M&M - Een gerespecteerde vorst

M&M - Een gerespecteerde vorst

0. Info startweek

Voor deze quest ga je kijken naar drie verschillende vorsten die horen bij het tijdvak pruiken en revoluties. Je staat vooral stil bij hoeveel respect een vorst kreeg en gaf aan zijn volk.

 

Aantal XM: 10 xm

Begeleider: mevrouw Scheringa

Geen verplichte blox

1. Jij begint

Een leider van een land kan op verschillende manieren het land besturen. Veel verschillende bestuursvormen bestaan en hebben bestaan in de wereld. In deze quest ga je leren over (verlichte) absolute vorsten. De vorsten waar we onze aandacht op gaan richten komen uit de 18e eeuw (1700-1800). Hoeveel respect had het volk voor de drie vorsten die we bespreken? En hoeveel repsect hadden de vorsten voor hun volk? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van een opdracht waarbij jij kiest welke vorst jij zou vervangen, behouden of afzetten.

Voor je meer gaat leren over de vorsten ga je een profiel maken voor jouw ideale vorst. De vraag is dus: hoe ziet de perfecte vorst er volgens jouw uit. In het profiel voor deze vorst beschrijf je zijn/haar sterke kwaliteiten, wat hij/zij moet doen voor het volk, hoe vaak luistert jouw ideale vorst naar de bevolking? En in hoeverre wordt jouw vorst gerespecteerd door andere vorsten? Je mag een tekening van jouw vorst toevoegen.
Als je klaar bent plaats je het profiel in Seesaw en Egodact

2. Verlicht absolutisme

Om meer te weten over het verlicht absolutisme ga je filmpjes kijken waarin verschillende begrippen worden uitgelegd.

Nu is het aan jou om deze informatie op jouw manier samen te vatten.

 

2.1 De Verlichting

Bekijk het volgende filmpje over de Verlichting. Maak hierbij aantekeningen zodat je die paraat hebt bij jouw samenvatting.

De Verlichting

Je gaat nu een samenvatting maken over de informatie die is besproken in het filmpje. Hoe je de samenvatting maakt is helemaal aan jou!

https://www.begrijpendlezen.cc/blog/blog-blog/samenvatten-mindmappen-conceptmappen/ Deze site helpt jou in je keuze maken voor de manier van samenvatten. Als jij je eigen manier hebt mag je die natuurlijk ook toepassen!

De volgende dingen moeten terugkomen in jouw samenvatting:

  • Rationalisme
  • Wetenschappelijke revolutie
  • Wat is de verlichting en de drie kenmerken
  • H/V de verlichte denkers
  • Hoe werden de ideeën verspreid?

2.2 Absolutisme

Bekijk het volgende filmpje over het absolutisme. Maak hierbij aantekeningen zodat je die paraat hebt bij jouw samenvatting.

Absolutisme

Je gaat nu een samenvatting maken over de informatie die is besproken in het filmpje. Hoe je de samenvatting maakt is helemaal aan jou!

https://www.begrijpendlezen.cc/blog/blog-blog/samenvatten-mindmappen-conceptmappen/ Deze site helpt jou in je keuze maken voor de manier van samenvatten. Als jij je eigen manier hebt mag je die natuurlijk ook toepassen!

Wat er terug moet komen in je samenvatting:

  • Centralisatie
  • Lodewijk XIV
  • Absolutisme 
  • H/V absolutisme (politiek, economisch en cultureel)

2.3 Verlicht absolutisme

Bekijk het volgende filmpje over het verlicht absolutisme. Maak hierbij aantekeningen zodat je die paraat hebt bij jouw samenvatting.

Verlicht absolutisme

Je gaat nu een samenvatting maken over de informatie die is besproken in het filmpje. Hoe je de samenvatting maakt is helemaal aan jou!

https://www.begrijpendlezen.cc/blog/blog-blog/samenvatten-mindmappen-conceptmappen/ Deze site helpt jou in je keuze maken voor de manier van samenvatten. Als jij je eigen manier hebt mag je die natuurlijk ook toepassen!

Wat terug moet komen in je samenvatting:

  • Verlicht absolutisme
  • Standensamenleving

3. Ontmoet de vorsten

Jullie gaan nu onze vorsten ontmoeten. Zij laten een ontmoetingsprofiel zien van zichzelf. Ze vertellen jullie wat over hun gezin, de manier waarop zij hebben geregeerd en hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Deze teksten heb je als voorbereiding nodig voor de eindopdracht. Maak dus aantekeningen als je dat handig vindt. 

3.1 Lodewijk XVI

Naam: Lodewijk XVI
Land: Frankrijk
Aan de macht: 1774-1789
Gezinsleven: getrouwd met Marie Antionette (Maria Antonia van Habsburg-Lotharingen). Zij hebben samen vier kinderen gekregen: Marie Thérèse Charlotte (Madame Royale), Lodewijk Anton van Bourbon (dauphin (prins) van Frankrijk), Lodewijk Karel (werd na de dood van Lodewijk Anton van Bourban de dauphin) en Sophie Beatrix Hélène.

Moderniseringagenda van zijn vader: Lodewijk streefde naar rationalisering van het bestuur, de economie op te laten leven en de rechtspraak menselijk te maken.  Om de staatsschuld te verminderen werden de gilden (vakbond) afgeschaft. Daarnaast werd de graanhandel losgemaakt van de staat, helaas kwam dit op een ongelukkig moment. In 1774 kwam er een misoogst en er ontstond schaarste. 

De Franse Revolutie: De minister van Financiën (Jacques Necker) spreekt in de Staten-Generaal uit dat hij vindt dat de burgerlijke stand (de derde stand, de burgers) dubbel vertegenwoordigd moeten worden in het bestuur van Frankrijk. De Staten-Generaal reageert hier woedend op en besluiten de minister te ontslaan. De burgers reageren hier op. Zij bestormen de Bastille in Parijs op 14 juli 1789. Naast dat de burgers niet passend werden vertegenwoordigd in het bestuur van Frankrijk voelden ze zich niet gehoord door het bestuur in de tijd van schaarste. De burgers leden honger in de periode voor de bestorming van de Bastille. De mythe die rond gaat over deze revolutie is de uitspraak van Marie Antionette: "als ze geen brood hebben, waarom eten ze dan geen cake?". Dit laat zien dat veel mensen denken dat het koningspaar erg ver weg stonden van het volk en weinig sympatie hadden voor hun lijden.

Verlicht Absolutisme?: in Frankrijk werd tijdens het bestuur van Lodewijk XVI gestuurd door verschillende bestuurlijke organen die hem advies gaven. Denk hierbij aan de Staten-Generaal. Deze Staten-Generaal bestond uit vertegenwoordigers van de drie standen: de adel, de geestelijke en de burgerij. Je moet bedenken dat de burgers de grootste groep waren binnen Frankrijk, maar met dezelfde hoeveelheid mensen werd vertegenwoordigd als de adel en de geestelijken. De geestelijke en adel steunde elkaar vaak bij het stemmen op nieuwe wetten, hierdoor kregen de burgers niet vaak de meerderheid en de steun die zij nodig hadden. 

Het einde: Lodewijk XVI werd samen met zijn gezin opgepakt een half jaar na de start van de Franse Revolutie. Ze hebben geprobeerd incognito te vluchten en te leven. Ze zijn uiteindelijke verraden. Ze hebben zo een twee jaar met huisarrest opgesloten gezeten. Uiteindelijk zijn drie van de vier kinderen omgebracht. Ook Lodewijk en Marie zijn omgebracht, zij zijn onthoofd op een plein

Lodewijk XVI
Lodewijk XVI

3.2 Frederik de Grote

Naam: Frederik II (oftewel de Grote)
Land: Pruisen
Aan de macht: 1772-1786 
Gezinsleven: Frederik was getrouwd met Elisabeth Christine van Brunswijk-Bevern. Zij hebben geen kinderen gekregen, ze leefde gescheiden van elkaar.
Oorlog: Frederik was een kundige veldheer en hij kon het goed vinden met de minister van Buitenlandse Zaken. In eerste instantie sloot Frederik zich aan bij Frankrijk tijdens de oorlog tegen de Engelse. Helaas besloot Frederik zich daarna aan bij de Engelse. Dit heeft er toe geleid dat Pruisen in oorlog kwam met Frankrijk, Rusland en Oostenrijk. Frederik had veel minder manschappen en geld om deze oorlog te kunnen winnen. De oorlog werd niet gewonnen, maar Rusland sloot na de dood van tsarina Elisabeth I de Vrede van Sint-Petersburg. Pruisen was niet meer bankroet en had haar machtspositie verzekerd. 
Verlicht Absolutisme?: Frederik was erg cultureel ingesteld. Hij was een dichter, muzikant en filosoof. Hij was een bewonderaar van de Verlichting en dit was terug te zien in zijn Binnenlandse politiek. Na een grote hongersnood in Pruisen bevorderde Frederik de aardappelteelt in zijn land, hierdoor was er weer genoeg te eten voor het volk. Daarnaast ontwikkelde hij het onderwijs verder en paste hij de landrechten en de grondrechten aan. Een belangrijke daad was dat hij de rechtspraak gelijktrok voor alle burgers van Pruisen. 
Frederik de Grote
Frederik de Grote

3.3 George III

Naam: George III
Land: Verenigd Koninkrijk
Aan de macht: 1760-1820
Gezinsleven: Getrouwd met Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij leerden elkaar pas kennen op hun huwelijksdag. Ze hadden een gelukkig huwelijk. Ze kregen wel 15 kinderen, 9 zoons en 6 dochters.
Oorlog: Tijdens het koningsschap van George werden er meerdere oorlogen uitgevochten. De 70-jarige oorlog tegen Frankrijk werd gewonnen in deze periode, maar het had grote gevolgen. Naast dat het Verenigd Koninkrijk de Franse koloniën in Noord-Amerika verkreeg, hadden ze ook hele hoge schulden overgehouden aan de oorlog. Om hier bovenop te komen werden er torenhoge belastingen gevraagd in de koloniën van Noord-Amerika. Dit leidde uit eindelijk tot de Onafhankelijkheidsrevolutie in Amerika, die het Verenigd Koninkrijk verloor.
Verlicht Absolutisme?: In het Verenigd Koninkrijk bestaat het parlement uit het Hoger en het Lager huis. Zij stemmen over de wetten die worden ingevoerd. Vaak staan hier maar twee partijen tegenover elkaar, deze twee partijen vertegenwoordigen het volk. De koning staat buitengesteld van het parlement en heeft hierin niks bij te dragen. George III was het hier niet mee eens en wilde alle macht in eigen handen hebben. Dit is hem niet gelukt.
George III
George III

4. Vervangen, behouden of afzetten..?

Nu jullie de vorsten hebt ontmoet is het tijd om je keuze te maken. Je gaat voor jezelf bedenken welke vorst je wilt vervangen (hij mag wel in het land blijven, maar niet meer regeren), je wilt behouden (hij mag blijven regeren) of afzetten (hij mag niet regeren niet in het land blijven). 

Dit doe je door een poster te maken. Je print een plaatje uit van elke vorst en verdeelt de poster in 3 delen. Onder elke vorst zet je welke keuze je hebt gemaakt. Je legt je keuze uit aan de hand van het Verlicht Absolutisme en de aantekeningen die je hebt gemaakt bij de filmpjes. 

Je toelichting moet bestaan uit 150 woorden.

5. Reflective journal

Beantwoord de volgende vragen voordat je de coach een bericht stuurt:

  1. Wat ging er goed tijdens het maken van de quest?
  2. Aan welke kwaliteit van jezelf zou je dit koppelen?
  3. Is er iets wat beter zou kunnen voor de volgende keer?
  4. Kijk naar de leerspieren poster op de muur, welke heb jij gebruik tijdens deze quest? Leg uit hoe.
  5. Herken jij dingen die nog steeds van toepassing zijn voor de samenleving van nu? Zo ja, noteer deze!
  • Het arrangement M&M - Een gerespecteerde vorst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-03-03 15:33:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    2e jaars
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    De Verlichting
    https://www.youtube.com/watch?v=DN7wfpbpyoc
    Video
    Absolutisme
    https://www.youtube.com/watch?v=ZTaNnJYNYgk
    Video
    Verlicht absolutisme
    https://www.youtube.com/watch?v=kSz7xxhuIQ0
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.