Economie & Ondernemen Reclame en Marketing

Economie & Ondernemen Reclame en Marketing

Les 1) Marketingtrucs

Reclame

Overal om je heen zie je het voorbij komen; reclame! Zit je net rustig een filmpje op YouTube te kijken komt er weer een reclamefilmpje voorbij. Maar ook als je door de stad loopt zie je overal posters met reclame.

Voor bedrijven is het erg belangrijk om goede reclame te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat meer mensen het product kennen en misschien wel gaan kopen. Door reclame proberen bedrijven naamsbekendheid op te bouwen.

 

Het is nog best moeilijk om een goede reclame te maken. Alleen het hebben van een goede reclame is voor veel bedrijven erg belangrijk. Daarom geven sommige bedrijven hier erg veel geld aan uit!

 

In deze les gaan we kijken naar verschillende manieren van reclame maken en gaan we het hebben over marketingtrucs.

Les 2) Brainstormen

In deze les gaan jullie zelf aan de slag met het opzetten van een reclamecampagne voor een zelf bedacht product. Dit kan een bestaand product zijn in een nieuw jasje, maar dit mag ook een door jullie zelf bedacht nieuw product zijn.

De komende twee weken gaan jullie bezig met twee opdrachten.

 

Opdracht 1) Reclamespotje (Meer informatie kun je vinden bij les 3)

In deze opdracht gaan jullie zelf een script schrijven voor een reclame"filmpje". Dit reclamespotje hoeven jullie niet zelf te filmen maar spelen jullie uit tijdens de presentaties als een soort toneelstuk. Het is belangrijk dat jullie hierbij gebruik maken van de juiste kleding, accessoires, gebruiksvoorwerpen en maar denk daarnaast ook aan passende muziek en een geschikte achtergrond.

 

Opdracht 2) Reclameposter (Meer informatie kun je vinden bij les 4)

Op winkelruiten of in bushokjes zie je vaak reclameposters hangen. In deze tweede opdracht gaan jullie zelf een reclameposter maken. Hiervoor krijgen jullie een A3 papier. Je kunt ervoor kiezen om op de laptop plaatjes te zoeken die je erop wilt plakken maar je mag zelf tijdschriften meenemen en hieruit plaatjes halen voor op de poster. Zorg ervoor dat jullie poster de aandacht trekt van de doelgroep die jullie willen bereiken.

Les 3) Script schrijven

In deze opdracht gaan jullie een script schrijven voor een reclamespotje. Het is de bedoeling dat jullie reclame ongeveer 2 minuten duurt.

In het reclamespotje maken jullie gebruik van marketingtrucs. Deze trucs moeten jullie kunnen benoemen tijdens de presetatie en moet het publiek terug kunnen zien in jullie reclamespotje.

In een reclame is het belangrijk dat de kleding, accessoires/gebruiksvoorwerpen gebruikt die passen bij jullie reclame. Daarnaast is het extra leuk als jullie gebruik maken van muziek en bijvoorbeeld een achtergrond die passen bij de boodschap die jullie over willen brengen. Zorg dus dat jullie opschrijven welke benodigdheden jullie nodig hebben bij het reclamespotje.

Je schrijft dus een script en noteert welke benodigdheden jullie nodig hebben bij het reclamespotje. Zorg dat je genoeg leuke details in jullie reclamespotje verwerken.

In de laatste les gaan jullie het reclamespotje uitspelen voor de klas. Zorg dus dat je dan de tekst uit je hoofd kent en zorg dat alle benodigdheden aanwezig zijn!

 

 

Les 4) Reclameposter maken

In deze tweede opdracht gaan jullie aan de slag met het maken van een reclameposter over jullie product. Op deze poster moet direct zichtbaar zijn om welk product het gaat. Gebruik voor het maken van de poster tekst en plaatjes van internet of maak gebruik van oude tijdschriften (Het is de bedoeling dat jullie deze zelf meenemen).

Hieronder staan 5 tips voor het maken van een goede reclameposter!

Vijf tips voor een goede reclameposter

1. Zorg dat je doel duidelijk is

Mooie posters laten drukken is natuurlijk altijd een goed idee. Het is echter wel belangrijk vooraf goed na te denken wat je precies wil. Bepaal voor jezelf wat nu precies het doel is van de posters en wat je ermee wil bereiken. Wil je mensen bijvoorbeeld puur informeren of juist overhalen om een bepaald product te kopen of een evenement te bezoeken? Of doe je het puur om de merkbekendheid te verhogen?

2. Design

Het design is vanzelfsprekend ontzettend belangrijk wanneer je een poster wil ontwerpen en laten bedrukken. Voor de perfecte poster moet het design uiteraard tot in de puntjes verzorgd zijn. Dat doe je onder andere door rekening te houden met de omgeving waar de poster komt te hangen en de doelgroep die je wil bereiken.

3. Niet te veel tekst

Het liefst wil je op de poster natuurlijk zoveel mogelijk informatie zetten om de mensen te overtuigen. In de praktijk werkt dat echter juist averechts. Een ongeschreven regel rondom het ontwerpen van reclameposters is: hoe minder tekst, hoe beter. Natuurlijk kan bepaalde tekst simpelweg niet ontbreken. In veel gevallen kan een datum, hashtag of merknaam meer dan voldoende zijn.

4. Zorg voor een eyecatcher

Zorg ervoor dat op je poster iets opvallends staat waardoor mensen sneller geneigd zijn om ernaar te kijken. Daarnaast zorgt dit ervoor dat mensen de poster vaak beter onthouden en dit kan zorgen voor meer naamsbekendheid voor het bedrijf.

5. Maak een ontwerp

Mooie posters laten drukken is onmogelijk zonder een nauwkeurige schets. Begin dus eerst met het schetsen van een bepaald ontwerp dat aansluit bij het doel van de posters. Dat doe je dus met behulp van het eerder bedachte design in combinatie met de tekst.

 

Les 5) Poster afmaken en oefenen

Tijdens deze les hebben jullie de tijd om de twee opdrachten af te maken, zodat jullie helemaal klaar zijn om volgende week de opdrachten te preseteren aan de klas!

 

Les 6) Presenteren

Deze les gaan jullie je bedrijf aan de rest van de klas presenteren.

Tijdens de presentatie spelen jullie het reclamespotje uit. Daarnaast vertellen jullie welke trucs jullie in het reclamespotje hebben verwerkt.
Als tweede presenteren jullie de poster. Leg hierbij uit wat er op de poster te zien is en waarom jullie bepaalde keuzes hebben gemaakt.

  • Het arrangement Economie & Ondernemen Reclame en Marketing is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wietske van Klaarbergen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-10-27 11:22:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten