M&N_Bouw je eigen dierentuin combo Bio/Ak/Tn

M&N_Bouw je eigen dierentuin combo Bio/Ak/Tn

0. Info startweek

Infographic komt hier. Hieronder zie je een voorbeeld en de informatie nodig is voor de infographic.

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud: “Bouw je eigen dierentuin”. Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen, moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
  • Aantal XM: 10-15
  • Coaches die de quest begeleiden: Mr. Boll (Red), Mr. Samwel(Blue), Mevr. Best en Mevr. Schollaardt            
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: 5
  • Building Learning Power: leerspier met korte aanduiding hoe deze terugkomt (haal hieronder weg wat niet van toepassing is en vul aan)
    • Veerkracht
      • Flow vinden “Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden in wat ik leer.”
      • Volharden “Als ik leer, voel ik me ook wel eens gefrustreerd of verward, en dat hoort erbij.”
      • Hanteren van afleiding “Ik weet in welke omgeving ik prettig kan leren.”
      • Doorgronden “Ik weet met welk doel ik een bepaald onderwerp leer of onderzoek.”
    • Vindingrijkheid
      • Verbindingen maken “Ik zoek naar verbindingen tussen mijn ervaringen en nieuwe onderwerpen of ideeën.”
      • Verbeelden “In mijn gedachten verken ik en speel ik met allerlei mogelijkheden en ideeën.”
      • Logisch redeneren “Ik leg duidelijk uit wat ik bedoel, zodat anderen het ook snappen.”
      • Voortbouwen “Ik gebruik verschillende bronnen om te leren: mensen, boeken, het internet, muziek, mijn ervaringen, etc.”
      • Vragen stellen “Ik stel mezelf tijdens het leren verschillende vragen, zoals: ‘Hoe komt het dat…?’ of ‘Wat als…?’”
    • Reflectie
      • Plannen “Ik bedenk welke stappen ik wil zetten, om mijn doel te bereiken.”
      • Herzien “Ik ben bereid om mijn plan terwijl ik bezig ben, aan te passen.”
      • Kijken naar jezelf “Ik leer mijn kwaliteiten en valkuilen kennen.”
      • Essentie benoemen “Ik bedenk welke geleerde lessen ik ook op andere momenten kan gebruiken.”
    • Interactie
      • Empathie en luisteren “Ik leef me in iemand anders in, zodat ik de wereld vanuit zijn of haar standpunt kan begrijpen.”
      • Imiteren “Ik kijk aandachtig naar de manier waarop iemand anders iets aanpakt.”
      • Samenwerking “Ik ben me bewust van de manier waarop ik op andere mensen reageer.”
      • Onderlinge afhankelijkheid “Ik maak overwogen keuzes over wanneer ik alleen leer en wanneer samen.”
  • Belangrijkste opbrengsten:
    - Presentatie (verdieping gekozen dier, klimaat, welzijn)
    - Maquette Dierenverblijf op schaal 1:20

 

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Ben je altijd benieuwd geweest wat er allemaal bij komt kijken bij het bouwen van een dierenverblijf in ARTIS? Dit is je kans om je skills te ontplooien om goed inzicht te krijgen hoe het nou echt aan toe gaat.

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over  Bouw je eigen dierentuin

Hij hoort bij het domein Mens en Natuur

Je leert , onderzoeken en ontwerpen en bouwen

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Presentatie van je gekozen dier
  • Maquette op schaal nagebouwd 

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een bloX en een chatgroep via Teams.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 - 15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Inleiding

Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 10 weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen

BloX

Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 6  weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen.


De les activiteiten

Waarschijnlijk heeft de coach intussen met jullie besproken hoe de aankomende weken eruit zullen zien en wat er precies van jullie wordt verwacht. Indien hier nog onduidelijkheden over zijn of je wilt het zelf nog een keer opnieuw rustig bestuderen, dan is deze informatie terug te vinden op pagina 3 t/m 5.

Indruk van het project:

Om een indruk te krijgen van het BTA-project bekijken we klassikaal naar het Miniature Zoo Model school project  in India: https://wn.com/miniature_zoo_model_(school_project)

 

Opdracht 1 : het samenstellen van groepjes en keuze dier

Jullie krijgen zelf de keus welke dier ullie willen, wees snel want weg is weg.  Het groepje bestaat maximaal uit  5 leerlingen. Als jullie groepje is samengesteld, kiezen jullie gezamenlijk een dier uit. Let op: het is de bedoeling dat ieder groepje een ander dier kiest.


 

 

Samenwerken

Samenwerken is een vaardigheid waar jullie de aankomende tijd veel mee te maken zullen krijgen. Een effectieve samenwerking is de sleutel tot een goed eindproduct. We kijken gezamenlijk naar de volgende video https://www.youtube.com/watch?v=ftPOy4yUGMQ

 

Opdracht 2 : het verdelen van de taken binnen de groepjes

Jullie krijgen 10 minuten de tijd om de volgende rollen (zie onderstaande tabel) binnen je groepje te verdelen. Let op, je kiest een taak, waar je straks verantwoordelijkheid over krijgt. Kies dus een taak die bij je past en overleg met je groepje waarom jij denkt dat deze taak bij jou hoort. Ieder groepslid krijgt één taak binnen het groepje. Onder de tabel staat kort toegelicht wat jouw nieuwe taak ongeveer zal inhouden.

 

Beschikbare taken/rollen

Naam leerling

Taak 1. Aanspreekpunt / aanstuurder

 

Taak 2. Tijdsbewaker

 

Taak 3. Ontwerpt video over proces

 

Taak 4. Eindverantwoordelijke van eindproducten

 

Taak 5. Toezichthouder taak 1 t/m 4

 

 

 

 

  • Taak 1: Je communiceert met de coach over de vorderingen van het project. Je bent ook degene die aangesproken wordt over de vorderingen van het project. Je zorgt dat alle informatie over wordt gedragen aan de andere groepsleden en verdeelt eventuele nieuwe taken
  • Taak 2: Je bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de tijd zijn afgerond en producten op tijd worden ingeleverd. Je stuurt de groep aan als taken in de BloX niet zijn afgerond en jullie extra tijd (buiten de les) nodig hebben. Jij zorgt dat er momenten worden ingepland buiten de lestijd om deadlines te behalen indien nodig.
  • Taak 3: Jij maakt iedere week video-opnames met je  i-pad zodat jullie de vorderingen naar het eindproduct in een eindpresentatie aan klasgenoten en tijdens de dierentuinparade kunnen laten zien.
  • Taak 4: Jij bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de deadlines zijn ingeleverd bij de vakcoach. Jij verzamelt dus alle producten en zorgt ervoor dat dit bij de docent terecht komt. Als iets te laat wordt ingeleverd, zijn jij en de tijdsbewaker hier verantwoordelijk voor.
  • Taak 5: Jij bent verantwoordelijk dat de personen die rol 1 t/m 4 vervullen, dit goed doen. Jij maakt dus afspraken met het aanspreekpunt, de tijdsbewaker, de video-ontwerper en de eindverantwoordelijke en noteert hoe alles verloopt. Je maakt wekelijks een voortgangsrapport en stuurt dit naar Mr. Howell via seesaw en egodact. Als er zaken niet goed lopen, is het jouw taak om aan de bel te trekken en dit met de coach te bespreken.

 

Opdracht 3 : stel een samenwerkingscontract op
Het is de bedoeling dat jullie een samenwerkingsovereenkomst maken. Jullie beginnen met het opstellen van een aantal afspraken/regels die jullie als groep belangrijk vinden.  De afspraken stellen jullie gezamenlijk samen en beschrijven bijvoorbeeld hoe jullie met elkaar omgaan en wat nodig is om tot een goed eindproduct te komen.

 

Opdracht 4 : Egodact velden invullen
Hierin Allereerst beschrijf je waarom je voor deze BloX hebt gekozen. Daarna ga je vier persoonlijke leerdoelen opstellen. De coach bespreekt met jullie wat een leerdoel is en hoe je een persoonlijk leerdoel opstelt. Als de persoonlijke leerdoelen zijn goedgekeurd door de docent, dan verzamelt de eindverantwoordelijke van de eindproducten alle blaadjes van het groepje, samen met het samenwerkingscontract en levert dit in via egodact.

 

2. Verdieping dier/ Leefomgeving / Voedsel

2a. Onderzoek

Onderzoek

 

Inleiding:

Deze les is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het dier dat jullie tijdens de vorige les hebben gekozen. Zo gaan jullie bijvoorbeeld onderzoeken welke kenmerken bij het dier horen, in welke natuurlijke omgeving het dier leeft en wat voor soort voedsel het dier krijgt.

Opdracht 5 : hoofdvragen bedenken
Als groepje bedenken jullie 5 hoofdvragen die jullie verdelen over de 5 groepsleden. Jullie  gaan daarmee ieder één van de 5 vragen uitwerken in PAGES (+/- 1 A4 per vraag). Aan het einde van de BloX voegen jullie de uitwerkingen van alle 5 vragen samen en voorzien jullie het document van een voorblad, inleiding, inhoudsopgave uitwerkingen hoofdvragen & bronnenlijst. 

 

Als jullie tijd tekort hebben, zal de tijdsbewaker een moment inplannen waarop jullie verder aan het verslag zullen werken. Het werkstuk moet in dit geval bij binnenkomst van derde Blox worden ingeleverd via Egodact.


Let op! Jullie delen het werkstuk ook naar elkaar, want tijdens les 3 worden 3 afzonderlijke leerlingen aangewezen die kort vertellen welke informatie ze als groep allemaal over het dier hebben gevonden. Je moet dus goed op de hoogte zijn van de informatie in het verslag.

 

Lesdoel: wat weten we aan het einde van deze BloX?

Je hebt meer achtergrondkennis over het dier dat je hebt gekozen voor de dierentuinBloX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Feiten op een rij zetten
  • Levert een procesproduct op dat in Seesaw/Egodact geplaatst wordt

2b.klimaat / landinformatie gekozen dier

 

Inleiding:

Hier is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het land of leefgebied waar het door jullie gekozen dier oorspronkelijk voorkomt. Jullie gaan je verdiepen in de ligging van het land of het continent en jullie gaan je verdiepen in het klimaat van deze omgeving. Het is immers de bedoeling dat jullie straks een leefgebied gaan bouwen, dat alle overeenkomsten heeft met het natuurlijke leefgebied van het gekozen dier. Later deze les gaan jullie de gevonden informatie koppelen aan de informatie die jullie vorige week hebben verzameld.

 

Opdracht 6: Leefgebied 
Wat voor soort klimaat komt het dier voor en wat betekent dat klimaat eigenlijk?
Omschrijf duidelijk welke bomen ze in dit gebied kunnen verwachten: dit hebben ze later nodig Hoe is het met het dier gesteld? Wordt het dier bedreigd etc./ rode lijst. Zoek dat op.
Wat weet je van het land?
Wat is de hoofdstad?
In welk deel van het land verwacht je het dier vooral?

2. Verwerking

Verwerking

Deel 1

➜ Lees onderstaande informatie over censuur in China.


Het is verboden om negatief te schrijven over de President Xi Jinping of de overheid, om China belachelijk te maken en ook thema's als seks, drugs en geweld zijn verboden. Muziek van artiesten zoals Lil Kleine is in China dus verboden omdat het een slechte invloed zou hebben op de jeugd. De Chinese president en partijleider Xi Jinping wordt op sociale media vaak afgebeeld als Winnie de Poeh. Winnie de Poeh werd de meest gecensureerde/verboden afbeelding in China.

➜ Lees onderstaand krantenartikel.
➜ Kopieer de tekst in een document en onderstreep woorden of zinnen waarvan je denkt dat de Chinese overheid ze zou censureren/verbieden.
➜ Deel de gemaakte opdracht in Seesaw - Chinees.

 

Winnie de Poeh in de ban om gelijkenis met Chinese president

Er lijkt geen plek meer te zijn voor Winnie de Poeh in China. Op social media worden berichten met de naam en sommige afbeeldingen van het tekenfiguur gecensureerd. De Chinese president Xi Jinping baalt er al jaren van dat hij wordt vergeleken met het beertje.

Wie op Weibo, een Chinese versie van Twitter, iets wil schrijven over 'kleine beer Winnie', de Chinese naam van Poeh, krijgt een foutmelding. Daarin staat dat de inhoud van het bericht illegaal is. Afbeeldingen van de beer zonder commentaar worden daar voorlopig wel nog toegelaten. Maar sommige bewegende plaatjes (gifs) in de berichten-app WeChat zijn wel verwijderd.

De censuur is het gevolg van een grapje dat al sinds 2013 circuleert op het internet, na bovenstaande foto van de Chinese president met Barack Obama. Ze vergeleken een foto van de twee met een afbeelding van Winnie en Teigetje, een ander personage uit de boeken van A. A. Milne.

Bron: Algemeen Dagblad, Christiaan Doolaard 17-07-17.

 

Deel 2: Mening vormen

➜ Lees nog eens de vragen en antwoorden die je hebt gemaakt over de tekst bij kopje 'onderzoek'. Dit helpt je om de kennis weer naar boven te halen in je geheugen en om daarmee jouw meing over censuur in China te kunnen vormen.

➜ Beantwoord de volgende vragen.
1. Wat vind je er van dat de Chinese overheid bepaalt hoe informatie in het nieuws komt? Waarom vind je dat?
2. Wat vind je ervan dat bepaalde onderwerpen en informatie worden weggehaald van het internet en uit het nieuws word gehouden? Waarom vind je dat?
3. Wat vind je van de redenen dat bepaalde informatie gecensureerd (verwijderd/geblokkeerd) word? Vind je het goede redenen of niet en waarom?
4. Vind je het belangrijk dat ieder zijn mening mag uiten in het nieuws en op internet, en waarom?
6. Vind je het belangrijk dat mensen kritiek mogen uiten op de overheid, en waarom?
➜ Deel de gemaakte opdracht in Seesaw - Chinees.

2. Reflective journal

Reflective journal

Het maken van een overzicht van wat jij hebt geleerd in de quest zorgt ervoor dat je de informatie nog eens herhaalt. Hierdoor onthoud je beter wat je hebt geleerd. Ook kan je een overzicht gebruiken als samenvatting om op een later moment de stof te herhalen.

➜ Maak een poster of digitaal overzicht waarin je de informatie uit deze quest verwerkt en laat zien wat je hebt geleerd in deze quest. Bekijk de rubric hier onder om te kijken waar het overzicht aan moet voldoen. De leerdoelen zijn de vinden bij onderdeel 'info startweek' en dan bij 'leerdoelen'.

                     

                   Beginnend              Ontwikkelend             Beheersend

Reflective journal

Ik heb de leerdoelen niet benoemd. Mijn overzicht is kort in een aantal zinnen.

Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en kort uitgelegd. Mijn overzicht heeft nog geen duidelijke indeling.

Ik laat zien dat ik alle leerdoelen heb behaald door ze te benoemen en de antwoorden uit te leggen. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest. Mijn overzicht is duidelijk ingedeeld en overzichtelijk, met goed Nederlands taalgebruik.

 


3. Afronding

3a. Assessment

  In de eXpoweek lever je bewijs door:
- Jouw reflective journal (overzicht van wat je hebt geleerd) te laten zien
- Door te laten zien op welke plek jij in de rubric stond toen ik jou feedback gaf en op welke plek jij in de rubric op dit moment staat. Zo zie jij jouw ontwikkeling

 

Rubric:

Onderwerp

Beginnend

Ontwikkelend

Beheersend

Onderzoek

Ik begrijp delen van de tekst, maar ik vind het lastig om de vragen goed te beantwoorden.

Ik begrijp een aantal dikgedrukte woorden en kan de juiste antwoorden terugvinden in de tekst. 

Ik begrijp alle dikgedrukte woorden en kan mijn antwoorden uitleggen in één of meerdere zinnen.

Verwerking

Ik heb een mening gevormd over het onderwerp, maar kan dit nog niet duidelijk in woorden uitleggen

Ik kan mijn mening op een korte manier beschrijven.

Ik kan mijn mening uitleggen door informatie te geven, punten af te wegen tegen elkaar en daaruit een conclusie te trekken.

Reflective journal

Ik heb geen leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is kort in een aantal zinnen.

Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal heeft nog geen duidelijke indeling.

Ik heb alle leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is duidelijk ingedeeld. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest.

 

3b. Terugkijker

Bronnen

De informatie in deze quest is gebaseerd op educatief materiaal China.

  • Het arrangement M&N_Bouw je eigen dierentuin combo Bio/Ak/Tn is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-19 10:30:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    CN - De Chinese staat, verantwoordelijk voor media

    https://maken.wikiwijs.nl/186308/CN___De_Chinese_staat__verantwoordelijk_voor_media

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.