Verzorgingsstaat

Verzorgingsstaat

Welkom! Veel plezier met deze digitale les.

De Nederlandse verzorgingsstaat

Rijk en toch ook arm

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld, maar toch is er ook armoede in ons land. De mensen hoeven niet te sterven van de honger in ons land, maar moeten soms met een klein beetje geld de maand doorkomen. Elke burger heeft in Nederland recht op voedsel, kleding, onderdak en medische zorg. Dat zijn onze basisbehoeften, zonder deze basisbehoeften is een goed leven leiden niet mogelijk. 

 

De oorsprong van de verzorgingsstaat

Vroeger werd er door de kerken en kloosters voor armen en zieken gezorgd. Veel arme mensen zwierven over straat en veroorzaakten zieken en vertoonden crimineel gedrag. De kerken zorgde voor eten en dat de weeskinderen opgevangen werden. Later kwamen er steeds meer organisaties die deze zorg ging verlenen.

Vanaf 1900 neemt de overheid deze zorgtaak steeds meer opzich. De overheid doet dit door geld te geven aan organisaties die ´goed werk´ doen, voorbeelden van dat goed werk is het onderzoek doen naar allerlei ziektes of het verlenen van zorg. Dit geld wat de overheid geeft noem je subsidie. Er komen ook wetten voor mensen die werkloos of ziek worden. In een verzorgingsstaat zorgt de overheid ervoor dat niemand onder het bestaansminimum komt. De overheid zorgt ervoor dat iedereen kan voorzien in zijn of haar levensbehoefte.

Dit gebeurd al vanaf jou geboorte en eindigd tot aan het sterven. Daarom wordt er vaak gezegd van wieg tot graf wordt er voor jou gezorgd.

De overheid moet de verzorgingsstaat betalen en dat kost veel geld. Daarom vraagt de overheid aan ons om belasting te betalen. Dit doen wij over alle producten die wij in een winkel kopen, maar het meeste belastinggeld komt vanuit ons salaris. Daarvan gaat een groot gedeelte naar de Belastingdienst.

Functies van de verzorgingsstaat

De verzorgingstaat kent vier functies. Deze functies zijn verzekeren, verzorgen, verheffen en verbinden. In de les gaat wij hier nog wat dieper op in. Verzekeren is dat de overheid financiële middelen heb waarmee jij verzekerd bent om in je bestaansminimum te kunnen voldoen. Als jij ontslagen wordt, dan kan je geld ontvangen waardoor je toch verzekerd ben van onderdak. Het verzorgen is bijvoorbeeld de kinderbijslag die je ontvangt als je een kindje gekregen heb. Deze kinderbijslag zorgt ervoor dat jij je kindje kunt verzorgen. Ook heeft de overheid financiële middelen beschikbaar voor jouw ontwikkeling. De overheid betaald ook een groot gedeelte voor onderwijs. Hiermee kan jij jezelf verheffen. Het verbinden heeft als functie dat je sociale contacten op doet. Zodra jij naar school gaat maak jij contact met de mensen om jou heen. De overheid heeft daarin ook gezorgd voor een verbindende functie.

Verzorgingsstaat

Altijd wat wijzer

Open bestand De verzorgingsstaat.docx

Toets:Maatschappijleer de verzorgingsstaat

  • Het arrangement Verzorgingsstaat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Debora Randewijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-07-10 10:03:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De verzorgingsstaat van wieg tot graf zorg. VMBO Kader - GT - Maatschappijleer
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Verzorgingsstaat
    https://www.youtube.com/watch?v=u-QJhE8YHlg
    Video
    Altijd wat wijzer
    https://www.youtube.com/watch?v=3l6ftIn8cM0
    Video