Pilot O&O

Technasium

Over de pilot

afbeelding
Afbeelding naar keuze

Technasium besteedt meer aandacht aan digitale geletterdheid en informatica

Stichting Technasium wil tijdens de lessen Onderzoek & Ontwerpen meer aandacht te besteden aan digitale geletterdheid en informatica. Om dat te kunnen doen, is meer (open) lesmateriaal nodig. En dat is precies waar het om draait tijdens deze pilot.

Het Technasium werkt momenteel samen met de Vakvereniging Informatica. Die samenwerking ziet er als volgt uit: 4 leraren van het Technasium en 4 informaticadocenten bundelen hun krachten tijdens een aantal cross-over projecten.

Het is de bedoeling dat deze kruisbestuiving resulteert in een uitbreiding van het opleidingsmateriaal. Daarvoor zullen de projectleden inspiratie putten uit zowel het open leermateriaal dat de vakvereniging eerder heeft gemaakt en de methode van het Technasium.

Impuls Open Leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

Impuls Open Leermateriaal vindt in het bijzonder de samenwerking tussen I&I en Technasium een goede ontwikkeling.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben de beschikking over een gezamenlijke communitypagina. Op die pagina kunnen de deelnemers aan de pilots  kennis delen door elkaar vragen stellen, documenten te plaatsen, nieuwsberichten te delen en de agenda van alle activiteiten in te zien.

Iedereen kan de pagina bekijken. Maar wil je zelf artikelen of reacties plaatsen, dan kun je lid worden.

Lid worden:

  • Ga naar https://open-leermiddelen.onderwijsnetwerken.nl/
  • Klik rechtsboven op 'inloggen'. Er verschijnt een melding. Klik nogmaals op 'inloggen'.
  • Meld aan met je schoolaccount of een persoonlijk entree-account.
  • Nadat je aanvraag is goedgekeurd krijg je hiervan bericht in de mail. Klik in de mail op de bevestigingslink.
  • Je bent nu lid van de community.

Wat gaan we opleveren?

Ambitieus en open

​De doelen die gesteld zijn voor dit jaar zijn de volgende:

  • 4 nieuwe open source O&O/informatica ‘cross-over’ projecten verspreid over het land die gebruik maken het open source materiaal van vakvereniging i&i en de methode van O&O.
  • 8 vakdocenten (zowel O&O als Informatica) zijn als ontwikkelaars betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe onderwijsmateriaal.
  • Een onderzoekverslag met kritische succesfactoren voor O&O/Informatica ‘cross-over’ projecten.
  • Een training/cursus/guide voor O&O en Informatica docenten over hoe ze het ontwikkelde materiaal in kunnen zetten en hoe ze zelf nieuwe O&O/Informatica ‘cross-over’ projecten kunnen maken.
  • De (tussen)resultaten worden gedeeld met de samenwerkende partijen van STEM22 en Kennisnet.

Leermateriaal

De vier cross-overprojecten

Hieronder staan de 4 nieuwe open source O&O/informatica ‘cross-over’ projecten die door 8 docenten van de vier betrokken scholen (verspreid over het land) zijn gemaakt.

Open bestand Project TNO met IoT

Open bestand Wonderfoon

Open bestand Erger dan Covid-19 Docentenhandleiding

Open bestand Erger dan Covid-19 Versie Leerling

Open bestand Regel de Ruimte

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal.

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Open bestand Samenvatting Interviews

Vraag en aanbod

Hoe kan ik me aansluiten?

Technasium

De kracht van het Technasium zit in de samenwerking tussen verschillende partijen. Het Technasium is een community. Een professionele, lerende en innoverende netwerkorganisatie waarbij co-creatie, waarderend perspectief, vertrouwen en eigenaarschap belangrijk is. De professionele cultuur wordt bepaald door samenwerken aan gedeelde ambities en het leren van elkaar.

Meer informatie

 

I&I Vakvereniging

Met dit formulier kun je lid worden van vereniging i&i. Je ontvangt automatisch een bevestiging en op korte termijn zal er contact met je opgenomen worden. Er wordt o.a. gevraagd om het schooladres en provincie.

Lid worden

 

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

Logboek met ondernomen stappen.

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: www.openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Technasium is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-11-14 20:54:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (2023).

    Diagnostische vragen bètavakken

    https://maken.wikiwijs.nl/195222/Diagnostische_vragen_b_tavakken

    Pagina's pilots IOL INTERN. (z.d.).

    Basis uitleg impuls

    https://maken.wikiwijs.nl/195154/Basis_uitleg_impuls