Frank - Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank

 

Anne Frank

Anne Frank (1929-1945) was een Duits en later statenloos joods meisje dat wereldberoemd is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam.

Anne Frank wordt in 1929 geboren in een joods gezin in Frankfurt am Main.
Als Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht komt, vlucht het gezin naar Amsterdam. Als de Duitsers in 1940 Nederland bezetten, moeten de joden al snel een Jodenster gaan dragen en Anne moet naar een joodse school.

Als de Duitsers vanaf juli 1942 Joden oppakken en naar Oost-Europa afvoeren, duikt het gezin Frank samen met vier andere mensen onder in een huis op de Prinsengracht. In dat huis begint Anne met het schrijven van haar dagboek. Ze beschrijft haar ervaringen en heeft het over haar wens later schrijfster te worden.

De familie Frank weet twee jaar uit de handen van de Duitsers te blijven, maar in 1944 worden ze verraden en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Annes vader overleeft de kampen, alle andere onderduikers vinden de dood. Anne sterft in 1945 op vijftienjarige leeftijd in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Wie de verrader was, is nooit duidelijk geworden.

Annes vader krijgt na de oorlog van Miep Gies, iemand die de familie bij het onderduiken had geholpen, een stapel schriften van Anne. Het blijken de dagboeken van Anne te zijn. Onder de titel Het Achterhuis zijn ze in 1947 uitgegeven.
Het dagboek van Anne Frank is het meest vertaalde Nederlandstalige boek aller tijden. De eerste vertaling was in het Duits en kwam uit in 1950. Inmiddels is het boek in 70 talen vertaald en zijn er ruim 25 miljoen exemplaren van verkocht.

Links:
Wikipedia

Video's:

Anne Frank video diary

 

 

Colofon

Het arrangement Frank - Anne Frank is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-01-06 16:58:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Duitse taal en cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Nederlands. (2020).

Vestdijk - Simon Vestdijk

https://maken.wikiwijs.nl/165450/Vestdijk___Simon_Vestdijk

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open