YouTube

YouTube

Inleiding

YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en  bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken.
Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Enkele jaren geleden is dit een onderdeel geworden van het grote Google imperium. Op de site kun je bovenaan in een zoekbox een zoekterm intypen en kun je er naar hartenlust de meest uiteenlopende beelden bekijken en eventueel van commentaar voorzien. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt.

 

 

16 SBU

 

Printversie van dit arrangement:

 

Open bestand YouTube.pdf

 

SBU: 6

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie.
Auteurs: Annet Smith en Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

 

Kijken en Zoeken

Oefening: de YouTube site verkennen
1. Ga in de browser naar www.youtube.com. De site zoals je hieronder ziet verschijnt. (Let op: de filmpjes die getoond worden zijn iedere dag anders, dus wat je ziet zal afwijken.)

 

2. Klik op 1 van de filmpjes die te vinden zijn onder de kop Onderwijs (onderaan de pagina) of onder Aanbevolen of Meest bekeken. Het filmpje opent op een nieuwe pagina en begint meteen te spelen.

 

Onder ieder filmpje staat een balk met knoppen (zie de rode kaders hierboven). Dit zijn:

A. De voortgangsbalk. Het cirkeltje laat zien hoe ver de film is gevorderd. Je kunt ook in deze balk klikken om het filmpje op een ander moment verder te laten spelen.
B. De pauze/play knop.
C. De volume knop.
D. De expand knop, om de film iets groter in hetzelfde venster te openen.
E. De Full screen knop, om de film volledig schermvullend te tonen. Je verlaat de volledig scherm weergave door op de Esc. toets te drukken. Deze Full screen modus is erg geschikt bij het werken met beamer en scherm.

 

3. Klik op de diverse knoppen onder het filmpje dat je hebt geopend en kijk wat de effecten zijn.

 

Oefening: beeldmateriaal zoeken
1. Ga bovenaan de YouTube pagina naar het zoekvenster. 

2. Typ een trefwoord in wat met je vakgebied te maken heeft. Terwijl je typt verschijnen er zoektermen die anderen al hebben gebruikt. Je kunt die aanklikken, of je drukt op Enter. Daarna verschijnt een pagina met zoekresultaten. In onderstaand voorbeeld is gezocht op het trefwoord "metselen".

In de zoekresultaten kun je op een titel klikken om het filmpje te zien, of op de naam van de persoon/instantie die het filmpje geplaatst heeft om alleen zijn/haar materiaal te zien. Ook is bij de zoekresultaten te zien hoe lang geleden het filmpje is geplaatst en hoe vaak dit bekeken is.

De zoekresultaten zijn gesplitst. Rechts staat een rij met zogenaamde "Aanbevolen video's". Deze zijn grotendeels geplaatst door commerciële partners van Google, dus bedenk hierbij dat ze reclame boodschappen kunnen bevatten.

Account aanmaken

Als je met een klas video's wilt uploaden en bewerken, kun je een gezamenlijke account aanmaken. Als cursisten op video's willen reageren is het handig als ze ook een eigen account hebben. 

Klik op de knop rechts boven "account aanmaken". Tegenwoordig is Youtube onderdeel van Google. Als je al een Google account hebt, kun je inloggen met je Google account. Je hoeft dan dus niet een nieuw account aan te maken.

Oefening:
Maak een YouTube-Google account aan of log in met je Google account op YouTube.

 

Wil je een gezamenlijke account aanmaken, dan  is het handig daar een nieuw e-mailadres bv. een gmail adres voor aan te maken. Je kunt de inloggegevens van dit e-mailadres dan delen met de groep.

Uploaden

 

Wanneer je een account hebt aangemaakt kun je filmpjes uploaden. Deze filmpjes mogen verschillende formaten hebben, die dan worden omgezet zodat het makkelijk via internet te bekijken is. Ook HD kwaliteit is mogelijk. Let wel op: Bij YouTube wordt streng gecontroleerd op copyright materiaal. Bedenk dus wel dat wanneer je een eigen filmpje wilt uploaden, dit niet voorzien mag zijn van muziek van bekende artiesten. YouTube speurt alle filmpjes af en zal jouw filmpje zonder pardon verwijderen.

In onderstaand filmpje (Engelstalig) wordt uitgelegd hoe je een videobestand op YouTube plaatst.

 

Bewerken

Youtube heeft een site waar zij al haar nieuwe mogelijkheden die nog in de testfase zijn, publiceren.  http://www.youtube.com/testtube . Het bewerken van video is hier een van.

Ga naar bovenstaande site en klik op editor of ga rechtstreeks naar http://www.youtube.com/editor. Als je ingelogd bent, kun je de video's die in jouw account staan, bewerken.

 

Er zijn 4 knoppen:

  1. Mijn video's, hier krijg je al je eerder ge-uploade films in beeld en die kun je om te bewerken naar de storyboard (5) slepen.
  2. Video's met creative commons licentie: Hier kun je zoeken naar video's die je mag gebruiken én bewerken zolang je de bron maar vermeld. Voor meer informatie over de CC licentie van YouTube:http://www.youtube.com/t/creative_commons.
  3. Muziek: Hier kun je muziek kiezen die vrij is van rechten. Dez kun je dus als achtergrondmuziek bij de video's plaatsen. Je kunt kiezen opartiest of op genre. De gekozen muziek kun je slepen naar de timeline(6).
  4. Overgangen: Hier kun je kiezen uit allerlei overgangen die je tussen scenes kunt plaatsen.

 

Oefening:
Zoek twee video's met de CC licentie. (zie knop 2) Zoek bv. op HVA, je krijgt dan lezingen over sociale media van de HVA. Sleep deze video's naar het storyboard. Plaats er overgangen tussen en publiceer ze. Je mag natuurlijk ook andere video's kiezen, bv. over je eigen vak.

De YouTube editor is nog in ontwikkeling. In de toekomst is nog meer mogelijk met de YouTube editor. Zoals het toevoegen van titels en ondertiteling, films in 3D maken.  Wil je nu al gebruik maken van deze mogelijkheden dan kun je alle informatie vinden op  de helppagina van YouTube editor Beta versie:

http://www.google.com/support/youtube/bin/answer.py?hl=nl&answer=183851

en op http://www.youtube.com/testtube

Eindopdracht

1.Maak 2 of 3 korte video opnames en upload deze naar je YouTube account. Bewerk deze video's in de editor van Youtube. Plaats tussen de opnames overgangen. Je kunt als er geen geluid bij is ook rechtenvrije muziek aan toevoegen.  

2.Laat cursisten video opnames maken van een bepaalde beroepsvaardigheid. Laat ze deze video's op Youtube plaatsen op een gezamenlijke account. geef ze daarna de opdracht om de vaardigheden te bekijken  en opmerkingen bij te plaatsen wat ze er wel en niet goed aan vinden.

Bronnen

Gebruikte bronnen:

http://www.YouTube.com

http://www.youtube.com/testtube

http://www.youtube.com/editor

http://www.google.com/support/youtube/bin/answer.py?hl=nl&answer=183851 

http://tweakers.net/nieuws/74875/youtube-maakt-creative-commons-videos-beschikbaar-via-editor.html

  • Het arrangement YouTube is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-01-18 10:35:44
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat kun je met YouTube in het onderwijs? Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dlnova, dlroc, leerlijn, video bewerken, youtube

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/_O7iUiftbKU
    https://youtu.be/_O7iUiftbKU
    Video