Werken met de spitmachine

Werken met de spitmachine

Intro

Je moet een perceel spitten voor een klant. Je kiest de trekker die daarvoor geschikt is en koppelt de spitmachine aan. De zware kleigrond die je moet spitten is door een bietenrooier behoorlijk vast gereden. Het gehele perceel moet netjes vlak worden afgewerkt tot aan alle kanten.
Je neemt de nodige hulpmaterialen mee. De klant vertelt wat de gewenste spitdiepte is en de gewenste verkruimeling. De rijsnelheid en het toerental van de machine pas je aan, zodat de kwaliteit en de capaciteit goed in balans zijn. Ook ga je zuinig om met brandstof.

Je controleert de afstellingen en het spitresultaat regelmatig. Ten slotte spit je de kopakkers. Na het schoonmaken van de banden en de spitmachine rijd je over de weg weer naar het loonbedrijf. Aan het eind van de dag voer je het noodzakelijke onderhoud aan de trekker en de spitmachine uit. Je vult de werkbon in en meldt bijzonderheden. Je tankt de trekker af en maakt de combinatie klaar voor de volgende dag.

Intro leerling

Hoe zit dit leerarrangement in elkaar?

In het menu vind je de volgende hoofdrubrieken:

 

  • Intro

  • Voorbereiding

  • Theorie

  • Praktijk

  • Afronding

  • Werkbladen

  • Bronnen/links

 

Intro
Hier vind je een beschrijving van de opdracht die je gaat uitvoeren op jouw leerbedrijf. Je leest hier welke taken je uitvoert bij deze opdracht. Je leest wat je daarvoor moet kennen en kunnen. Ook lees je welke beroepshouding er van je verwacht wordt. Je bespreekt op je leerbedrijf waar en wanneer jij deze taak mag uitvoeren voor een klant.

 

Voorbereiding
Hier gaat het om de voorbereiding van het leren. Hier word je geholpen om zelf na te denken over hoe je de opdracht gaat uitvoeren en wat je daarvoor moet leren. Later krijg je ook wel eens een opdracht, die je nog niet eerder hebt uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat je leert om jezelf de volgende vragen te stellen:

 

  • Wat houdt de opdracht precies in? Welke taken moet ik daarvoor uitvoeren?

  • Wat moet ik daarvoor kennen/kunnen? Welke beroepshouding hoort daarbij?

  • Wat weet en kan ik al? En waar moet ik juist voldoende/extra tijd voor nemen?

  • Hoe bereid ik de leeropdracht voor? Wat doe ik op school, wat op het bedrijf, wat met medeleerlingen? Wat in zelfstudietijd? Wanneer? Welke afspraken moet ik daarover maken?

Je voorbereiding werk je uit op het werkblad 'Voorbereiding'. Natuurlijk word je hierbij geholpen door je docent/coach.

 

Theorie
Hier vind je uitleg, vragen en verwijzingen naar ondersteunende theorie. De vragen helpen je om de onderliggende theorie stapsgewijs te verwerken. Je overlegt met je docent/coach of, waar en hoe je deze theorie doorwerkt. Dat kan op school, thuis als zelfstudie en/of in samenspraak met je leerbedrijf. Je gebruikt voor de verwerking van de theorie het werkblad 'Theorie'.

  

Praktijk
Hier gaat het om het daadwerkelijk uitvoeren van de opdracht in de praktijk. Overleg met je docent/coach en met je leerbedrijf wat de mogelijkheden zijn op jouw leerbedrijf. Je schrijft op hoe je de opdracht hebt uitgevoerd. Je gebruikt daarvoor het werkblad 'Praktijk'.

 

Afronding
De afronding bestaat uit een korte terugblik en het vullen van je portfolio.

In de terugblik gaat het om het terugkijken op jouw opdracht. Is de klant tevreden? Is je baas tevreden? Heb je de theorie goed begrepen? Kortom: Wat ging er goed? Wat kan een volgende keer beter?

Met je docent/coach bespreek je welke producten je in je portfolio kunt opnemen.

 

Werkbladen
Hier vind je werkbladen voor het uitwerken van je opdracht. Dit zijn Wordbestanden die je kunt downloaden. Je slaat ze op onder je eigen naam. Je vindt drie aparte werkbladen. Eén voor de voorbereiding, één voor de theorie en één voor de praktijk. Overleg met je docent/coach wanneer en hoe je deze werkbladen moet aanleveren.

 

Bronnen/links
Hier vind je titels van bronnen met aanvullende informatie en links naar interessante sites.

 

Intro school

Hoe zit dit leerarrangement in elkaar?

In het menu vindt u de volgende hoofdrubrieken:

 

  • Intro

  • Voorbereiding

  • Theorie

  • Praktijk

  • Afronding

  • Werkbladen

  • Bronnen/links

 

Intro
Hier vindt u een beschrijving van een realistische klus die de leerling gaat uitvoeren op het leerbedrijf. Deze beschrijving geeft de leerling hints over welke handelingen hij daarbij uit moet voeren, welke beroepshouding er van hem verwacht wordt en welke onderliggende kennis en vaardigheden hij daarvoor nodig heeft. U bespreekt met de leerling en het leerbedrijf waar en wanneer de leerling een dergelijke klus mag uitvoeren voor een klant.

 

Uw rol:
U kunt naar aanleiding van deze beschrijving met de leerling bespreken welke accenten u legt, welke kwaliteitseisen u hanteert. Wanneer is de klus goed uitgevoerd?

 

Voorbereiding
Hier gaat het om de voorbereiding van het leren. Hier wordt de leerling geholpen om zelf na te denken over hoe hij de klus en de bijbehorende onderliggende kennis en vaardigheden onder de knie gaat krijgen. Later zal hij immers ook geregeld een opdracht krijgen, die hij nog niet eerder heeft uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat hij leert om zichzelf de volgende vragen te stellen:

 

  • Wat houdt de opdracht precies in? Welke taken moet ik daarvoor uitvoeren?

  • Wat moet ik daarvoor kennen/kunnen? Welke beroepshouding hoort daarbij?

  • Wat weet en kan ik al? En waar moet ik juist voldoende/extra tijd voor nemen?

  • Hoe bereid ik de leeropdracht voor? Wat doe ik op school, wat op het bedrijf, wat met medeleerlingen? Wat in zelfstudietijd? Wanneer? Welke afspraken moet ik daarover maken?

 

Uw rol:
Het is van belang dat u de leer- en werkplanning doorspreekt met de leerling en het leerbedrijf. Welke voorwaarden stelt het bedrijf aan de leerling voordat hij een perceel mag spitten? Hoe bereidt u de leerling hierop voor? Wat doet u op school? Wat verwacht u van de leerling? En welke rol verwacht u van het leerbedrijf? U overlegt met het leerbedrijf welke klus in aanmerking komt voor de leerling om het spitten te oefenen.

 

Theorie
Hier vindt de leerling uitleg, vragen en verwijzingen naar ondersteunende theorie. Deze informatie helpt de leerling om de onderliggende theorie stapsgewijs te verwerken. De theorie kan op school of als zelfstudie doorgewerkt worden.

 

Uw rol:
U kunt een belangrijke rol vervullen in het leggen van verbanden tussen theorie en praktijk. U kunt zowel in de voorbereiding op de praktijkopdracht als in de afsluiting ervan theorie en praktijk verbinden. In de arrangementen is geen absolute volgorde voorgeschreven. U kunt de theorie aanbieden in de les op school ter voorbereiding op de praktijkopdracht. U kunt er ook voor kiezen om de theorie te bespreken ná het uitvoeren van de praktijkopdracht.

U kunt ook overleggen welke rol het leerbedrijf hierin kan vervullen. Het kan natuurlijk geen kwaad als er op het leerbedrijf ter voorbereiding op de praktijkopdracht een aantal kritische vragen gesteld worden aan de leerling, bijvoorbeeld over veiligheid. De theorie aangereikt krijgen in de praktijk spreekt altijd meer aan dan uit een boekje!

 

Praktijk
Hier gaat het om het daadwerkelijk uitvoeren van een klus in de praktijk. U overlegt met de leerling en het leerbedrijf wat de mogelijkheden zijn op het leerbedrijf. U maakt heldere afspraken over de planning, uitvoering en begeleiding van de opdracht.

 

Uw rol:
Bespreek de uit te voeren klus met de leerling en het leerbedrijf. U zorgt ervoor dat duidelijk is wat het bedrijf van de leerling verwacht en wat de school van het leerbedrijf verwacht. De leerling moet voldoende ruimte krijgen om van de opdracht te leren. Dat betekent dat het leerbedrijf duidelijke instructies geeft, maar de leerling tegelijkertijd uit mag dagen zelf na te denken over wat er moet gebeuren en hoe. Zorg dat er op het leerbedrijf voldoende tijd wordt ingeruimd voor het stellen van vragen.

 

Afronding
De afronding bestaat uit een korte terugblik en het vullen van het portfolio.

In de terugblik gaat het om een terugblik op het eindresultaat en om het leerproces van de leerling. Is de klant tevreden? Bent u tevreden? Heeft de leerling de theorie juist toegepast? Heeft hij het handig aangepakt? Kortom: Wat ging er goed? Wat kan een volgende keer beter?

 

Uw rol:
Neem even de tijd om terug te blikken met de leerling. Bekijk de totale opdracht met de leerling. Hoe verliep de voorbereiding? Hoe is de theorie verwerkt? Hoe is de praktijkopdracht uitgevoerd? Formuleer uw belangrijkste tip of aanwijzing voor een volgende klus en noem ook wat er goed ging. Dit hoeft niet lang te duren, maar als het goed gebeurt verhoogt dit het leereffect aanzienlijk! U ondertekent vervolgens het werkblad 'Praktijk' en het werkblad 'Theorie'.

 

Werkbladen
Hier vindt de leerling een werkblad voor de onderdelen voorbereiding, theorie en praktijk. Dit is een link naar een Wordbestand dat hij kan downloaden en opslaan onder zijn eigen naam. In deze bestanden kan de leerling de verschillende onderdelen uitwerken. De ingevulde documenten kan de leerling aan u voorleggen ter bespreking en goedkeuring.

 

Bronnen/links
Hier vindt de leerling titels van bronnen met aanvullende informatie en links naar interessante sites.

 

Intro leerbedrijf

Hoe zit dit leerarrangement in elkaar?

In het menu vindt u de volgende hoofdrubrieken:

 

  • Intro

  • Voorbereiding

  • Theorie

  • Praktijk

  • Afronding

  • Werkbladen

  • Bronnen/links

 

Intro
Hier vindt u een beschrijving van een realistische klus die de leerling gaat uitvoeren op uw leerbedrijf. Deze beschrijving geeft de leerling hints over welke handelingen hij daarbij uit moet voeren, welke beroepshouding er van hem verwacht wordt en welke onderliggende kennis en vaardigheden hij daarvoor nodig heeft. De leerling zal met u bespreken waar en wanneer hij een dergelijke klus mag uitvoeren voor een klant.

 

Uw rol:
U kunt naar aanleiding van deze beschrijving met de leerling bespreken welke accenten u legt, welke kwaliteitseisen u hanteert. Wanneer is de klus goed uitgevoerd?

 

Voorbereiding
Hier gaat het om de voorbereiding van het leren. Hier wordt de leerling geholpen om zelf na te denken over hoe hij de klus en de bijbehorende onderliggende kennis en vaardigheden onder de knie gaat krijgen. Later zal hij immers ook geregeld een opdracht krijgen, die hij nog niet eerder heeft uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat hij leert om zichzelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat houdt de opdracht precies in? Welke taken moet ik daarvoor uitvoeren?

  • Wat moet ik daarvoor kennen/kunnen? Welke beroepshouding hoort daarbij?

  • Wat weet en kan ik al? En waar moet ik juist voldoende/extra tijd voor nemen?

  • Hoe bereid ik de leeropdracht voor? Wat doe ik op school, wat op het bedrijf, wat met medeleerlingen? Wat in zelfstudietijd? Wanneer? Welke afspraken moet ik daarover maken?

 

Uw rol:
Het is van belang dat u de leer- en werkplanning doorspreekt met de leerling en zijn coach. Welke voorwaarden stelt u aan de leerling voordat hij een perceel mag spitten? Wat kunt u daarin betekenen? Wat verwacht u van de leerling en van de school? Welke klus komt in aanmerking voor de leerling om het spitten te oefenen?

 

Theorie
Hier vindt de leerling uitleg, vragen en verwijzingen naar ondersteunende theorie. Deze informatie helpt de leerling om de onderliggende theorie stapsgewijs te verwerken. De theorie zal veelal op school of als zelfstudie doorgewerkt worden.

 

Uw rol:
Het kan natuurlijk geen kwaad als u ter voorbereiding op de praktijkopdracht een aantal kritische vragen stelt aan de leerling, bijvoorbeeld over veiligheid. De theorie aangereikt krijgen in de praktijk spreekt altijd meer aan dan uit een boekje!

 

Praktijk
Hier gaat het om het daadwerkelijk uitvoeren van een klus in de praktijk. U overlegt met de leerling en zijn docent/coach wat de mogelijkheden zijn op uw leerbedrijf. 

 

Uw rol:
Bespreek de uit te voeren klus met de leerling. Geef hem duidelijke instructies, maar daag hem tegelijkertijd uit zelf na te denken over wat er moet gebeuren en hoe. Geef ruimte voor het stellen van vragen.

 

 Afronding
De afronding bestaat uit een korte terugblik en het vullen van het portfolio.

In de terugblik gaat het om een terugblik op het eindresultaat en om het leerproces van de leerling. Is de klant tevreden? Bent u tevreden? Heeft de leerling de theorie juist toegepast? Heeft hij het handig aangepakt? Kortom: Wat ging er goed? Wat kan een volgende keer beter?

 

Uw rol:
Neem even de tijd om terug te blikken met de leerling. Formuleer uw belangrijkste tip of aanwijzing voor een volgende klus en noem ook wat er goed ging. Dit hoeft niet lang te duren, maar als het goed gebeurt verhoogt dit het leereffect aanzienlijk! U ondertekent vervolgens het werkblad 'Praktijk' en eventueel ook het werkblad 'Theorie'.

  

Werkbladen
Hier vindt de leerling een werkblad voor de onderdelen voorbereiding, theorie en praktijk. Dit is een link naar een Wordbestand dat hij kan downloaden en opslaan onder zijn eigen naam. In deze bestanden kan de leerling de verschillende onderdelen uitwerken. De ingevulde documenten kan de leerling aan u voorleggen ter bespreking.

 

Bronnen/links
Hier vindt de leerling titels van bronnen met aanvullende informatie en links naar interessante sites.

 

De voorbereiding

Wat moet ik doen?

Onder de hoofdkop 'Intro' vind je een beschrijving van de opdracht waar jij je op voor gaat bereiden. 
Lees de tekst goed door. 
Noteer in eigen woorden welke stappen je moet zetten om deze opdracht goed uit te voeren. Twee stappen zijn al ingevuld.

 

Stap

Omschrijving

1

Aannemen van de opdracht

2

 

3

 

etc.

Machines netjes terugzetten


De stappen noteer je op het werkblad 'Voorbereiding'.

Wat moet ik kunnen/kennen?

Je hebt op je werkblad 'Voorbereiding' genoteerd welke stappen je moet uitvoeren om jouw opdracht goed uit te kunnen voeren.

Wat denk je dat je moet weten/kunnen om de stappen uit te voeren?

Noteer dit in de kolom 'Kennen/kunnen' op je werkblad.

Bijvoorbeeld:

 

Stap

Omschrijving

Kennen/kunnen

1

Aannemen van de opdracht

Vragen stellen over het perceel

2

 

 

3

 

 

Etc.



Wat weet ik al?

Wat weet je al en aan welke onderwerpen moet je nog werken?

Noteer in de kolom 'Weet of kan ik al/nog leren' welke kennis en vaardigheden je al in je rugzak hebt zitten en welke nieuw of lastig voor je zijn.

Bijvoorbeeld:

 

Stap

Omschrijving

Kennen/kunnen

Weet of kan ik al/nog leren

1

Aannemen van de opdracht

Vragen stellen over het perceel

Ik weet al welke machine ik kan gebruiken.

Ik moet nog leren om door te vragen als ik iets niet snap.

Ik moet nog meer weten over de afstellingen van de spitmachine.

2

 

 

 

3

 

 

 

Etc.




Mijn leer-/werkplan

Om je leerwerk en je opdracht op tijd en goed af te krijgen moet je goede afspraken maken.

Afspraken met jezelf en met je begeleiders!

Je zet deze afspraken in je leer-/werkplan.

Vul voor elke activiteit in wie er voor nodig is en wanneer je de activiteit gaat uitvoeren.

Je docent/coach helpt je bij het invullen.

 

Activiteit

Met wie

Datum

Doorspreken opdracht met leerbedrijf/ begeleider

Coach:
de heer S.C. Cool

Leerbedrijf:
de heer G.de Wit

15 oktober
tijdens BPV-bezoek

Doorspreken opdracht met coach/docent

 

 

Plannen van de praktijkopdracht

 

 

Maken theorievragen en doornemen informatiebronnen

 

 

Bespreken uitwerking/antwoorden theorievragen

 

 

Uitvoeren praktijkopdracht

 

 

Invullen werkblad 'Praktijk'

 

 

Nabespreken opdracht met leerbedrijf en op school

 

 

Nabespreken opdracht met docent/coach en kijken welke bewijsstukken in het portfolio kunnen worden opgenomen

 

 

De theorie

Uitleg

Als je de vragen onder 'Voorbereiding' hebt gemaakt, weet je dat jouw opdracht uit een aantal stappen bestaat. Om deze stappen goed te kunnen doen moet je het nodige weten en kunnen.

Onder 'Vragen' vind je een aantal vragen over dingen die je moet weten en kunnen.

Beantwoord de vragen op het werkblad 'Theorie' (te vinden onder menukop 'Werkbladen') en bespreek ze met je leerbedrijf en/of op school.

Voor het beantwoorden van de vragen kun je gebruikmaken van de volgende informatiebronnen.

 

Dit hoofdstuk gaat over verschillende spitmachines.

Open bestand Theorie spitmachine

In deze leereenheid vind je een video en enige informatie over het werken met de spitmachine. Het gedeelte over ploegen mag je overslaan.

 

Leereenheid: Kerende grondbewerking

Deze video gaat over een John Deere trekker met een Imants roterende spitmachine op zandgrond.

 

Deze video gaat over de werking van een krukasspitmachine.

 

Vragen

Beantwoord de volgende vragen op het werkblad 'Theorie' (te vinden onder menukop 'Werkbladen') en bespreek ze met je leerbedrijf en/of op school.

Onder 'Uitleg' vind je bronnen die je hiervoor kunt raadplegen.

 

 

 

Aannemen van de opdracht

Toelichting

Welke informatie heb je nodig van je leidinggevende om de klus goed te kunnen doen?

 

Kiezen/meenemen van de juiste machines

Toelichting

Welke twee typen spitmachines zijn er?

 

Noem van elk type spitmachine de voor- en nadelen.

 

Welke is het meest geschikt voor het perceel dat jij moet gaan spitten? Waarom?

 

Controleren en aankoppelen machines

Toelichting

Welke handelingen moet je uitvoeren voordat je de weg op kunt met deze machine?

 

Waar moet je op letten bij het aankoppelen van de spitmachine?

 

Welke regeling van de hefinrichting gebruik je voor het transport?

 

Welke 'hulpmiddelen' neem je mee?

 

Veilig naar de locatie rijden

Toelichting

Aan welke wettelijke eisen en veiligheidsvoorschriften moet je je houden als je via de openbare weg naar het perceel rijdt?

 

Spitten van een perceel

Toelichting

Welke voorbereidende handelingen moet je uitvoeren op het perceel?

 

Wat is de meest efficiënte route om het perceel te spitten?

 

Moet tijdens het spitten de stabilisatie los of vast zijn? Verklaar je antwoord.

 

Welke regeling van de hefinrichting gebruik je tijdens het spitten?

 

Hoe stel je de spitdiepte in?

 

Hoe kun je de verkruimeling beïnvloeden?

 

Hoe voorkom je dat aan het begin en aan het eind van een baan een ophoping van grond respectievelijk een gat in de grond ontstaat?

 

Hoe zorg je voor een goede aansluiting van de werkbanen?

 

Veilig terugrijden naar het leerbedrijf

Toelichting

Welke veiligheidsmaatregelen neem je bij het terugrijden naar het leerbedrijf?

 

Gebruiksklaar terugzetten van de machine

Toelichting

Welke handelingen moet je uitvoeren aan de machines om ze netjes achter te laten voor een volgend gebruik?

 

De praktijk

Aannemen opdracht

Noteer de gegevens over de opdracht op jouw leerbedrijf.

Omschrijving opdracht

Toelichting

Grondsoort:

 

Welk gewas heeft er gestaan?

 

Oppervlakte perceel:

 

Waar ligt het perceel?

 

Spitdiepte:

 

Afwerking kopakkers:

 

Overige bijzonderheden:

 

 

Keuze/controle machines

Noteer de gegevens van de machines die je gaat gebruiken voor jouw opdracht.

Vul ook in welke controles, instellingen en afstellingen er nodig zijn.

Noteer achter elke vraag hoe je aan de informatie bent gekomen.

Kenmerken spitmachine

Toelichting

Merk:

 

Type:

 

Werkbreedte:

 

Aantal spaden/beitels:

 

Maximale spitdiepte:

 

Instellingen/afstelling:

 

Uitgevoerde controles:

 

 

Kenmerken trekker

Toelichting

Merk:

 

 

Type:

 

 

Vermogen:

 

 

Bandenspanning:

Op de weg:

Op het perceel:

Op de terugweg:

Uitgevoerde controles:

 

 

Rijden naar locatie

Waarop moet je letten als je naar het perceel rijdt?

Wat heb je gedaan om veilig te rijden op de openbare weg? 

Ben je bijzonderheden tegengekomen op jouw route?

 

Rijden over de openbare weg

Toelichting

Genomen veiligheidsmaatregelen:

 

Bijzonderheden op de route:

 

 

Routing en spitten

Welke routing heb je gereden?

Hoe heb je gewerkt?

 

Spitten

Toelichting

Teken hiernaast het perceel en geef daarin de routing aan.

 

Hoe heb je de kopakkers op het perceel uitgezet en zichtbaar gemaakt?

 

Welke afstellingen heb je gecontroleerd? Welke moest je bijstellen?

 

Hoe zorg je voor een goede aansluiting van de gespitte banen?

 

Rijsnelheid (km/uur):

 

 

Gehaalde capaciteit (ha/uur):

 

 

Brandstofgebruik per uur:

 

 

Administratie

Wat moest je opschrijven voor het bedrijf  over de opdracht?

Voeg kopieën van formulieren toe aan je werkblad 'Praktijk'. 

 

Administratieve afhandeling

Toelichting

Vul de werkbon in. Maak een kopie van de werkbon.

 

 

Zijn er gegevens die bewaard moeten blijven? Welke?

 

Gebruiksklaar terugzetten

Welke handelingen en controles heb je uitgevoerd om de machines gebruiksklaar terug te zetten?

Gebruiksklaar terugzetten

Toelichting

Wat heb je bij de trekker gedaan zodat hij gebruiksklaar staat voor de volgende dag?

 

Wat heb je bij de bij de ploeg gedaan om hem klaar te zetten voor het volgende gebruik?

 

 

De afronding

Tips en tops

Kijk eens terug op jouw opdracht. Is de klant tevreden? Is je baas tevreden? Heb je de theorie goed begrepen? Kortom: Wat ging er goed? Wat kan een volgende keer beter?

Noteer de belangrijkste tips en tops. 

Tips zijn dingen die een volgende keer beter kunnen. 

Tops zijn dingen die al heel goed gingen.  

Noteer jouw eigen mening, de mening van het leerbedrijf en de mening van je docent/coach. Je vindt de invultabel aan het eind van het werkblad 'Praktijk'.

  

 

Tips

Tops

Mijn eigen mening

 

 

Mening leerbedrijf

 

 

 

Mening docent/coach

 

 

Het bewijs

Bespreek met je docent/coach welke bewijzen je kunt toevoegen aan je portfolio.

Werkbladen

Werkblad 'Voorbereiding'

Hier vind je de link naar het werkblad 'Voorbereiding'.

 

1. Klik op de link. Het werkblad wordt gedownload.

2. Sla het bestand op onder jouw eigen naam en op jouw eigen locatie.

3. Je kunt er nu in werken (in het programma Word).

Tip: sla je werk regelmatig op!

Open bestand Werkblad 'Voorbereiding werken met spitmachine'

Werkblad 'Theorie'

Hier vind je de link naar het werkblad 'Theorie'.

 

1. Klik op de link. Het werkblad wordt gedownload.

2. Sla het bestand op onder jouw eigen naam en op jouw eigen locatie.

3. Je kunt er nu in werken (in het programma Word).

Tip: sla je werk regelmatig op!

Open bestand Werkblad 'Theorie werken met spitmachine'

Werkblad 'Praktijk'

Hier vind je de link naar het werkblad 'Praktijk'.

 

1. Klik op de link. Het werkblad wordt gedownload.

2. Sla het bestand op onder jouw eigen naam en op jouw eigen locatie.

3. Je kunt er nu in werken (in het programma Word).

Tip: sla je werk regelmatig op!

Open bestand Werblad 'Praktijk werken met spitmachine'

Hier vind je aanvullende bronnen die je kunnen helpen bij het uitvoeren van je opdracht.

 

Dit artikel uit Landbouwmechanisatie november 2004 geeft een overzicht van de techische gegevens van alle spitmachines.

Open bestand Spitten zet door

Dit artikel uit Landbouwmechanisatie oktober 2006 geeft een verslag van de Imants 45-serie spitmachine.

 

Open bestand Roterend spitten in de klei

Een akkerbouwer uit Lelystad vertelt over zijn ervaringen met de spitmachine.

Open bestand Flexiber met de spitmachine

Het werktuigrapport van een Farmtec roterende spitmachine.

Open bestand Farmtec roterende spitmachine

Bronnen/links

Hier vind je aanvullende bronnen die je kunnen helpen bij het uitvoeren van je opdracht.

 

Dit artikel uit Landbouwmechanisatie november 2004 geeft een overzicht van de techische gegevens van alle spitmachines.

Spitten zet door

Dit artikel uit Landbouwmechanisatie oktober 2006 geeft een verslag van de Imants 45-serie spitmachine.

 

Roterend spitten in de klei

 

Een akkerbouwer uit Lelystad vertelt over zijn ervaringen met de spitmachine.

Flexibel met spitmachine

 

Het werktuigrapport van een Farmtec roterende spitmachine.

Farmtec roterende spitmachine

Colofon

 Arrangement gemaakt in het kader van het project “Verhogen van het rendement van leren in de BPV (inhoud)”, in opdracht van de stuurgroep van het convenant “Goed opgeleid is het halve loonwerk”.

 

Samenstelling projectgroep

 

Auteurs

  • Erik Bassa – Wellantcollege, locatie Houten

  • Jan Klaver – Clusius College, locatie Hoorn

  • Jaap Steeneveld - Edu Delta, locatie Goes

 

Onderwijskundige

  • Annet Scholten – Scholten onderwijskundig advies, Almen

 

Redacteur

  • Clazien Rodenburg – Studio Maan, Geldrop

 

 Projectleider

  • Mark van Vliet – Ontwikkelcentrum, Ede

Terug

Als je op onderstaande link klikt, kom je bij het hoofdarrangement 'Uitvoeren gemechaniseerd loonwerk agrarisch'. Daar zie je alle basisarrangementen die er zijn over het uitvoeren van andere loonwerkzaamheden.

 

Uitvoeren gemechaniseerde werkzaamheden agrarisch

  • Het arrangement Werken met de spitmachine is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Ontwikkelcentrum Stichting Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-01-06 13:33:09
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Alles over het werken met de spitmachine
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    spitmachine, werken met de spitmachine

    Bronnen

    Bron Type
    Leereenheid: Kerende grondbewerking
    http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/Default.aspx?id=OC-37017d&format=html&mode=single
    Link
    https://www.youtube.com/v/fJ7h_H2RAi8?fs=1&hl=nl_NL
    https://www.youtube.com/v/fJ7h_H2RAi8?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    https://www.youtube.com/v/ISYWK0RcdMA?fs=1&hl=nl_NL
    https://www.youtube.com/v/ISYWK0RcdMA?fs=1&hl=nl_NL
    Video