Duits SE 3.3 Mavo Gespreksvaardigheid

Duits SE 3.3 Mavo Gespreksvaardigheid

Introductie

Het PTA overzicht

Routeplanner

Deze routeplanner kan je gebruiken om te kijken welke opdrachten je per week moet afronden, zodat je op tijd klaar bent voor het SE ook wel het PTA(=programma van toetsing en afsluiting) genoemd.

In de onderstaande routeplanner zie je welke opdrachten je per week moet maken om je goed te kunnen voorbereiden. Ook zie je wanneer je feedback moet vragen!

Je mag er natuurlijk ook altijd voor kiezen om " een eigen route" te maken, mits je regelmatig feedback aan mij vraagt! Het gaat hier immers om spreekvaardigheid. En dat betekent oefenen, oefenen, oefenen.

Je maakt een "tegel" aan in Egodact met de titel Duits SE 3.3 Gespreksvaardigheid en vult hem in gedurende deze periode. Jouw gemaakte opdrachten lever je in op Seesaw en link je naar Egodact.

 

Reisblog

Uitleg

Zoals je al in de introductie las gaat deze SE over gespreksvaardigheid.

Je kan een gesprek voeren in het Duits over het dagelijkse leven. Je kan antwoorden geven op vragen en zelf vragen stellen op A1 niveau.

Je krijgt een aantal vragen waarop jij je gaat voorbereiden om antwoorden te kunnen geven. Het zijn er in totaal 36 vragen. Ik heb de vragen in drieën gespiltst, zodat je niet alles in een keer hoeft te doen, maar steeds gaat herhalen.

Een aantal vragen heb je al gehad in de verschillende Quests, maar sommige vragen zijn nieuw. Je gaat ook zelf vragen maken en die stel je aan mij.

Na 5 weken ga jij je SE doen. Hoe? Je gaat samen met mij een bordspel/kaartenspel doen, waarop de vragen staan. En jij gaat dus de vragen beantwoorden. En je stelt vragen aan mij tussendoor.

 

 

 

Uitspraak

De uitspraak is natuurlijk van belang als je gaat spreken. Je hebt hiervoor kunnen oefenen in periode 2.

Hieronder staat een overzicht en video's om te oefenen en terug te kijken..

Nadat je de vragen hebt beantwoord gaan we samen de vragen/antwoorden bespreken en let ik op je uitspraak. Ik geef je feedback op je uitspraak, zodat je weet wat goed is en wat nog aandacht nodig heeft. Kom dus voorbereid!

Je mag mij altijd extra feedback vragen de komende weken of  zelfs een gespreksmomentje plannen met mij!

 

 

 

 

 

Vraag 1 t/m 13

Hieronder staan de eerste vragen; 1 t/m 13. De bedoeling is dat je de vragen gaat beantwoorden in hele zinnen. Zoals je ziet zijn dit de vragen van de Quest Wer bin ich? 

  1. Wie heißt du?
  2. Woher bist du?
  3. Wie alt bist du?
  4. Wo wohnst du?
  5. Was ist deine Adresse?
  6. Was ist deine Telefonnummer?
  7. Was ist deine Lieblingsfarbe?
  8. Hast du Haustiere? Welche?
  9. Welches Hobby hast du?
  10. Was ist dein Lieblingsfach? Und welches nicht?
  11. Hast du Geschwister? Ja, welche?
  12. Was is dein Lieblingsessen?
  13. Was ist deine Lieblingsmusik?

 

Schrijf de vragen over en beantwoord ze in volledige zinnen, zet dit in Seesaw en dan in Egodat onder vraag 1 t/13

 

Vervolgens ga je deze vragen en antwoorden oefenen. We gaan de vragen oefenen met de uitspraak van de letters, woorden en de zinnen. Dus zorg ervoor dat je vragen en antwoorden kent. Uiteindelijk zal je alle vragen moeten kunnen beantwoorden.

 

 

Vraag 14 t/m 26

Hieronder staan de 2e serie vragen; 14 t/m 26. De bedoeling is dat je de vragen gaat beantwoorden in hele zinnen. Zoals je ziet herken je misschien een aantal vragen die je kunt vinden in de Quest Was möchtest du essen und trinken? en Mi casa ist dein Home. De andere vragen heb je nog niet gehad, maar die kan je makkelijk zelf opzoeken. Gebruik voor het vertalen van woorden www.deepl.com.

 

    14. Wann is dein Geburtstag?

    15. Um wieviel Uhr stehst du auf?

    16. Machst du an Sport? Welchen?

    17. Spielst du Computerspiele? Welche?

    18. Was machst du, wenn du mit deinem Freunden bist?

    19. Was isst und trinkst du zum Frühstück?

    20. Was isst und trinkst du zum Mittagessen?

    21. Was isst und trinkst du zum Abendessen?

    22. Was gibt es in deinem Zimmer?

    23. Was ist dein Vater von Beruf?

    24. Was ist deine Mutter von Beruf?

    25. Welches Tier magst du am liebsten?

    26. Was ist deine liebste Fernsehsendung/ Netflixserie?

 

Schrijf de vragen over en beantwoord ze in volledige zinnen, zet dit in Seesaw en dan in Egodact linken onder vraag 14 t/m 26.

 

Vervolgens ga je deze vragen en antwoorden oefenen. We gaan oefenen met de uitspraak van de letters, woorden en de zinnen. Dus zorg ervoor dat je vragen en antwoorden kent. Uiteindelijk zal je alle vragen moeten kunnen beantwoorden.

 

Vraag 27 t/m 40

Hieronder staan de laatste serie vragen; 27 t/m 36. De bedoeling is dat je de vragen gaat beantwoorden in hele zinnen.  De andere vragen heb je nog niet gehad, maar die kan je makkelijk zelf opzoeken. Gebruik voor het vertalen van woorden www.deepl.com.

 

    27. Wie is das Wetter heute?

    28. Was trägst du heute?

    29. Wo ist deine Schule?

    30. Um wieviel Uhr beginnt der Unterricht?

    31. Wie viele Schüler sind in deiner Klasse?

    32. Was machst du am Wochenende?

    33. Was machst du in den Ferien?

    34. Was kaufst du mit deinem Taschengeld?

    35. Musst du im Haus helfen?Was musst du machen?

    36. Welche Frage hast du an mir?

36. Wie findest du van Weihnachten?

37. Was kann man kaufen auf einem Weihnachtsmarkt?

38. Was kann man sehen in Aachen?

39. Erzähl mir den Weg von der Schule nach dein Haus?

40. Wie bestellt man etwas zu trinken und  zu esssen?

 

Schrijf de vragen over en beantwoordt ze in volledige zinnen, zet dit in Seesaw en dan in Egodact onder vraag 27 t/m 40.

 

Vervolgens ga je deze vragen en antwoorden oefenen. We gaan oefenen met de uitspraak van de letters, woorden en de zinnen. Dus zorg ervoor dat je vragen en antwoorden kent. Uiteindelijk zal je alle vragen moeten kunnen beantwoorden.

Eigen vragen

Je hebt nu de 36 vragen beantwoord en geoefend.

Je gaat nu zelf er nog 10 vragen bij maken. En natuurlijk kan jij daar ook antwoord op geven.

Deze vragen komen terug op het SE, je stelt deze vragen aan mij!

Dus dit is je kans om wat meer van mij te komen weten!

 

 

SE

Zo, je hebt nu alle vragen beantwoord, je hebt feedback gehad op je uitspraak.

Hoe ga ik de vragen aan je stellen? Dit doe ik door met jou het bordspel/kaartenspel Alles über mich te spelen. Op het bordspel staan de vragen en er liggen kaarten met vragen of we doeen kaartenspel met daarop dezelfde vragen. Deze ga je beantwoorden.

Aan welke eisen je moet voldoen, staat in de Rubrics/beoordelingsformulier met daarbij horende punten en welk cijfer je kunt halen.

 

Bordspel Alles über mich

 

Vraagkaartjes

 

 

 

 

Rubrics/ beoordelingsformulier

Hieronder vind je de rubrics/ beoordelingsformulier voor je spreekvaardigheid.

 

 

Tips

Hieronder wat tips voor de voorbereiding van een mondeling.

Probeer zo goed mogelijk Duits te praten, maar blijf rustig als dat even niet lukt. Denk terug aan bepaalde woordjes of standaardzinnetjes die je geleerd hebt en ga weer rustig verder!

  1. Stampen, stampen, stampen
    Het is voor een mondelinge toets ontzettend belangrijk dat je veel woordjes weet. Waarschijnlijk heb je de afgelopen jaren al woordjes- of idioomtoetsen gehad, die je woordenschat best wel groot gemaakt hebben. Probeer deze alleen nog groter te maken! Hoe meer woordjes jij weet, hoe minder groot de kans is dat je middenin het gesprek met je docent stilvalt. Sommige woordcombinaties, zoals “Meiner meinung nach …” of “Ich glaube” zijn handig om vaak te gebruiken.
  2. Kijk televisie of YouTube
    Het is een beetje een cliché, maar je leert heel veel van kijken en luisteren naar Duitse televisie of YouTube-video’s. Niet alleen hoor je misschien nieuwe woorden en uitspraken, je hoort ook hoe een Duitser bepaalde woorden uitspreekt. Super handig!
  3. Voorbereiding is key
    Het voordeel van een mondeling is dat je hem van tevoren al goed kan voorbereiden. Je weet wat er verwacht wordt en welke onderdelen behandeld worden. Bereid jezelf dus goed voor! Kies leuke onderwerpen die je zelf interessant vindt, daar kan je waarschijnlijk ook het meest van leren.
  4. Oefenen, maar niet leren
    Het kan heel handig zijn om voor je mondeling een aantal keer te oefenen, samen met een klasgenoot of een van je ouders. Hierdoor wen je alvast aan spreken in het Duits over jouw onderwerpen.

    Wat je niet moet doen, is je hele mondeling op papier zetten en deze heel hard uit je hoofd gaan leren. Je docent gaat bij je mondeling dan merken dat je eigenlijk een zelfgemaakte Duitse brief hardop aan het oplezen bent en niet een gesprek aan het voeren bent. Oefen dus vooral in Duits praten, maar bereid je mondeling niet woordje voor woordje voor!

  5. Blijf rustig
    Het ligt voor de hand om in de stress te raken tijdens het gesprek. Je wil zoveel mogelijk vertellen in goed Duits. Als dat even misgaat, ligt paniek op de loer, maar dat is nergens voor nodig! Je docent verwacht echt niet dat jij net zo goed Duits kan praten als Franz Müller uit Berlijn of Peter Hanschmann uit Frankfurt.

 

 

  • Het arrangement Duits SE 3.3 Mavo Gespreksvaardigheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-01-04 22:12:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Je kan jezelf voorstellen d.m.v. vragen stellen en beantwoorden.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2021).

    Duits mavo 3 periode 2

    https://maken.wikiwijs.nl/181138/Duits_mavo_3_periode_2

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    Kino zu Hause!

    https://maken.wikiwijs.nl/160330/Kino_zu_Hause_