Verenigde Staten

Verenigde Staten

Webquest

  • Onderwerp
    Verenigde Staten
  • Schooltype
    VMBO
  • Doelgroep
    Niveau 1 & 2
  • Vakgebieden
    Overig
  • Aantal personen
    4 leerlingen
  • Totale tijd
    5 tot 10 klokuren

?

1. Inleiding

De Verenigde Staten van Amerika, een belangrijk land voor de wereld. Hier komen de beste films vandaan, de leukste muziek en natuurlijk fast food. De Verenigde Staten hebben 307 miljoen inwoners, enorm veel dus! Het land is een republiek, met een president aan het hoofd. De hoofdstad is Washington D.C. waar het witte huis staat.

Met hulp van deze webquest ga je kennis maken met de Verenigde Staten en ga je iets leren over de geschiedenis, de cultuur, de economie en de geografie/topografie van dit land.

?

2. Taak

Opdracht 1: Het werkstuk.

Elke leerling zal zelfstandig een onderwerp gaan bestuderen. Dit gebeurt aan de hand van drie leervragen waar antwoord op moet worden gegeven. Jullie moeten zelf beslissen wie welk onderwerp gaat doen, lukt dit niet dan helpt de docent mee. De vier onderwerpen met leervragen zijn:

  1. 1.   De geschiedenis van de Verenigde Staten.

-      Voordat de Europeanen naar Amerika kwamen leefden hier Indianen. Schrijf een stukje over de Indianen. Denk hierbij aan: waar de naam Indianen vandaan kwam, de samenleving en waarom ze bang waren voor de Europeanen.

-      Van 1861 tot 1865 was er een burgeroorlog in Amerika. Wat is een burgeroorlog en waar ging deze over?

-     Op 11 september 2001werden de Verenigde Staten aangevallen. Waarom werden de VS aangevallen? Noem ook twee gevolgen.

 

  1. 2.   De cultuur van de Verenigde Staten.

-     In de Verenigde Staten is de eetcultuur heel belangrijk, vooral fast food. Wat is fast food? Is fast food wel gezond?

-       Wat is de naam van de vlag van de Verenigde Staten? Leg uit waar de vlag voor staat en teken de vlag na op A3 papier.

-      Wat is de filmhoofdstad van de Verenigde Staten en waarom? Noem twee grote films die hier zijn gemaakt.

 

  1. 3.   De economie van de Verenigde Staten.

-      In 1929 was er een beurskrach in New York. Wat is een beurskrach en wat waren hier de gevolgen van? 

-     De Verenigde Staten exporteren veel producten, noem er vijf. Met welke twee landen drijft de Verenigde Staten handel?

-     De Verenigde Staten hebben de dollar. Noem de munten en de bankbiljetten.

 

  1. 4.   De geografie en topografie van de Verenigde Staten.

-      Noem de twee belangrijkste klimaten in de Verenigde Staten.

-      Wat is het Yellowstone Park? Vertel iets over de geschiedenis, het landschap en de dieren.

-      Zet in de kaart van de Verenigde Staten zelf alle staten.

 

Opdracht 2: De presentatie.

Als je klaar bent met je verslag dan ga je de presentatie voorbereiden. Elke groep doet een presentatie over alle vier de onderwerpen. De bedoeling is om één leervraag over je onderwerp te kiezen en daar iets over te vertellen. Elke groep moet iets kunnen laten zien over hun land. Dit kan een PowerPoint presentatie zijn, maar ook een poster over het land, een product of speciaal geld uit het land wat jullie groepje heeft. Als je een ander idee hebt overleg dit even met de docent.

?

3. Werkwijze

Om de hele opdracht duidelijk te maken is er gekozen voor een verdeling is verschillende stappen. Volg de juiste stappen om te zorgen dat je niets vergeet.

 

 

Stap 1)

Lees de inleiding.

 

 

Stap 2)

Kijk met je groep naar de verschillende onderwerpen, de geschiedenis van de Verenigde Staten, de cultuur van de Verenigde Staten, de economie van de Verenigde Staten en de geografie/ topografie van Verenigde Staten. Met je docent ga je de onderwerpen verdelen.

 

 

Stap 3)

Lees de opdracht goed door, vooral de leervragen over jouw onderwerp. Als je een leervraag niet begrijpt vraag dan je groepsgenoten om hulp. Als je er nog niet uit komt dan vraag je het aan je docent.

 

 

Stap 4)

Kijk bij de informatie bronnen voor informatie over jouw onderwerp. Hier staat alles in wat je moet weten. Soms staan er stukjes tekst, maar er kunnen ook websites staan waar je op moet klikken. Let er goed op dat je wel werkt aan jouw leervraag, dus lees de informatie goed.

 

 


Stap 5)

Als je klaar bent met je verslag is het de bedoeling dat je gaat werken aan je presentatie. Bespreek met je groepje hoe jullie de presentatie gaan doen. Bedenk daarna wat je wilt gaan vertellen (dus kies één of twee leervragen uit). Als iedereen in het groepje dit heeft gedaan gaan jullie de presentatie oefenen.

 

 

Stap 6)

Als het verslag en de presentatie af zijn dan ga je een Terugblik schrijven. Neem de vragen die in de terugblik staan over en geef hier antwoord op.

 

 

Stap 7)

Voordat je het verslag uitprint en de presentatie gaat geven kijk dan in het beoordelingsschema of je alles hebt gedaan wat er in het schema staat. Alle punten die in het schema staan moeten te vinden zijn in jullie verslag of in jullie presentatie.

?

4. Bronnen

De Geschiedenis van de Verenigde Staten.

In 1492 kwam Columbus aan in een onbekend land. Hij dacht dat hij in India was en noemde de mensen die hij zag Indianen. Toen de Spanjaarden erachter kwamen dat het een nieuw land is was iedereen erg blij. Ze dachten aan het geld wat ze konden verdienen. Maar ook Engeland hoorde over dit enorme land en het ging niet zo goed met de economie in Engeland.

Maar de mensen dachten niet aan de Indianen die hier leefden. De Indianen leefden vooral in het westen. Ze leefden van vis, jacht en landbouw. Elke Indianen stam had een eigen hoofd en de Indianen geloofden in verschillende goden. Ze bouwden kleine boten en kano's, maar ook maakten ze speren en schoten ze met pijl en boog. Ze leefden in tipi's, dit waren een soort tenten. Er wordt gedacht dat er in Noord-Amerika 80 miljoen Indianen woonden voordat de Europeanen kwamen. Toen de Engelsen kwamen wilden zij de Spanjaarden wegjagen en vrienden worden met de Indianen. Ze probeerden de Indianen zelfs christelijk te maken. Dit lukte niet zo goed, de Indianen hielden hun eigen geloof. De Europeanen vonden dat de Indianen in de weg liepen en er werden veel Indianen gedood. Later werden er speciale parken opgericht voor de Indianen, zo'n park noem je een reservaat. Zo konden zij toch in de natuur blijven leven.

Steeds meer Europeanen kwamen naar Amerika, zij wilden geld verdienen. Indianen waren niet sterk genoeg om als slaaf te werken, dus werden er donkere mensen uit Afrika naar Amerika gehaald. De kolonisten die in Amerika bleven wilden dat Amerika een onafhankelijk land zou worden, dus dat Engeland zich niet meer zou bemoeien met Amerika. In 1776 werd er een Onafhankelijkheidsverklaring getekend. De Verenigde Staten van Amerika bestond nu uit 13 staten.  Het ging goed in de Verenigde Staten van Amerika, maar er kwam een steeds groter verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden was er rijkdom, in het zuiden leefden vooral boeren. Van 1861 tot 1865 was er een burgeroorlog in de Verenigde Staten. In het noorden werkten arbeiders in fabrieken, maar in het zuiden werkten slaven op de boerderijen. Toen president Lincoln in 1860 president werd was het zuiden hier helemaal niet blij mee. Ook was het noorden van het land tegen slavernij, terwijl het zuiden juist voor was. Zij wilden niet meer bij de Verenigde Staten horen. Er kwamen verschillende veldslagen en viel mensen stierven tijdens de oorlog. Het noorden won en het land werd weer één.

De Verenigde Staten werden steeds rijker en steeds meer Europeanen gingen hier heen. Vooral na de burgeroorlog werden de Verenigde Staten steeds belangrijker. Ze gingen zich met Europa bemoeien en werden een wereldmacht. De vochten mee in Wereld Oorlog 1 en 2 en vochten in Vietnam. Ook vochten de Verenigde Staten mee in de golfoorlog, een oorlog tussen Irak en Iran. Hier waren heel veel mensen uit het midden- oosten niet blij mee, ze vonden dat Amerika zich teveel bemoeide met de wereld. Op 11 september 2001 gebeurde er iets vreselijks. Er werd een aanslag gepleegd op de Twin Towers in New York. Heel de wereld was in rouw, iedereen was erg geschrokken. President Bush zei dat hij vanaf nu een oorlog tegen terrorisme zou gaan voeren. Hij begon dan ook een oorlog in Irak en een oorlog in Afghanistan. Maar dit is niet het enige gevolg. Veel mensen zijn bang en beveiliging op vliegvelden wordt strenger.

http://www.allesamerika.com/geschiedenis-amerika-algemeen.html#INDIANEN http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Staten http://verenigdestaten.info/gesch/oorlog/burgeroorlog.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_tegen_het_terrorisme

?

De cultuur van de Verenigde Staten.

De cultuur in de Verenigde Staten is heel anders dan in Nederland. Vooral als we gaan kijken naar het eten. De Amerikanen hebben een echte eetcultuur. Vooral fast food is erg belangrijk.

Veel mensen eten het, omdat het snel is en lekker. In een Amerikaanse klas met dertig kinderen, zijn er ruim tien veel te dik. Maar dat is niet zo vreemd, het kan allemaal wel lekker zijn, maar gezond is het niet. Hier een kort lijstje met wat Amerikanen allemaal eten: Hot dogs, hamburgers, spam, jelly, cheese in a can en twinkies.

Een ander verschil wat we zien is de Amerikaanse vlag. Deze vlag zie je altijd wel wapperen, in een film, op gebouwen in Nederland of op het journaal. De vlag wordt stars and stripes genoemd. De sterren en de strepen op deze vlag hebben hun eigen betekenis. De Amerikanen nemen hun vlag erg serieus. De afmetingen en kleuren zijn officieel vastgelegd. Er zijn heel erg veel verschillende vlaggen geweest, wel 26 keer! De vlag die nu wordt gebruikt komt uit 4 juli 2007. Zelfs het volkslied Amerika is gebaseerd op de Amerikaanse vlag.

 Het bekendste van de Verenigde Staten is waarschijnlijk wel de film cultuur. De beste films komen uit de Verenigde Staten, en dan vooral uit Hollywood. Hollywood ligt in de stad Los Angeles, in de staat Californië. De eerste studio in Hollywood werd gebouwd in 1911. In hetzelfde jaar werden nog vijftien studio's gebouwd. Deze studio's stonden in Hollywood, omdat het er goed weer was. Ook waren er lange dagen met veel zon, dit was erg belangrijk omdat de lampen vroeger nog niet zo sterk waren. 

http://www.ergogenics.org/amerika/fastfood.html http://www.allesamerika.com/amerikaanse-vlag.html http://www.verenigdestaten.info/stsinr/vlag.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollywood

?

De economie van de Verenigde Staten.

Op het moment gaat het in de hele wereld niet zo goed met de economie, maar in 1929 was het nog erger. In New York ging het slecht op de beurs, aandelen (stukjes van bedrijven) werden steeds goedkoper. Op den duur waren ze niets meer waard. Steeds meer mensen verloren heel veel geld, deze grote crisis werd ook wel een beurskrach genoemd. Bij een beurskrach, of beurscrash gaat het binnen een paar dagen zo slecht met aandelen dat het opeens in kan slaan als een bom. Veel mensen in New York in 1929 hadden moeite om aan eten te komen. Ook werd de werkeloosheid steeds groter. Veel mensen raakten hun banen kwijt. Ook veel mensen raakten hun huis kwijt omdat ze het niet meer konden betalen.

De Verenigde Staten is een belangrijk land als het gaat om economie. Wanneer de economie van de Verenigde Staten inzakt heeft dit grote gevolgen voor de wereld. Maar de Verenigde Staten is ook een land wat veel spullen exporteert. Ze verkopen dus producten aan andere landen. De VS verkopen vooral motorvoertuigen, vliegtuigen, voedsel, ijzer, staal, elektronische apparatuur, chemische producten en energieopwekkende machines. De belangrijkste landen waar de VS handel mee drijven zijn: Canada, Mexico, Japan, Duitsland en Zuid-Korea. Wanneer een groot land zoals de Verenigde Staten zoveel handel drijft zijn twee dingen heel belangrijk: goede communicatie (met andere landen) en infrastructuur (goede snelwegen, spoorwegen, vaarroutes en goed vervoer per vliegtuig).

 De Amerikanen hebben niet de Euro, zoals wij in Europa. In de VS hebben ze de dollar. Eén euro staat gelijk aan 1,46 Amerikaanse dollar, dit is de valuta. De Amerikanen hebben de dollar al sinds 1792. Net zoals bij de Euro, heeft de dollar munten en bankbiljetten. Er zijn 6 verschillende munten en 7 verschillende bankbiljetten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beurskrach_van_1929

http://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_dollar http://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_de_Verenigde_Staten

?

De geografie en topografie de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten zijn er verschillende klimaten, omdat het land heel groot is. In het zuiden van de VS is het erg warm. In het zuiden is het in de zomer heel warm, in de winter is het niet extreem koud. In het noorden is er een ander klimaat. De zomers zijn daar warm, maar de winters extreem koud.

Het Yellowstone park is een enorm groot park in de staat Wyoming. Maar ook in Montana en Idaho liggen nog stukjes van dit park. Het park is 8992 vierkante kilometer en dit park was het eerste nationale park van de wereld. Op 1 maart 1872 maakte president Ulysses Grant van dit gebied een park. Het grootste deel van het park bestaat uit bos, maar er zijn ook bergen. Er leven heel veel dieren in dit park. Er leven hier bizons, herten, beren, wolven en coyotes.

 Het park is heel bijzonder, omdat er een supervulkaan in het park ligt. Dit is een hele grote vulkaan die maar één keer in de 600.000 jaar zal uitbarsten. Dit is heel bijzonder, want meestal liggen deze supervulkanen in de zee.

http://www.theusa.nl/algemeen/landschap_en_klimaat.htm http://www.verenigdestaten.info/np/wyoming/yellowstone.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Yellowstone

?

5. Beoordeling

Verslag

 

 

Waar moet je op letten in het verslag?

 

 

 

 

Punten.

1. Is het totaalverslag netjes?

- Overal zelfde lettertype.

- Leuke plaatjes?

- Overzichtelijk met:

  * Begin pagina met de namen.

  * Voorwoord, over het onderwerp en de groep.

  * Inhoudsopgave.

  * Vier hoofdstukken met de leervragen.

  * Terugblik

  * Literatuurlijst: met websites en boeken.

 

 

20

2. Is er duidelijk antwoord gegeven op de leervragen?

- Elke leervraag minimaal een halve bladzijde.

- Is het geschreven in je eigen taal?

 

 

60

 

 

(15 punten per onderwerp)

3. Is er gebruik gemaakt van verschillende bronnen?

- Heb je naast de informatie op de webquest nog andere websites of boeken gebruikt?

 

 

10

4. Heeft iedereen (individueel) antwoord gegeven op de vragen in de terugblik?

10

De punten die je hebt gehaald worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 10.

 

 

 

 

Presentatie.

 

 

Waar moet je op letten bij de presentatie?

 

 

 

 

Punten.

1. Is de informatie duidelijk verteld?

- Zit er een duidelijke lijn in het verhaal?

- Hoe is de houding voor de klas?

50

2. Wat heeft de groep laten zien over het land?

20

3. Was de presentatie leerzaam voor de rest van de groep?

30

De punten die je hebt gehaald worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 10.

?

6. Terugblik

Bij de terugblik gaat het om een paar vragen die je gaat beantwoorden als je klaar bent met je verslag. Deze vragen en de antwoorden komen ook in je verslag.

1. Hoe vond je de opdracht?

2. Wat heb je van de opdracht geleerd?

3. Hoe ging de samenwerking in je groepje?

4. Wat vond je van de vragen die bij je onderwerp horen?

?

7. Docentpagina

Doelgroep:

Leerlingen M&M, kgt jaar 2.

 

Lestijd:

Drie lessen van 100 minuten.

 

Wat is het onderwerp van de webquest?

De webquest gaat over de Verenigde Staten. Aan de hand van vier onderwerpen maken de leerlingen kennis met het land. De vier onderwerpen zijn: de geschiedenis van de VS, de cultuur van de VS, de economie van de VS en de geografie/topografie van de VS. 

 

 

Wat weten en kunnen de leerlingen al?

De leerlingen hebben in jaar 1 een wereldmarkt gehad waarbij ze in aanraking kwamen met aspecten van verschillende landen. Ook hebben de leerlingen het begin dit jaar over klimaten gehad. De leerlingen kennen de Verenigde Staten wel van de televisie, maar ze hebben er nog geen les over gehad.

 

Wat wil je dat de leerlingen na afloop van de webquest geleerd hebben?

- Wie de oorspronkelijke bewoners van de VS zijn.

- Wat een burgeroorlog is.

- Welke impact 9/11 heeft gehad op de VS.

- Waar de Amerikaane vlag vandaan komt.

- Waar de meeste films worden geproduceerd.

- Wat een beurskrach is en wat de beurskrach van 1929 voor een betekenis had.

- Met welke landen de VS handel drijven.

- Wat de munteenheid van de VS is.

- Welke klimaten er zijn in de VS.

- Wat Yellowstone park precies is.

- Hoeveel Amerikaanse staten er zijn.

 

Vakdidactische leerpunten:

- De leerlingen zijn in staat samenwerkend tot een totaalverslag te komen.

- De leerlingen zijn in staat informatie te verwerken tot hun eigen woorden.

- De leerlingen leren planmatig te werken.

- De leerlingen leren keuzes te maken.

- De leerlingen kunnen als groep een korte presentatie opzetten.

 

 

Didactische verantwoording.

De Verenigde Staten van Amerika is erg belangrijk in de wereld. Het heeft veel invloed op de wereld als het gaat om: muziek, eetcultuur, politiek en economie. Het is dan ook belangrijk dat de leerlingen eens dieper gaan kijken naar dit enorme land.

?

  • Het arrangement Verenigde Staten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E i Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Verenigde Staten van Amerika, een belangrijk land voor de wereld. Hier komen de beste films vandaan, de leukste muziek en natuurlijk fast food. De Verenigde Staten hebben 307 miljoen inwoners.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    verenigde staten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest