Gebruik van de beamer

Gebruik van de beamer

Inleiding

In veel lokalen hangt een beamer/scherm of een digibord waarop je kunt projecteren.

Omdat de meeste docenten nog geen laptop hebben is gebruik ervan het gemakkelijkst vanuit de vaste docentenpc die aan beamer of digibord is gekoppeld. Aansluitingen zitten vaak verstopt in kastjes en/of kabels zijn aan elkaar vast getaped. Na het pilotjaar zullen meer docenten gaan werken met eigen laptops en wordt het gemakkelijker om je laptop aan te koppelen.

 

Via elo of educatief netwerk is het materiaal dat je wilt tonen oproepbaar via de docentenpc.


 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College en is aangepast voor gebruik voor het Mondriaan College.

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteur: Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

aangepast door Linda le Grand Mondriaan College Oss

 

Presentatietips

Zorg dat je tijdens het presenteren niet voor het scherm staat. Alles wat met de beamer gepresenteerd wordt is ook zichtbaar op je laptop. Wen jezelf dus aan naar de laptop te kijken en niet naar het scherm. Op deze manier houd je contact met je leerlingen en sta je niet voor het scherm.

Wil je dingen aanwijzen op het scherm, of je Powerpoint presentatie op afstand bedienen, maak dan gebruik van een "presenter" met laserpoint. Te koop voor zo'n 20-30 euro.
Met gebruik van een presenter ben je een stuk flexibeler.

Wil je de aandacht niet meer op het scherm, maar de beamer nog wel aangesloten laten op je laptop voor later gebruik, dan kun je het beamerscherm op zwart zetten door op je laptop een bepaalde toetscombinatie te gebruiken (vaak is dit Fn-gecombineerd met één van de functietoetsen). Met deze toetscombinatie switch je tussen de volgende mogelijkheden:

  • Beide schermen aan.
  • Laptopscherm aan en beamerscherm uit.
  • Beamerscherm aan en laptopscherm uit.

 

Meeer tips voor docenten: Presentatietips

 

 

Oefening:
1. Maak gebruik van de beamer tijdens een les en let op je plaats in het lokaal.
2. Maak een kort verslagje en beantwoord hierin de volgende vragen:

  • Heb je goed contact met je leerlingen tijdens het presenteren?
  • Sta je niet te vaak voor het scherm?
  • Heb je het beamerscherm uitgezet met FN-functietoets op het moment dat je hem niet gebruikte?

 

Voorbeelden gebruik

 

De combinatie van laptop, beamer en internet geeft jou als docent ombeperkte mogelijkheden. Je kunt de actualteit in de klas brengen met het internet, filmpjes laten zien en een digitale lesopzet tonen. Door een digitale lesopzet te tonen breng je structuur aan in je les en weten de leerlingen waar ze aan toe zijn. Dit geldt ook voor het tonen van de studiewijzer op het scherm.


Met behulp van Powerpoint of andere presentatiesoftware (bijv. Prezi) kun je de belangrijkste lesstof onder de aandacht brengen, afgewisseld met afbeeldingen en filmpjes. De linkjes naar internet of videofragmenten kun je in de Powerpoint plaatsen. Je verliest geen kostbare tijd door naar het juiste fragment te zoeken.

Je kunt ook leerlingen laten presenteren, ze een opdracht laten maken en deze aan de hele klas laten tonen. Er zijn legio mogelijkheden.

 

Video

De beamer is prima geschikt om videofragmenten te laten zien. Een groot scherm, goed geluid, niet te vergelijken met het kleine tv-tje waar we soms met 28 cursisten naar zaten te staren.
Vergeet niet ook het geluidskabeltje op je laptop aan te sluiten en het geluid van de laptop aan te zetten als je een film wilt vertonen.

Waar vind ik geschikt video materiaal?

Teleblik is speciaal voor het onderwijs. Op Teleblik staat al het materiaal van de publieke omroepen dat geschikt is voor het onderwijs. Hoe Teleblik werkt en hoe je kunt inloggen, kun je lezen in het Teleblik arrangement

Schooltv beeldbank :Speciaal voor het PO en VO.

YouTube: hoewel je ook veel huis-tuin-en keuken filmpjes op YouTube vindt, zijn er zeker ook goede fragmenten te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan instructievideo's zoals de onderstaande.

,

Golven (eerste filmpje van een serie)


Oefening:
Zoek van tevoren een geschikt videofragment voor jouw les, sla de link op en vertoon het fragment aan je leerlingen.
Denk aan het aanzetten van het geluid/boxen.

Powerpoint presentatie

Een Powerpoint presentatie is handig om te gebruiken in je les. Het brengt structuur aan en is meerdere keren te gebruiken. De eerste keer is het even veel werk maar daarna heb je er alleen maar profijt van. Hoe je een Powerpoint presentatie maakt en gebruikt staat in het Arrangement Powerpoint

Er zijn overigens ook al bestaande Powerpoints overal op het internet te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op Slideshare.net. Hierover kun je meer lezen in het arrangement over Sociale media.

Wanneer je specifiek naar Powerpoint presentatie wilt zoeken via Google, typ je in het zoekvenster het bestandsformaat ppt  of pptx samen met je trefwoord in.  Je zoekterm komt er dan als volgt uit te zien:  natuurkunde golven filetype:ppt of natuurkunde golven filetype:pptx

 

Eindopdracht

Maak tijdens een les gebruik van het scherm en de beamer voor het vertonen van een powerpoint of een filmpje. Let tijdens het gebruik op de presentatietips. Vraag feedback aan de leerlingen. Maak een kort verslag.

Bronnen

Presentatietips voor docenten: http://www.rijksacademie.nl/doceren_bij_de_rijksacademie_presentatietips_voor_docenten.htm

  • Het arrangement Gebruik van de beamer is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2012-04-06 14:28:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    - Kopie zoekresultaat - In de lokalen op het Nova College hangen beamers en schermen. Wat kun je hiermee en waar let je op bij het gebruik? Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn van het ROC Nova College
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Golven (eerste filmpje van een serie)
    https://www.youtube.com/v/GgbH1CxakTo?version=3&hl=nl_NL
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coach team Nova College. (2011).

    Beamer en scherm

    https://maken.wikiwijs.nl/30612/Beamer_en_scherm