maken.wikiwijs.nl/165480

ICT Introductieles

ICT Introductieles

ICT op het Raayland College

Op het Raayland College mag je gratis gebruik maken van onze ICT omgeving. Vandaag ga je kennis maken met de verschillende ICT onderdelen door een aantal opdrachten te maken.

Met de pijlen kun je doorbladeren naar de volgende of vorige pagina. Op een laptop of computer staan de pijlen links en rechts in beeld. Op een telefoon staan de pijlen helemaal onderaan.

Zelfstandig werken [optioneel]

Je kunt deze les ook zelfstandig op je laptop, computer of telefoon maken. Ga hiervoor naar de website:

raayland.nl/ict

Klik bovenaan op de knop:
ICT Introductieles

 

De antwoorden op de vragen uit deze les kun je ook vinden op bovenstaande website.

ICT Cheat Sheet in je agenda

ICT Cheat Sheet in je agenda
ICT Cheat Sheet in je agenda

Alle leerlingen kunnen inloggen op onze systemen met een digitale identiteit, bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord.

Voor veel lessen is het gebruik van de computer, laptop, WiFi en/of digitaal lesmateriaal noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je je inloggegevens niet vergeet of kwijtraakt. Zonder inloggegevens kun je geen gebruik maken van onze ICT systemen.

Sticker

Tijdens de ICT Introductieles ga je in je agenda naar de pagina ICT Cheat Sheet. Tijdens de introductieles ontvang je een sticker met je gebruikersnaam en tijdelijke wachtwoord.

In de volgende opdrachten ga je in je agenda een aantal dingen opschrijven:

  • Eigen wachtwoord
  • Printer PIN code

In je agenda staan ook nog een aantal belangrijke linkjes die je dagelijks nodig hebt.

Eerste keer inloggen

Tijdens de introductieweek ontvang je van ons een tijdelijk wachtwoord. Tijdens de ICT-introductieles moet je je wachtwoord wijzigen in een veilig wachtwoord dat je zelf goed kunt onthouden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het geheimhouden van je wachtwoord.

Twee belangrijke regels over je gebruikersnaam en wachtwoord:

  1. Je wachtwoord is strikt persoonlijk, inloggen met het wachtwoord van iemand anders is niet toegestaan.
  2. Wanneer de kans bestaat dat iemand anders je wachtwoord weet, moet je je wachtwoord direct wijzigen.

Selfservice: Wachtwoord opnieuw instellen

Het kan altijd een keertje voorkomen dat je je wachtwoord niet meer weet. Via de Selfservice Wachtwoord opnieuw instellen kun je met je mobiele telefoonnummer je wachtwoord zelf opnieuw instellen.

 

Printer PIN Code

Met toestemming van een docent mag je gebruik maken van de print-, kopieer- en scanfaciliteiten op school.

Kosten

De kosten van alle print-, kopieer- en scan opdrachten worden geregistreerd d.m.v. je persoonlijke PIN code. In principe hoef je deze kosten niet te betalen, tenzij er misbruik en/of hele grote opdrachten via je PIN code geregistreerd worden.

Somtoday

Somtoday is ons Leerling Administratie Systeem (LAS) en Leerling Volg Systeem (LVS). In Somtoday kunnen leerlingen en ouders terecht voor de agenda, huiswerk/toetsen (onderbouw vmbo, havo en vwo), presentieoverzichten, cijfers, korte berichten van je docenten en mentor en het inschrijven voor keuze-uren.

Itslearning

Itslearning is onze Elektronische Leeromgeving (ELO). In Itslearning krijgen leerlingen per vak toegang tot o.a. een planner/studiewijzer en het digitale lesmateriaal uit het bij Iddink bestelde boekenpakket. Daarnaast kunnen vakdocenten ook gebruik maken van digitale toetsen/overhoringen, taken klaarzetten of opdrachten die digitaal ingeleverd moeten worden.

Microsoft 365 Outlook

Microsoft 365 is vooral bekend van Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarmee kun je bestanden bewerken, maar ook samenwerken en je schoolopdrachten delen. Het is gratis beschikbaar voor alle leerlingen en medewerkers van het Raayland College. Microsoft 365 bestaat uit e-mail en agenda (Outlook), Office Online (Word, PowerPoint, Excel en OneNote) en onbeperkte opslag in OneDrive.

Microsoft 365 OneDrive

Microsoft OneDrive is je persoonlijke cloudopslag. Sla je foto's en bestanden op in OneDrive, en open ze vanaf elk apparaat, overal. Ook is het mogelijk om foto's en bestanden met docenten, leerlingen en je ouders te delen. 

 

Microsoft Teams

Om te chatten, bellen of videobellen maken we gebruik van Microsoft Teams. Tijdens de Corona sluiting hebben we Teams ook gebruikt voor afstandsonderwijs. 

Je kunt Teams gebruiken op je computer, laptop en mobiele telefoon. 

Wifi netwerk: eduroam

Naast internet op onze eigen computers en laptops kun je gebruik maken van wifi voor je eigen smartphone, tablet of laptop.

Eduroam (educational roaming) maakt het voor leerlingen en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van Wifi op 1.500 eduroamlocaties in Nederland en 26.000 eduroamlocaties in 101 andere landen!

Apps op je telefoon

Veel informatie kun je ook via een app op je telefoon bekijken.

We zijn klaar!

  • Het arrangement ICT Introductieles is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Herm Hoex Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-09-06 12:29:58
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De ICT Introductieles laat nieuwe leerlingen kennis maken met de ICT op het Raayland College.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten