K&C - Creëer je eigen Rietveld-stoel

K&C - Creëer je eigen Rietveld-stoel

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze mini-badge willen kiezen?

- Je vindt het leuk om kunst te onderzoeken

- Je wil graag creatief bezig zijn en...

- ... OOK iets leren over De Stijl en Rietveld.

Waar gaat deze mini-badge over?

Leerdoelen van deze mini-badge

- Je kunt een stijl en de bijbehorende kunstwerken beschrijven (IMYC leerdoel 4.10)

- Je kunt een origineel kunstwerk maken (IMYC leerdoel 4.7)

Welke producten moet je leveren?

Voor deze mini-badge moet je de volgende producten leveren:

  • Opdracht 'Icoon uit De Stijl'
  • Miniatuur Rietveldstoel

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze mini-badge kun je verdienen door de start-blox te volgen en vervolgens de opdrachten zelfstandig te maken.

De coach die deze mini-badge begeleidt is mevrouw Best.

 

 

eXplore miles

 

  • Deze mini-badge levert jou 5 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle opdrachten op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin zo uitgebreid mogelijk waarom je deze mini-badge tot een goed einde zou willen brengen. Hierin zou ik ook graag terug lezen wat je al weet of ooit gehoord hebt over Gerrit Rietveld. Misschien heb je zelf wel eens iets gemaakt in de stijl van Rietveld op een andere school of gewoon zelf.

 

➜ Hieronder zie je in de afbeelding leerstrategiën bij het werken aan en het leren van deze mini-badge. Als je echt door
wilt met Kunst en Cultuur en met CKV in de bovenbouw is het goed om onderstaand schema te gebruiken bij het werken aan deze minibadge. Kijk of je dingen kunt onthouden nadat je aan deze mini-badge hebt gewerkt, vertel en leg eens uit aan een ander wat De Stijl is en wie Gerrit Rietveld was of bijvoorbeeld wat is Industrialalisme? Allemaal manieren om beter te leren.
➜ Welke leerspier ga jij bij het werken aan deze mini-badge trainen?

 

 

➜ Gebruik bij het werken aan deze mini-badge het onderstaand schema en vul daarna de rubric in. Zet een screenshot van de rubric in het logboek in Egodact.

 

 

Opdracht

Tijdsduur

Motivatiemotor

30 minuten

Verplichte blox (ma of wo 3e blox)

1 uur

Lezen teksten onderdeel 2 inclusief blauwe linkjes

 

30 minuten tot 1 uur

Verwerking van onderdeel 2

1,5 uur

Onderdeel 3a stoel maken

1 uur

Onderdeel 3b terugkijker

30 minuten

 

 

Totaal

5 a 5,5 uur = 5 xm

 

➜ Rubric

 

Beginner

Gevorderd

Expert

Je kent het begrip stijl, maar kunt bij een bepaalde stijl geen kunstwerken beschrijven.

Je kent (enkele) verschillende stijlen en kent enkele kunstwerken.

Je kunt een stijl (in dit geval ‘De Stijl’) en de bijbehorende kunstwerken beschrijven.

Je kunt met hulp van de docent een eenvoudig kunstwerk maken.

Je kunt met hulp van de docent een kunstwerk maken.

Je kunt zelfstandig een origineel kunstwerk maken.

2. De Stijl en Gerrit Rietveld

De Stijl

Wat is De Stijl?

De Stijl is een Nederlandse kunststroming, die begon in 1917, toen kunstenaar Theo van Doesburg een tijdschrift oprichtte met die naam. Voor dat tijdschrift vroeg Theo diverse kunstschilders, meubelontwerpers, vormgevers en architecten om artikelen te schrijven en te vertellen over hun werk. Een aantal kunstenaars deed mee met het tijdschrift, maar eigenlijk was De Stijl niet echt een vaste groep. Er was ook vaak ruzie tussen de verschillende kunstenaars, omdat ze het niet met elkaar eens waren. Kunstenaars die tot De Stijl gerekend worden zijn onder andere Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan.

Na het opheffen van De Stijl in 1931 brak er voor Rietveld een moeilijke periode aan. Door crisis en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er minder gebouwd en wordt hem verboden te werken. In deze periode maakt Rietveld wel een groot aantal meubelontwerpen. Na de oorlog krijgt hij weer meer opdrachten en volgt ook zijn grote succes.  In de tweede helft van de jaren vijftig werkt hij aan grote projecten zoals de Jaarbeurs in Utrecht, de bouw van weverij De Ploeg in Bergeijk en het Van Gogh Museum. In Parijs ontwerpt hij in 1958 voor het UNESCO gebouw (UNESCO = De Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), de beroemde Press Room en in datzelfde jaar het Nederlands paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Hoe ziet een kunstwerk van De Stijl eruit?

Enkele belangrijke kenmerken zijn:

• vaak gebruik van de primaire kleuren blauw, rood en geel en de nietkleuren wit, grijs en zwart.

• vaak gebruik van geometrische vormen, zoals vierkant, rechthoek, cirkel en rechte lijn.

• de natuur dient wel als voorbeeld, maar wordt niet nageschilderd. Kunst is geen kopie van de werkelijkheid, maar moet harmonie uitbeelden, vonden de leden van De Stijl.

Industrialisatie

Om te begrijpen hoe vernieuwend de vormgeving van De Stijl was, is het belangrijk om te weten hoe de mensen in het begin van de twintigste eeuw in de stad leefden en wat industrialisatie precies inhoud.

Wat is Industrialisatie nou precies? Industrialisatie is het proces van veranderingen in het productieproces door mechanisatie en de daaropvolgende veranderingen in de productieorganisatie, zoals de invoering van het fabriekssysteem. Het betreft dus niet alleen technologische, maar ook sociale verandering.

Door de industrialisatie aan het einde van de 19e eeuw trokken veel mensen naar de fabrieken in de stad. De woonomstandigheden waren vaak erbarmelijk (heel armoedig en onhygiënisch). Arme mensen woonden vaak in vochtige kelders, waar weinig frisse lucht was en veel te weinig ruimte. Architecten en ontwerpers wilden het leven voor deze mensen beter maken door goedkope huizen en meubels te ontwerpen. Ze zochten daarvoor naar nieuwe vormen, nieuwe materialen en snellere manieren om gebouwen en meubels te maken.

Plan nu de verplichte blox in, om meer te leren over Industrialisatie, De Stijl en Gerrit Rietveld. Ook zal ik tijdens deze blox meer vertellen over de verwerkingsopdracht. Deze blox zal gedurende deze 4e periode aangeboden worden op maandag of woensdag tijdens de 3e blox. Dit doe je voor het behalen van deze mini-badge 1 keer.

Gerrit Rietveld

 

GERRIT RIETVELD (1888-1964)

Gerrit Rietveld (Utrecht 24 juni 1888 – 25 juni 1964) leerde al op jonge leeftijd het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Later gaat hij in de leer tot architect en komt hij in contact met leden van kunststroming De Stijl zoals Robert van ‘t Hoff, Bart van der Leck en Theo van Doesburg.

Gerrit Rietveld werd geboren in Utrecht in 1888 en stierf daar ook in 1964. Hij was meubelmaker en architect. De vader van Gerrit was ook meubelmaker en van hem leerde Gerrit het vak. In 1918 begon Gerrit in een eigen werkplaats voor zichzelf. Het bekendste werk van Gerrit Rietveld is de ‘roodblauwe’ stoel uit 1918. De eerste die hij maakte was van ongeverfd hout. Later heeft Rietveld hem in allerlei kleuren gemaakt en het ontwerp nog iets aangepast. Het beroemdst is de stoel geworden in zwart, rood, blauw en geel.

Rietveld ontwikkelt zich tot een veelzijdig kunstenaar met een sterke visie, zijn architectuur en meubelontwerpen worden wereldberoemd. Zijn Rood-Blauwe stoel, Zig-Zag stoel, de Kratmeubels en de Press Room Chair zijn inmiddels echte designklassiekers die niet meer weg te denken zijn uit musea en het moderne interieur.

Rietveld-Schroder huis

Rietveld-Schröderhuis ICOON VAN DE STIJL

In 1923 begint Rietveld aan het ontwerp van een woonhuis waarmee hij later de grootste bekendheid zal verwerven: het Rietveld-Schröderhuis. In nauwe samenspraak met opdrachtgeefster Truus Schröder verwerkt Rietveld vrijwel alle uitgangspunten van De Stijl in de architectuur. Het sobere ontwerp, de grote kleurvlakken, en de verschuifbare wanden op de woonverdieping maken het een hypermoderne woning die het contrasterende landschap als vanzelf naar binnen laat komen. Hij gebruikte de muren om de ruimte te verdelen in halfopen kamers, die met schuifwanden groter en kleiner gemaakt konden worden. Er zijn veel balkons en ramen, zodat het huis ook naar buiten toe heel open is. Dit huis is echte ruimtekunst. Rietvelds reputatie als grensverleggende architect wordt hiermee definitief gevestigd, het Rietveld-Schröderhuis staat op inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In een Rietveld woon je heerlijk, ondanks het lekkende dak

Stoelen van Gerrit Rietveld

De Rietveldstoel is 100 jaar, maar zit je er nou ook lekker in?

2b. Verwerking

Verwerking


Naast Rietveld behoorden ook andere kunstenaars tot De Stijl.

➜ Kies één van de andere kunstenaars die behoorde tot De Stijl en ga een vergelijkbaar onderzoek doen zoals je hiervoor over Rietveld bestudeerd hebt.
➜ Maak van jouw onderzoek een verwerking naar eigen keuze (poster, Keynote, film, etc.).
➜ Maak ook een bronvermeldingslijst, bij alle informatie die je vindt (en gebruikt). Noteer je waar je de informatie hebt gevonden en voeg dit aan het einde toe bij je reflective journal.

 

➜ Dit zijn de onderdelen die je minimaal moet verwerken in jouw onderzoek:

 

  • Biografie van jouw kunstenaar (beschrijving van zijn leven, met opleidingen, plaatsen waar hij gewoond heeft en wat hij daar gedaan heeft etc. Zoek hier ook oude foto's bij.)

  • Wat is zijn bijdrage aan De Stijl (ga hier inhoudelijk op in!)

  • Zoek (minimaal 3) iconische werken passend bij De Stijl van deze kunstenaar en zet daarbij de naam, datum van vervaardiging, materialen etc. en waar het nu te vinden is.

  • Bekijk hoe in onderdeel 2 (vanaf Rietvel) van deze mini-badge de informatie over Rietveld is uitgewerkt en neem dàt als voorbeeld voor jouw kunstenaar van De Stijl!

  • Schrijf alles in eigen woorden op, dus geen teksten knippen en plakken ajb.

 

2c. Terugkijker

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal voor dit theoriegedeelte bij in je logboek in Egodact en beantwoord hierbij de volgende vragen. Neem deze vragen over en zet hier de antwoorden achter. Beantwoord de vragen zo uitgebreid mogenlijk en leg ook altijd je antwoord uit.

 

1. Waarom heb je bij het doen van jouw onderzoek juist voor deze kunstenaar gekozen?
2. Wat vindt je het mooiste werk van deze kunstenaar en waarom, leg uit.
3. Wat heb je geleerd van het maken van het verslag over de gekozen kunstenaar?
4. Welke leerspier heb je hierbij ingezet?
5. Wat vindt je van een opdracht als deze, leg je antwoord uit.

3. Afronding

3a. Assessment

➜ Bouw jouw eigen Rietveld stoel!

Je kunt bij mij in het Atelier werken aan de Rietveldstoel. Alle materialen die je nodig hebt bij het bouwen van de stoel (luciferhoutjes, houtlijm en de stukjes karton) liggen in het Atelier.

➜ Breng het hele maakproces en het eindresultaat in beeld. Doe dit door er een filmpje van te maken of door een foto serie te maken van de verschillende fases. Maak foto's van verschillende kanten van het eindproduct.

In de eXpo-week kun je dit bewijs in je presentatie verwerken en de beantwoorde vragen van de twee terugkijkers kun je hier ook goed voor gebruiken.

Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Heel veel succes!

3b. Terugkijker

Reflective journal

➜ Vul je reflective journal aan door in je Egodact tegel antwoord te geven op de volgende vragen:
  • 1. Wat ging er goed tijdens het maken van de mini-badge?
  • 2. Aan welke kwaliteit van jezelf zou je dit koppelen?
  • 3. Is er iets wat beter zou kunnen voor de volgende keer?
  • 4. Kijk naar de Building Learning Power afbeelding aan het begin van deze mini-quest, welke heb jij gebruik tijdens het werken aan deze mini-badge? Leg uit hoe.
  • 5. Wat heb je geleerd van deze mini-badge / wat is je bijgebleven?
  • 6. Waar ben je trots op?
  • Heb je nog een tip voor de maker van deze mini-badge?

Bronnen

De Stijl

Geel, blauw en rood. Misschien wel de meest radicale kunststroming uit Nederland is lange tijd ook de meest onbegrepen: het duurt tientallen jaren voordat het werk van kunstenaars als Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld op waarde geschat wordt. Honderd jaar na dato staat De Stijl symbool voor de moderniseringen van de twintigste eeuw en blijft de groep hedendaagse kunstenaars inspireren. Wat is De Stijl?

https://npokennis.nl/longread/7564/wat-is-de-stijl

Op youtube staan verschillende filmpjes van Rietveld stoelen die gemaakt worden. Dus als je een echte wilt maken kijk hier dan eens naar!

Rietveldstoel op schaal

Steltmanstoel maken

Kratstoel maken