Niveau 4 : Middenkader functionaris Hovenier / Groenvoorziener

Niveau 4 : Middenkader functionaris Hovenier / Groenvoorziener

Inleiding

Voor jouw opleiding moet jij van verschillende plantengroepen namen van planten kennen. Niet alleen de Nederlandse naam, maar ook de wetenschappelijke Geslachtsnaam en de wetenschappelijke soortnaam moet je kunnen noemen. Daarnaast moet je veel planten kunnen herkennen. En je moet van veel planten aangeven hoe je ze moet onderhouden. Tot slot moet je kennis hebben over variëteiten, cultivars en nomenclatuur.
 
Klik op een van de knoppen in het menu als je informatie wilt zoeken over een plant of plantengroep. Als je wilt weten of je genoeg kennis hebt over planten, kun je een toets doen. Klik dan op de knop Toetsen.
 
Weet je niet precies hoeveel planten je van iedere plantengroep precies moet kennen, klik dan op de knop Plantenkenniskaart.

 

 

 

Plantenkenniskaart

Klik hieronder om de Plantenkenniskaart te bekijken.

Open bestand Plantenkenniskaart

Herkennen & Benoemen

Klik hier om de online Plantencd Groene Ruimte te openen. In de online Plantencd  kun je planten opzoeken en bekijken. Als je klaar bent, kun je de Plantencd sluiten. Je keert dan terug naar dit scherm.

Groene ruimte; herkennen en toepassen van planten

Cultivars & Nomenclatuur

Klik hier om het document ‘Plantenkennis’ te openen. In dit document vind je informatie over:
-       planten en hun stamboom
-       planten en hun uiterlijk
-       Nederlandse en wetenschappelijke plantennamen

Toepassen & Onderhouden

Varens

Onderhoud

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Grassen en bamboes

Onderhoud

Gazon verticuteren en doorzaaien
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je bestrijdt onkruid en mos door te verticuteren en door te zaaien.

Gazon verticuteren en doorzaaien Video
Deze video gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je bestrijdt onkruid en mos door te verticuteren en door te zaaien.

Gazon verticuteren, beluchten en doorzaaien
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je bestrijdt onkruid en mos door te verticuteren, te beluchten en te zaaien.

Het maken van boomspiegels
Deze video gaat over het beschermen van bomen tijdens het grasmaaien. Je steekt rondom de boom het gras weg.

Knippen van grasranden
Deze video gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je knipt de grasranden bij met een kantenschaar.

Maaien gazon met cirkelmaaier
Deze praktijkkaart gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een cirkelmaaier.

Maaien gazon met een cirkelmaaier
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan een gazon. Je maait een gazon met een cirkelmaaier.

Maaien gazon met een messenkooimaaier
Deze praktijkkaart gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een messenkooimaaier.

Maaien gazon met een messenkooimaaier Video
Deze video gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een messenkooimaaier.

Ruimen van gemaaid gras Video
Deze video gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je harkt het gras met een bladhark op een hoop.

Ruimen van gemaaid gras
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je harkt het gras met een bladhark op een hoop.

Steken van grasranden
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan grasvelden. Je werkt de grasranden bij met een kantensteker.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Inheemse flora

Algemeen

Bosplantsoen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Bosplantsoen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideos, een hulpmiddellen, bronnen & links en een toets.

Bronnen & links bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Bosplantsoen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Interactieve toets bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een toets waarmee je kunt testen in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Bosplantsoen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel, en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheervisie
Dit object gaat over de visie van Rijkswaterstaat op het beheer van groene objecten in de berm, zoals kruidachtige of houtachtige vegetatie, bermsloten en faunavoorzieningen. Beheermaatregelen die gelden voor deze objecten komen hier aan bod. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheer, beheertypen en prestatie-eisen
Dit object gaat over de stap van het groenbeheerplan naar het uitvoeringsbestek (prestatiebestek). Per beheertype komen de beheermaatregelen aan bod. De beheervisie dient als achtergrondinformatie bij de in het bestek genoemde eisen. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Vastleggen van de bestaande situatie
Dit object gaat over het vastleggen van de bestaande situatie: samen met actuele kennis en het toepassen van nieuwe inzichten vormt dit de basis voor een nieuw groenbeheerplan. Hier staat welke informatie noodzakelijk is voor het nieuwe beheerplan en hoe deze te verzamelen is. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Onderhoud grasvelden en bermen; Kruidachtigen
Vaak trekken de mensen eropuit naar rustige plekjes in de natuur.Daar willen ze even hun drukke bestaan vergeten en genieten van wat de natuur te bieden heeft.

   

Toepassen

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Functies van de berm
Dit object gaat over de functie van de berm (grasstrook). De berm is noodzakelijk voor functies die met de constructie en het gebruik van de weg samenhangen, maar ook functies op het gebied van natuur, milieuhygiene, landschap en recreatie komen aan bod. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Natuurlijke groeiprocessen
Informatie over natuurlijke groeiprocessen. Je kunt bij bosplantsoen een onderscheid maken in kernvegetatie, mantelvegetaite en zoomvegetatie. Uit welke beplantingen bestaan deze vegetaties? En hoe kun je ze tot hun recht laten komen? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Wilde flora herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van planten die in het wild groeien. Je beschrijft verschillende wilde planten.

   

Onderhoud

Aanleg beplantingen; Concurrentie tussen planten
Op bosverjongingsvlakten vind je naast de gewenste soorten vaak ongewenste soorten.Allerlei ruigtevegetaties, die uit kruidachtige of houtige materialen bestaan, proberen vocht, licht en voedsel weg te halen.

Beheer vaststellen
Noodzakelijke periodiek onderhoud, Onderhoud van de boom-, struik- en kruidlaag, De juiste onderhoudsmethode, Werkpakketten, Het onderhoudsplan, Een maaiplan

Beheer vaststellen; Wat heb ik?
Voordat je het beheer van groen langs percelen, wegen en waterlopen kunt bepalen, moet je eerst weten met wat voor groen landschapselement je te maken hebt. Cultuurtechnisch groen, ook wel landschappelijke groen genoemd, staat nooit op zichzelf.Het heeft altijd een binding met de directe omgeving.

Beheer vaststellen; Wat wil ik?
Wanneer je de huidige waarde van het cultuurtechnisch groenelement hebt vastgesteld, kun je bepalen of je de functie eventueel nog wilt bijstellen.Zo kun je bijvoorbeeld aan de functie van windkering die van natuurwaarde of visuele afscherming toevoegen.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Dunnen en rooien
In een gemengde beplanting van kruiden, struiken en bomen bepaal je eerst de oppervlaktepercentages uit het eindbeeld dat elke begroeiingslaag mag innemen.In een jonge beplanting mag het bedekkingspercentage van de boomlaag 30% zijn.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Kruiden maaien
De kruidenlaag bekijk je niet per plant maar per vegetatietype.Kruiden en struiken manifesteren zich in een mantelvegetatie aan bosranden.

Het schoffelen van een beplantingsvak
Deze praktijkkaart gaat over onkruidbestrijding. Je schoffelt een beplant stuk grond.

Het schoffelen van een beplantingsvak Video
Deze video gaat over onkruidbestrijding. Je schoffelt een beplant stuk grond.

Het uitharken van losgeschoffeld onkruid
Deze video gaat over onkruidbestrijding. Je harkt het losgeschoffelde onkruid bij elkaar.

Het wieden van onkruid
Deze praktijkkaart gaat over onkruidbestrijding. Je trekt onkruid met wortel en al uit de grond.

Het wieden van onkruid Video
Deze video gaat over onkruidbestrijding. Je trekt onkruid met wortel en al uit de grond.

Landschappelijk groen onderhouden, Theorie
Cultuurtechnisch groen is het groen langs en rond cultuurtechnische werken. Bijna altijd vervult dit groen een functie die gekoppeld is aan het cultuurtechnische werk. Door zijn ruimtelijke verschijningsvorm levert het een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse landschap. Je krijgt in deze uitgave een goed inzicht in de specifieke problematiek van het onderhoud van deze beplantingen.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Groenbeheerplan
Dit object gaat over het doel, de werkwijze en de inhoud van het groenbeheerplan. Rijkswaterstaat gebruikt dit plan om een efficient, doelgericht, planmatig en continu beheer van het groen in de berm te realiseren. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Inspectie groenbeheer
Dit object gaat over de inspectie van groenvoorzieningen: het vormt een belangrijk onderdeel van het beheer. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Literatuurlijst en bijlagen
Dit object bevat de bijlagen uit deze uitgave: een literatuurlijst, een lijst met afkortingen en een overzicht van de kaders en tabellen. Ook volgt een overzicht van beschermde soorten, van distelverordeningen per provincie en een jaartabel voor inspectie. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Van landschap naar beheer
Dit object gaat over de organisatie van het groenbeheer door Rijkswaterstaat: het beheer van het groen is vastgelegd in een reeks plannen, waarbij het landschapsplan het uitgangspunt vormt. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Maaien en afvoeren ruigten
Deze praktijkkaart gaat over het maaien van bermen en taluds. Je maait de vegetatie met een maaimachine en voert het maaisel af.

Maaien en afvoeren ruigten Video
Deze video gaat over het maaien van bermen en taluds. Je maait de vegetatie met een maaimachine en voert het maaisel af.

Onderhouden van verhardingen; Plantengroei op verhardingen
Op verhardingen kun je honderden verschillende soorten planten aantreffen.Bepalend voor de groei van de soorten zijn de groeiomstandigheden.

Onderhoud grasvelden en bermen
Een comfortabel tapijt, Kort houden!, Ondermijning van het grasveld, Oortjes, tongetjes en wimpers, Trots op je buurt, Bermen maaien, Biodiversiteit, Beschermde planten, Daar mag je alleen maar naar kijken, Een piepje wegwerken

Specifiek onderhoud
Onkruid vergaat niet, Onkruid verwijderen, Onkruid afvoeren, Een blaadje met een gaatje, Beschadigingsbeelden van ziekten en plagen, Snoei- en uitdunresten verwerken, Wat hoort waar?

Specifiek onderhoud; Onkruiden
In een beplanting zul je ongewenste planten moeten bestrijden.Deze planten of onkruiden kunnen ongewenst zijn, omdat ze vaak sneller groeien en een groot concurrentievermogen bezitten.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Vaste planten

Algemeen

Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Border- en perkbeplanting onderhouden'. In het voorjaar en in de zomer moet je borders en perken onderhouden. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en onkruid. In de zomer gaat het vooral om het aanbrengen van steunmateriaal en om het verwijderen van onkruid. En waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je water geeft? En met welke producten verbeter je de bodem? Introductie van de Leereenheid 'Border- en perkbeplanting onderhouden'.

   

Toepassen

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

Vaste planten herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van vaste planten aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende planten.

   

Onderhoud

Het verzorgen van borderplanten
Deze video gaat over onderhoud aan borders. Je verzorgt regelmatig de borderplanten en struiken.

Scheuren van vaste planten
Informatie over scheuren van vaste planten. Als planten verouderen kun je ze het beste rooien en scheuren. Waar moet je op letten als je dat doet? Deze informatie is relevant bij Border- en perkbeplanting onderhouden.

Terugknippen: bevorderen van tweede bloei
"Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Een aantal vaste planten kun je aan het einde van de bloei (ongeveer juni) terugknippen, zodat ze later in het jaar een tweede keer gaan bloeien. Welke planten zijn dit?"

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Voorjaarsonderhoud in borders en perken
"Instructievideo die laat zien hoe je voorjaarsonderhoud in borders en perken uitvoert. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en mossen, zodat de tuin er weer fris uitziet. Hoe ga je daarbij te werk?"

Zomeronderhoud in borders en perken
Instructievideo die laat zien hoe je zomeronderhoud in borders en perken uitvoert. In de zomer verwijder je onkruid en breng je eventueel steunmateriaal aan bij de planten. Hoe ga je daarbij te werk?

Eén- en tweejarigen

Algemeen

Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Border- en perkbeplanting onderhouden'. In het voorjaar en in de zomer moet je borders en perken onderhouden. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en onkruid. In de zomer gaat het vooral om het aanbrengen van steunmateriaal en om het verwijderen van onkruid. En waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je water geeft? En met welke producten verbeter je de bodem? Introductie van de Leereenheid 'Border- en perkbeplanting onderhouden'.

   

Toepassen

Een- en tweejarige planten herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van een- en tweejarige planten aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende een- en tweejarigen.

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

   

Onderhoud

Onderhoud aan seizoenbeplanting
Deze praktijkkaart gaat over onderhoud aan beplanting. Je verzorgt seizoensbeplanting regelmatig tijdens het groeiseizoen.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Voorjaarsonderhoud in borders en perken
"Instructievideo die laat zien hoe je voorjaarsonderhoud in borders en perken uitvoert. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en mossen, zodat de tuin er weer fris uitziet. Hoe ga je daarbij te werk?"

Zomeronderhoud in borders en perken
Instructievideo die laat zien hoe je zomeronderhoud in borders en perken uitvoert. In de zomer verwijder je onkruid en breng je eventueel steunmateriaal aan bij de planten. Hoe ga je daarbij te werk?

Kruiden

Algemeen

Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Border- en perkbeplanting onderhouden'. In het voorjaar en in de zomer moet je borders en perken onderhouden. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en onkruid. In de zomer gaat het vooral om het aanbrengen van steunmateriaal en om het verwijderen van onkruid. En waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je water geeft? En met welke producten verbeter je de bodem? Introductie van de Leereenheid 'Border- en perkbeplanting onderhouden'.

   

Onderhoud

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Zomeronderhoud in borders en perken
Instructievideo die laat zien hoe je zomeronderhoud in borders en perken uitvoert. In de zomer verwijder je onkruid en breng je eventueel steunmateriaal aan bij de planten. Hoe ga je daarbij te werk?

Voorjaarsonderhoud in borders en perken
"Instructievideo die laat zien hoe je voorjaarsonderhoud in borders en perken uitvoert. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en mossen, zodat de tuin er weer fris uitziet. Hoe ga je daarbij te werk?"

Kuipplanten

Onderhoud

De verzorging van kuipplanten
Deze praktijkkaart gaat over onderhoud aan planten. Je verzorgt regelmatig planten voor op het balkon of het terras.

De verzorging van kuipplanten Video
Deze video gaat over onderhoud aan planten. Je verzorgt regelmatig planten voor op het balkon of het terras.

Onderhoud aan seizoenbeplanting
Deze video gaat over onderhoud aan beplanting. Je verzorgt seizoensbeplanting regelmatig tijdens het groeiseizoen.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Water- en oeverplanten

Algemeen

Bevorderen van biologisch evenwicht
Informatie over bevorderen van het biologisch evenwicht. Je kunt verschillende dingen doen om het biologisch evenwicht in een vijver te bevorderen. Zo zorg je bijvoorbeeld voor voldoende zuurstofplanten en voedselarm water. Daarnaast moet je erop letten dat er voldoende licht in het water kan doordringen. Deze informatie is relevant bij Water- en moerasbeplanting onderhouden.

Bronnen & links bij 'Water- en moerasbeplanting onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Water- en moerasbeplanting onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Interactieve toets bij 'Water- en moerasbeplanting onderhouden'
"Een toets waarmee je kunt testen in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Water- en moerasbeplanting onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel, en welke informatie je niet voldoende beheerst."

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheervisie
Dit object gaat over de visie van Rijkswaterstaat op het beheer van groene objecten in de berm, zoals kruidachtige of houtachtige vegetatie, bermsloten en faunavoorzieningen. Beheermaatregelen die gelden voor deze objecten komen hier aan bod. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheer, beheertypen en prestatie-eisen
Dit object gaat over de stap van het groenbeheerplan naar het uitvoeringsbestek (prestatiebestek). Per beheertype komen de beheermaatregelen aan bod. De beheervisie dient als achtergrondinformatie bij de in het bestek genoemde eisen. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Vissen in een tuinvijver
"Informatie over vissen in de vijver. Als je vissen in een vijver uitzet, moet je zorgvuldig te werk gaan. Het mogen er bij bijvoorbeeld niet te veel zijn en ook het soort vis is belangrijk. Daarnaast mag je vissen niet te veel voeren, omdat voedselresten het water vervuilen. Deze informatie is relevant bij Water- en moerasbeplanting onderhouden."

Water- en moerasbeplanting onderhouden
"Complete leereenheid over de beroepshandeling Onderhouden van water- en moerasbeplanting. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen & links en een toets."

   

Toepassen

Biologisch evenwicht in een tuinvijver
Informatie over biologisch evenwicht in een tuinvijver. Biologisch evenwicht in een tuinvijver is belangrijk voor helder water. Hoe komt het dat water troebel wordt? En welke invloed heeft warm water op het biologisch evenwicht? Deze informatie is relevant bij Water- en moerasbeplanting onderhouden.

Overzicht van water- en moerasplanten
Een hulpmiddel bij Water- en moerasbeplanting onderhouden. Er zijn veel water- en moerasplanten. In dit hulpmiddel staat een groot aantal planten met de Nederlandse naam en de wetenschappelijke naam. Daarnaast is er vermeld of ze woekeren en of ze pollen vormen.

   

Onderhoud

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Inspectie groenbeheer
Dit object gaat over de inspectie van groenvoorzieningen: het vormt een belangrijk onderdeel van het beheer. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Onderhoudskalender voor een plantenvijver
Een hulpmiddel bij Water- en moerasbeplanting onderhouden. Een tuinvijver moet je het hele jaar door onderhouden. In deze onderhoudskalender kun je zien wat je per seizoen moet doen.

Onderhouden van tuinvijvers
"Instructievideo die laat zien hoe je tuinvijvers onderhoudt. Zorg ervoor dat vijverwater helder blijft, door planten in een vijver op tijd uit te dunnen. Daarnaast verwijder je algen en zorg je ervoor dat er niet te veel plantenresten in de vijver komen."

Oriënteren op water- en moerasbeplanting onderhouden
"Een inleiding op het onderwerp 'Water- en moerasbeplanting onderhouden'. Om ervoor te zorgen dat er in een tuinvijver een biologisch evenwicht ontstaat en het water helder blijft, moet je een vijver het hele jaar door onderhouden. Zo moet je waterplanten uitdunnen en bijvoorbeeld niet te veel vissen uitzetten. Introductie van de Leereenheid 'Water- en moerasbeplanting onderhouden'."

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Bol- en knolgewassen

Algemeen

Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Border- en perkbeplanting onderhouden'. In het voorjaar en in de zomer moet je borders en perken onderhouden. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en onkruid. In de zomer gaat het vooral om het aanbrengen van steunmateriaal en om het verwijderen van onkruid. En waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je water geeft? En met welke producten verbeter je de bodem? Introductie van de Leereenheid 'Border- en perkbeplanting onderhouden'.

   

Toepassen

Bollen en knollen herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van bollen en knollen aan de hand van kenmerken. Je berschrijft verschillende bollen en knollen.

   

Onderhoud

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Voorjaarsonderhoud in borders en perken
"Instructievideo die laat zien hoe je voorjaarsonderhoud in borders en perken uitvoert. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en mossen, zodat de tuin er weer fris uitziet. Hoe ga je daarbij te werk?"

Zomeronderhoud in borders en perken
Instructievideo die laat zien hoe je zomeronderhoud in borders en perken uitvoert. In de zomer verwijder je onkruid en breng je eventueel steunmateriaal aan bij de planten. Hoe ga je daarbij te werk?

Bladverliezende houten gewassen

Algemeen

Advies mengverhouding van boomvormers
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. In een bosje staan meestal verschillende soorten boomvormers. Sommige boomvormers zijn sterker dan andere en zullen na verloop van tijd gaan overheersen. Bij het dunnen moet je daar rekening mee houden. Welke mengverhoudingen kun je het beste gebruiken?

Beplantingen
Inheemse houtige gewassen kennen, Plantennamen opzoeken, Beheer, Buurtbeheer, Ontwikkelingen rond bestrijdingsmiddelen, Snoeien en uitdunnen, Uitdunnen, Wortel- en zaadopslag verwijderen, Kenmerken van bomen en struiken

Beplantingen; Onderhoud van beplantingen
Er bestaan verschillende soorten beplantingen.Je hebt beplantingen van bomen en beplantingen van struiken.

Bomen; Onderhoud van bomen
De meeste mensen denken bij een boom aan een duidelijke stam met daarbovenop een kroon.Dit is echter niet de vorm die een vrijstaande boom van nature heeft.

Bosplantsoen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Bosplantsoen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideos, een hulpmiddellen, bronnen & links en een toets.

Bronnen & links bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Bosplantsoen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Gevlochten hagen
Informatie over onderhouden van gevlochten hagen.Gevlochten hagen worden vaak gemaakt van meidoorn, omdat dit een sterke plant waarvan je de stam bijna helemaal kunt doorknippen zonder dat hij doodgaat. Daarna kun je hem vlechten. Hoe groeit de plant daarna verder? En hoe doe je dat vlechten van een haag? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Het verplanten van heesters
Deze praktijkkaart gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Het verplanten van heesters Video
Deze video gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Interactieve toets bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een toets waarmee je kunt testen in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Bosplantsoen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel, en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Knippen van hagen
Deze video gaat over snoeionderhoud aan heggen. Je knipt een haag twee maal per jaar in een strakke rechte vorm.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheervisie
Dit object gaat over de visie van Rijkswaterstaat op het beheer van groene objecten in de berm, zoals kruidachtige of houtachtige vegetatie, bermsloten en faunavoorzieningen. Beheermaatregelen die gelden voor deze objecten komen hier aan bod. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheer, beheertypen en prestatie-eisen
Dit object gaat over de stap van het groenbeheerplan naar het uitvoeringsbestek (prestatiebestek). Per beheertype komen de beheermaatregelen aan bod. De beheervisie dient als achtergrondinformatie bij de in het bestek genoemde eisen. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Vastleggen van de bestaande situatie
Dit object gaat over het vastleggen van de bestaande situatie: samen met actuele kennis en het toepassen van nieuwe inzichten vormt dit de basis voor een nieuw groenbeheerplan. Hier staat welke informatie noodzakelijk is voor het nieuwe beheerplan en hoe deze te verzamelen is. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Natuurlijke bosjes maken
Informatie over het maken van natuurlijke bosjes. Tegenwoordig is het vaak de bedoeling om de natuurwaarde van bosjes te bevorderen. Dit kun je doen door ruimte te maken voor een bloeiende bosrand, door creatief te kappen, door open plekken en door dood hout. Daarnaast moet je de natuurlijke bosjes onderhouden. Waar moet je dan aan denken? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Onderhoud en vormsnoei bij siergewassen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan siergewassen. Je snoeit siergewassen zoveel mogelijk in de natuurlijke vorm.

Oriënteren op hagen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Hagen onderhouden'.Er zijn verschillende soorten hagen die je allemaal op een bepaalde manier onderhoudt. Strakke hagen moet je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar snoeien. Landschappelijke hagen daarentegen hoef je niet elk jaar te snoeien. Waar moet je op letten en welke gereedschappen kun je gebruiken?Introductie van de Leereenheid 'Hagen onderhouden'.

Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Border- en perkbeplanting onderhouden'. In het voorjaar en in de zomer moet je borders en perken onderhouden. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en onkruid. In de zomer gaat het vooral om het aanbrengen van steunmateriaal en om het verwijderen van onkruid. En waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je water geeft? En met welke producten verbeter je de bodem? Introductie van de Leereenheid 'Border- en perkbeplanting onderhouden'.

Oriënteren op het onderhouden van bosplantsoen
Een inleiding op het onderwerp 'Bosplantsoen onderhouden'. Bosplantsoen kan bestaan uit verschillende beplantingsvormen die je op verschillende manieren moet onderhouden. Hoe bereid je het onderhoud voor en welke gereedschappen gebruik je daarvoor? Hoe werk je op een veilige manier met die gereedschappen? En wat doe je met het snoeiafval dat je overhoudt? Introductie van de Leereenheid 'Bosplantsoen onderhouden'.

Overlast en schade
Informatie over overlast en schade die kan ontstaan door achterstallig onderhoud. De eigenaar van een boom heeft zorgplicht en moet de bomen dus goed onderhouden. Onder de zorgplicht valt een aantal veiligheidsnormen waaraan bomen moeten voldoen. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Scheutbloeiers
Een hulpmiddel met een overzicht van scheutbloeiers. Ze zijn onderverdeeld in bladverliezende soorten, groenblijvende soorten en klim- en leiplanten.

Scheutbloeiers: toepassingen en manier van snoeien
Een hulpmiddel met een overzicht van een aantal scheutbloeiers (Buddleja davidii, Hydrangea paniculata, Campsis radicans, Clematis, Spiraea japonica, Potentilla fruticosa). Per plant komt aan bod hoe hij wordt toegepast en waar je op moet letten bij de snoei.

Tabel haagplanten
Een hulpmiddel bij Hagen onderhouden. Voordat je gaat snoeien moet je weten wat voor een haag je gaat snoeien. Welke haagplanten zijn er zoal? In dit hulpmiddel staan een groot aantal haagplanten. Per plant is vermeld hoe hoog hij wordt, of hij groenblijvend is, strak of los en of hij bloeit.

Uitsnoeien van bosplantsoen
Instructievideo die laat zien hoe je bosplantsoen op een juiste wijze uitsnoeit. Voordat je begint met het uitsnoeien van bosplantsoen, moet je eerst bepalen wat het gewenste eindbeeld is. Daarna bepaal je de wijkers in het bosplantsoen. Deze zaag je helemaal weg. Hoe doe je dat precies? En wat doe je met het snoeihout?

Uitsnoeien van bosplantsoen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je snoeit de beplanting in een bosplantsoen regelmatig uit.

 

 

Toepassen

Beplantingsvormen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Er zijn verschillende beplantingsvormen die door bomen en/of struiken worden bepaald. Bij elke beplantingsvorm staat een tekening en worden de kenmerken, toepassingen en aandachtspunten besproken.

Bladverliezende houtbloeiers
Een hulpmiddel met een overzicht van bladverliezende houtbloeiers. Ze zijn onderverdeeld in bloemheesters, besheesters, bladheesters en solitairen.

Bladverliezende heesters herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van struiken aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende takken van bladverliezende heesters.

Functionele beplanting
Informatie over functionele beplanting. Er zijn vier groepen beplantingsvormen die door bomen en/of struiken worden bepaald. Als ze volgroeid zijn kunnen die beplantingsvormen verschillende functies vervullen, zoals een maatschappelijke of een architectonische functie. Daar moet je bij het onderhoud rekening mee houden. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Groeikarakteristieken van struiken
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Verschillende struiken hebben verschillende groeikarakteristieken. Daar moet je rekening mee houden bij het mengen, de groeiplaats en het nut van de struik voor verschillende dieren. Welke aandachtspunten zijn er?

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

Het verplanten van heesters
Deze praktijkkaart gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Natuurlijke groeiprocessen
Informatie over natuurlijke groeiprocessen. Je kunt bij bosplantsoen een onderscheid maken in kernvegetatie, mantelvegetaite en zoomvegetatie. Uit welke beplantingen bestaan deze vegetaties? En hoe kun je ze tot hun recht laten komen? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Onderhouden van hagen
Informatie over onderhouden van hagen.Je kunt een onderscheid maken tussen strakke hagen, losse hagen en landschappelijke hagen. Je snoeit ze op verschillende manieren en gebruikt daar ook verschillende gereedschappen voor. Bij het onderhoud moet je ook rekening houden met de dieren die gebruikmaken van de hagen.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

 

 

Onderhoud

Aanleg beplantingen; Concurrentie tussen planten
Op bosverjongingsvlakten vind je naast de gewenste soorten vaak ongewenste soorten.Allerlei ruigtevegetaties, die uit kruidachtige of houtige materialen bestaan, proberen vocht, licht en voedsel weg te halen.

Achterstallig onderhoud
Informatie over achterstallig onderhoud. Als er te weinig of niet op tijd wordt gedund, ontstaat er achterstallig onderhoud. Hierdoor kan beplanting in de stakenfase raken, overkoken of te zwakke steunwortels ontwikkelen. Je moet dan goed kunnen beoordelen wat je wel of niet kunt doen om de beplanting te behouden. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Afzetten van struikvormers
Instructievideo die laat zien hoe je struikvormers op een juiste wijze afzet. Struikvormers moet je ??n keer in de vier jaar afzetten. Je doet dit in de herfst of in de winter. Hoe ga je daarbij te werk?

Beheer vaststellen
Noodzakelijke periodiek onderhoud, Onderhoud van de boom-, struik- en kruidlaag, De juiste onderhoudsmethode, Werkpakketten, Het onderhoudsplan, Een maaiplan

Beheer vaststellen; Wat moet ik?
Heb je eenmaal het ideale eindbeeld vastgesteld, dan moet je bekijken of de huidige aanwezige opstand nog wel dat eindbeeld kan leveren.Bijvoorbeeld: na jaren slecht beheer kan een als windscherm aangeplante strook bomen en struiken rond een sportveld nog slechts bestaan uit hoge bomen.

Beheer vaststellen; Wat wil ik?
Wanneer je de huidige waarde van het cultuurtechnisch groenelement hebt vastgesteld, kun je bepalen of je de functie eventueel nog wilt bijstellen.Zo kun je bijvoorbeeld aan de functie van windkering die van natuurwaarde of visuele afscherming toevoegen.

Beheer vaststellen; Wat heb ik?
Voordat je het beheer van groen langs percelen, wegen en waterlopen kunt bepalen, moet je eerst weten met wat voor groen landschapselement je te maken hebt. Cultuurtechnisch groen, ook wel landschappelijke groen genoemd, staat nooit op zichzelf.Het heeft altijd een binding met de directe omgeving.

Belevingswaarde
Informatie over de belevingswaarde van bosplantsoen in Nederland. Je kunt met bosplantsoen een stukje natuur maken waarin insecten, vogels en kleine zoogdieren zich thuis voelen. Maar niet alleen dieren zullen een stukje natuur op prijs stellen, ook mensen genieten meer van hun omgeving met groen in de buurt. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Bestrijding van ongewenste opslag; Welke soorten vormen vaak ongewenste opslag?
Waarom kan een bepaald soort zich gemakkelijk vestigen of handhaven?Op welke terreinen kun je problemen verwachten?

Bestrijding van ongewenste opslag; Bestrijding van ongewenste opslag
Ongewenste opslag kun je op verschillende manieren bestrijden.Afhankelijk van de maat en de soort van de opslag kun je de opslag er met wortel en al uittrekken, eventueel met behulp van een trekker.

Bronnen & links bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Checklist van problemen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Bij het onderhouden van bosplantsoen kun je een aantal problemen tegenkomen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als de struikbeplanting overkookt? En wat als de aangetroffen soorten het eindbeeld niet kunnen waarmaken? In deze checklist komen mogelijke oorzaken van problemen en voorstellen om ze op te lossen aan bod.

Dunnen in struikbeplanting
Instructievideo die laat zien hoe je struikbeplanting op een juiste wijze dunt. Als je struikbeplanting hebt geplant, moet je die daarna ook onderhouden. Daarvoor heb je een onderhoudsplan nodig. Voordat je aan de slag gaat, moet je weten welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken. Bij het dunnen van struikbeplanting maak je gebruik van de bosmaaier of de kettingzaag. Hoe ga je daarbij te werk? En wat doe je met het snoeiafval?

Dunning in bosjes
Informatie over de dunning in bosjes. Bij het dunnen in bosjes moet je een onderscheid maken in wijkers en blijvers. Daarnaast moet je weten wat de toekomstbomen zijn en hoe je dunt bij struiken. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Dunnen en rooien
In een gemengde beplanting van kruiden, struiken en bomen bepaal je eerst de oppervlaktepercentages uit het eindbeeld dat elke begroeiingslaag mag innemen.In een jonge beplanting mag het bedekkingspercentage van de boomlaag 30% zijn.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Snoeihout verwerken
Snoeihout en maaisel moet je afvoeren.Dat is nodig om de ecologische waarde van de kruidenlaag in stand te houden of verder te laten ontwikkelen.

Hagen knippen
Instructievideo die laat zien hoe je hagen op een juiste wijze knipt.Je kunt een haag handmatig of machinaal knippen. Voor de werkwijze maakt dat niet uit. Je kunt een haag in principe het hele jaar door snoeien. Maar hoe ga je daarbij te werk? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Herkenning van houtbloeiers
Je krijgt informatie over de herkenning van houtbloeiers. De volgende onderwerpen komen aan bod: wat zijn houtbloeiers, wat zijn mooie eigenschappen van houtbloeiers en hoe herken je ze?Deze informatie is relevant bij het snoeien van houtbloeiers.

Herkenning van scheutbloeiers
Je krijgt informatie over de herkenning van scheutbloeiers. De volgende onderwerpen komen aan bod: wat zijn scheutbloeiers, wat zijn halfheesters en hoe herken je scheutbloeiers.Deze informatie is relevant bij het snoeien van scheutbloeiers.

Het snoeien van heesters
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan struiken. Je haalt bij een heester jaarlijks de dikke takken weg.

Het snoeien van heesters Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan struiken. Je haalt bij een heester jaarlijks de dikke takken weg.

Het verzorgen van borderplanten
Deze video gaat over onderhoud aan borders. Je verzorgt regelmatig de borderplanten en struiken.

Interactieve toets bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een digitale toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Landschappelijke hagen
Informatie over onderhouden van landschappelijke hagen.Bij losse hagen wordt vaak hakhoutbeheer met overstaanders toegepast. Wat is dat precies? Ook leer je hoe vaak je een landschappelijke haag moet snoeien en waar je op moet letten bij het onderhoud van meidoornhagen.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Landschappelijk groen onderhouden, Theorie
Cultuurtechnisch groen is het groen langs en rond cultuurtechnische werken. Bijna altijd vervult dit groen een functie die gekoppeld is aan het cultuurtechnische werk. Door zijn ruimtelijke verschijningsvorm levert het een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse landschap. Je krijgt in deze uitgave een goed inzicht in de specifieke problematiek van het onderhoud van deze beplantingen.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Groenbeheerplan
Dit object gaat over het doel, de werkwijze en de inhoud van het groenbeheerplan. Rijkswaterstaat gebruikt dit plan om een efficient, doelgericht, planmatig en continu beheer van het groen in de berm te realiseren. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Inspectie groenbeheer
Dit object gaat over de inspectie van groenvoorzieningen: het vormt een belangrijk onderdeel van het beheer. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Van landschap naar beheer
Dit object gaat over de organisatie van het groenbeheer door Rijkswaterstaat: het beheer van het groen is vastgelegd in een reeks plannen, waarbij het landschapsplan het uitgangspunt vormt. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Onderhoud en vormsnoei bij siergewassen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan siergewassen. Je snoeit siergewassen zoveel mogelijk in de natuurlijke vorm.

Onderhouden van de bosmaaier
Instructievideo die laat zien hoe je een bosmaaier op een juiste wijze onderhoudt. Om ervoor te zorgen dat de bosmaaier het altijd goed doet, moet je regelmatig eenvoudig onderhoud uitvoeren, zoals het reinigen van de bougies en het controleren van het starterkoord. Waar moet je op letten?

Onderhouden van strakke hagen
Informatie over onderhouden van strakke hagen.Strakke hagen kun je in principe het hele jaar door snoeien. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Bij strakke hagen moet je ervoor zorgen dat ze aan de bovenkant smaller zijn dan aan de onderkant. Daarnaast zijn er een aantal tips waar je aan moet denken bij het snoeien.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Onderhoud uitvoeren
Informatie over het uitvoeren van onderhoud van de beplanting rond een voetbalveld. Bij een voetbalveld moet de beplanting zorgen voor beschutting en dus van onderen dicht begroeid zijn. Je moet daarvoor de bovenste en de onderste laag van de beplanting onderhouden. Waar moet je op letten? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Onderhoud vaststellen
Informatie over het vaststellen van onderhoud. Voordat je bosplantsoen gaat onderhouden, moet je eerst een werkplan maken. Dat doe je met behulp van de volgende vragen: Wat heb ik? Wat wil ik? Wat moet ik doen? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Ontwikkeling van houtbloeiers
Je krijgt informatie over de ontwikkeling van houtbloeiers. Je leert wat vegetatieve plantdelen zijn, hoe een tak zich ontwikkelt uit een bladknop en hoe bloemknoppen ontstaan. Deze informatie is relevant bij het snoeien van houtbloeiers.

Snoeien bosplantsoen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je zet ??n keer in de vier jaar de hele beplanting af.

Snoeien bosplantsoen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je zet ??n keer in de vier jaar de hele beplanting af.

Snoeien van houtbloeiers
Instructievideo die laat zien hoe je houtbloeiers, zoals de kardinaalsmuts, de spierstruik en de Japanse esdoorn op de juiste manier snoeit.Houtbloeiers moet je regelmatig snoeien, zodat ze niet verwilderen en te groot worden. Hoe ga je daarbij te werk?

Snoeien van houtbloeiers
Je krijgt achtergrondinformatie over het snoeien van houtbloeiers. Bij houtbloeiers kun je een onderscheid maken in doorgaande heesters en verjongingsheesters. Doorgaande heesters hoef je eigenlijk niet te snoeien, verjongingsheesters wel. Wat is de beste snoeitijd en waar moet je op letten bij het snoeien?Deze informatie is relevant bij het snoeien van houtbloeiers.

Snoeien van scheutbloeiers
Je krijgt achtergrondinformatie over het snoeien van scheutbloeiers. Er zijn scheutbloeiers die gemakkelijk grondscheuten vormen en scheutbloeiers die minder grondscheuten vormen. Hoe je moet snoeien hangt af van het soort scheutbloeier. De meeste scheutbloeiers kun je v??r de winter snoeien. Er zijn echter uitzonderingen.Deze informatie is relevant bij het snoeien van scheutbloeiers.

Snoeien van scheutbloeiers (vlinderstruik)
Instructievideo die laat zien hoe je een scheutbloeier, zoals de vlinderstruik op de juiste manier snoeit.Je moet de scheuten van het vorige groeiseizoen terugsnoeien. Waar moet je op letten? En welke gereedschappen gebruik je?

Snoeihout verwerken
Informatie over het verwerken van snoeihout. Snoeihout dat je na het snoeien overhoudt, kun je op verschillende manieren verwerken. Je kunt het snoeihout op rillen zetten, versnipperen en hergebruiken. Wat houden deze verschillende methodes in? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Snoeiregels van Koopman
Een hulpmiddel voor het snoeien van fruitbomen. De vijf snoeiregels van Koopman maken duidelijk wat er gebeurt door wel of niet te snoeien.

Specifiek onderhoud
Onkruid vergaat niet, Onkruid verwijderen, Onkruid afvoeren, Een blaadje met een gaatje, Beschadigingsbeelden van ziekten en plagen, Snoei- en uitdunresten verwerken, Wat hoort waar?

Specifiek onderhoud; Verwerking van afvalhout
Bij het dunnen en afzetten kan veel hout vrijkomen.Voor de verwerking hiervan bestaan verschillende mogelijkheden:Onbewerkt achterlaten.

Stappenplan voor beplantingen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Voordat je bosplantsoen gaat onderhouden moet je een werkplan maken. Waar moet je overal aan denken? Maak met dit stappenplan in zeven stappen een werkplan.

Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen&links en een toets.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Uitsnoeien van bosplantsoen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je snoeit de beplanting in een bosplantsoen regelmatig uit.

Vaktermen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. In de lijst met vaktermen staan veel termen die je vaak tegenkomt bij het onderhouden van bosplantsoen.

Vellen van kleine en jonge bomen
Instructievideo die laat zien hoe je kleine en jonge bomen op een juiste wijze velt. Kleine of jonge bomen hebben een stamvoet die niet dikker is dan 30 centimeter. Bij het vellen maak je een valkerf en een spintsnede. Daarna moet je een velsnede maken. Hoe doe je dat? En wat moet je doen zodra de boom begint te vallen?

Voorjaarsonderhoud in borders en perken
"Instructievideo die laat zien hoe je voorjaarsonderhoud in borders en perken uitvoert. In het voorjaar verwijder je dorre plantenresten en mossen, zodat de tuin er weer fris uitziet. Hoe ga je daarbij te werk?"

Zomeronderhoud in borders en perken
Instructievideo die laat zien hoe je zomeronderhoud in borders en perken uitvoert. In de zomer verwijder je onkruid en breng je eventueel steunmateriaal aan bij de planten. Hoe ga je daarbij te werk?

Bomen

Algemeen

Advies mengverhouding van boomvormers
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. In een bosje staan meestal verschillende soorten boomvormers. Sommige boomvormers zijn sterker dan andere en zullen na verloop van tijd gaan overheersen. Bij het dunnen moet je daar rekening mee houden. Welke mengverhoudingen kun je het beste gebruiken?

Beplantingen
Inheemse houtige gewassen kennen, Plantennamen opzoeken, Beheer, Buurtbeheer, Ontwikkelingen rond bestrijdingsmiddelen, Snoeien en uitdunnen, Uitdunnen, Wortel- en zaadopslag verwijderen, Kenmerken van bomen en struiken

Beplantingen; Onderhoud van beplantingen
Er bestaan verschillende soorten beplantingen.Je hebt beplantingen van bomen en beplantingen van struiken.

Bomen; Onderhoud van bomen
De meeste mensen denken bij een boom aan een duidelijke stam met daarbovenop een kroon.Dit is echter niet de vorm die een vrijstaande boom van nature heeft.

Bosplantsoen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Bosplantsoen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideos, een hulpmiddellen, bronnen & links en een toets.

Bronnen & links bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Bosplantsoen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Bronnen & links bij 'Park- en laanbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Park- en laanbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Bijzonderheden van eik, beuk en linde
Informatie over de bijzonderheden van eik, beuk en linde.Voor een aantal bomen, zoals de eik, de beuk en de linde gelden een aantal bijzonderheden waar je rekening mee moet houden tijdens de snoei.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Gevlochten hagen
Informatie over onderhouden van gevlochten hagen.Gevlochten hagen worden vaak gemaakt van meidoorn, omdat dit een sterke plant waarvan je de stam bijna helemaal kunt doorknippen zonder dat hij doodgaat. Daarna kun je hem vlechten. Hoe groeit de plant daarna verder? En hoe doe je dat vlechten van een haag? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Groeikarakteristieken van bomen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Verschillende bomen hebben verschillende groeikarakteristieken. Daar moet je rekening mee houden bij het mengen, dunnen en afzetten van bomen. Welke aandachtspunten zijn er?

Het groen de baas, Opdrachten
Een beplanting moet je onderhouden. Als je dat niet doet, zullen struiken en bomen zo sterk uitgroeien dat ze andere planten geen ruimte meer geven. Je moet dus zagen, snoeien, maaien of bomen weghalen. Hiervoor gebruik je gereedschappen en machines. In deze uitgave leer je de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bovendien leer je omgaan met gereedschappen en machines.

Het snoeien van laanbomen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan bomen langs de weg. Je snoeit laanbomen op de juiste manier.

Interactieve toets bij 'Bosplantsoen onderhouden'
Een toets waarmee je kunt testen in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Bosplantsoen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel, en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Interactieve toets bij 'Park- en laanbomen onderhouden'
Een toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Park- en laanbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie wel, en welke informatie niet voldoende wordt beheerst.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheervisie
Dit object gaat over de visie van Rijkswaterstaat op het beheer van groene objecten in de berm, zoals kruidachtige of houtachtige vegetatie, bermsloten en faunavoorzieningen. Beheermaatregelen die gelden voor deze objecten komen hier aan bod. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Beheer, beheertypen en prestatie-eisen
Dit object gaat over de stap van het groenbeheerplan naar het uitvoeringsbestek (prestatiebestek). Per beheertype komen de beheermaatregelen aan bod. De beheervisie dient als achtergrondinformatie bij de in het bestek genoemde eisen. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Vastleggen van de bestaande situatie
Dit object gaat over het vastleggen van de bestaande situatie: samen met actuele kennis en het toepassen van nieuwe inzichten vormt dit de basis voor een nieuw groenbeheerplan. Hier staat welke informatie noodzakelijk is voor het nieuwe beheerplan en hoe deze te verzamelen is. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Natuurlijke bosjes maken
Informatie over het maken van natuurlijke bosjes. Tegenwoordig is het vaak de bedoeling om de natuurwaarde van bosjes te bevorderen. Dit kun je doen door ruimte te maken voor een bloeiende bosrand, door creatief te kappen, door open plekken en door dood hout. Daarnaast moet je de natuurlijke bosjes onderhouden. Waar moet je dan aan denken? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Opkweek van dak- en leivormen
Je krijgt informatie over de opkweek van dak- en leivormen. Dak- en leivormen worden op een kwekerij gekweekt. Dakvormen hebben alleen horizontale hoofdtakken waaraan scheuten ontstaan. Een voorbeeld van een leivorm is de palmet. Deze bestaat uit verschillende liggers waaraan scheuten ontstaan.Deze informatie is relevant bij het snoeien van dak- en leivormen.

Oriënteren op het onderhouden van bosplantsoen
Een inleiding op het onderwerp 'Bosplantsoen onderhouden'. Bosplantsoen kan bestaan uit verschillende beplantingsvormen die je op verschillende manieren moet onderhouden. Hoe bereid je het onderhoud voor en welke gereedschappen gebruik je daarvoor? Hoe werk je op een veilige manier met die gereedschappen? En wat doe je met het snoeiafval dat je overhoudt? Introductie van de Leereenheid 'Bosplantsoen onderhouden'.

Overlast en schade
Informatie over overlast en schade die kan ontstaan door achterstallig onderhoud. De eigenaar van een boom heeft zorgplicht en moet de bomen dus goed onderhouden. Onder de zorgplicht valt een aantal veiligheidsnormen waaraan bomen moeten voldoen. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Park- en laanbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Park- en laanbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo, hulpmiddelen, bronnen & links en een toets.

Uitsnoeien van bosplantsoen
Instructievideo die laat zien hoe je bosplantsoen op een juiste wijze uitsnoeit. Voordat je begint met het uitsnoeien van bosplantsoen, moet je eerst bepalen wat het gewenste eindbeeld is. Daarna bepaal je de wijkers in het bosplantsoen. Deze zaag je helemaal weg. Hoe doe je dat precies? En wat doe je met het snoeihout?

Uitsnoeien van bosplantsoen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je snoeit de beplanting in een bosplantsoen regelmatig uit.

Vellen van kleine of jonge bomen Video
Deze video gaat over het omzagen van jonge bomen. Je leert hoe je een boom veilig velt.

   

Toepassen

Beplantingsvormen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Er zijn verschillende beplantingsvormen die door bomen en/of struiken worden bepaald. Bij elke beplantingsvorm staat een tekening en worden de kenmerken, toepassingen en aandachtspunten besproken.

Bomen herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van bomen aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende boomtakken.

Functionele beplanting
Informatie over functionele beplanting. Er zijn vier groepen beplantingsvormen die door bomen en/of struiken worden bepaald. Als ze volgroeid zijn kunnen die beplantingsvormen verschillende functies vervullen, zoals een maatschappelijke of een architectonische functie. Daar moet je bij het onderhoud rekening mee houden. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

Het verplanten van bomen
Deze praktijkkaart gaat over het overplanten van bomen. Je steekt een jonge boom met een spade uit de grond en plant hem op een nieuwe plantplaats.

Natuurlijke groeiprocessen
Informatie over natuurlijke groeiprocessen. Je kunt bij bosplantsoen een onderscheid maken in kernvegetatie, mantelvegetaite en zoomvegetatie. Uit welke beplantingen bestaan deze vegetaties? En hoe kun je ze tot hun recht laten komen? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Sierbomen
Een hulpmiddel met een groot aantal sierbomen. Per boom zijn de volgende gegevens vermeld: Latijnse naam, sierwaarde, hoogte en kroonvorm.

Wet- en regelgeving toepassen; Wetten en regels met betrekking tot oeverbegroeiingen
Langs watergangen gelden voornamelijk de veiligheidsregels die je moet aanhouden om machines veilig hun werk te kunnen laten doen.Dus voor een hydraulische graafmachine met maaikorf geldt dat er langs de oevers waar gemaaid moet worden, een horizontaal maaipad moet liggen.

   

Onderhoud

Aanleg beplantingen; Concurrentie tussen planten
Op bosverjongingsvlakten vind je naast de gewenste soorten vaak ongewenste soorten.Allerlei ruigtevegetaties, die uit kruidachtige of houtige materialen bestaan, proberen vocht, licht en voedsel weg te halen.

Achterstallig onderhoud
Informatie over achterstallig onderhoud. Als er te weinig of niet op tijd wordt gedund, ontstaat er achterstallig onderhoud. Hierdoor kan beplanting in de stakenfase raken, overkoken of te zwakke steunwortels ontwikkelen. Je moet dan goed kunnen beoordelen wat je wel of niet kunt doen om de beplanting te behouden. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Afspraken bij de begeleidingssnoei
Informatie over afspraken bij de begeleidingssnoei van park- en laanbomen.Bij de begeleidingssnoei gelden een aantal afspraken. Je moet bijvoorbeeld op tijd beginnen met snoeien en dit regelmatig doen. Je moet niet te veel takken in ??n keer snoeien. Daarnaast is het belangrijk dat je de boom opkroont, zodat er een takvrije stam ontstaat. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Afzetten van struikvormers
Instructievideo die laat zien hoe je struikvormers op een juiste wijze afzet. Struikvormers moet je ??n keer in de vier jaar afzetten. Je doet dit in de herfst of in de winter. Hoe ga je daarbij te werk?

Begeleidingssnoei van park- en laanbomen
Informatie over de begeleidingssnoei van park- en laanbomen.Park- en laanbomen die je hebt geplant, kun je niet gewoon laten groeien. Je moet ze regelmatig snoeien. Dit heet begeleidingssnoei. Er wordt een onderscheid gemaakt in de tijdelijke kroon en de blijvende kroon. In de blijvende kroon moet de takvrije stamlengte voldoende hoog zijn.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Beheer vaststellen
Noodzakelijke periodiek onderhoud, Onderhoud van de boom-, struik- en kruidlaag, De juiste onderhoudsmethode, Werkpakketten, Het onderhoudsplan, Een maaiplan

Beheer vaststellen; Wat moet ik?
Heb je eenmaal het ideale eindbeeld vastgesteld, dan moet je bekijken of de huidige aanwezige opstand nog wel dat eindbeeld kan leveren.Bijvoorbeeld: na jaren slecht beheer kan een als windscherm aangeplante strook bomen en struiken rond een sportveld nog slechts bestaan uit hoge bomen.

Beheer vaststellen; Wat heb ik?
Voordat je het beheer van groen langs percelen, wegen en waterlopen kunt bepalen, moet je eerst weten met wat voor groen landschapselement je te maken hebt. Cultuurtechnisch groen, ook wel landschappelijke groen genoemd, staat nooit op zichzelf.Het heeft altijd een binding met de directe omgeving.

Beheer vaststellen; Wat wil ik?
Wanneer je de huidige waarde van het cultuurtechnisch groenelement hebt vastgesteld, kun je bepalen of je de functie eventueel nog wilt bijstellen.Zo kun je bijvoorbeeld aan de functie van windkering die van natuurwaarde of visuele afscherming toevoegen.

Belevingswaarde
Informatie over de belevingswaarde van bosplantsoen in Nederland. Je kunt met bosplantsoen een stukje natuur maken waarin insecten, vogels en kleine zoogdieren zich thuis voelen. Maar niet alleen dieren zullen een stukje natuur op prijs stellen, ook mensen genieten meer van hun omgeving met groen in de buurt. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Bestrijding van ongewenste opslag
Ongewenste opslag, Opslag bestrijden met handgereedschap, Assisteren bij het rooien van opslag met de trekker

Bestrijding van ongewenste opslag; Bestrijding van ongewenste opslag
Ongewenste opslag kun je op verschillende manieren bestrijden.Afhankelijk van de maat en de soort van de opslag kun je de opslag er met wortel en al uittrekken, eventueel met behulp van een trekker.

Bestrijding van ongewenste opslag; Welke soorten vormen vaak ongewenste opslag?
Waarom kan een bepaald soort zich gemakkelijk vestigen of handhaven?Op welke terreinen kun je problemen verwachten?

Bomen
Bomen snoeien, Een boomspiegel verzorgen, Boompalen

Bossen, Opdrachten
Ongeveer tien procent (340.000 hectare) van ons land bestaat uit bos. De bomen groeien wel vanzelf, maar voor een bos met een natuur-, hout- en recreatiewaarde moet je heel wat werk verzetten. In deze uitgave ligt de nadruk op de traditionele bosbouw. Je leert hoe de houtproductie verloopt en welke werkzaamheden daarbij horen. Daarnaast is er aandacht voor de veiligheidsvoorschriften.

Bossen, Theorie
Ongeveer tien procent (340.000 hectare) van ons land bestaat uit bos. De bomen groeien wel vanzelf, maar voor een bos met een natuur-, hout- en recreatiewaarde moet je heel wat werk verzetten. In deze uitgave ligt de nadruk op de traditionele bosbouw. Je leert hoe de houtproductie verloopt en welke werkzaamheden daarbij horen. Daarnaast is er aandacht voor de veiligheidsvoorschriften.

Bosverzorging
De ontwikkelingsfasen van het bos, De voordelen van het dunnen, Bomen dunnen, Opsnoeien en opkronen, Bomen opsnoeien, Aantastingen, Schimmelaantastingen, Vraat- en veegbeelden, Afwijkingen in blad- en naaldbezetting

Bosverzorging; Dunnen
De onderlinge concurrentie kan te groot worden.Op dat moment moet je ingrijpen. Dat doe je door een dunning.

Bosverzorging; Opsnoeien of opkronen
Noesten zijn resten van takken die, door het dikker worden van de stam, in het hout groeien.Wanneer dat met dode takken gebeurt, zitten die noesten los.

Bronnen & links bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Checklist onderhouden bomen in de praktijk
Een hulpmiddel bij Park- en laanbomen onderhouden. Voordat je gaat snoeien, moet je bepalen welke takken uit de tijdelijke en de blijvende kroon je moet verwijderen. Deze checklist helpt je een overzicht te krijgen van de probleemtakken in een boom. Daarnaast krijg je inzicht in welke takken je het eerst moet snoeien.

Checklist van problemen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Bij het onderhouden van bosplantsoen kun je een aantal problemen tegenkomen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als de struikbeplanting overkookt? En wat als de aangetroffen soorten het eindbeeld niet kunnen waarmaken? In deze checklist komen mogelijke oorzaken van problemen en voorstellen om ze op te lossen aan bod.

Dunnen in boombeplanting
Instructievideo die laat zien hoe je boombeplanting op een juiste wijze dunt. Als je boombeplanting hebt geplant, moet je die daarna ook onderhouden. Daarbij moet je een onderscheid maken in wijkers en blijvers. Voordat je aan de slag gaat, moet je weten welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken. Bij het dunnen van boombeplanting maak je gebruik van de kettingzaag. Hoe ga je daarbij te werk? En wat doe je met het snoeiafval?

Dunning in bosjes
Informatie over de dunning in bosjes. Bij het dunnen in bosjes moet je een onderscheid maken in wijkers en blijvers. Daarnaast moet je weten wat de toekomstbomen zijn en hoe je dunt bij struiken. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Een onderhoudsplan uitvoeren
Blessen, rooien, dunnen, afzetten en terugzetten, wijker/blijver, Onderhoud en functie, Controle, Handelingen, manuren, machines, Werkzaamheden uitleggen, Bebording aanbrengen, De periodieke begeleidingssnoei vastleggen, Periodiek snoeien van bomen, De VTA-keuringscriteria voor laanbomen, Maaien, Verwerking van snoei- en maaiafval, Gevolgen voor het milieu

Een onderhoudsplan uitvoeren; Begeleidingssnoei van laanbomen
Veel bomen die in gemengde beplantingen met struiken zijn aangeplant, kunnen niet met hun kroon aan de grond blijven groeien.En als je een bomengroep op tijd zou dunnen, zal elke boom aan de grond voldoende licht krijgen en dus geen noodzaak hebben om aan de onderkant takken te laten afsterven.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Dunnen en rooien
In een gemengde beplanting van kruiden, struiken en bomen bepaal je eerst de oppervlaktepercentages uit het eindbeeld dat elke begroeiingslaag mag innemen.In een jonge beplanting mag het bedekkingspercentage van de boomlaag 30% zijn.

Een onderhoudsplan uitvoeren; Snoeihout verwerken
Snoeihout en maaisel moet je afvoeren.Dat is nodig om de ecologische waarde van de kruidenlaag in stand te houden of verder te laten ontwikkelen.

Gebroken takken, elleboogtakken en dikke takken
Informatie over gebroken takken, elleboogtakken en dikke takken.Takken die later problemen kunnen opleveren, zoals gebroken takken, elleboogtakken en dikke takken moet je weghalen. Waarom moet je ze zo vroeg mogelijk snoeien? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Het maken van boomspiegels
Deze praktijkkaart gaat over het beschermen van bomen tijdens het grasmaaien. Je steekt rondom de boom het gras weg.

Het maken van boomspiegels Video
Deze video gaat over het beschermen van bomen tijdens het grasmaaien. Je steekt rondom de boom het gras weg.

Het snoeien van heesters
Deze video gaat over snoeionderhoud aan struiken. Je haalt bij een heester jaarlijks de dikke takken weg.

Het snoeien van laanbomen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan bomen langs de weg. Je snoeit laanbomen op de juiste manier.

Interactieve toets bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een digitale toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Knotbomen
Informatie over knotbomen.Knotbomen moet je om de vier jaar knotten. Dit betekent dat je de takken boven de knot afzaagt. De knotwilg is de meest bekende knotboom. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Landschappelijk groen onderhouden, Theorie
Cultuurtechnisch groen is het groen langs en rond cultuurtechnische werken. Bijna altijd vervult dit groen een functie die gekoppeld is aan het cultuurtechnische werk. Door zijn ruimtelijke verschijningsvorm levert het een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse landschap. Je krijgt in deze uitgave een goed inzicht in de specifieke problematiek van het onderhoud van deze beplantingen.

Landschappelijke hagen
Informatie over onderhouden van landschappelijke hagen.Bij losse hagen wordt vaak hakhoutbeheer met overstaanders toegepast. Wat is dat precies? Ook leer je hoe vaak je een landschappelijke haag moet snoeien en waar je op moet letten bij het onderhoud van meidoornhagen.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Leibomen en gekandelaberde bomen
Informatie over leibomen en gekandelabeerde bomen.De meest gebruikte leibomen zijn de linde en de plataan. Voor het snoeien van leibomen gelden een aantal bijzondere snoeiregels. Soms worden bomen gekandelabeerd. Dit betekent dat een stomp in de vorm van een kandelaar overblijft.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Groenbeheerplan
Dit object gaat over het doel, de werkwijze en de inhoud van het groenbeheerplan. Rijkswaterstaat gebruikt dit plan om een efficient, doelgericht, planmatig en continu beheer van het groen in de berm te realiseren. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Inspectie groenbeheer
Dit object gaat over de inspectie van groenvoorzieningen: het vormt een belangrijk onderdeel van het beheer. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Literatuurlijst en bijlagen
Dit object bevat de bijlagen uit deze uitgave: een literatuurlijst, een lijst met afkortingen en een overzicht van de kaders en tabellen. Ook volgt een overzicht van beschermde soorten, van distelverordeningen per provincie en een jaartabel voor inspectie. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Leidraad beheer groenvoorzieningen, Van landschap naar beheer
Dit object gaat over de organisatie van het groenbeheer door Rijkswaterstaat: het beheer van het groen is vastgelegd in een reeks plannen, waarbij het landschapsplan het uitgangspunt vormt. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).

Onderhoud uitvoeren
Informatie over het uitvoeren van onderhoud van de beplanting rond een voetbalveld. Bij een voetbalveld moet de beplanting zorgen voor beschutting en dus van onderen dicht begroeid zijn. Je moet daarvoor de bovenste en de onderste laag van de beplanting onderhouden. Waar moet je op letten? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Onderhoud vaststellen
Informatie over het vaststellen van onderhoud. Voordat je bosplantsoen gaat onderhouden, moet je eerst een werkplan maken. Dat doe je met behulp van de volgende vragen: Wat heb ik? Wat wil ik? Wat moet ik doen? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Onderhouden van de bosmaaier
Instructievideo die laat zien hoe je een bosmaaier op een juiste wijze onderhoudt. Om ervoor te zorgen dat de bosmaaier het altijd goed doet, moet je regelmatig eenvoudig onderhoud uitvoeren, zoals het reinigen van de bougies en het controleren van het starterkoord. Waar moet je op letten?

Oriënteren op park- en laanbomen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Park- en laanbomen onderhouden'.Als je een park- of laanboom eenmaal hebt geplant, moet je deze ook onderhouden. Zo moeten bomen langs wegen bijvoorbeeld mooi recht zijn en een lange takvrije stam hebben. Je bereikt dit door begeleidingssnoei. Hierbij haal je ook probleemtakken weg.Introductie van de leereenheid 'Park- en laanbomen onderhouden'.

Oriënteren op struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.Voor het onderhoud van struiken, heesters, coniferen en sierbomen is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je de verschillende planten moet snoeien. Zo kun je ervoor zorgen dat een klant lang plezier heeft van een plant.Introductie van de Leereenheid Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.

Park- en laanbomen onderhouden: begeleidingssnoei
Instructievideo die laat zien hoe je de begeleidingssnoei van park- en laanbomen op de juiste manier uitvoert. Eerst bekijk je de tijdelijke kroon om te bepalen welke takken je moet snoeien. Je begint altijd met het snoeien van probleemtakken. Pas daarna snoei je nog een of twee takken om de boom op te kronen. Tijdens het snoeien moet je uitkijken dat je de boom niet beschadigt.

Snoeien bomen
Deze video gaat over snoeionderhoud aan bomen. Je snoeit een boom op de juiste wijze.

Snoeien bosplantsoen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je zet ??n keer in de vier jaar de hele beplanting af.

Snoeien bosplantsoen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan een bosplantsoen. Je zet ??n keer in de vier jaar de hele beplanting af.

Snoeien met beleid
Informatie over snoeien met beleid.Bomen worden vaak in de winter gesnoeid, hoewel het eigenlijk beter is om in de zomer te snoeien, omdat snoeiwonden dan sneller worden afgegrendeld. Je moet snoeien met beleid, zodat de boom niet ge?nfecteerd raakt met houtschimmels.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Snoeien van sierbomen (dakplataan)
Instructievideo die laat zien hoe je een sierboom, zoals de dakplataan op de juiste manier snoeit.Bij een dakplataan moet je elk jaar de zijscheuten en eventueel de verlengscheuten snoeien. Hoe doe je dat precies?

Snoeien van sierbomen (leilinde)
Instructievideo die laat zien hoe je een sierboom, zoals de leilinde op de juiste manier snoeit.Om ervoor te zorgen dat je een mooie leilinde krijgt, moet je elk jaar de zijscheuten en de verlengscheuten snoeien. Als het nodig is vervang je het bindmateriaal.

Snoeien van sierbomen in tuinen
Je krijgt achtergrondinformatie over het snoeien van sierbomen in tuinen. Bij de snoei van sierbomen kun je een onderscheid maken in bomen met doorgaande harttak en bomen zonder doorgaande harttak. Waar moet je op letten met de snoei van deze bomen?

Snoeigereedschap
Informatie over snoeigereedschap voor park- en laanbomen.Voor het snoeien van bomen zijn er verschillende snoeigereedschappen, zoals stokzagen, handsnoeizagen en snoeischaren. De toepassing per snoeigereedschap verschilt.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Snoeihout verwerken
Informatie over het verwerken van snoeihout. Snoeihout dat je na het snoeien overhoudt, kun je op verschillende manieren verwerken. Je kunt het snoeihout op rillen zetten, versnipperen en hergebruiken. Wat houden deze verschillende methodes in? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Snoeiregels van Koopman
Een hulpmiddel voor het snoeien van fruitbomen. De vijf snoeiregels van Koopman maken duidelijk wat er gebeurt door wel of niet te snoeien.

Snoeitechniek
Informatie over snoeitechniek bij park- en laanbomen.Bij de begeleidingssnoei kun je het beste volgens een vast patroon werken. Belangrijke begrippen bij de snoeitechniek, zijn takkraak en op stomp zagen. Je moet weten waar het daarbij om gaat. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Specifiek onderhoud
Onkruid vergaat niet, Onkruid verwijderen, Onkruid afvoeren, Een blaadje met een gaatje, Beschadigingsbeelden van ziekten en plagen, Snoei- en uitdunresten verwerken, Wat hoort waar?

Specifiek onderhoud; Verwerking van afvalhout
Bij het dunnen en afzetten kan veel hout vrijkomen.Voor de verwerking hiervan bestaan verschillende mogelijkheden:Onbewerkt achterlaten.

Stappenplan voor beplantingen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. Voordat je bosplantsoen gaat onderhouden moet je een werkplan maken. Waar moet je overal aan denken? Maak met dit stappenplan in zeven stappen een werkplan.

Stobbenbehandeling
Informatie over stobbenbehandeling. Na dunning blijft er vaak een stobbe over. Je kunt er dan voor kiezen om wel of geen stobbenbehandeling uit te voeren. Om te voorkomen dat de stobbe weer gaat uitlopen, kun je hem behandelen met een stobbenfrees, een bosmaaier met een zaagblad of met een chemisch bestrijdingsmiddel. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van bosplantsoen.

Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen&links en een toets.

Takparen en takkransen
Informatie over takparen en takkransen. Takken die later problemen kunnen opleveren, zoals takparen en takkransen moet je weghalen. Waarom moet je ze zo vroeg mogelijk snoeien? Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een takkrans niet in ??n keer kunt weghalen, omdat er dan te grote snoeiwonden ontstaan. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Vaktermen
Een hulpmiddel bij 'Bosplantsoen onderhouden'. In de lijst met vaktermen staan veel termen die je vaak tegenkomt bij het onderhouden van bosplantsoen.

Vellen van kleine of jonge bomen
Deze praktijkkaart gaat over het omzagen van jonge bomen. Je leert hoe je een boom veilig velt.

Vellen van kleine en jonge bomen
Instructievideo die laat zien hoe je kleine en jonge bomen op een juiste wijze velt. Kleine of jonge bomen hebben een stamvoet die niet dikker is dan 30 centimeter. Bij het vellen maak je een valkerf en een spintsnede. Daarna moet je een velsnede maken. Hoe doe je dat? En wat moet je doen zodra de boom begint te vallen?

Waterlot, voetschot en bemantelingssnoei
Informatie over waterlot, voetschot en bemantelingssnoei.Je moet niet te sterk snoeien, omdat dan waterlot en voetlot kunnen ontstaan. Dit moet je voorkomen. Daarnaast zijn vooral beuken gevoelig voor zonnebrand. Daarom moet je dunne takjes op de stam laten staan. Dit heet bemantelingssnoei. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Wet- en regelgeving toepassen; Wetten en regels met betrekking tot wegbeplantingen
Bij de laanbomen heb je gezien dat ze overlast kunnen opleveren voor het verkeer. In Nederland moet boven wegen een takvrije doorrijhoogte van meer dan vijf meter worden aangehouden, omdat vrachtwagens tot vierenhalve meter hoog kunnen zijn.Zichthoeken bij wegbochten en -kruisingen, spoorwegovergangen en dergelijke moeten op bepaalde afstanden uitzichtvrij zijn.

Zuigers, plakoksels en dubbele toppen
Informatie over zuigers, plakoksels en dubbele toppen.Takken die later problemen kunnen opleveren, zoals zuigers, plakoksels en dubbele toppen moet je weghalen. Waarom moet je ze zo vroeg mogelijk snoeien? Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Fruitgewassen

Toepassen

Groeiwetten van Vöchting
Een hulpmiddel voor het snoeien van fruitbomen. De vijf groeiwetten van V?chting maken duidelijk hoe de stand van de takken aan een boom van invloed is op de groei van de takken. Bij elke groeiwet staat een illustratie.

Onderstammen van appelbomen
Een hulpmiddel met de vijf onderstammen die het meest voorkomen bij appelbomen. Dit zijn M9, M26, M27, MM106 en zaailing. Per onderstam staat wat de kenmerken zijn van de onderstam (zoals groei en opbrengst) en voor welk soort boom hij vooral gebruikt wordt (spilvorm, hoogstam, leiboom of vormboom).

   

Onderhoud

Bronnen & links bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Groei, snoei en vruchtdracht
Een hulpmiddel waarin het verband tussen de stand van een scheut of tak en de gevolgen voor de groei en snoei zijn weergegeven. Er staan illustraties in van de standen van de scheut of tak.

Interactieve toets bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een digitale toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Snoeien van appelbomen
Je krijgt informatie over het snoeien van appelbomen. Afhankelijk van de groeifase waarin een appelboom zich bevindt, snoei je op een andere manier. Je kunt twee groeifasen onderscheiden, namelijk de jeugdfase en de productiefase. In de jeugdfase gaat het vooral om vormsnoei. In de productiefase gaat het vooral om onderhoudssnoei. Waar moet je op letten tijdens de snoei?

Snoeien van braamstruiken
Je krijgt informatie over het snoeien van braamstruiken. Braamstruiken groeien hard. Een braamstruik bestaat uit oude vruchttakken, jonge onvertakte scheuten en nieuwe scheuten. Deze takken en scheuten moet je op verschillende tijdstippen en op verschillende manieren snoeien. Hoe doe je dat?

Snoeien van druiven
Je krijgt informatie over het snoeien van druiven. Druiven geven vruchten op jonge scheuten. Je moet daarom durven snoeien. Er wordt een onderscheid gemaakt in wintersnoei en zomersnoei. De wintersnoei is gericht op de vorming van jonge scheuten. Hoe ga je daarbij te werk? Met de zomersnoei zorg je ervoor dat de plant zijn energie kan steken in de vruchtvorming. Hoe doe je dit op de juiste manier?

Snoeiregels van Koopman
Een hulpmiddel voor het snoeien van fruitbomen. De vijf snoeiregels van Koopman maken duidelijk wat er gebeurt door wel of niet te snoeien.

Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen&links en een toets.

Waterlot, voetschot en bemantelingssnoei
Informatie over waterlot, voetschot en bemantelingssnoei.Je moet niet te sterk snoeien, omdat dan waterlot en voetlot kunnen ontstaan. Dit moet je voorkomen. Daarnaast zijn vooral beuken gevoelig voor zonnebrand. Daarom moet je dunne takjes op de stam laten staan. Dit heet bemantelingssnoei. Deze informatie is relevant bij het onderhouden van park- en laanbomen.

Groenblijvende heesters

Algemeen

Het verplanten van heesters
Deze praktijkkaart gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Het verplanten van heesters Video
Deze video gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Knippen van hagen
Deze video gaat over snoeionderhoud aan heggen. Je knipt een haag twee maal per jaar in een strakke rechte vorm.

Oriënteren op hagen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Hagen onderhouden'.Er zijn verschillende soorten hagen die je allemaal op een bepaalde manier onderhoudt. Strakke hagen moet je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar snoeien. Landschappelijke hagen daarentegen hoef je niet elk jaar te snoeien. Waar moet je op letten en welke gereedschappen kun je gebruiken?Introductie van de Leereenheid 'Hagen onderhouden'.

Scheutbloeiers
Een hulpmiddel met een overzicht van scheutbloeiers. Ze zijn onderverdeeld in bladverliezende soorten, groenblijvende soorten en klim- en leiplanten.

Tabel haagplanten
Een hulpmiddel bij Hagen onderhouden. Voordat je gaat snoeien moet je weten wat voor een haag je gaat snoeien. Welke haagplanten zijn er zoal? In dit hulpmiddel staan een groot aantal haagplanten. Per plant is vermeld hoe hoog hij wordt, of hij groenblijvend is, strak of los en of hij bloeit.

   

Toepassen

Groenblijvende heesters herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van struiken aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende takken van groenblijvende heesters.

Het herkennen van plantengroepen Video
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

Het verplanten van heesters
Deze praktijkkaart gaat over het overplanten van struiken. Je steekt een heester met een spade uit de grond en plaatst hem in een nieuw plantgat.

Onderhouden van hagen
Informatie over onderhouden van hagen.Je kunt een onderscheid maken tussen strakke hagen, losse hagen en landschappelijke hagen. Je snoeit ze op verschillende manieren en gebruikt daar ook verschillende gereedschappen voor. Bij het onderhoud moet je ook rekening houden met de dieren die gebruikmaken van de hagen.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

   

Onderhoud

Bronnen & links bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Hagen knippen
Instructievideo die laat zien hoe je hagen op een juiste wijze knipt.Je kunt een haag handmatig of machinaal knippen. Voor de werkwijze maakt dat niet uit. Je kunt een haag in principe het hele jaar door snoeien. Maar hoe ga je daarbij te werk? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Het snoeien van heesters
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan struiken. Je haalt bij een heester jaarlijks de dikke takken weg.

Interactieve toets bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een digitale toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Onderhouden van strakke hagen
Informatie over onderhouden van strakke hagen.Strakke hagen kun je in principe het hele jaar door snoeien. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Bij strakke hagen moet je ervoor zorgen dat ze aan de bovenkant smaller zijn dan aan de onderkant. Daarnaast zijn er een aantal tips waar je aan moet denken bij het snoeien.Deze informatie is relevant bij het onderhouden van hagen.

Ontwikkeling van groenblijvende heesters
Je krijgt informatie over de ontwikkeling van groenblijvende heesters. De sierwaarde van groenblijvende heesters bestaat uit groeiwijze, bladeren, bloemen en bessen. Zoals de naam al zegt, houden groenblijvende heesters hun blad. Veel heesters zien er daardoor in de zomer en winter hetzelfde uit. Deze informatie is relevant bij het snoeien van groenblijvende heesters.

Oriënteren op struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.Voor het onderhoud van struiken, heesters, coniferen en sierbomen is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je de verschillende planten moet snoeien. Zo kun je ervoor zorgen dat een klant lang plezier heeft van een plant.Introductie van de Leereenheid Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.

Snoeien van groenblijvende heesters
Je krijgt achtergrondinformatie over het snoeien van groenblijvende heesters. Groenblijvende heesters hoef je bij voldoende ruimte niet vaak te snoeien. Maar wanneer moet je het wel doen?Deze informatie is relevant bij het snoeien van groenblijvende heesters.

Snoeien van groenblijvende heesters (olijfwilg)
Instructievideo die laat zien hoe je een groenblijvende heester, zoals de olijfwilg op de juiste manier snoeit.Zorg ervoor dat je bij het snoeien het karakter en de functie van de olijfwilg behoudt. Je doet dit door bedekkend te snoeien. Welke takken haal je weg en welke laat je zitten?

Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen&links en een toets.

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Ericaceae

Toepassen

Coniferen en heideachtigen herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van coniferen en heideachtigen aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende takken van deze struiken.

   

Onderhoud

Tuinkalender
Een hulpmiddel bij Border- en perkbeplanting onderhouden. Er is elke maand wel wat te doen in een tuin. In deze tabellen staat waar je per maand aan moet denken.

Coniferen

Algemeen

Knippen van hagen
Deze video gaat over snoeionderhoud aan heggen. Je knipt een haag twee maal per jaar in een strakke rechte vorm.

Oriënteren op hagen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Hagen onderhouden'.Er zijn verschillende soorten hagen die je allemaal op een bepaalde manier onderhoudt. Strakke hagen moet je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar snoeien. Landschappelijke hagen daarentegen hoef je niet elk jaar te snoeien. Waar moet je op letten en welke gereedschappen kun je gebruiken?Introductie van de Leereenheid 'Hagen onderhouden'.

Snoeien van coniferen
Je krijgt achtergrondinformatie over het snoeien van coniferen. Coniferen hoef je niet vaak te snoeien. Er zijn een aantal aandachtspunten voor schubconiferen, naaldconiferen en hoogopgaande coniferen.Deze informatie is relevant bij het snoeien van coniferen.

Tabel haagplanten
Een hulpmiddel bij Hagen onderhouden. Voordat je gaat snoeien moet je weten wat voor een haag je gaat snoeien. Welke haagplanten zijn er zoal? In dit hulpmiddel staan een groot aantal haagplanten. Per plant is vermeld hoe hoog hij wordt, of hij groenblijvend is, strak of los en of hij bloeit.

   

Toepassen

Coniferen en heideachtigen herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van coniferen en heideachtigen aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende takken van deze struiken.

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

   

Onderhoud

Bronnen & links bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een overzicht van interessante websites en uitgaven waar informatie te vinden is die betrekking heeft op 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'. De links leiden direct naar de omschreven informatie.

Hagen knippen
Instructievideo die laat zien hoe je hagen op een juiste wijze knipt.Je kunt een haag handmatig of machinaal knippen. Voor de werkwijze maakt dat niet uit. Je kunt een haag in principe het hele jaar door snoeien. Maar hoe ga je daarbij te werk? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Interactieve toets bij 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'
Een digitale toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden' beheerst. De feedback geeft aan welke informatie je wel en welke informatie je niet voldoende beheerst.

Modelsnoei
Een hulpmiddel met een overzicht met foto's van vier kleinbladige groenblijvenden en coniferen die in verschillende modellen zijn gesnoeid: bol, piramide, spiraal en ponpon. Waar moet je op letten als je ze gaat snoeien?

Ontwikkeling van coniferen
Je krijgt informatie over de ontwikkeling van coniferen. Er zijn coniferen in allerlei kleuren en maten. Je kunt ze onderverdelen in schubconiferen en naaldconiferen. Deze kun je niet allebei even gemakkelijk snoeien. Als ze te dicht op elkaar staan worden ze bruin. Ze zullen niet meer herstellen door te snoeien.Deze informatie is relevant bij het snoeien van coniferen.

Oriënteren op struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Een inleiding op het onderwerp 'Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.Voor het onderhoud van struiken, heesters, coniferen en sierbomen is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je de verschillende planten moet snoeien. Zo kun je ervoor zorgen dat een klant lang plezier heeft van een plant.Introductie van de Leereenheid Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden'.

Snoeien van coniferen (treurceder)
Instructievideo die laat zien hoe je een conifeer, zoals de treurceder op de juiste manier snoeit.Zorg ervoor dat je de vorm van de treurceder behoudt. Dit doe je door bedekkend te snoeien. Je gebruikt hiervoor de stokschaar en de stokzaag.

Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Complete leereenheid over de beroepshandeling Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, hulpmiddelen, bronnen&links en een toets.

Rozen

Toepassen

Botanische rozen
Een hulpmiddel met een overzicht van een aantal botanische rozen. Ze zijn onderverdeeld in niet-klimmende botanische rozen en botanische rozen die enigszins klimmen.

Moderne rozen
Een hulpmiddel met een overzicht van een aantal moderne rozen. Ze zijn onderverdeeld in heesterrozen, grootbloemige rozen, trosrozen, bodembedekkende rozen, stamrozen, treurrozen, klimrozen en leirozen.

   

Onderhoud

Het snoeien van rozen
Deze praktijkkaart gaat over snoeionderhoud aan rozen. Je snoeit een rozenstruik in verschillende periodes op een andere manier.

Het snoeien van rozen Video
Deze video gaat over snoeionderhoud aan rozen. Je snoeit een rozenstruik in verschillende periodes op een andere manier.

Onderstam van struikrozen
Je krijgt informatie over de onderstam van struikrozen. Er zijn twee hoofdgroepen rozen: botanische rozen en veredelde rozen. Struikrozen zijn veredelde rozen. Ze zijn ge?nt op een onderstam. Dit betekent dat je bij de snoei rekening moet houden met de wildopslag die uit de onderstam groeit. Maar wat is wildopslag precies?Deze informatie is relevant bij het snoeien van struikrozen.

Snoeien van klimrozen
Je krijgt informatie over het snoeien van klimrozen. Bij klimrozen kun je een onderscheid maken in doorbloeiende cultivars en niet-doorbloeiende cultivars. Wat is het verschil tussen beide? En hoe moet je ze snoeien?

Snoeien van struikrozen
Instructievideo die laat zien hoe je struikrozen op de juiste manier snoeit.Bij het snoeien van struikrozen moet je een onderscheid maken in voorjaarssnoei, zomersnoei en wintersnoei. In het voorjaar dun je het meerjarige hout uit. In de zomer knip je uitgebloeide stengels terug. Bij de wintersnoei top je de struikrozen.

Snoeien van scheutbloeiers (vlinderstruik)
Instructievideo die laat zien hoe je een scheutbloeier, zoals de vlinderstruik op de juiste manier snoeit.Je moet de scheuten van het vorige groeiseizoen terugsnoeien. Waar moet je op letten? En welke gereedschappen gebruik je?

Klim- en leiplanten

Algemeen

Groei van klim-, slinger- en leiplanten
Je krijgt informatie over de groei van klim-, slinger- en leiplanten. Klimplanten groeien uit zichzelf tegen verticale objecten op. Soms hebben ze echter steunmateriaal nodig. Snoeien kan lastig zijn. Sllingerplanten draaien om een verticaal object heen. Ze groeien niet zelf tegen een gevel op. Ook hier kan snoeien lastig zijn, omdat ze om het steunmateriaal heen groeien. Leiplanten kun je gemakkelijk leiden en snoeien. Zo houd je ze in vorm.Deze informatie is relevant bij de snoei van klim-, slinger- en leiplanten.

   

Toepassen

Hechtorganen
Een hulpmiddel waarin de verschillende hechtorganen van klimplanten aan bod komen, zoals hechtwortels, hechtschijfjes, blad- of takranken en windende bladstelen. In het overzicht staan deze vier hechtorganen met een foto en een aantal voorbeelden van klimplanten.

Het herkennen van plantengroepen
Deze video gaat over de verschillende kenmerken van plantengroepen. Je leert een aantal basiskenmerken van de plantengroepen.

Klim-, slinger- en leiplanten herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van klim-, slinger- en leiplanten aan de hand van kenmerken. Je beschrijft verschillende takken van deze planten.

Soorten klim-, slinger- en leiplanten
Een hulpmiddel met een groot aantal klim-, slinger- en leiplanten. Per plant zijn de volgende gegevens vermeld: Latijnse naam, bloeitijd, hoogte, snoeigroep en eventueel vruchten, groenblijvend of bladverliezend. Onder aan de tabel is ruimte om zelf planten toe te voegen.

   

Onderhoud

Snoeien van klim-, slinger- en leiplanten (blauwe regen)
Instructievideo die laat zien hoe je klim-, slinger- en leiplanten, zoals de blauwe regen op de juiste manier snoeit.De blauwe regen is een slingerplant die je in het voorjaar (februari-maart) en in de zomer (eind augustus) moet snoeien. Bij de voorjaarssnoei knip je de ingekorte scheuten van vorig jaar verder in. Bij de zomersnoei kort je de nieuwe ranken die te lang worden in. Of je zorgt ervoor dat ze zich ergens omheen kunnen draaien.

Snoeien van klim-, slinger- en leiplanten (klimhortensia)
Instructievideo die laat zien hoe je klim-, slinger- en leiplanten, zoals de klimhortensia op de juiste manier snoeit.De klimhortensia is een klimplant die wel 20 meter hoog kan worden. Als de gesteltakken de beschikbare ruimte overschrijden, moet je snoeien. Hoe doe je dat?

   

Toetsen

Klik op de link om een toets te doen over het onderwerp van jouw keuze.

Toetsen

 

Varens N4

 

Grassen en bamboes N4

 

Inheemse flora N4

 

Vaste planten N4

 

Een- en tweejarigen N4

 

Kruiden N4

 

Kuipplanten N4

 

Water- en oeverplanten N4

 

Bol- en knolgewassen N4

 

Bladverliezende houtige gewassen N4

 

Bomen N4

 

Fruitgewassen N4

 

Groenblijvende heesters N4

 

Ericaceae N4

 

Coniferen N4

 

Rozen N4

 

Klim- en leiplanten N4

Bronnen & Links

Klik op de links voor meer achtergrondinformatie over planten.

- startpagina planten 
Hier vind je allerlei informatie die met planten te maken heeft. Inhoudelijke informatie, maar ook vind je hier informatie over plantenshops, stekbedrijven, tuincentra, potterieën enzovoorts.
x
- bloemen & planten 
Dit is een online cd-rom waar je bloemen en planten op een grote hoeveelheid kenmerken kunt selecteren. De cd-rom lijkt op de Plantencd Groene Ruimte. Maar deze cd is niet gebaseerd op de Plantenkenniskaart.
x
- biologie(Noordhoff)
In deze online cursus vind je in hoofdstuk 6 en 7 achtergrondinformatie over planten. De cursus gaat onder andere in op de bouw van planten, de levenscyclus, bestuiving en bevruchting en voeding.

Startpagina Niveaus

Plantenkennis voor de Hovenier / Groenvoorziener