleiding voor het schooljaar.
De volgende hoofdstukken vind je terug:
- Examenstandaarden;
- Planning;
- Oefensituaties;
- Vakkennis en vakvaardigheid;
- Coaching;
- Leerplicht, kwalificatieplicht en aanwezigheid;
- Maandplanning;
- Jaarrooster;
- Belangrijke data;
- Planning portfolio.

In deze WikiWijs vind je een digitale uitwerking van het studieplan.
Opdrachten, websites, e.d. kun je vinden door in deze WikiWijs door te klikken.

Een 'papieren'-versie van het studieplan staat hieronder.

Open bestand Studieplan N31 N41 2012 - 2013

Oriëntatie beroepsbeeld

Jij bent nu gestart met een MBO opleiding. De reden voor de keuze van deze opleiding verschilt. Sommigen van jullie hebben deze keuze gemaakt vanuit het motief van het toekomstige beroep, anderen omdat deze keuze door anderen is aangeraeden. Weer anderen is het niet zozeer de opleiding, maar de school of vriendenclub die leidend is bij de keuze voor de opleiding.

Het peilen van de verwachtingen van het beroepsbeeld is belangrijk. Dit beroepsbeeld kan een referentiepunt vormen bij de te ondernemen activiteiten. Dit kan ertoe leiden dat de nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van specifieke bekwaamheden.

Bekijk het beroepsbeeld van de opleiding waar jij nu mee gestart bent.

Bron: kwalificatiesdossier (kwalificatiesmbo.nl)

Vakbekwaam hovenier

Context van de kwalificatie De vakbekwaam hovenier is werkzaam bij een hoveniersbedrijf. 
Typerende beroepshouding

De vakbekwaam hovenier werkt zeer zorgvuldig en precies. Hij moet voorzichtig met zijn omgeving omgaan. Hij dient te beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de eigen werkzaamheden en die van zijn medewerkers. Hij moet vanuit zichzelf zorg willen dragen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Van hem wordt verwacht dat hij zich in contact met opdrachtgevers/omstanders/derden/collega’s weet te gedragen conform de maatschappelijk geldende normen en regels. Hij dient communicatief vaardig te zijn, klantgericht en hij is initiatiefrijk binnen zijn eigen verantwoordelijkheidsgebied, waarbij hij rekening houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om goed te kunnen werken met een team dient hij sociaal vaardig te zijn.

 

Rol en verantwoordelijkheden

Afhankelijk van de omvang van het bedrijf werkt de vakbekwaam hovenier in teamverband en/of op aanwijzing van de opzichter/uitvoerder of ondernemer. Hij heeft een uitvoerende en aansturende rol en is daarbij verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn eigen werk en dat van de medewerkers in zijn ploeg, de gereedschappen en materialen, het toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen en de veiligheid op de werkplek. Hij is tevens verantwoordelijk voor de planning en de coördinatie van het werk.

 

Complexiteit De complexiteit van het beroep wordt met name bepaald door de volgende factoren: - grote diversiteit aan werkzaamheden; - specialistische kennis van uitoefening van het beroep; - aanwezigheid van opdrachtgever tijdens de uitvoering; - wisselende weersomstandigheden en invloed van seizoenen; - werken met uitzendkrachten; - mechanisering van werkzaamheden; - de sterke verschillen in werkomstandigheden per project; - communicatie met opdrachtgevers/omstanders/derden.

Beroepenclip hovenier

Vakbekwaam medewerker groenvoorziening

Context van de kwalificatie

De vakbekwaam medewerker groenvoorziening is werkzaam bij een groenvoorzieningbedrijf of bij de buitendienst van een gemeente, waterschap of provincie. 
 

Typerende beroepshouding

De vakbekwaam medewerker groenvoorziening dient te beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de eigen werkzaamheden en die van zijn directe medewerkers. Hij moet vanuit zichzelf zorg willen dragen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Van hem wordt verwacht dat hij zich in contact met opdrachtgever/publiek/derden/collega’s weet te gedragen conform de maatschappelijk geldende normen en regels. Hij dient communicatief vaardig te zijn en hij is initiatiefrijk binnen zijn eigen verantwoordelijkheidsgebied, waarbij hij rekening houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om goed te kunnen werken met een team dient hij sociaal vaardig te zijn.

Rol en verantwoordelijkheden

Afhankelijk van de omvang van het bedrijf werkt de vakbekwaam medewerker groenvoorziening in teamverband en/of op aanwijzing van de opzichter/uitvoerder of ondernemer. Hij heeft een uitvoerende en aansturende rol en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn eigen werk en dat van de medewerkers in zijn ploeg, de gereedschappen en materialen, het toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen en de veiligheid op de werkplek. Hij is tevens verantwoordelijk voor de planning en de coördinatie van het werk.

Complexiteit De complexiteit van het beroep wordt met name bepaald door de volgende factoren: - grote diversiteit aan werkzaamheden; - specialistische kennis van uitoefening van het beroep; - aanwezigheid van derden bij de uitvoering; - wisselende weersomstandigheden en invloed van seizoenen; - werken met uitzendkrachten; - mechanisering van werkzaamheden; - de sterke verschillen in werkomstandigheden per project; - communicatie met opdrachtgever/publiek/derden; - toepassen van de flora- en faunawet.

Manager natuur en recreatie

Context van de kwalificatie

De manager natuur en recreatie kan werkzaam zijn bij bedrijven die zich bezig houden met beheer, aanleg en/of onderhoud van een natuur- en landschapsgebied, bedrijven in de groenvoorziening, recreatiebedrijven, waterschappen of bij aannemersbedrijven, hoveniersbedrijven en adviesbureaus. Dit kunnen zowel overheidsorganisaties, stichtingen of bedrijven uit de private sector zijn. Hij kan ook als zzp’er werken. De manager natuur en recreatie verricht zijn werkzaamheden op kantoor en op locatie. Voorbeelden van locaties waar hij zijn werkzaamheden verricht, zijn in een natuur- en landschapsgebied, openbaar groen, recreatieterrein, waterpartijen en tuin.

Typerende beroepshouding De manager natuur en recreatie heeft een klant- en publieksgerichte opstelling en is ondernemend en initiatiefrijk. Hij anticipeert tijdig op zich voordoende situaties en weet waar de prioriteiten liggen in de werkvoorbereiding en uitvoering. Daarnaast heeft hij een organisatorische, coachende en motiverende houding. Hij is integer en toont zich een betrouwbare partner zowel intern als extern.
Rol en verantwoordelijkheden

De manager natuur en recreatie heeft een organisatorische, coördinerende, controlerende en aansturende rol. Afhankelijk van de omvang en het soort bedrijf zal de functie meer of minder gericht zijn op werkvoorbereiding of uitvoering danwel een combinatie van beide. De manager natuur en recreatie werkt zelfstandig zonder tussentijds verantwoording af te leggen aan zijn leidinggevende. Zijn leidinggevende heeft wel de eindverantwoordelijkheid. De manager natuur en recreatie is in het algemeen verantwoordelijk voor de organisatie en de kwaliteit van het werk volgens opdrachtspecificaties, alsmede de snelheid waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd. Hij kiest wat prioriteit heeft. Hij is verantwoordelijk voor de verdeling van werkzaamheden in overleg met medewerkers en zijn leidinggevende. Hij is er verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving en voor het naleven van procedures en (veiligheids)voorschriften door werknemers. Verder draagt hij budgetverantwoordelijkheid voor bepaalde bestedingen. Hier geldt dat per situatie of per project een grensbedrag is vastgesteld, cq. een begroting is opgesteld. Hij legt hiervoor verrantwoording af aan zijn leidinggevende. De manager natuur en recreatie voert overleg met opdrachtgevers, onderaannemers en bespreekt de voortgang van het werk met de medewerkers. Hij rapporteert over de voortgang van het werk aan zijn leidinggevende. Indien de manager natuur en recreatie meewerkt in de uitvoering, is hij verantwoordelijk voor zijn eigen werk.

 Complexiteit De manager natuur en recreatie heeft een diversiteit aan werkzaamheden. Elk project/opdracht wordt gecompliceerd door verschillende omstandigheden. Standaardwerkwijzen worden gecombineerd en werkzaamheden worden dan op basis van inzichten in de werkuitvoering uitgevoerd. De manager natuur en recreatie houdt bij zijn werkzaamheden rekening met en speelt in op wisselende bedrijfssituaties, werkzaamheden, werkomstandigheden en eisen van opdrachtgevers. Hij stemt verschillende factoren op elkaar af, maakt afwegingen en stelt prioriteiten. Het gaat hierbij onder meer om het verloop van de werkzaamheden, veiligheid van zichzelf, medewerkers en omgeving, beschikbare tijd en middelen, seizoen- en weersomstandigheden, wet- en regelgeving en de kostprijs. Het verkrijgen van betrokkenheid van medewerkers bij kwaliteitszorg en het naleven van regels en afspraken is een complex geheel. De manager natuur en recreatie staat voor de opgave om in te spelen op onvoorziene (omgevings)factoren. Dit vraagt om snelle oplossingen die zo min mogelijk extra tijd of geld kosten. Hij staat voor de opgave om een adequate inschatting van de situatie te maken en voorstellen te doen of de werkzaamheden moeten doorgaan of dat er naar andere oplossingen gezocht moet worden. Hij anticipeert op een manier waardoor het afbreukrisico voor het bedrijf het laagst is en een zo optimaal mogelijke voortgang van de werkzaamheden wordt bewerkstelligd.

Beroepenclip waterbeheerder

Beroepenclip milieufunctionaris

Diploma's N&Gr.

Diploma's Natuur & Groene ruimte

Niveau 2

  • Medewerker buitenruimte

Niveau 3

  • Vakbekwaam hovenier
  • Vakbekwaam medewerker groenvoorziening

Niveau 4

  • Manager natuur en recreatie
    • Middenkaderfunctionaris Hoveniersbedrijf
    • Middenkaderfunctionaris Land, water en milieu

Examenstandaarden

Vakbekwaam hovenier

Open bestand 253-1 Onderhoud particulier groen

Open bestand 253-2 Aanleg tuin

Vakbekwaam medewerker groenvoorziening

Open bestand 252-1 Aanleg openbaar groen

Open bestand 252-2 Onderhoud openbaar groen

Manager natuur en recreatie

Open bestand 090-1 Outdoor manager 1

Jaarrooster en planning

Het jaarrooster BPV van alle klassen afdeling Natuur en Groene ruimte.

Jaarrooster BPV Natuur & Groene ruimte 12-13

De planning van het schooljaar in perioden, weeknummers en data.

Periode Weeknummer Data
1a 36 t/m 42 3 september t/m 19 oktober 2012
1b 44 t/m 49 29 oktober t/m 7 december 2012
2a 50 t/m 5 10 december t/m 1 februari 2013
2b 6 t/m 12 4 februari t/m 22 maart 2013
3a 13 t/m 20 25 maart t/m 17 mei 2013
3b 21 t/m 27 20 mei t/m 5 juli 2013


Maandplanning
In de maandplanning worden de activiteiten die voor jou van belang zijn opgenomen. Denk hierbij aan praktijkleren, vrije dagen, externe workshops, etc. Bekijk deze maandplanning regelmatig.

Maandplanning deelnemers Natuur & Groene ruimte 2012-2013

Oefensituaties

Van onderstaande oefensituaties komen bewijsstukken in het portfolio. Gebruik voor het maken van een bewijsstuk de "Checklist bewijsstuk".
In het bewijsstuk ga je reflecteren op de kerntaken en werkprocessen. Bekijk in de examenstandaard de prestatieindicatoren en verwerk deze in het bewijsstuk.
Laat het bewijsstuk controleren en voorzien van opmerkingen en handtekeningen van de praktijkopleider van het BPV-bedrijf. Zonder deze opmerkingen en handtekening wordt het bewijsstuk niet goedgekeurd.

 

Open bestand Checklist bewijsstuk - PDF

Open bestand Checklist bewijsstuk - Word

Oefensituaties Uitvoering periode Uiterlijke inleverdatum
Project 1 Periode 1a Vrijdag 19 oktober 2012
Project 2 Periode 1b Vrijdag 7 december 2012
Project 3 Periode 2a Vrijdag 1 februari 2013
Project 4 Periode 2a Vrijdag 1 februari 2013
Project 5 Periode 2b Vrijdag 22 maart 2013
Project 6 Periode 2b Vrijdag 22 maart 2013
Project 7 Periode 2b Vrijdag 22 maart 2013
Project 8 Periode 3a Vrijdag 17 mei 2013
Project 9 Periode 3a Vrijdag 17 mei 2013
Project 10 Periode 3a Vrijdag 17 mei 2013
Project 11 Periode 3a Vrijdag 17 mei 2013
Project 12 Periode 3b Vrijdag 14 juni 2013
Project 13 Periode 3b Vrijdag 14 juni 2013
Project 14 Periode 3b Vrijdag 14 juni 2013

Vakkennis en vakvaardigheid

Om goed te kunnen functioneren in eerder genoemde oefensituaties doe je kennis en vaardigheden op door onderstaande vakkenis en vakvaardigheidlessen te volgen. Daarin staan vakkennis en vakvaardigheid centraal.

Overzicht leereenheden voor Groene Ruimte
Overzicht leereenheden van het Ontwikkelcentrum voor Groene Ruimte

Overzicht arrangementen voor Groene Ruimte
Overzicht van de arrangementen en leereenheden voor Groene Ruimte

0. Algemene onderdelen

0.1. Flora en Faunakennis

Flora en Faunakennis

0.2. VCA (basisveiligheid)

VCA Basis

0.3. Gebruik machines

0.3.1. Motorkettingzaag

Motorkettingzaag

0.3.2. Bosmaaier

0.3.3. Bladblazer

0.4. Bodem en bemesting

0.4.1. Bodem en grondsoorten

Bodemkunde en landschappen van Nederland
Bodemkunde en landschappen van Nederland gemaakt door H. G. Moesker

Beoordelen van profiel en perceel
Leereenheid beoordelen van profiel en perceel

0.4.2. Bodemverbetering

0.4.3. Bemesting gazon en beplanting

Bemesting: voeding voor de plant
Bemesting: voeding voor de plant Gemaakt door H. G. Moesker

0.5. Gereedschap- en machineonderhoud

0.6. Uitzetten, landmeten en waterpassen

Landmeten

0.7. Projectadministratie

Projectadministratie

1. Onderhoud groen

De volgende vijf links gebruiken we de komende zes weken voor de theorie over onderhouden beplantingen. In week 6 vind er een toetst plaats over alle vijf de leereenheden.

Leereenheid Hagen onderhouden

Leereenheid Park en Laanbomen onderhouden

Leereenheid Struiken, Heester, Coniferen en Sierbomen onderhouden

Leereenheid Border- en Perkbeplanting onderhouden

Leereenheid Bosplantsoen onderhouden

2. Onderhoud waterpartijen

3. Onderhoud verhardingen

4. Aanleggen groen

Graszoden leggen

Grasveld inzaaien

Sportveld inzaaien

Bermen en Dijken inzaaien

5. Aanbrengen verhardingen

Aanleggen verhardingen
Leereenheid aanleggen verhardingen

Aanleggen van grootschalige verhardingen
Leereendheid aanleggen van grootschalige verhardingen

6. Aanleggen riolering en drainage

Coaching

Voor de begeleiding van jou in de opleiding krijg je een coach. Er zijn 4 lesuren per week in het rooster waarin de coaching centraal staat. Ook komt de coach 3x per schooljaar bij je op BPV-bezoek. Tijdens de coachuren worden diverse onderwerpen behandeld. Hieronder een overzicht van deze onderwerpen.

Tijdens je opleiding ervaar je dat je sommige vaardigheden al heel goed kunt of dat je van een bepaald onderwerp al veel kennis hebt. In sommige situaties ga je ervaren dat je nog niet alles weet of kunt. Om dit voor jezelf goed in beeld te brengen kun je gebruik maken van het formulier Persoonlijk Ontwikkelings Plan.

Open bestand Formulier Persoonlijk Ontwikkelings Plan

Binnen de opleiding krijg je veel werk te doen. Het is handig om hierin voor jezelf het overzicht te bewaken, zodat je dit werk kunt plannen en organiseren. Hiervoor kun je gebruik maken van het formulier Persoonlijk Activiteiten Plan.

Open bestand Formulier Persoonlijk Activiteiten Plan

Presentatie BPV-bedrijf

Open bestand Presentatie BPV-bedrijf N31 N41

Onderwerp: Presentatie BPV-bedrijf

Periode uitvoering: Zie planning

Cesuur / beoordeling / afsluiting: Minimaal aantal punten behalen

30 oktober 2012
Danny de Laat
Chris Stopel
Sjors van Woudenberg
Thomas Nijland

6 november 2012
Thomas Hofste
Fabian Olde Engberink
Joost Eertman
Sanne Rademaker

13 november 2012
Ricardo Alkema
Brian Jansen
Kristian Lammertink
Jurrian Daenen
Bram Vaalt

20 november 2012
Geen presentaties

27 november 2012
Mark Tijkorte
Timo Brughuis
Rick Tijhoff
Roel Nijland
Robin Weenk

4 december 2012
Jorg Nijmeijer
Dennis Mollink 
Maarten Kreuning
Stef Steggink

Vakliteratuur presentatie

Onderwerp: Vakliteratuur presentatie

Periode uitvoering: Zie planning

Cesuur / beoordeling / afsluiting: Minimaal aantal punten behalen

Planning presentaties:

Ricardo Alkema 21-1
Thomas Hofste 21-1
Brian Jansen 4-2
Danny de Laat 25-2
Fabian Olde Engberink 25-2
Chris Stopel 4-2
Mark Tijkorte 25-2
Sjors van Woudenberg 25-2
Jorg Nijmeijer 25-2
Timo Brughuis 14-1
Joost Eertman 14-1
Maarten Kreuning 25-2
Kristian Lammertink 21-1
Dennis Mollink 25-2
Roel Nijland 11-2
Thomas Nijland 11-2
Stef Steggink 25-2
Rick Tijhoff 25-2
Robin Weenk 11-2
Jurrian Daenen 25-2
Bram Vaalt 25-2

Open bestand Vakliteratuur presentatie N31 N41

BPV-verslag

Onderwerp: BPV-verslag 1

Periode uitvoering: 1a t/m 1b

Inleveren: voor vrijdag 21 december 2012

Cesuur / beoordeling / afsluiting: Verplicht inleveren

 

Richtlijnen BPV-verslag N31 N41 sept. - dec. 2012

Onderwerp: BPV-verslag 2

Periode uitvoering: 2a t/m 3b 

Inleveren: voor vrijdag 14 juni 2013

Cesuur / beoordeling / afsluiting: Cijfer moet minimaal 5,5 zijn.

Richtlijnen BPV-verslag N31 N41 jan - jun 2013

Loopbaan en burgerschap

Loopbaanbegeleiding is een nieuw element in het onderwijs en onlosmakelijk verbonden met competentiegericht leren. Loopbaanbegeleiding start met begeleiding bij studie en leidt naar een situatie waarin de deelnemer zonder begeleiding zijn eigen loopbaan kan sturen.

Twee elementen spelen een centrale rol bij loopbaanbegeleiding: ontwikkeling van de deelnemer als persoon en ontwikkeling van de deelnemer als (toekomstig) beroepsbeoefenaar.

Open bestand LLB opdracht 1 Toekomstverwachting, beroepsbeeld en opleidingsverwachting

BPV bezoeken en beoordeling

BPV-bezoeken en beoordeling.

In het schooljaar komt de coach drie keer bij jou op BPV-bezoek.
Tijdens het 1ste bezoek bespreken wij jouw functioneren in de eerste weken, hoe de kennismaking verlopen is en bekijken we het studieplan en maken afspraken over de onderwerpen die dit schooljaar op de BPV aan de orde (kunnen) komen. 

In het 2de bezoek bespreken we met elkaar jouw functioneren tot nu toe. Hoe vind jij dat het gaat, wat vind je praktijkopleider ervan en heb jij voor jezelf aandachtspunten en/of wensen voor de rest van het schooljaar op de BPV. Tot slot vullen we een beoordelingsformulier in, zodat jij weet wat goed gaat en wat aandachtspunten zijn. Hier kun je de rest van het schooljaar aan werken, zodat je aan het eind van het schooljaar een goede beoordeling kunt behalen.

Aan het eind van het schooljaar komt de coach voor de 3de keer op BPV-bezoek bij jou. In dit gesprek ontvang je een eindbeoordeling over jouw functioneren gedurende het gehele schooljaar tijdens de BPV.

De formulieren die gebruikt worden voor de beoordeling staan hieronder.

Open bestand Beoordeling functioneren BPV N&Gr. niv. 3 Vakbekw. hovenier.pdf

Open bestand Beoordeling functioneren BPV N&Gr. niv. 3 Vakbekw. medew. groenvoorziening.pdf

Open bestand Beoordeling functioneren BPV N&Gr. niv. 4 Manager natuur en recreatie.pdf

Studiegids

Download hier de MBO studiegids.

Studiegids MBO ALMELO Schooljaar 2012-2013

Download hier de opleidings specifieke studiegids voor het leerjaar 2012 - 2013.
- Vakbekwaam hovenier
- Vakbekwaam medewerker groenvoorziening
- Manager natuur en recreatie

Vakbekwaam hovenier instroomjaar 2012-2013

Vakbekwaam medewerker groenvoorziening instroomjaar 2012-2013

Manager natuur en recreatie instroomjaar 2012-2013

Leer- en kwalificatieplicht en aanwezigheid

Leerplichtwet
AOC Oost verzorgt onderwijs en is van daaruit veplicht om de leerplichtwet uit te voeren. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen tot zijn 18e verjaardag naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Dit is verplicht. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat  dit ook daadwerkelijk gebeurt. Scholen zijn verplicht, na uiterlijk drie achtereenvolgende verzuimdagen, spijbelende leerlingen te melden bij de gemeente. Ook meldt de school wanneer de leerling gedurende vier opeenvolgende lesweken meer dan 3 dagen of 16 afzonderlijke uren bij elkaar opgeteld verzuimt.

Kwalificatieplicht
Na het laatste schooljaar van de leerplicht begint de kwalificatieplicht voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben gehaald. Een startkwalifacatie is een havo-, vwo-, of mbo-diploma niveau 2. De overheid ziet dit niveau als minimumvereiste voor een goede participatie in de maatschappij.
Als je voor je 18e jaar een startkwalificatie hebt behaald blijf je tot de dag dat je 18 jaar wordt leerplichtig. De kwalificatieplicht verplicht alle jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie een volledig onderwijsprogramma te volgen.

Aanwezigheid
Door de leerplichtwet en kwalificatieplicht wordt je geacht 100% van de onderwijstijd tijdens de lessen en de BPV aanwezig te zijn. Bij ziekte op schooldagen meld je dat bij de receptie van onze school. Ben je tijdens de BPV ziek dan meld je dit zowel bij het BPV-bedrijf als bij de schoolreceptie. Doet zich een bijzondere situatie voor dan kan je, in overleg met je coach, vrij van onderwijs gegeven worden. Ben je ongeoorloofd afwezig, dan wordt conform de leerplicht of kwalificatieplicht melding gemaakt bij de leerplichtambtenaar.
Voor iedereen geldt: doordat je de onderwijsovereenkomst met de school ondertekend hebt, gaat de school er vanuit dat je het lesprogramma onderschrijft en dus 100% volgt. Ben je minder dan 80% van de onderwijstijd aanwezig, dan kan dat invloed hebben op je studiebeoordeling. Een docent kan ook bepalen dat je voor een voldoende beoordeling 100% aanwezig moet zijn.
Als je te laat komt zonder geldige reden wordt je niet toegelaten in de les en als afwezig geregistreerd.