In deze E-Learning kunt u alles vinden over E-Health.
E-Health is een innovatie in de zorg en is een iets waarin nog veel meer ontwikkelingen kunnen worden genomen. Het wordt al steeds meer en meer gebruikt, maar toch wordt het op verschillende plekken nog te weinig gebruikt.
Door deze E-Learning te volgen zult u erachter komen wat E-Health precies inhoud en wat je er zoal mee kunt doen enz. enz.
Deze E-Learning bestaat uit een stukje theorie, kennisvragen en video's met informatie over de innovatie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we meer op de hoogte zijn van E-Health en dat het op meer plekken kan worden ingezet.
Het doel is uiteindelijk om de kwaliteit van zorg te verbeteren, daar zal deze E-Learning u bij helpen.
Veel plezier met het volgen van deze E-Learning!
Waarom E-Health?
Wanneer ik verschillende innovaties op een rijtje heb gezet, vond ik E-Health een goed onderwerp om verder uit te werken.
E-Health is heel breed en vaak weten veel mensen niet goed waar het precies om gaat. Ook merk ik in mijn eigen werksituatie dat er nog maar weinig gebruik word gemaakt van mogelijkheden binnen E-Health. Dat omdat we vaak niet goed op de hoogte zijn van nieuwe innovaties en doorgaan op de manier hoe je nu werkt terwijl er veel meer mogelijheden zijn die de kwaliteit van zorg verbeteren kunnen.
Ook naarmate de tijd zijn er steeds weer nieuwe ontwikkelingen in E-Health en is het goed om daar van op de hoogte te zijn.
Wat is E-Health?
Oefening: Test jezelf; wat weet je allemaal al?
0%
Hier een korte test voor jezelf waarin je kunt testen hoeveel kennis je al hebt over E-Health. Suc6!
E-Health is ontstaan in landen als Canada en de Verenigde Staten (VS), omdat daar de afstanden veel groter zijn en digitale communicatie veel makkelijker is en veel voordelen heeft.
E-Health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën om mensen met psychische klachten en/of aandoeningen te informeren en/of te ondersteunen met betrekking op hun psychische gezondheid om zo het herstelproces en daarmee hun kwaliteiten van leven te verbeteren.
E-Health toepassingen helpen patiënten en artsen om elektronisch met elkaar te communiceren. Bijv.
Diagnoses stellen
Uitslagen overleggen
Informatie uitwisselen
Het online doorgeven van waarden en testresultaten door patiënten.
Videoconsults met de huisarts bij chronische klachten.
een zorgrobot of een app die de beweging van de patiënt bijhoudt
E-Health helpt daarnaast ook om fouten met medicatie te voorkomen en therapieontrouw tegen te gaan.
Online diensten kunnen de kwaliteit van zorg vergroten maar de zorg ook betaalbaarder en toegankelijker maken voor patiënten zoals het gebruik van beeldbellen en e-consulten.
Doelgroep E-Health?
Kom jij ook in aanraking met E-Health?
E-Health is bedoeld voor de gezondheidszorg, het contact tussen patiënten en zorgprofessionals. Dus iedere zorgprofessional en iedere patiënt kan met E-Health werken.
Wel moet de patiënt zelf in staat zijn om met E-Health te kunnen werken, en moet je beschikbaarheid hebben over internet en communicatiemiddelen.
Het hele E-Health gebruik is dus gericht op het verbeteren van het welbevinden van de patiënt en zijn/haar naasten tijden alle fasen van het zorgproces.
Wat zijn voor- en nadelen?
Hier eerst een voorbeeld van een situatie waarin dit een enorm voordeel is voor deze patiënt:
Voordelen van E-Health:
Tijdsbesparing; digitale zorg kan tijd besparen. Bijv. omdat mensen makkelijker zelf online een afspraak kunnen inplannen met hun zorgverlener. En ze kunnen een consult indien mogelijk thuis doen via beeldbellen. Zoals in het filmpje.
Inzicht in eigen gezondheid; wanneer je inzicht hebt in je eigen gezondheid kun je dit delen met een behandelaar of mantelzorger. De zorgverlener kan gerichter te werk gaan, sneller juiste behandelingen geven en fouten voorkomen. En patiënten krijgen meer regie over hun eigen gezondheid.
Minder administratieve kosten; artsen hebben minder kosten aan adminstratieve taken dankzij E-Health. Ook kunnen ze makkelijk veilig informatie delen met collega's en hun advies vragen.
Nadelen van E-Health:
Er zijn patiënten die liever alleen contact hebben face-to-face.
Patiënten hebben geen toegang tot E-Health zonder internet.
Doordat patiënten via E-Health zelf kiezen wat zij lezen en bekijken, is het mogelijk dat belangrijke informatie wordt overgeslagen.
Er zijn privacy risico's zodra er niet voldoende beveiliging wordt toegepast.
Patiënten moeten nog gewend raken aan zelfmanagement.
Personele consequentie
De gevolgen van E-Health zijn zeker zichtbaar.
Met behulp van monitoring via apps en sensoren kan bijv. het huidige thuiszorgpersoneel voor een deel ontlast worden. Sommige minder complexe handelingen zullen overbodig worden, waardoor taken van het huidige personeel veranderen of banen kunnen verwijderen.
Maar ook kan E-Health juist voor extra werk zorgen. Dat ligt eraan hoe veel E-Health gaat gebruikt worden. Over het algemeen zal er meer geautomatiseerde handelingen thuis gedaan worden. Bijv. apps waarbij je zelf de bloedwaarden kunt meten. Dit scheelt zorgverleners werk, waardoor de gezondheidszorg efficiënter kan worden ingericht.
Maar toch is E-Health nog niet overal (maximaal) ingezet. Dit komt doordat zorgaanbieders gewend zijn om op een bepaalde manier te werken en veel is vastgelegd in standaarden en protocollen. Doordat je hier niet zomaar van af kunt wijken moet het je wel de gezondheidswinst opleveren tegen aanvaardbare kosten.
Scholing
Is er een scholing nodig om gebruik te maken van E-Health?
Voor deze innovatie is het zeker noodzakelijk om hier een scholing in te volgen. Het vergt voor zorgverleners andere vaardigheden en is dus een hele andere manier van werken, waar dus ook meer specialistische kennis voor nodig is.
Er zijn ICT’ers nodig die digitale omgevingen kunnen maken. Data kunnen uitleggen en in gang brengen en rechttrekken. Op afstand kunnen dan de gegevens worden beoordeeld. Tegelijkertijd is er, ook vanwege de vergrijzing, nog steeds zorgpersoneel nodig voor complexe handelingen en verpleging.
Er worden regelmatig scholingen gehouden voor E-Health, zorgaanbieders vinden de stap ernaartoe vaak te groot en te veranderend, maar als ze die stap eenmaal gedaan hebben willen ze niet meer terug, omdat het zo efficiënt is. Dus daarom is het belangrijk dat er een goede scholing wordt gehouden en dat er goed uitgelegd wordt aan het personeel hoe het werkt, omdat dit een grote verandering is. Maar ook omdat E-Health zo breed gaat, van self health, slaapsensoren en bloeddrukmeters en luiers met sensoren tot een digitale afspraak met de huisarts.
Omdat hierin zoveel meer ontwikkelingen gaan komen en nu al bezig zijn is dit ook niet na één cursus voldoende en zal je telkens bijgeschoold moeten worden. Maar natuurlijk erg interessant.
Voorbeeld over het leren omgaan met E-Health
Scholing volgen E-Health? Meld je hier aan...
Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruik van E-Health, en wil je er nog meer over weten. Via deze website kun je je aanmelden voor een online scholing over E-Health.
Casus Jan; 55 jaar
Filmpje over de casus
Hier een aantal vragen bij de Casus van Jan, suc6!!!
Slot
Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het volgen van deze E-Learning. Ik hoop dat je er wat van hebt kunnen leren en dat ik je misschien nog wel meer geïnteresseerd heb gemaakt voor E-Health.
Tot slot heb ik nog een korte toets waarin je voor jezelf na kunt gaan of je er wat van hebt opgestoken. Heel veel suc6! Ik ben beniewd!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement E-Health is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Elise Knoppert
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-12-23 16:19:02
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Test jezelf; wat weet je allemaal al?
Kennistoets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.