Patronen in Islamitische kunst

Patronen in Islamitische kunst

Patronen in Islamitische kunst

Verwijzingen


Hele boek in pdfDe Grote Rekendag wordt jaarlijks georganiseerd en is een ochtend vol ontdekkingen

groterekendag.nlEen reeks opdrachten van de Grote Rekendag 2007 (voor groep 7/8)

De moza??eken uit de islamitische wereld zijn een grote inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Dat geldt bijvoorbeeld voor de overbekende M.C. Escher, maar minstens zo fraai is het werk van Elvira Wersche. Elvira Wersche genoot haar opleiding aan de Hochschule f??r Bildende K??nste in Braunschweig en Kassel (Duitsland) en werkt sinds 1975 in Nederland. Zij exposeerde in galeries en musea in Duitsland, Nederland, Belgi??, Itali?? en Polen. Patronen in deze moza??eken kunnen heel complex zijn. Soms is er een klein deel aan te geven dat zichzelf herhaalt en als 'tegels' aan elkaar gelegd kan worden, al dan niet gedraaid of gespiegeld. In de opdrachten gaan de leerlingen zelf eerst op zoek naar regelmaat in patronen om vervolgens zelf een moza??ek te gaan maken. Voor de 'bollebozen' is er tenslotte een opdracht waarin een volstrekt onregelmatig patroon ontworpen kan worden.


Materialen

 
  Universiteit Utrecht

 

 

Colofon

Het arrangement Patronen in Islamitische kunst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-11-14 11:06:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De mozaïeken uit de islamitische wereld zijn een grote inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Dat geldt bijvoorbeeld voor de overbekende M.C. Escher, maar minstens zo fraai is het werk van Elvira Wersche. Elvira Wersche genoot haar opleiding aan de Hochschule für Bildende Künste in Braunschweig en Kassel (Duitsland) en werkt sinds 1975 in Nederland. Zij exposeerde in galeries en musea in Duitsland, Nederland, België, Italië en Polen. Patronen in deze mozaïeken kunnen heel complex zijn. Soms is er een klein deel aan te geven dat zichzelf herhaalt en als 'tegels' aan elkaar gelegd kan worden, al dan niet gedraaid of gespiegeld. In de opdrachten gaan de leerlingen zelf eerst op zoek naar regelmaat in patronen om vervolgens zelf een mozaïek te gaan maken. Voor de 'bollebozen' is er tenslotte een opdracht waarin een volstrekt onregelmatig patroon ontworpen kan worden.
Leerniveau
VO; Primair onderwijs;
Leerinhoud en doelen
Rekenen/wiskunde;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
groterekendag

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open