Woordjes leren

Woordjes leren

Inleiding

In het MBO moeten nog heel wat woordjes en begrippen geleerd worden. Nederlands staat weer bij alle cursisten op het rooster en Engels wordt voor niveau 4 verplicht. Binnen iedere opleiding moet ook vaktaal aangeleerd worden. Tegenwoordig zijn hier handige programmaatjes voor die het leren vergemakkelijken. Sommigen draaien zelfs op de mobiele telefoon. Zo kunnen de studenten de begrippen gewoon onderweg in de bus of in de trein leren.

 

Printversie van dit arrangement:

 

Open bestand Woordjes leren.pdf

 

SBU: 6

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie.
Auteur: Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

 

Hoe leren studenten?

Welke  methodes gebruiken studenten om woordjes en begrippen aan te leren?
In iedere lesmethode staan wel begrippenlijsten. De meeste studenten leren deze van oudsher door een kant van de begrippenlijst te bedekken en dan de antwoorden op te schrijven of op te zeggen. Voor de woorden die ze fout hebben zetten ze een streepje en deze herhalen ze totdat ze die ook beheersen. Soms leren
studenten ook samen en overhoren elkaar. Tegenwoordig is hier door de komst van de pc/ laptop/ mobiele telefoon een heel scala aan overhoormethodes aan toegevoegd:

- Studenten die samen op Whattsapp elkaar overhoren
- Uitgevers die online woordenlijsten en begrippenlijsten plaatsen om te oefenen

- Programmaatjes waar je zelf woordenlijsten aan kunt toevoegen
- S
tudenten die woordenlijsten inspreken en afluisteren met mobiele telefoon of tablet

De verschillende programma's lijken allemaal erg op elkaar. Bij de meesten kun je jezelf overhoren door het antwoord in te typen en door meerkeuzevragen te beantwoorden.

Het voordeel van deze programma's boven de "ouderwetse" overhoormethodes is dat je direct feedback krijgt als je een fout antwoord geeft of een woord fout spelt. Ook worden de woorden die je nog niet weet, steeds herhaald.

Er zit ook een soort competitie element in. Studenten willen zichzelf steeds verbeteren. Als ze steeds minder woordjes fout hebben, stimuleert dat om door te gaan tot 0 fouten.

Overhoor programma

De volgende onderdelen komen in dit hoofdstuk aan bod:

Klik hiernaast in het menu om naar het onderwerp van je keuze te gaan.

Wrts

Wrts : http://www.wrts.nl

Wrts is een Nederlands online overhoor programma waar je zelf woordenlijsten kan invoeren en kan delen met anderen. Je kunt ook woordenlijsten importeren en exporteren uit/naar Excel of andere programma's. Ook zitten er goedgekeurde woordenlijsten in van uitgevers.

Door op "overnemen" te klikken kunnen studenten deze aan hun eigen account toevoegen.

Je kunt als je het zelf voor je lessen wilt gebruiken beter een eigen account aanmaken. Je kunt dan wijzigingen aanbrengen in de lijsten.

Overhoor mogelijkheden:
- oefenen via meerkeuzevragen en reactiespel, export naar MP3
- foutloos spellen via een Toets
- uitspraak leren door voor te laten lezen
-
puzzel etc.

Er is een gratis versie, de betaalde versie heeft meer mogelijkheden.

Je kunt het programma ook gebruiken op je mobiele telefoon . Installeer de app.  

TIP: Neem dit leerarrangement van ROC Noorderpoort door om meer te leren over WRTS.

 

Woordjesleren

Woordjesleren.nl is een site waarbij je lijsten van anderen kunt gebruiken. De lijsten zijn geordend per vak per methode. Je kunt jezelf overhoren zonder in te loggen. Als je zelf woordenlijsten wilt maken of woordenlijsten van anderen wilt importeren en aanpassen, dan moet je wel een account aanmaken.

 

Uitgevers

Uitgevers publiceren steeds vaker ook woordenlijsten uit hun methodes op Wrts. Studenten en docenten hoeven de lijsten dus niet meer in te voeren. Dit voorkomt spellingsfouten.

 

Enkele voorbeelden:

 

- Malmberg: MBO
https://wrts.nl/uitgeverslijsten/malmberg

 

- Thieme Meulenhof:
https://wrts.nl/uitgeverslijsten/thiememeulenhoff

 

- Noordhoff:

https://wrts.nl/uitgeverslijsten/noordhoff

Eindopdracht

Maak een account aan voor een overhoorprogramma en voer een woordenlijst of begrippenlijst in. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een al bestaande lijst.  Deel de lijst met je studenten.
Geef ze de mogelijkheid om met behulp van deze lijst(en) te leren voor een toets. Bespreek na de toets of ze er gebruik van hebben gemaakt en of ze het een prettige manier van leren vinden.

Laat de studenten moeilijke begrippen die in de les voorkomen verzamelen en invoeren in Wrts. Deel deze lijsten met elkaar. Aan het eind van het blok kunnen ze deze gebruiken voor het leren voor de toets.

Maak een verslag in je portfolio van je ervaringen.

Bronnen

 

Overhoorprogramma: http://nl.wikipedia.org/wiki/Overhoorprogramma

WRTS: http://www.wrts.nl  

Woordjes leren : http://www.woordjesleren.nl

  • Het arrangement Woordjes leren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-03-10 21:09:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Er zijn tegenwoordig verschillende leuke programmaatjes om woordjes en begrippen aan te leren. In dit arrangement zullen we de meest voorkomende behandelen. Tevens kijken we naar op welke manier je het beste kunt leren zodat het ook blijft hangen. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dlnova, dlroc, leerlijn, vocabulaire, woordjes