M&M - Feest in de 20ste eeuw

M&M - Feest in de 20ste eeuw

0. Info startweek

1. Jij begint

Het begin van de 20ste eeuw (1900-1950) is een periode die wordt gekenmerkt door oorlogen en crisissen. Dit neemt niet weg dat er ook ruimte was voor een feest en plezier!

Voor je aan deze quest begint is het goed om een algemeen plaatje te hebben van deze periode.

Maak een woordweb, collage of tekening waarin jij laat zien wat jij al weet over deze periode. Zet deze in Seesaw en Egodact.

2. Bruce Bairnsfather

Het is half december 1919 en in Stratford-upon-Avon, Engeland, beklimt een zekere BruceBairnsfather de trappen naar zolder om de kerstversieringen te pakken. Naast de dozen met de slingers en de ballen ziet Bruce de kist die hij daar vorig jaar had neergezet. Hij weet al wat er in de kist zit, maar neemt hem toch mee naar beneden. In zijn stoel bij het haardvuur bekijkt Bruce de inhoud. Hij ziet de grappige tekeningen van een figuurtje dat hij bedacht toen hij gewond in het ziekenhuis lag. Vanaf 1915 zou het in de kranten bekend worden als Old Bill, een vriendelijke soldaat met walrussnor en dikke muts. Er zijn ook brieven van het Ministerie van Oorlog die de dood van sommigen van Bruce's makkers aankondigen. Verdrietig staart Bruce naar het flakkerend vuur. Hij is pas 26 en heeft al zoveel van zijn vrienden zien sterven.  

Uiteindelijk blijft zijn blik hangen bij een van de foto's die hij als nieuwjaarsgroet van een vriend van hem ontving. Bruce ziet een stuk of vijftien soldaten, waarvan sommigen vrolijk lachend naar de camera kijken. Achterop staat er: december 1914, Ploegsteert / Plugsteert. Ondanks zijn verdriet, verschijnt er een lichte glimlach op het gezicht van Bruce.

Opdracht

In deze quest van 5XM ga je op zoek naar de foto waar Bruce zo lang naar staart en maak jeer alleen of in tweetallen een podcast van 10 tot 15 minuten over. Deze lever je als geluidsdocument in bij jouw vakcoach. De onderwerpen die je in jouw podcast bespreekt, zijn onder meer de volgende:  

  • Noem als eerste je voor- en achternaam en klas, zodat de vakcoach weet van wie de podcast is.

  • Wat is er op de foto te zien? Over welke gebeurtenis gaat die foto? (wie-wat-waar-wanneer-waarom) Wat was er op dat moment op die plek aan de hand?  

  • Waarom moet Bruce erom glimlachen?  

  • Wat heeft Bruce in de vijf jaar voor kerst 1919 nog meer meegemaakt?  

  • Wat maakt die gebeurtenis in december 1914 dan zo bijzonder?

3. De Olympische Spelen van 1936

In 2022 is het WK voetbal in Qatar. Voor het emiraat is het een uitgelezen mogelijkheid om zich zo goed mogelijk aan de rest van de wereld te presenteren. Tegelijk is er veel discussie: is het niet raar om een WK te organiseren in een land waar nauwelijks gevoetbald wordt? Is het wel passend om mee te doen aan een sporttoernooi in een land waar mensenrechten worden geschonden? Waar ruim 2600 arbeiders overleden tijdens de bouw van de stadions?  

In 1936 was er iets soortgelijks aan de hand. Duitsland organiseerde toen de Olympische Spelen en kon zich aan de rest van de wereld van zijn beste kant laten zien. Maar op dat moment was Hitler aan de macht en Duitsland een dictatuur.  

Opdracht

In deze quest van 5XM onderzoek je of er in de aanloop naar de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 in Nederland een discussie was over deelname daaraan. Je maakt met jouw bevindingen zelf de voorpagina van een eigen krant. Dit onderzoek voer je uit door artikelen uit vier kranten uit de periode 01 september 1935 – 01 september 1936 te zoeken. De vier kranten zijn:

  • De Telegraaf

  • De Waarheid

  • De Standaard

  • De Tijd

Werkwijze 

Om de artikelen te zoeken gebruik je de website Delpher » Kranten, Boeken & Tijdschriften  

Stap 1: bekijk via de databank of je uit iedere krant een (of meer) artikel(en) kunt vinden waarin er vraagtekens worden gezet bij de deelname aan de Olympische Spelen in Berlijn.

Stap 2: In Delpher kun je de artikelen die je nodig hebt selecteren en als afbeelding of tekstbestand opslaan. NOTEER ALTIJD DE NAAM VAN DE KRANT EN DE DATUM WAAROP HET ARTIKEL VERSCHEEN

Stap 3: Zoek voor iedere krant een artikel uit waarin de discussie het duidelijkst naar voren komt, of het artikel dat jij het meest overtuigend vindt.

Stap 4: Geef per artikel / krant aan welke argumenten er gegeven worden om wel / niet mee te doen aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Kernzinnen of -woorden mag je citeren.  

Stap 5: Met jouw bevindingen maak je zelf de voorkant van een eigen krant. Op die voorpagina komen in ieder geval vier artikelen: over de mening van iedere krant één. Daarnaast maak je de pagina op met een foto met onderschrift, een weerbericht, een (fatsoenlijke) advertentie, enz. Je mag de voorpagina op papier maken, maar ook via een tekenprogramma.

Je mag deze opdracht met meerdere leerlingen doen. Ben je met twee dan zoekt ieder vier eigen artikelen en maakt ieder een eigen voorpagina. Ben je met drie dan zoekt ieder vier eigen artikelen en lever je met je groepje drie voorpagina's in, enz.

4. Johnny en Jones

In 1938 ging er geen feest voorbij, of het liedje Meneer Dinges weet niet wat swing is werd wel gedraaid. Het Amsterdamse duo Johnny & Jones zong het met een grappig Nederlands-Amerikaans accent. En ondanks de titel swingden zij er juist wel op los. Meneer Dinges is een van de bekendste Nederlandse liedjes uit de eerste helft van de twintigste eeuw (https://youtu.be/OWWs3Rwq-7w )

Nu heeft de gemeente Amsterdam een bedrag beschikbaar om een standbeeld te laten plaatsen. Het moet een standbeeld zijn van een artiest of groep artiesten uit de twintigste eeuwdie tegelijk bij een groot publiek bekend zijn of waren en iets zeggen over de geschiedenis van de stad. Hoewel het standbeeld ergens in Amsterdam zal komen te staan, mag iedereen in Nederland een idee aandragen. Uit alle plannen kiest de gemeenteraad een winnaar.

Opdracht en werkwijze

In deze quest van 5 XM maak je een plan voor een standbeeld van Johnny & Jones waarmee je de Amsterdamse gemeenteraad wil overtuigen.

Jouw plan moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je maakt het plan in je eentje.

  • Je legt uit wie Johnny & Jones waren (biografische gegevens + kort overzicht van hun loopbaan als artiest).

  • Je legt uit waarom zij iets zeggen over / kenmerkend zijn voor de geschiedenis van de stad Amsterdam (en Nederland).

  • Je legt uit waarom Johnny & Jones in de laatste periode van hun loopbaan zo bijzonder waren. Gebruik daarvoor drie of vier voorbeelden uit hun leven in die periode.

  • Je legt uit op welke plek in Amsterdam het standbeeld moet komen te staan.  

  • Voor deze vier onderdelen samen gebruik je minimaal 600 woorden (4x150) en maximaal 1000 woorden (4x250)

  • Je maakt een (schets voor het) ontwerp voor het standbeeld. Dit mag met pen en papier, maar ook bijvoorbeeld als 3D-model in een digitaal tekenprogramma.  

LET OP: verlies je niet in het ontwerpen van een standbeeld. Deze quest is 5XM en bestaat uit5 onderdelen!

Reflective journal

Je hebt nu wat meer geleerd over feestelijke aangelegenheden in een tijd van oorlog en crisissen.

Naast dat je dus van alles hebt geleerd, heb je misschien ook een ander perspectief gekregen op deze tijd.

Laat op jouw eigen manier zien wat deze stof met jou heeft gedaan. Wat vind je er nou van? Dit kan je laten zien aan de hand van een tekening of een collage, maar je kan dit natuurlijk ook in een pages document verwoorden. 
  • Het arrangement M&M - Feest in de 20ste eeuw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-10-26 12:27:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld