Prehistorische socialmedia: fakebook

Prehistorische socialmedia: fakebook

Opdracht prehistorische fakebook

Wat is de bedoeling?

Socialmedia is niet meer uit onze tijd weg te denken en soms kan dat best verslavend zijn. Gelukkig hadden de mensen in de prehistorie dit niet, ooo wacht wij gaan net doen alsof ze dit wel hadden!

Verplichte onderdelen

- De profielfoto: Je kiest een prehistorisch hoofdpersonage uit en van dat personage maak je een profiel. De profielfoto verzin je zelf. Je mag de profielfoto tekenen of online zoeken. Kies prehistorische onderwerpen!

- De omslagfoto: Deze foto mag wel van het internet zijn, maar moet natuurlijk wel bij het verhaal passen. Tekenen mag ook!

- Algemene informatie: Bij de algemene informatie mag je alles zetten wat je weet over je hoofdpersonage. Misschien heeft je personage wel een relatie of volgt hij of zij een studie tot jager of boer. Ook dingen zoals interesses, hobby’s of woonplaats mogen daar ingevuld worden.

- Je Facebookvrienden: Je moet een aantal vrienden kiezen en ook voor hen een kleine pasfoto bedenken. Dit zijn personages die iets met je hoofdpersonage te maken hebben. Vrienden maar wellicht ook vijanden!

- De tijdlijn: De tijdlijn is het belangrijkste onderdeel van de opdracht. Aan de hand van posts (gedachtes, uitspraken, beschrijvingen, foto’s, plaatjes, tekeningen of kaartjes) op je tijdlijn laat je zien wat er gebeurt in het verhaal. De  posts gaan dus over iets wat in het het leven van je hoofdpersoon speelde. In totaal mag je maximaal 35 berichten op je tijdlijn plaatsen.

De beoordeling

In de tabel hieronder zie je waar je aan zou kunnen denken. Ook kun je een korte uitleg per onderdeel in de tabel terugvinden.

Onderdeel Fakebook

Uitleg

Profielfoto

 

 

Je kiest één hoofdpersonage uit en van dat personage maak je een profiel. De profielfoto verzin je zelf. Je mag de profielfoto tekenen of op de computer zoeken

 

Omslagfoto

Deze foto mag van het internet zijn, maar moet natuurlijk wel bij het verhaal passen. Tekenen mag ook!

 

Achtergrondinformatie

Bij de algemene informatie mag je alles zetten wat je weet over je hoofdpersonage. Misschien heeft je personage wel een relatie of volgt hij of zij een studie. Ook dingen zoals interesses, hobby’s of woonplaats mogen daar ingevuld worden. In welke tijd leefde deze persoon?

 

 

Fakebookvrienden

Je moet een aantal vrienden kiezen en ook voor hen een kleine pasfoto bedenken. Dit zijn personages uit de prehistorie. Bedenk passende vrienden maar ook vijanden!

 

 

Tijdlijn

De tijdlijn is het belangrijkste onderdeel van de opdracht. Aan de hand van posts (gedachtes, uitspraken, beschrijvingen, foto’s, plaatjes, tekeningen of kaartjes) op je tijdlijn laat je zien wat er gebeurt in het leven van je hoofdpersoon. De eerste post gaat dus over iets wat in het begin van het verhaal zit en het laatste bericht laat zien hoe het verhaal eindigt (chronologische volgorde). In totaal mag je maximaal 35 berichten op je tijdlijn plaatsen.

Hou rekening met de jaartelling van voor Christus. Snap je nog niet hoe dit werkt zoek het op of stel vragen aan de coach.

Tekstopbouw en spelling

De berichten op de Fakebook zijn volgens de spellingsregels geschreven. Er is ook aandacht besteed aan de zinsopbouw.

 

Originaliteit

De creativiteit en de originaliteit van de uitvoering van de opdracht. Heb je leuke plaatjes getekend? Heb je dingen bedacht die je erop kunt zetten die niet zo voor de hand liggen? Originaliteit betekent dat je iets doet wat andere leerlingen niet doen en daar kun je extra punten mee scoren.

Denk aan foto's, filmpjes, tekeningen, maak verbindingen tussen echte geschiedenis (kennis) en zaken die misschien zouden kunnen zijn gebeurt.

Verplaats je in het leven van een prehistorsich persoon

Bedenk eens wat jij of mensen om je heen posten! welke belangrijke gebeurtenissen maakt je persoon mee? Wat legt hij via fakebook vast? Wat plaats jij allemaal op je Insta? Food, friends, hobby? Hoe ziet dat er voor een prehistorisch persoon uit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de slag!

Je gaat allereerst naar deze website: https://www.classtools.net/FB/home-page 

Als je op deze link klikt, kom je terecht op de website waar je je Fakebook kunt aanmaken. Nu kun je beginnen met het maken van een Fakebookaccount van jouw personage. Pas als jeeen aantalberichten op de tijdlijn hebt geplaatst, kun je je Fakebook opslaan. Vergeet dat niet! Om op te slaan, klik je op ‘Save’, rechtsboven in de hoek. Vervolgens wordt gevraagd om een wachtwoord op te geven. Het wachtwoord is gewoon je eigen voornaam zonder hoofdletters. Uiteindelijk krijg je een link te zien. Dit is de link naar jouw Fakebook. Bewaar die link goed en schrijf ‘m of sla hem ergens op. Als je de link kwijtraakt, moet je opnieuw beginnen aan je profiel.

De tijd van jagers en boeren

Je gaat eerst expert worden in de prehistorie, dit kun je op verschillende manieren doen.  Je kan dit zelf organiseren maar je hebt ook de optie om een aantal opdrachten te maken die voor je klaarstaan.

 

Opdrachten leerroute VMBO

 

Opdrachten leerroute HAVO/VWO

  • Het arrangement Prehistorische socialmedia: fakebook is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-10-11 15:05:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1;
    Leerinhoud en doelen
    Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlands; Samenvatten; Leesvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Gasteren, Ilse. (2017).

    Boekopdracht: fakebook

    https://maken.wikiwijs.nl/105062/Boekopdracht__fakebook