M&N - Seksmeester

M&N - Seksmeester

Info startweek

Uitleg inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over geslachtsorganen, seksualiteit en veilig vrijen.

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Ingevulde egodacttegel (motivatiemonitor, logboek + reflective journal)
  • Inleidende opdracht
  • Opdracht 1 t/m 5

 

VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT

Ergens in de week van 22 mei, in de week van 5 juni en in de week van 19 juni zal er een VERPLICHTE BloX zijn over seksuele voorlichting. Het is steeds dezelfde, dus je kan kiezen wanneer je hem doet mits je opdracht 1 en 2 maar af hebt.

Let op het rooster wanneer de BloX precies is, zodat je je kan inschrijven (dit gebeurt dus niet automatisch).

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 15-20 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle producten op tijd levert.

 

Het precieze aantal hangt af van je hoe uitgebreid je opdracht 1 maakt.

Leerdoelen en Rubric

Leerdoelen

Aan het eind van deze quest kun je:

  • De leerling kan het voortplantingsstelsel van mannen en vrouwen toelichten.
  • H/V: De leerling kan in grote lijnen beschrijven hoe je van geslachtscellen uiteindelijk bij een baby komt.
  • De leerling kan uitleggen hoe je veilig vrijt en wat er kan gebeuren als je dat niet doet.
  • De leerling kan verschillende vormen van seksueel misbruik opnoemen en deze herkennen in het echte leven (en er hopelijk daardoor nooit mee te maken krijgen).

Rubric

  Beginner Gevorderd Expert
Begrippen Ik begrijp de meeste begrippen nog niet (helemaal). Ik kan ze moeilijk toelichten en als ze in teksten worden gebruikt, heb ik er veel moeite mee Ik begrijp de meeste begrippen best ok. Ik kan ze enigszins toelichten en als ze in teksten worden gebruikt, begrijp ik die vaak toch. Ik begrijp de begrippen goed. Ik kan ze makkelijk toelichten en als ze in teksten worden gebruikt, heb ik er totaal geen moeite mee.
Anatomie Ik kan nog niet alle onderdelen van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingsstelsel noemen. Ook weet ik vaak de functie (wat ze doen) nog niet. Ik kan de onderdelen van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingsstelsel noemen, al weet ik nog niet altijd wat hun functie is (wat ze doen). Ik kan de onderdelen van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingsstelsel noemen. ook weet ik nog wat hun functie is (wat ze doen).
Veilig vrijen Ik kan niet uitleggen hoe je veilig vrijt of wat vrijen gevaarlijk maakt. Ik kan vertellen wat SOA's in het zijn en wat je kan doen om ze niet op te lopen. Wel haal ik ze vaak nog door elkaar en die symptomen zijn vaak lastig.

Ik kan een paar dingen noemen de helpen om niet zwanger te worden als je dat niet wil.
Ik kan je vertellen wat SOA's zijn, welke er zijn en hoe je ze niet oploopt. Ook weet ik enkele kenmerken van verschillende SOA's op te noemen.

Ik kan ook vertellen hoe je het risico op ongewenste zwangerschap verkleint en wat je kan doen als het toch gebeurt.

 

Routeplanner

Activiteit

Uren

Jij begint

0,5

Tegel aanmaken

0,25

Tegel invullen

0,25

Inleidende opdracht

0,5

Opdracht 1: Sekslesjes

6

Opdracht 2: Poster kinky dieren

1

Opdracht 3: flyer veilig vrijen

3

Opdracht 4: genderkoekman

0,5
3
Opdracht 5: seksueel misbruik

Totaal:

16

1. Jij begint

Voorbereiding

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact met de titel van deze quest en het aantal XM dat erbij hoort.
➜ Beschrijf daarin bij 'Mijn Motivatie' waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Laat bij 'Wat ik er al over weet' weten hoe jij jezelf nu zou scoren op de rubric & waarom.
➜ Beschrijf bij 'Hoe ga ik het aanpakken' hoe je te werk denkt te gaan. Deze periode kent als thema Oplossen dus leg hier de nadruk op. Wat doe jij als het even niet lukt?
➜ Deze quest maak je alleen! Als je samen wil werken, overleg je dat eerst met de begeleidende docent van deze quest.

2. De quest

Deel 1: wat heb je nodig voor het maken van een baby?

Inleidende opdracht: voorkennis activeren

Maak een mindmap over wat je al weet van seks. Hier moeten minimaal 10 verschillende dingen in staan. Als je niks weet, zoek dan 10 dingen op.

 

Opdracht 1: leren over seks

Je bent gevraagd om in de onderbouw te komen vertellen over voortplanting. Natuurlijk ga je op dat aanbod in en start gelijk met het maken van je minilesjes en overhoringen.

 

Je gaat 2 (MAVO) / 3 (HAVO/VWO) mini-lesjes maken. Elk van je lessen bestaat uit:

-Een uitleg: beschrijving + plaatje over het onderwerp (zie hieronder voor de eisen per les); en

-5 zelfbedachte toetsvragen + de antwoorden over deze les die je zou kunnen gebruiken om te testen of jouw leerlingen je uitleg hebben begrepen. MAVO: tenminste 1 vraag met een context (verhaaltje). HAVO/VWO: tenminste 2 vragen met een context.

 

Je mag zelf kiezen of je dit in keynote, pages of op papier maakt, mits de inhoud maar compleet en kloppend is.

 

Eisen per les

Les A (iedereen): het voorplantingsstelsel van de man. De volgende begrippen moeten in jouw uitleg duidelijk worden: zaadcel, balzak, teelbal, bijbal, zaadleider, zaadblaasjes, prostaat, urinebuis, penis, eikel, orgasme, sperma en ejaculatie.

 

Les B (iedereen): het voortplantingsstelsel van de vrouw. De volgende begrippen moeten in jouw uitleg duidelijk worden: vagina, baarmoeder, eileider, eierstok, eicel, follikel, ovulatie, gele lichaam, bevruchting, menstruatie, orgasme, clitoris.

 

Les C (HAVO/VWO/Enthousiastelingen): van bevruchting tot baby. De volgende begrippen moeten in jouw uitleg duidelijk worden: bevruchting, innesteling, embryo, foetus, weeën, indaling, uitdrijving en nageboorte.

 

Handige websites om informatie op te vinden:

 

Eerder werd genoemd dat je voor deze opdracht 5XM's extra kon verdienen als je hem uitgebreider uit zou voeren. Dat klopt, maar overleg eerst met de docent van deze quest wat je precies kan doen om deze te verdienen. Zo krijg je een uitbreiding op maat en weet je zeker dat je genoeg hebt gedaan om ze te verdienen :).

 

Opdracht 2: kinky dieren

Je lesjes zijn goed verlopen, maar sommige onderbouwers vonden de stof een beetje saai. Om de interesse weer wat op te wekken bij je leerlingen, vertel je dat mensen zijn niet de enige dieren die zichzelf voortplanten door middel van seks. En het gaat er lang niet altijd zo aan toe als bij mensen, zo zijn er bijvoorbeeld dieren met 2 penissen.

Maak een poster die je in je lokaal zou kunnen ophangen om aan je leerlingen te laten zien dat seks een superinteressant en breed onderwerp is. Op je poster komt het volgende voor:

-3 verschillende diersoorten die op een bijzondere (voor mensen dan) manier seks hebben.

-Per diersoort een korte beschrijving van hoe ze leven en wat hun seks zo bijzonder maakt (50-150 woorden)

 

Deel 2: hoe voorkom je het maken van een baby en het oplopen van SOA’s?

Ergens in de week van 22 mei, in de week van 5 juni en in de week van 19 juni zal er een VERPLICHTE BloX zijn over seksuele voorlichting. Het is 3x dezelfde, dus je kan kiezen wanneer je hem doet. Let op het rooster wanneer de BloX precies is, zodat je je kan inschrijven (dit gebeurt dus niet automatisch).

 

Opdracht 3: veilig vrijen

Je vond het geven van de lessen en het maken van de dierenposter zo leuk, dat je besluit om je leerlingen nog wat extra info mee naar huis te geven in de vorm van een flyer.

In de verplichte BloX zijn al diverse soorten SOA’s en voorbehoedsmiddelen aan bod gekomen. Kies 4 (MAVO) / 5 (HAVO) / 6 (VWO) SOA’s uit om te verwerken in je flyer. Natuurlijk beschrijf je ook 3 (MAVO) / 4 (HAVO/VWO) voorbehoedsmiddelen.

Eisen per SOA: wat veroorzaakt deze SOA? Hoe kun je de SOA oplopen (soms bij meer dan alleen vrijen)? Hoe kom je van de SOA af? Wat is het gevolg op de lange termijn als je de SOA niet op tijd ontdekt?

Eisen per voorbehoedsmiddel: Waar beschermt het tegen? Hoe gebruik je dit voorbehoedsmiddel correct? Hoe betrouwbaar is dit voorbehoedsmiddel als je hem correct gebruikt?

 

Deel 3: seksualiteit en seksueel misbruik

Seks en seksuele handelingen draaien niet alleen om baby’s maken. Je kan bijvoorbeeld ook seks hebben voor je eigen genot, voor het versterken van je relatie, etc. Dit hoeft dus ook niet altijd tussen een man en een vrouw te zijn.

 

Ook je biologische geslacht zegt niet altijd alles over wie je bent of op wie je valt, dus laten we beginnen met deze zaken op een rij te zetten. Hiervoor gebruik ik graag de genderkoekman (zie plaatje hieronder).

 

Bron afbeelding: http://www.vrouwenmaatschappij.be/gender

  • Genderidentiteit: wie jij bent in je hoofd. Voel je je een man, een vrouw of misschien wel ergens daartussenin? Komt jouw genderidentiteit helemaal niet overeen met je biologische geslacht, dan ben je transgender. Komt het dat het wel, dan ben je cisgender.
  • Genderexpressie: hoe jij je gedraagt, kleedt, etc. Dit is gebaseerd op klassieke genderrollen. Gedraag/kleed jij je meer als man of als vrouw? Of als geen van beide of ergens daartussenin?
  • Biologische geslacht: welke geslachtsorganen heb jij? Mannelijke, vrouwelijke of interseksueel (kenmerken van mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen).
  • Seksuele voorkeur: waar voel jij je emotioneel en lichamelijk tot aangetrokken? Val je op het ander geslacht (heteroseksueel), hetzelfde geslacht (homoseksueel), zowel hetzelfde als op het andere geslacht (biseksueel), etc.?

 

In Nederland worden mensen vaak geaccepteerd voor wie ze zijn, op wie ze vallen en hoe ze zich willen kleden/gedragen. Hier mogen mannen bijvoorbeeld met elkaar trouwen en kinderen adopteren. Dit is echter niet overal ter wereld zo en zelfs binnen Nederland zijn er verschillen in acceptatie.

 

Opdracht 4: genderkoekman

Beantwoord de volgende vragen:

a) Wat is in jouw eigen woorden het verschil tussen genderidentiteit en je biologische geslacht?

b) Kun je van buitenaf altijd zien wat de genderidentiteit van een persoon is?

c) Kun je van buitenaf altijd zien wat het biologische geslacht van een persoon is?

d) Kun je van buitenaf altijd zien wat de seksuele voorkeur van een persoon is?

e) Er staat dat genderexpressie vaak gebaseerd is op klassieke genderrollen. Noem 2 dingen die mensen over het algemeen typisch vrouwelijk vinden en 2 dingen die mensen over het algemeen typisch mannelijk vinden.

f) Stel dat een jongen liever met poppen speelt dan met auto’s, is hij dan homoseksueel? Leg je antwoord uit.

g) En als een meisje graag jurken draagt en haar grootste hobby zichzelf opmaken is? Kan zij homoseksueel (lesbisch) zijn? Leg je antwoord uit.

h) Wat zou een reden kunnen zijn dat sommige mensen zaken als het homohuwelijk niet erkennen of zelfs willen verbieden/hebben verboden?

i) In de tekst staat dat koppels met hetzelfde biologische geslacht kinderen kunnen krijgen door ze te adopteren. Wat zou een andere manier kunnen zijn voor homoseksuele koppels om kinderen te krijgen?

 

Opdracht 5: seksueel misbruik

Voor deze opdracht kies je eerst 3 vormen van seksueel misbruik uit. Per vorm van seksueel misbruik maak je vervolgens 2 stripjes/animaties (dus 3x2 = 6 in totaal):

  • Eentje over een zelfbedacht (maar zou echt kunnen gebeuren) scenario waarin iemand op die manier seksueel wordt misbruikt.
  • Eentje over datzelfde scenario, maar nu weet het slachtoffer eraan te ontkomen (denk aan dingen als ‘nee zeggen’, ‘niet je drankje zonder toezicht ergens laten staan als je gaat plassen’, etc.)

3. Afronding

Zet al je opdrachten op Egodact en zorg ervoor dat het een beetje overzichtelijk is.

4. Terugkijker

➜ Schrijf in Egodact onderaan je tegel bij 'Terugkijker' een evaluatie aan de hand van de vragen en rubric hieronder waarin je onderstaande vragen beantwoordt:
  1. Scoor jezelf nogmaals op de rubric. Waar ben je in gegroeid? Licht je antwoord ook kort toe.
  2. Wat vond je het leukt om te hebben geleerd en waarom?
  3. Ga jij nu andere keuzes maken in het echte leven? Waarom wel/niet?
  • Het arrangement M&N - Seksmeester is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-07-10 09:52:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Seksuele voorlichting
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    embryologie, seksuele voorlichting, soa's, voorbehoedsmiddelen

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    M&M Werkloosheid oplossen?

    https://maken.wikiwijs.nl/196367/M_M_Werkloosheid_oplossen_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.