Kies je eigen leerdoelen

Kies je eigen leerdoelen

KIES JE EIGEN LEERDOELEN

Wat is de leerwerkprestatie? (LWP)
Het doel van Loopbaan & Burgerschap (L&B) is dat je je goed redt als ‘burger’; als mens, als inwoner van een gemeente, als partner, als werknemer of werkgever, als vrijwilliger, etc.
Dat betekent dat je zelf goede keuzes kunt maken, voor je leven en voor je loopbaan.
In deze LWP kies je zelf je leerdoelen en de manier waarop je die gaat realiseren.
 
Doel van de LWP
Je werkt gedurende één of meer periodes aan L&B op basis van jouw eigen leerdoelen voor L&B. Als je deze LWP kiest voor één periode heb je 15 uur beschikbaar. Dat wordt dus 60 uur als je vier periodes aan de hand van deze LWP aan L&B werkt.
 
Context
Voor L&B moet je gedurende de hele opleiding ook bezig zijn met een of meer werkprocessen van L&B.
Voor de examinering L&B is het belangrijk dat je met elk werkproces van L&B bezig bent geweest.
Veel LWP’s hebben een thema en een precies omschreven leerdoel en opdracht. Wat je gaat doen, wat je leerdoel is en hoe je dat bereikt, bepaal je in deze LWP zelf.
 
Rolbeschrijving
Jij kiest zelf op welke manier je aan de slag gaat met een of meer werkprocessen van L&B. Bedenk eerst wat je wilt leren of ontdekken binnen dat werkproces. Wat weet je al of wat kun je al? Wat wil je dat daar nu bij komt?
Je kunt daarbij gebruik maken van LWP De Start. Voor studenten die bezig zijn met een 'kop' van niveau 4 op niveau 3: je kunt jouw LWP De Mijlpaal nu gebruiken als het vertrekpunt bij het formuleren van je nieuwe leerdoelen. (Werkproces 1.1)

Daarna ga je bedenken hoe je dat kunt leren. Dat kan bijvoorbeeld door er over te lezen, door vrijwilligerswerk te doen of door er interviews over af te nemen.
Je kunt daarbij uitgaan van eerdere ervaringen en doen wat eerder al een goede manier was om te leren. Je kunt ook experimenteren en een heel nieuwe manier van werken kiezen. (Werkproces 1.2)
Overleg met je coach of met je begeleider voor L&B voordat je aan de slag gaat met het plan dat je zelf maakte.
 
Wanneer mag je beginnen?
  • Starter
  • Beroepsbekwaam
  • Gevorderd
 
Aan welke voorwaarden moet je voldoen voordat je met deze LWP mag beginnen?
Deze LWP is geschikt voor studenten die hun eigen leerdoelen kunnen kiezen en zelf een plan kunnen maken om die doelen te realiseren.
 
Hoe lang ben je ermee bezig? (in SBU's)
Minimaal 15 uur
 
Samenwerken en/of alleen?
Alleen

Hoe kan je het leren?
Voor deze LWP bepaal je zelf jouw leerdoelen. Je kiest daarvoor één of meer werkprocessen van LLB.
Stap 1
De eerste vraag die je moet beantwoorden is: aan welk(e) werkproces(sen) wil ik nu gaan werken? Daarbij is er één 'harde' eis: je moet aan alle werkprocessen werken gedurende een opleiding. Daarbij maakt het geen verschil hoe lang die opleiding duurt.
Stap 2
Als je een of meer werkprocessen hebt gekozen, ga je bedenken wat je wilt leren op dat gebied. Wil je er meer over weten? Wil je vaardiger worden? Wil je jezelf beter leren kennen op dat gebied? Wil je je gedrag veranderen?
Stap 3
Je kunt aan je eigen doelen werken aan de hand van een bestaande LWP (zie eTO). Als je die keuze maakt, kun je deze LWP afronden door te beschrijven wat je tot nu toe gedaan hebt.
Als je die LWP af hebt, check je of je de doelen hebt bereikt die je nu hebt gekozen.
Je kunt ook aan het werk gaan met jouw leerdoelen aan de hand van een opdracht die je voor jezelf formuleert en vooraf bespreekt met je begeleider. Dan bedenk je na die eerste twee stappen hóe je dat kunt gaan doen en wat het resultaat moet zijn.
 
Een voorbeeld?
Stel, je wilt werken aan werkproces 3.1, 3.2 en 3.3; over regels in het bedrijf, rechten en plichten van een beroepsbeoefenaar en collegialiteit. Je wilt dat, omdat er een concrete situatie is op jouw werkplek waar je zelf beter mee wilt omgaan.
Je beschrijft die situatie, bijvoorbeeld:
“Op mijn werkplek zijn er veel conflicten. We werken met een team van 12 mensen. Soms wordt er hardop gefoeterd en geruzied. Heel vaak zit het conflict onderhuids en wordt er hooguit ‘stiekem’ over gesproken. Het gebeurt wel eens dat het hele team een hele middag niks tegen elkaar zegt. Veel collega's hebben stress daardoor."
Daarna beschrijf je wat jij wilt leren, bijvoorbeeld:
"Ik wil ontdekken waar die conflicten door ontstaan. Ik ga dat doen door met een paar collega's daarover te praten. Ik ga ook zoeken op internet of ik meer kan ontdekken over samenwerking op het werk. Als ik dat gedaan heb, wil ik bedenken wat ik zelf anders kan doen. Ik wil ook weten wat het bedrijf er aan kan doen. Daarnaast wil ik leren om duidelijker te zijn over wat ikzelf vind en voel.
“Ik vind collegialiteit belangrijk. Als de sfeer in mijn team slecht is, werk ik niet met plezier.  Ik wil ontdekken hoe ik zelf de sfeer beter kan maken.”
Daarna beschrijf je wat het resultaat moet worden van de LWP, bijvoorbeeld
"Ik bereid een gesprek voor met de collega's in mijn team met het doel om de sfeer beter te maken en ik voer dat gesprek."
Als je zover bent, leg je je plan voor aan je begeleider. Wie weet kun of moet je het plan nog wat verbeteren na dat gesprek.
Nu kun je aan de slag met een plan van aanpak.
Ga je lezen over wat een team sterker kan maken? Of wil je teamleden interviewen? Of ga je op zoek naar mogelijkheden voor teambuilding?
Houd een logboek bij van wat je doet. Houd je begeleider op de hoogte en vraag hulp of feedback als je dat zelf nodig vindt.
 
Kerntaken?
Alle kerntaken kunnen hier aan de orde komen. Als een student helemaal werkt via deze LWP moeten gedurende de opleiding alle onderdelen aan bod komen.
De verhouding in tijd is aan de student, in samenspraak met zijn/haar coach/begeleider.
 
  • Het arrangement Kies je eigen leerdoelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-06-24 10:20:59
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Kies zelf met welke leerdoelen je aan de slag wilt.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld