M&M - Verhalen over volharden

M&M - Verhalen over volharden

0. Info startweek

Uitleg inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

In deze quest maak je kennis met een godsdienstig verhaal dat gaat over volharden en doorzetten. Je maakt opdrachten om het verhaal goed te begrijpen en vervolgens ga je een eigen versie van het verhaal maken. Dit mag in allerlei vormen. Je hebt er je verbeeldingskracht en creativiteit voor nodig. Als je deze quest hebt afgerond, heb je geleerd:

  • waar het verhaal van Job of het verhaal van prins Rama over gaat;
  • dat godsdiensten verhalen vertellen die een boodschap doorgeven;
  • hoe je zo'n verhaal naar de tegenwoordige tijd kunt vertalen.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Ingevuld werkboekje in Keynote
  • Eigen versie van het verhaal dat jij hebt gekozen

 

VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT

Deze quest is zelfstandig doorloopbaar.

  • Schrijf je vooral in voor de bloX van godsdienst, zodat je vragen kunt stellen aan mevrouw Rebel en zij met jullie mee kan kijken.

  • Je kunt je vragen ook altijd aan mevrouw Rebel stellen via de chat in Teams.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10-15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle producten op tijd inlevert.

 

Routeplanner

Geef hier een inschatting van hoeveel tijd elk onderdeel kost, of een voorbeeld-planning voor de quest om het over een (deel van de) periode te verspreiden.

wat hoe lang concrete opbrengst / bewijs
0. Info Startweek doorlezen 15 minuten  
1. Jij begint 20 minuten goed gevulde Egodact-tegel
2. Verhaal kiezen en begrijpen 2 uur Werkboekje - werkblad 1
3. Plan maken voor eigen versie 1,5 uur Werkboekje - werkblad 2
4. Eigen versie maken Eigen planning Eigen versie (in tekst, strip, video, audio, etc.)
5. Afronding 20 minuten Werkboekje volledig ingevuld

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Vul alle vragen onder 'voorbereiding' in. Wees zo volledig mogelijk met je antwoorden. Beschrijf daarin waarom je deze quest hebt gekozen en wat je hoopt van deze quest te leren.

➜ Kopieer de checklist hieronder in je logboek in je Egodact-tegel.
  • Werkboekje
    • Verderkijker - opdracht 1
    • Het verhaal kiezen - opdracht 1 en 2
    • Het verhaal vertalen - opdracht 3
    • Toelichting bij jouw/jullie vertaling - opdracht 4
    • Afronding
  • Eigen vertaling
    • In video, audio, strip, schilderij, beeldhouwwerk, tekst, etc.

 

Verderkijker

In deze quest maak je kennis met twee godsdienstige verhalen die voorbeelden geven van mensen die kunnen doorzetten. Het ene verhaal gaat over Job en kun je lezen in het de heilige boeken van het jodendom, christendom en de islam. Het andere verhaal gaat over prins Rama en komt uit het hindoeïsme. Zowel Job en Rama geven voorbeelden van hoe je in moeilijke omstandigheden toch kunt doorzetten. Dat doen ze allebei op een andere manier. Ook in films of boeken worden veel verhalen verteld die gaan over doorzetten. Zonder door te zetten, had Harry Potter 'hij-die-niet-genoemd-mag-worden' nooit kunnen verslaan. De superhelden in Marvel-films hebben het natuurlijk ook niet makkelijk. Je begint deze quest daarom met het noemen van een verhaal over doorzetten, dat veel indruk op jou heeft gemaakt.

➜ Download het werkboekje waar je deze quest in werkt, via de knop hieronder. Het werkboekje is een digitaal Keynote bestand.

➜ Maak opdracht 1.

 

2. Het verhaal kiezen

Onderzoek

In deze quest maak je kennis met twee godsdienstige verhalen. Het verhaal van Job en het verhaal van Prins Rama. Je leest allebei de verhalen en maakt twee opdrachten in je werkboekje. 

 

 

2a. Het verhaal van Job

➜ Bekijk de onderstaande video en maak aantekeningen tijdens het kijken van de video. Je mag de aantekeningen op papier of digitaal maken. Schrijf in je aantekeningen op welke gebeurtenissen en personen belangrijk zijn in het verhaal van Job.
Je maakt een foto of screenshot van de aantekeningen en die plak je in jouw werkboekje.

 

 

➜ Lees de onderstaande samenvatting en maak daarna opdracht 2 in je werkboekje.

 

Het verhaal van Job

Er was eens een man genaamd Job. Hij was een zeer rijk en gelukkig man. Hij had een grote familie, een prachtig huis en vele rijkdommen. Job was ook een toegewijde man die God altijd eerde en dankbaar was voor zijn zegeningen.

Op een dag kwam Satan naar God en zei: "Job is alleen maar loyaal aan u omdat hij alles heeft. Als je hem alles afneemt, zal hij je vervloeken en je de rug toekeren."

God was het daar niet mee eens. Hij zei: "Job is een oprecht en rechtvaardig man. Ik weet dat hij mij zal blijven eren, zelfs als hij alles verliest."

Satan zei: "Laat me hem op de proef stellen en hem alles afnemen wat hij heeft. Dan zullen we zien of hij nog steeds loyaal is aan u."

God stemde in met de test en stond Satan toe om Job's rijkdom, huis en familie af te nemen. Satan zorgde ervoor dat Job's huis instortte en al zijn bezittingen werden gestolen. Zijn kinderen kwamen om het leven bij een ongeluk.

Job was diepbedroefd. Hij huilde en rouwde om het verlies van zijn geliefden en zijn rijkdom. Maar hij bleef toch God eren en zei: "Naakt kwam ik uit de buik van mijn moeder, en naakt zal ik daar terugkeren. De Heer heeft gegeven en de Heer heeft genomen. Moge de naam van de Heer gezegend zijn."

Satan was verbaasd dat Job nog steeds loyaal was aan God, zelfs na alles wat hem was overkomen. Dus besloot hij om het nog moeilijker voor hem te maken. Hij liet Job ziek worden en zijn gezondheid ging snel achteruit. Hij had veel pijn en kon niet meer werken.

Job's vrouw zei: "Waarom blijf je trouw aan God? Hij heeft je alles afgenomen wat je had. Vervloek hem en sterf!"

Maar Job zei: "Je spreekt als een dwaas. Zouden we alleen de goede dingen van God accepteren en niet de slechte? Zullen we alleen goede tijden accepteren en de slechte verwerpen? Zelfs als God me doodt, zal ik hem blijven eren."

Job's vrienden kwamen hem bezoeken en ze probeerden hem te troosten. Maar ze begonnen hem ook te vertellen dat hij zijn pijn en lijden verdiende. Ze zeiden dat God hem strafte voor zijn zonden.

Maar Job wist dat hij niets had gedaan om Gods straf te verdienen. Hij was een rechtvaardig man en had altijd God geëerd. Hij wist dat God goed was en dat hij uiteindelijk zou zegevieren.

Uiteindelijk hoorde God de woorden van Job en hij was trots op hem. Hij keerde terug en herstelde al Job's rijkdom en gaf hem een nieuwe familie. God gaf Job nog meer dan hij eerst had, plus een langere levensduur. Job bleef God trouw en leefde nog vele jaren in voorspoed.

Job’s verhaal leert ons dat we moeten blijven vertrouwen op God, zelfs als we zware tijden meemaken. We moeten ons niet laten verleiden om God te vervloeken of te twijfelen aan zijn liefde, want God is trouw en goed. Als we trouw blijven aan Hem, zal Hij altijd voor ons zorgen.

2b. Het verhaal van Prins Rama

➜ Lees de onderstaande samenvatting en maak daarna opdracht 3 in je werkboekje.

 

Het verhaal van prins Rama

Er was eens een koninkrijk genaamd Ayodhya, dat werd geregeerd door de koning Dasaratha. Hij had drie zonen, Rama, Lakshman en Bharata. Alle drie de zonen hadden een andere moeder. Wat ze wel hetzelfde hadden, is dat ze allemaal iets van de god Vishnu in zich hadden. Vishnu is een van de belangrijkste goden in het Hindoeïsme, omdat hij de schepping in stand houdt. Vishnu zorgt ervoor dat goed en kwaad in evenwicht blijven. Van de drie broers, leek Rama het meeste op Vishnu.

Toen de broers opgroeiden, leerden ze van alles. Ze werden allemaal erg wijs en hadden veel kennis over hoe je oorlogen moet voeren. Rama was onafscheidelijk van zijn halbroer Lakshman.

Rama was de oudste en was geliefd bij iedereen in het koninkrijk vanwege zijn vriendelijke en dappere karakter. Op een dag ontmoette Rama de mooie prinses Sita. Ze werden verliefd op elkaar en besloten te trouwen. Sita werd de koningin van Rama's hart.

Op een dag besloot de koning dat het tijd was om Rama tot de volgende koning te kronen. Iedereen was blij en opgewonden, behalve de koningin. Ze was jaloers op Rama en wilde dat Bharata, haar eigen zoon, koning zou worden. De koningin had haar man jaren geleden verzorgd en beter gemaakt, toen hij ernstig verwond was. Als dank had de koning haar twee wensen beloofd. De koninging besloot dat ze haar man aan zijn belofte zou herinneren. De koninging vroeg haar man om Rama 14 jaar weg te sturen en om haar zoon tot koning te kronen.

De koning was verdrietig, maar hij had beloofd zijn vrouw te gehoorzamen. Hij besloot dat Rama voor veertien jaar verbannen zou worden. Rama aanvaardde de verbanning gehoorzaam. Koning Desaratha huilde en toen het nieuws bekend werd, huilde het hele land. Sita stond erop met Rama te vertrekken, wat hij ook probeerde om haar op andere gedachten te brengen, en ook Lakshman was vastbesloten zijn geliefde broer niet alleen te laten gaan. Nog diezelfde dag gingen Rama, Sita en Lakshmana op weg naar het bos.

Het verlies van zijn oudste zoon brak Dasaratha’s hart en hij stierf een paar dagen later. Toen Bharata in Ayodhya terugkwam en hoorde wat er was gebeurd, was hij ontzettend boos op zijn moeder. Hij wilde geen koning zijn als dat ten koste ging van zijn broer. Het liefst had hij zijn moeder gedood, maar toen besefte hij dat ze nog altijd zijn moeder was, wat ze ook had gedaan, en dus zijn respect verdiende. Bharata ging naar het bos om Rama te vragen de plaats van koning in te nemen, omdat Rama daar recht op had. Maar Rama wilde niet tegen de wens van zijn vader ingaan. Toen Bharata hem met goud versierde sandalen gaf, sloeg Rama het geschenk af. Hij was van plan om een eenvoudig leven te leiden in de 14 jaar die hij moest wegblijven van zijn vader. Bharata keerde verdrietig terug naar Ayodhya en zette de sandalen op zijn troon, als teken dat zijn oudere broer eigenlijk koning hoorde te zijn.

In het bos ontmoetten Rama, Sita en Lakshman verschillende dieren, waaronder apen en beren, die hun vrienden werden. Ze leefden een eenvoudig leven en genoten van de natuur. Rama vond het heel fijn dat hij samenleefde met Sita en Laksman. De jaren gingen voorbij en er waren nog maar 6 maanden over van de 14 jaar.

Op een dag werd Sita ontvoerd door een boze geest genaamd Ravana. Rama was geschokt en wanhopig. Ze was zijn leven, zei hij met gebogen hoofd, en zonder haar was hij verloren. De hele nacht zwierven Lakshman en Rama door het bos en zochten naar Sita, maar ze vonden haar niet. Rama en Laksman bleven zoeken en kwamen uit in het rijk van de leider van de apen, Hanuman. Hanuman was een machtige en wijze aap. Hanuman kende het land goed en wist waar Ravana, de boze geest en koning van Sri Lanka, zich bevond. Hanuman en zijn leger van apen hielpen Rama en Lakshman om Sita te vinden.

Het was niet eenvoudig om Ravana en zijn leger te verslaan. Hij was een machtige demon met tien hoofden en twintig armen. Maar Rama en zijn bondgenoten waren vastbesloten om Sita te redden. Ze begonnen hun reis naar Lanka, het koninkrijk van Ravana.

Onderweg ontmoetten ze verschillende hindernissen. Ze moesten door moerassen en bossen reizen. Ze moesten vechten tegen demonen en andere gevaren. Maar Rama en zijn bondgenoten gaven niet op. Ze bleven doorgaan en vochten moedig.

Ze reisden dagenlang en uiteindelijk bereikten ze de zee. Hanuman stelde voor dat ze een brug bouwden om over de zee te komen, zodat ze Ravana konden verslaan en Sita konden bevrijden. De apen begonnen onmiddellijk de brug te bouwen en ze werkten dag en nacht totdat het klaar was.

Toen ze in Sri Lanka aankwamen, vonden ze Ravana's paleis en vroegen ze om Sita. Ravana kwam naar buiten en zei dat Sita in zijn paleis was en dat ze nooit zou terugkeren naar Rama. Rama stuurde Hanuman naar Sita om te vertellen dat ze zou worden gered. Sita was blij om haar man weer te zien en ze huilde van vreugde.

Ravana was woedend toen hij hoorde dat Rama was gekomen om Sita te redden. Hij dacht dat niemand zijn leger kon verslaan. Hij voelde zich onoverwinnelijk omdat hij hij tien hoofde en twintig armen had. Maar Rama was niet bang. Hij voelde zich sterker dan ooit tevoren. Hij wist dat hij moest vechten om Sita te redden en zijn koninkrijk te beschermen.

Rama en Ravana vochten in een hevige strijd. Rama was erg sterk en dapper, maar Ravana had tien hoofden en twintig armen. Het was een enorm spannende strijd tussen goed en kwaad. Na een lange en moeilijke strijd, slaagde Rama erin Ravana te doden en Sita te redden.

Rama, Sita en Lakshman keerden terug naar het koninkrijk. Iedereen was blij om hen te zien en ze werden met open armen ontvangen. Rama werd uiteindelijk tot koning gekroond en regeerde met wijsheid en vriendelijkheid. Hij en Sita leefden nog lang en gelukkig.

 

 

 

2c. Het verhaal kiezen

Je hebt nu kennis gemaakt met de verhalen van Job en prins Rama.

➜ Maak opdracht 4 in je werkboekje en kies met welk verhaal jij verder gaat.

3. Het verhaal vertalen

3a. Plan maken

In een groepje van maximaal 3 personen maak je een eigen vertaling van het verhaal dat jullie hebben gekozen naar onze huidige tijd. Je maakt dus een eigentijdse versie van het verhaal. Je mag deze vertaling in verschillende vormen gieten:

- je maakt een film van jullie eigentijdse versie;

- je maakt een strip

- een schilderij

- een animatie

- een maquette

- ... (zelf in te vullen)

Gebruik je creativiteit! 

➜ Vul alle vragen in onder opdracht 5 in je werkboekje. Laat de antwoorden aan mevrouw Rebel lezen (in de bloX bijvoorbeeld) voordat je aan de slag gaat met het maken van je uitwerking.

3b. Uitvoeren

Als mevrouw Rebel jouw/jullie plan heeft goedgekeurd, kunnen jullie starten met het uitvoeren!

4. Afronding

➜ Maak de vragen op de laatste dia van je werkboekje.

➜ Loop je werkboekje nog een keer goed door. Is alles compleet? Zijn je antwoorden duidelijk en in je eigen woorden? Kun je er nog een taalfoutje uit halen?

➜ Upload jouw werkboekje als PDF in Seesaw. Lever ook jouw/jullie vertaling van het verhaal in. Koppel de Seesaw link aan jouw tegel in Egodact. Stuur mevrouw Rebel een berichtje dat je de quest hebt afgerond.
  • Het arrangement M&M - Verhalen over volharden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-03-13 12:15:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/xDfGzdKO9BU
    https://youtu.be/xDfGzdKO9BU
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.