Motivatie
Ik heb gekozen om een les te maken over het onderwerp kindermishandeling, omdat ik het een hele intressante onderwerp vind. Zelf werk ik op een basisschool en is het mij opgevallen dat er heel veel kinderen zijn die niet weten waar ze terecht kunnen om hulp te vragen over kindermishandeling.
Daarnaast ben ik vroeger als kind mishandeld en leek het voor mij alsof er geen einde kwam. Door deze les wil ik leerlingen inspireren en motiveren om over dit onderwerp te praten en hulp te gaan zoeken.
Wat is kindermishandeling?
Kindermishandeling is elk patroon van mishandeling die voor een kind angstaanjagend of heftig is. Verwaarlozing en emotionele mishandeling is ook een manier van kindermishandeling. Verwaarlozing en seksuele mishandeling komt het meest voor.
Het begrip kindermishandeling kent verschillende definities. In 2005 is kindermishandeling vastgelegd in de Wet op de Jeugdzorg. Kindermishandeling is elk vorm voor een minderjarige die gewelddadig, fysieke of emotionele of seksueel is.
Er is geen concrete oorzaak van het ontstaan van kindermishandeling. Dit heeft met vele factoren te maken zoals de achtergrond van de ouders, opvattingen over de opvoeding. Bijvoorbeeld dat een ouder niet uitlegd waarom het kind straf krijgt en gaat over naar slaan. Ze benaderen het kind niet positief maar geven alleen maar negatieve kiritiek. Maar ook de biologische factoren end e aard van het kind. Zo kan het zijn dat een kind lichamelijk of verstandelijke gehandicapt is of een moeilijk krakter heeft.
Filmpje over kindermishandeling
Welke vormen van kindermishandeling zijn er?
Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling namelijk:
- Lichamelijke mishandeling:
Wanneer er thuis het kind geslagen wordt dan is er sprake lichamelijke mishandeling. Een kind kan om een zinloze reden geslagen worden. Soms is het gebruik van drank en drugs bij ouders een rol die mee speelt.
- Emotionele en geestelijke mishandeling:
Geestelijke mishandeling is een minder zichtbare vorm van kindermishandeling. Een kind die telkens negatieve uitspraken hoort thuis dat hij niet deugt. Of dat het kind vaak wordt afgekraakt en geen liefde voelt dan is er sprake. van geestelijke mishandeling. Bij een kind die liefde en positieve aandacht mist is er sprake van geestelijke mishandeling.
- Lichamelijke verwaarlozing:
Bij een kind die te weinig voeding krijgt of geen schone kleding is er sprake van lichamelijke verwaarlozing. Bijvoorbeeld een kind die naar school gaat zonder lunch mee te krijgen vanuit huis. Van geestelijke verwaarlozing zijn de ouders nooit geintresseerd in het kind. Ze vragen niet aan het kind hoe het gaat en het kind voelt ook geen steun van de ouders. Meestal worden kinderen die te maken hebben met geestelijke verwaarlozing overgelaten in moeilijke situaties.
- Seksueel misbruik:
Wanneer een kind gewongen seksueel contact krijgt is er sprake van seksueel misbruik. Iedere seksuele handeling waarbij het kind gedwongen wordt door de ouders of andere familie lid is er sprake van kindermishandeling.
Kindermishandeling in Nederland
In Nederland hebben jaarlijks naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen te maken met kindermishandeling volgens (Gembert, (2019). De kinderen die te maken hebben gehad met een mishandeling hebben later in hun jeugd of volwassenheid psychische of een andere gezondheidsproblemen. Zoals veel uitval op school en werk of criminaliteit en verslaving. In het grafiek zie je welke mishandelingen het vaakst voorkomen.
Aanpak
Gelukkig hebben wij in Nederland verschillende soorten programma's die kindermishandeling behandelen. Als allereerst hebben we de RAAK-aanpak. Bij deze aanpak worden alle betrokken van onderwijs tot jeugdzorg en politie uitgenodigd. Deze partijen gaan aan tafel zitten en bespreken welke aanpak het kind en ouders/verzorgers nodig hebben. Hiervoor voeren ze een Regionaal Handelingsprotocol kindermishandeling.
De tweede aanpak wordt ook wel Centra voor Jeugd en Gezin. In deze programma krijgen ouders hulp met opgroei en opvoedvragen.
Volgens (Ploeg, J (2010). waren er doelstellingen van de aanpak van RAAK naar AAK.
De doelstellingen waren namelijk:
- Voorkomen: Door opvoedondersteuners voor ouders zorgen ze ervoor dat kindermishandeling voorkomen wordt.
- Signaleren: Vermoedens van kindermishandeling worden zo snel mogelijk gesignaleerd.
- Stoppen en schade beperken: Het beperken van schade door zo snel mogelijk te stoppen met kindermishandeling door passende hulp te bieden.
Effecten van kindermishandeling
Zodra kinderen te maken hebben gehad met mishandeling kan dat later grote gevolgen hebben. Bij alle kinderen zal geweld leiden tot angst en onzekerheden. Bij baby's kan geweld tussen ouders leiden tot slaapproblemen, eet-stoornissen, angst en groeiachterstand volgens (Ploeg, J. (2010). kleuters kunnen ook angstig worden en denken vaak dat zij de oorzaak zijn van het probleem. Zo kunnen kleuters zich terugtrekken, agressief gedrag vertonen en bijten. Kinderen kunnen later last krijgen van concentratie en leerproblemen.
Volgens (Ploeg, J. (2010) zijn er verschillende theorieen over wat er gebeurt met kinderen die te maken hebben gehad met kindermishandeling. Hieronder vindt je de drie bekendste modellen namelijk:
- Social learning theory: deze theorie gaat er vanuit dat nieuw gedrag wordt aangleerd door gedrag van anderen rolmoddelen te observeren waarna dit gedrag wordt aangeleerd.
- Attachment theory: deze theorie zegt dat het vormen van veilige hechting tussen kind en verzorgers van grote invloed is op het gedrag van het verdere ontwikkeling van het kind.
- Trauma theory: volgens deze theorie kunnen kinderen die getuige zijn geweest van geweld een trauma oplopen. Het kind kan schikkerig en gespannen worden en kan zich gaan terugtrekken.
Wat kun je doen als je te maken hebt gehad met kindermishandeling?
Weet jij dat je vriend of vriendin of iemand anders in je omgeving mishandeld wordt. Probeer dan met diegene in gesprek te gaan en naar de wensen te luisteren. Kijk of je samen een vertrouwingspersoon kunt vinden in je omgeving. Dat kan een vriendin , familielid, mentor, buren, of college zijn.
Meldcode:
- Hulpverlener AMK : ze geven advies als er twijfel bestaat over hoe men moet omgaan als je vermoedens hebt van kindermishandeling. Daarnaast kijkt AMK met je naar oplossingen en mogelijkheden.
Literatuur