NE - Samen beter lezen

NE - Samen beter lezen

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Had jij verwacht op je DIA-taaltoetsen beter te scoren voor leesvaardigheid? Vind je leesvaardigheid lastig of maak je je zorgen over jouw niveau? Dan is deze quest een goede om mee te nemen in je periodeplan. Voor al je vakken, de bovenbouw, je examen en eigenlijk in het hele leven is het ontwikkelen van je leesvaardigheid belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat we ruim 90% van de woorden van een tekst moeten kennen om een tekst te begrijpen?

Deze quest is erop gericht van jou een betere lezer te maken. Je gaat in een tweetal aan de slag met een informatieve tekst - van een ander vak - die je zelf kiest. Nadat jullie je volgens een stappenplan in de tekst hebben verdiept, deel je jullie bevindingen in een filmpje.

Waar gaat deze quest over?

Deze quest richt zich op het creëren van een goede lezer. Deze quest helpt je bij het ontwikkelen van jouw leesvaardigheid. Hij hoort bij het domein Nederlands.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest staan de volgende producten aan het einde van de route in Egodact:

  • Jullie gekozen tekst
  • Het werkblad samen lezen (1)
  • Feedback op uitwerking 1
  • Het werkblad opdracht samenvatting (2)
  • Feedback op uitwerking 2
  • Het werkblad eindopdracht presentatie (3)
  • Een opgenomen filmpje met een presentatie (tenzij jullie de presentatie in een Blox Nederlands geven)

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een bloX Nederlands per week.

  • Zorg dat je jezelf wekelijks inschrijft bij de blox Nederlands van jouw basecamp. In de blox krijg je de benodigde theorie mee en vraag je om feedback.
     
  • Geef bij je coach Nederlands via de Teams-chat aan dat je deze quest doet. Zij kan jou hierdoor makkelijker begeleiden.

 

 

eXplore miles

 

  • Jullie halen ieder 10XM als jullie alle stappen doorlopen bij één tekst, feedback hebben gevraagd, bij de Blox zijn geweest en de producten in Egodact hebben gezet.
  • Jullie halen ieder 15XM als jullie alle stappen nog eens doorlopen bij een tweede tekst.
     

De stappen bij een tweede tekst doorloop je makkelijker als je bij de verwerking van de eerste tekst goed om feedback hebt gevraagd. Op die manier weten jullie bij de tweede tekst al veel beter wat er van je wordt verwacht. Het is dan ook gunstiger om voor 15 XM te gaan. En je wordt er ook een nog betere lezer door. Dat is dubbele winst!

 

Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Vorm eerst een tweetal waarin je samenwerkt. Zoek vervolgens een informatieve tekst van een ander vak dan Nederlands. Dit kan een tekst zijn waarmee wordt gewerkt in de Blox, in de Quest of uit een lesboek. Als het je niet lukt om een geschikte tekst te vinden, zoek dan een coach Nederlands op. Controleer of je tekst voldoet aan de voorwaarden en stem jullie keuze voor de tekst af met de coach Nederlands van jouw basecamp.

CONTROLEER OF JULLIE TEKST AAN DEZE VOORWAARDEN VOLDOET:

➜ De tekst is informatief.

➜ De tekst is uitdagend voor jullie werkniveau. De tekst mag dus niet te eenvoudig voor jullie zijn als het gaat om het onderwerp, de woorden en de zinsopbouw.

➜ De tekst is minimaal een A4 lang (mag wel uit meerdere kolommen bestaan).

➜ Zet de tekst allebei in je eigen Egodact.

➜ Stem vervolgens jullie keuze voor de tekst af met de coach Nederlands van jouw basecamp. Dit kun je doen in de wekelijkse Blox Nederlands of door in de Teams-chat te verwijzen naar jouw Egodact.

Op zoek naar een interessante informatieve tekst buiten school? Neem eens een kijkje op de websites van deze tijdschriften:
https://www.quest.nl/
https://wibnet.nl/
https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis

 

BIJ DE TEKST LEVEREN JULLIE DE VOLGENDE OPDRACHTEN IN:

  • Het werkblad samen lezen (1)
  • Het werkblad opdracht samenvatting (2)
  • Het werkblad eindopdracht presentatie (3)
  • Een opgenomen filmpje met een presentatie

Vraag bij iedere opdracht om feedback
De uitwerking van iedere opdracht post je in Egodact. Je vraagt feedback van de coach Nederlands, voordat je doorgaat naar de volgende stap. De feedback post je in Egodact net als jullie aangepaste uitwerking.

 

VOORWAARDEN INSCHRIJVEN BLOX NEDERLANDS:

  • Zorg dat je je iedere week inschrijft voor een Blox Nederlands van mevrouw Kater of mevrouw Coombes. In de bloxbeschrijving in CUP zie je 'Samen beter lezen' staan. Zo weet je welke blox je moet hebben.
  • De vakcoach doorloopt van week 1 t/m 5 in de Blox de stappen, de benodigde theorie en werkbladen die jullie moeten uitwerken.
  • In de Blox vraag je de coach Nederlands om feedback op je uitwerking van de opdrachten. Deze feedback is nodig om verder te kunnen.

 

Routeplanner

 

 

1. Werkblad samen beter lezen

Introductie

In tweetallen begin je met de uitwerking van het werkblad samen lezen (document nr. 1). Met hulp van dit werkblad verdiepen jullie je in de tekst. Dit doen jullie in de volgorde zoals hieronder is beschreven. Gebruik de strategiekaart bij het uitwerken van het werkblad. Download de bestanden allebei, zodat jullie ieder de uitwerking op je eigen iPad kunnen doen.

Iedere week besteedt de coach Nederlands in de blox Nederlands aandacht aan een fase van het werkblad. Je kunt met de uitwerking wachten tot jullie in die blox zitten. Zorg ervoor dat je in de blox om feedback vraagt op jullie uitwerking.

Deze bestanden heb je nodig:

  • Jullie tekst
  • Het werkblad Samen beter lezen (1)
  • Strategiekaart

Werkblad fase 1

Aanpak

WERK FASE 1 VAN HET WERKBLAD SAMEN BETER LEZEN ZO UIT:

  1. Ga naar de Blox Nederlands over fase 1 van het werkblad Samen beter lezen.
  2. Lees op de strategiekaart hoe fase 1 (voor het lezen) van het werkblad eruitziet en wat het doel is van deze fase.
  3. Bekijk het filmpje hieronder met uitleg over het vinden van het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst.
  4. Pak nu jullie tekst en het werkblad erbij. Maak fase 1 van het werkblad.

 

Uitleg onderwerp en hoofdgedachte

Werkblad fase 2

Aanpak

WERK FASE 2 VAN HET WERKBLAD SAMEN BETER LEZEN ZO UIT:

  1. Ga naar de Blox Nederlands over fase 2 van het werkblad Samen beter lezen.
  2. Voor fase 2 van het werkblad moet je weten wat tekstverbanden en signaalwoorden zijn. Je vindt deze op blz. 4 t/m 5 op de strategiekaart. Neem ze door en bekijk daarna het filmpje hieronder met de uitleg over tekstverbanden en signaalwoorden.
  3. Pak nu jullie tekst erbij. Maak fase 2 van het werkblad.

 

Uitleg tekstverbanden en signaalwoorden

Werkblad fase 3

Aanpak

WERK FASE 3 VAN HET WERKBLAD SAMEN BETER LEZEN ZO UIT:

  1. Ga naar de Blox Nederlands over fase 3 van het werkblad Samen beter lezen.
  2. Voor de uitwerking van stap 1 van fase 3 kijk je naar je uitwerking bij fase 1 van je werkblad.
  3. Voor de uitwerking van stap 2 van fase 3 heb je de strategiekaart nodig. Lees op de strategiekaart de theorie door over vragen stellen op blz. 8 en 9.
  4. Pak nu jullie tekst erbij. Maak fase 3 van het werkblad.

Feedback vragen

Voordat je doorgaat naar de volgende stap

Na de uitwerking van het werkblad Samen beter lezen (1) vraag je feedback van de coach Nederlands tijdens de blox. Deze feedback zet je in Egodact en je verwerkt deze. Pas als de uitwerking is goedgekeurd door je coach Nederlands, ga je door naar de volgende opdracht.
 

Opdracht 1: feedback op werkblad Samen beter lezen (1)
➜ Jullie hebben fase 1, 2 en 3 van het werkblad Samen beter lezen (1) uitgewerkt met hulp van de strategiekaart en de uitlegfilmpjes bij fase 1 en 2.
➜ Jullie zetten de uitwerking van het werkblad Samen beter lezen (1) allebei in je eigen Seesaw. Jullie zetten een link in je logboek in Egodact. Jullie informeren je coach Nederlands van je basecamp.
➜ De feedback van je coach Nederlands verwerk je. De aangepaste versie van het werkblad Samen beter lezen (1) zet je weer allebei in Seesaw. Je zet een link in je logboek in Egodact. Je informeert je coach Nederlands van je basecamp.
➜ Jullie starten pas met opdracht 2 (werkblad opdracht samenvatting) als je coach Nederlands van jouw basecamp de uitwerking van het werkblad Samen beter lezen (1) heeft goedgekeurd.

2. Werkblad opdracht samenvatting

Introductie

Met het werkblad opdracht samenvatting (2) werk je in stappen toe naar het opstellen van een samenvatting van de tekst.

Deze bestanden heb je nodig:

  • Jullie tekst
  • Het werkblad opdracht samenvatting (2)

Werkblad samenvatting uitwerking

Aanpak

WERK HET 'WERKBLAD OPDRACHT SAMENVATTING MAKEN' ZO UIT:

  1. Ga naar de Blox Nederlands over opdracht samenvatting maken.
  2. Volg de stappen van het werkblad opdracht samenvatting. Bekijk bij stap 2 eerst het filmpje hieronder over het opschrijven van de hoofdgedachte van een tekst.


Uitleg hoofdgedachte van een tekst

Feedback vragen

Voordat je doorgaat naar de volgende stap

Na de uitwerking van het werkblad opdracht samenvatting (2) vragen jullie feedback van de coach Nederlands tijdens de blox. Deze feedback zet je in je eigen Egodact en je verwerkt deze. Pas als de uitwerking van jullie samenvatting is goedgekeurd door je coach Nederlands, ga je door naar de volgende opdracht.

 

Opdracht 2: feedback op werkblad opdracht samenvatting (2)

➜ Jullie hebben fase 1, 2 en 3 van het werkblad opdracht samenvatting (2) uitgewerkt met hulp van het uitlegfilmpje over de hoofdgedachte van een tekst.
➜ Jullie zetten de uitwerking van het werkblad Samen beter lezen (1) allebei in je eigen Seesaw. Jullie zetten een link in je logboek in Egodact. Jullie informeren je coach Nederlands van je basecamp.
➜ De feedback van je coach Nederlands verwerk je. De aangepaste versie van het werkblad Samen beter lezen (1) zet je weer allebei in Seesaw. Je zet een link in je logboek in Egodact. Je informeert je coach Nederlands van je basecamp
➜ Jullie starten pas met opdracht 3 (eindopdracht presentatie) als je coach Nederlands van jouw basecamp de uitwerking van het werkblad samenvatting (2) heeft goedgekeurd.

 

3. Eindopdracht presentatie

Introductie

Als eindopdracht geef je een korte mondelinge presentatie over de tekst. In deze presentatie geven jullie een samenvatting van de tekst. Ook delen jullie je mening over de tekst. Jullie samenvatting moet begrijpelijk zijn voor iemand die de tekst niet heeft gelezen.

Deze bestanden hebben jullie nodig:

  • Jullie tekst
  • Jullie uitwerking van stap 2 op het werkblad opdracht samenvatting (2)
  • Het werkblad eindopdracht presentatie (3)

Werkblad presentatie uitwerking

Aanpak

WERK HET 'WERKBLAD EINDOPDRACHT PRESENTATIE' ZO UIT:

  1. Volg de stappen van het werkblad eindopdracht presentatie (3) en werk deze uit.
  2. Op het werkblad staat bij stap 7 uitgelegd dat je de presentatie in de klas of in een klein groepje doet. Jullie kunnen presenteren in een Blox Nederlands. Jullie mogen de presentatie ook opnemen op een filmpje.

    Laat in je presentatie het volgende zien:
    • Gebruik de steekwoorden van je werkblad voor het houden van je verhaal.
    • Jullie samenvatting moet te begrijpen zijn voor iemand die de tekst niet heeft gelezen.
    • Geef allebei jullie mening over de tekst. Je onderbouwt jouw mening. Verwijs in de onderbouwing echt naar de tekst. Een valkuil bij het onderbouwen van een mening is dat mensen als argument de mening weer herhalen, zoals in dit voorbeeld: ik vind het leuk, want het is spannend. Dit zijn twee meningen achter elkaar. Bekijk het filmpje hieronder met de uitleg over goede argumenten. Bekijk dit filmpje voordat je jouw mening over de tekst onderbouwt.  
    • Zorg ervoor dat je beiden evenveel het woord bent.

 

Uitleg over goede argumenten

Presentatie en werkblad in Egodact

Het het ingevulde werkblad eindopdracht presentatie (3) zetten jullie met een linkje in Egodact. Als jullie je presentatie filmen, dan zet je deze ook met een linkje in Egodact. Informeer jullie coach Nederlands, zodat ze jullie feedback kan geven.

Opdracht 2: feedback op werkblad opdracht samenvatting (2)

➜ Jullie hebben werkblad eindopdracht presentatie (3) uitgewerkt.
➜ Jullie geven je presentatie in een Blox Nederlands of jullie nemen je presentatie op met je telefoon. Voor je presentatie gebruik je de steekwoorden van het werkblad. Jullie onderbouwen allebei je mening over de tekst. Voor het onderbouwen van jullie mening heb je het filmpje met uitleg over goede argumenten bekeken. Jullie zijn alletwee evenveel aan het woord.
➜ Jullie zetten de uitwerking van het werkblad presentatie (3) en een link naar je filmpje van de presentatie allebei in je eigen Seesaw. Jullie zetten een link in je logboek in Egodact. Jullie informeren je coach Nederlands van je basecamp, zodat de coach jullie feedback kan geven.

 

Terugkijken

Reflective journal

Maak nu de keuze of jullie de opdrachten nog eens maken bij een tweede tekst:

➜ Voor een juiste uitwerking van de opdrachten bij 1 tekst ontvangen jullie 10 XM.

➜ Voor de juiste uitwerking bij 2 teksten ontvangen jullie 15 XM.

 

Werk je reflective journal bij door in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:

➜ Heb je in deze quest geleerd wat je hoopte te leren? Waarom wel/niet?

➜ Heb je het idee dat je met de techniek uit deze quest een betere lezer kunt worden? Waarom wel/niet?

➜ Hoe had je deze quest nog beter kunnen doen?

➜ Zou je deze quest aanraden aan andere leerlingen? Waarom wel/niet?


Een laatste check; hebben jullie alles individueel ingeleverd?

  • Jullie gekozen tekst
  • Het werkblad samen lezen (1)
  • Feedback op uitwerking 1
  • Het werkblad opdracht samenvatting (2)
  • Feedback op uitwerking 2
  • Het werkblad eindopdracht presentatie (3)
  • Een opgenomen filmpje met een presentatie (tenzij jullie de presentatie in een Blox Nederlands hebben gegeven)
  • Een ingevuld reflective journal (zie vragen hierboven)

Alles gedaan? Vraag dan direct je vakdocent om feedback en XM!

 

  • Het arrangement NE - Samen beter lezen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-01-13 10:44:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    NE - Samen beter lezen

    https://maken.wikiwijs.nl/186768/NE___Samen_beter_lezen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    NE - Samen beter lezen

    https://maken.wikiwijs.nl/193480/NE___Samen_beter_lezen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.