Economie Havo SE 1: Geldzaken

Economie Havo SE 1: Geldzaken

Introductie

Introductie:

Wat leuk, dat jullie gekozen hebben om eindexamen te gaan doen in het vak economie. Hoewel het voor jullie misschien nog ver weg lijkt (het examen is pas in 2023) zetten jullie met deze quest over Geldzaken jullie eerste stap op weg naar dit examen.

Veel plezier!

Tijdbesteding

Je zult ongeveer 4 uur per week aan economie werken om goed voorbereid  je eerste SE te kunnen gaan maken.

De studielast van deze quest komt op 30 XM per periode

Begeleiding

Economie is een mooi vak, maar soms wat lastig. Het gaat om een combinatie van redeneren en rekenen. Als je vragen hebt zoek mw. Cornelissen dan op, dan gaat het vast lukken om goede antwoorden (en misschien zelfs weer nieuwe vragen!) te vinden. 

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Deze quest kent een toets aan het einde van periode 1 en wordt aan het eind van periode 2 afgesloten met een schoolexamen en telt dus mee voor jouw eindexamencijfer economie. In deze quest vind je ook een weekschema. Als je je hieraan houdt, dan gaat het helemaal goed komen.

SE voorbereiding:

Het (school)examen is niet alleen maar begrippen kennen, maar (vooral) kunnen argumenteren, uitleggen en berekenen. Dát kun je trainen! Hoe kan ik dat het best leren? Je wordt beter in het maken van (school)examens door heel veel te oefenen!

  • Maak eigen aantekeningen tijdens het doorwerken van de modules en neem alle aantekeningen nog een keer door.
  • Bouw aan je eigen economische woordenlijst tijdens de modules en oefen of je de begrippen kent.
  • Maak van elk module nog een keer de examenopgaven. Zorg dat je ze goed nakijkt! Zo kun je zien welke onderwerpen je al beheerst en waar je meer in moet oefenen.
  • Maak minstens vier oude examens en kijk ze goed na!

Attitude:

Bij het maken van deze quest train je alle spieren van de Building Learning Power.

Voor de hele quest geldt, dat je goed moet plannen (=Reflectie) Er zijn opdrachten waarbij er van je gevraagd wordt om logisch te redeneren (Vindingrijkheid), maar bovenal heb je doorzettingsvermogen (Veerkracht) nodig om tot een mooi resultaat te komen.

SE maken:

Wat is er belangrijk tijdens het (school)examen?

  • Neem rustig de tijd.
  • Het (school)examen is altijd onderverdeeld in een stuk of acht verhaaltjes, waar telkens meerdere vragen bij horen. Neem tussen elk verhaaltje voor jezelf even een halve minuut pauze om weer fris aan de volgende te kunnen beginnen.
  • Lees de vragen goed!! Kijk bijvoorbeeld heel goed of bedragen per week of per maand zijn en of hoeveelheden in kilo’s of tonnen aangegeven staan. Er zitten altijd wel een paar instinkers in!
  • Let op afronden bij rekenvragen! Procenten op 1 decimaal en geld op 2 decimalen tenzij er in de vraag staat dat je anders moet afronden. Rond je verkeerd af, moet ik een punt aftrekken!
  • Schrijf netjes, iedereen moet het kunnen lezen!
  • Sla steeds één regel over tussen alle opgaven, dat staat wel zo netjes.
  • Geef bij een meerkeuzevraag altijd antwoord. Weet je het niet; gok dan gewoon!

 

Hoe moet ik mijn antwoorden op het examen opschrijven?

  • Antwoord op het (school)examen altijd met een volledige zin, welke dus begint met een hoofdletter en eindigt met een punt.
  • Begin altijd met het herhalen van een deel van de vraag, geef dan antwoord en eindig met je conclusie.

 

Voorbeelden:
Vraag: Leg uit hoe gratis kinderopvang een oplossing kan zijn voor krapte op de arbeidsmarkt.
Fout antwoord: “Zo kunnen ze makkelijker aan het werk”
Goed antwoord: “Gratis kinderopvang kan een oplossing zijn voor krapte op de arbeidsmarkt, omdat ouders dan sneller hun kinderen naar de opvang zullen brengen. Hierdoor kunnen zij aan het werk gaan, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt zal verminderen.”

Vraag: Leg uit op welke manier hogere werkloosheid oorzaak kan zijn van een toename van de overheidsuitgaven.
Fout antwoord: “Dat kost veel geld voor uitkeringen”
Goed antwoord: “Hogere werkloosheid kan de oorzaak zijn van een toename van de overheidsuitgaven, omdat deze mensen een uitkering zullen ontvangen die door de overheid moet worden betaald. Daarom zullen de overheidsuitgaven dus toenemen”

Routeplanner

Deze routeplanner kun je gebruiken om te kijken welke opdrachten je per week moet afronden, zodat je op tijd klaar bent voor de toets en voor het eerste schoolexamen (=SE)  onderdeel van het PTA (=programma van toetsing en afsluiting).

Let op: het is van groot belang dat je alle opdrachten maakt, omdat je dan oefent met de stof en dit zorgt ervoor dat je een goed SE kunt maken.

In de onderstaande tabel zie je welke onderdelen je per week moet maken om je goed te kunnen voorbereiden. Laat jouw leren zien door het inleveren van opdrachten uit de onderdelen in Seesaw

Je mag er natuurlijk ook altijd voor kiezen om "een eigen route" te maken, mits deze voldoet aan de leerdoelen die je in Egodact kunt vinden, natuurlijk altijd in overleg met mevrouw Cornelissen.

Kijk voordat je jouw opdracht inlevert goed of jouw post voldoet aan de eisen die wij hieraan hebben gesteld.

Week Data HUISWERK BloX Laat jouw leren zien in Seesaw
1 30/08 Opg. Werken met Cumulus Intro economie

 

2 06/09 Opg. Procenten en indexcijfers Procenten/Indexcijfers

 

3 13/09 Opg. Procenten en indexcijfers Inflatie  
4 20/09 Opg. Procenten en indexcijfers Consumentenpijstindex (CPI)  
5 27/09 Opg. Koopkracht Koopkracht

 

6 04/10 Opg. Sparen en lenen Levensloop/ruilen over de tijd  
7 11/10 Toets voorbereiden Toets  
8 01/11 Opg. Sparen en lenen Sparen of lenen?/Samengestelde interest  
9 08/11 Opg. Pensioenen AOW/Bedrijfspensioen  
10 15/11 Opg. Particuliere verzekeringen Moral hazard/Averechtse selectie  
11 22/11 Opg. Patriculiere verzekeringen Zorgverzekering/cijferverzekering/particuliere verzekering  
12 06/12 Opg. Sociale zekerheid Sociale zekerheid  
13 13/12 Herhaling SE stof Herhaling SE stof  
14 20/12 SE voorbereiden SE  

Reis(blog)

PTA beschrijving Geldzaken De kandidaat kan in contexten analyseren dat beperkte middelen en ongelimiteerde behoeften dwingen tot het maken van keuzes.

De kandidaat kan in de context van gezinshuishoudingen, ondernemingen en overheid analyseren dat ruil niet alleen op één moment in de tijd plaatsvindt maar ook over de tijd. De prijs die deze intertemporele ruil coördineert is de rente.

De kandidaat kan in contexten analyseren dat gezinnen en ondernemingen bij het maken van keuzes informatie verzamelen ten einde onzekerheid te verkleinen. Aangezien de informatie vaak een beperkt karakter zal hebben moeten transactiepartijen een inschatting maken van mogelijke gebeurtenissen (risico) en de mate waarin transactiepartners gebeurtenissen beïnvloeden of informatie achterhouden die relevant is voor het tot stand brengen van een transactie (asymmetrische informatie).

Cumulus is de website waar alle theorie, leerdoelen, opgaves, video's, begrippen en samenvattingen staan. Daarnaast heb je het Cumulus werkboek waarin je zelf alle opgaves gaat maken. 

Voor Cumulus wordt je uitgenodigd in mail door mw. Cornelissen. Je kunt daarna inloggen en krijgt daarmee toegang tot alle stof die je nodig hebt. 

Examentips Economie Havo

Top 8 examentips Economie HAVO

Examentip Economie #1: Wees bekend met economische vraagstellingen

Economische vraagstellingen hebben vaak twee zijden. Bijvoorbeeld een vraagzijde en een aanbodzijde. Kijk in de vraagstelling op het examen Economie goed welke zijde er wordt bedoeld.

Examentip Economie #2: Zorg dat je de actualiteit kent

Zorg dat je rekening houdt met de economische actualiteit. Wees voorbereid door je te verdiepen in de hedendaagse economie. Verdiep je in de huidige crisis. Weet wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn. Kijk bijvoorbeeld het economisch nieuws.

Examentip Economie #3: Geen grafische rekenmachine

Neem een gewone rekenmachine mee naar het examen. Een grafische rekenmachine is niet toegestaan!

Examentip Economie #4: Schrijf eerst de formule op

Bij economische rekenvragen kun je het beste eerst de formule opschrijven. Kijk dan welke informatie uit de opgaven je al kunt invullen in de variabelen van de formule. Vervolgens kun je zien wat er nog berekend moet worden en kun je aan de slag.

Examentip Economie #5: Zorg dat je vraag en aanbod begrijpt

Economie gaat over vraag en aanbod. Je moet weten welke factoren invloed hebben op vraag en aanbod, en hoe de prijs hier een rol in speelt. Ook zou je individuele en collectieve vraag- en aanbodlijnen op moeten kunnen stellen. Je moet weten dat als de prijs wordt verhoogd, dit weer invloed kan hebben op de vraag. Zorg ten slotte ook dat je weet hoe je de prijselasticiteit van de vraag berekent.

Economie examentip #6: Zorg dat je de verschillende marktvormen kent

De verschillende marktvormen zijn volkomen concurrentie, monopolistische concurrentie, oligopolie en monopolie. Van al deze marktvormen moet je de kenmerken kennen. Denk aan de hoeveelheid vragers, de hoeveelheid aanbieders, het soort product (homogeen of heterogeen), de doorzichtigheid van de markt en de mogelijkheid tot toetreding tot de markt.

Examentip Economie #7: Zorg dat je de speltheorie kunt toepassen

De speltheorie analyseert menselijk gedrag in situaties waar beslissingen moeten worden genomen. Op het examen moet je zorgen dat je de speltheorie kunt toepassen. Zo moet je opbrengstenmatrices kunnen analyseren, om te bepalen wat de dominante strategie is. Ook moet je in situaties waarbij sprake is van het gevangenendilemma kunnen bepalen wat de optimale uitkomst is, en of deze Pareto optimaal is.

Examentip Economie #8: Zorg dat je de conjunctuurcyclus goed begrijpt

In de economie zijn er goede jaren, maar ook slechte jaren. Als het bovengemiddeld goed gaat met de economie is er sprake van hoogconjunctuur. Als het slecht gaat is er sprake van laagconjunctuur. Op het examen moet je deze fasen kennen. Je moet weten welke factoren invloed hebben op de conjunctuur. Ook moet je weten wat voor gevolgen de conjunctuurcyclus heeft voor de belastinginkomsten en de werkloosheid. Ten slotte moet je het overheidsbeleid kunnen relateren aan de conjunctuurcyclus.

  • Het arrangement Economie Havo SE 1: Geldzaken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-07-28 15:55:54
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Havo SE 1 Geldzaken
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2021).

    Economie SE 2: Internationale ontwikkelingen

    https://maken.wikiwijs.nl/170677/Economie_SE_2__Internationale_ontwikkelingen