Mediatheekinstructie Hogeschool Rotterdam

Intro

Hoe kom ik aan wetenschappelijke artikelen? Waar vind ik actuele scripties? Zou ik dit boek kunnen lenen bij de Hogeschool?

Inleiding

Welkom bij de mediatheekinstructie van de Hogeschool Rotterdam. In deze digitale mediatheekinstructie krijg je o.a. antwoord op de vragen uit de intro.

Na het volgen van deze instructie heb je voldoende kennis van de dienstverlening van de mediatheek om zelfstandig op zoek te kunnen gaan naar de informatie die je voor je studie nodig hebt.

De hogeschool heeft diverse bronnen van informatie

De belangrijkste bronnen binnen de hogeschool zijn:

START - START staat voor STudy And Research Tool. Start is het begin van je zoektocht naar informatie. Voor nog betere resultaten zoek je verder in de databanken - hier kun je specifiek zoeken op onderwerp of type informatie, zie het onderdeel databanken.

Informatiebronnen per opleiding - Vakgericht zoeken in databanken specifiek voor jou opleiding

Je krijgt toegang tot deze bronnen via de mediatheekwebsite. Je kunt de bronnen ook thuis gebruiken of vanaf je stageplaats, op voorwaarde dat je bent ingelogd op het netwerk van de Hogeschool Rotterdam. Je kunt ook de Library Access plugin installeren, dan hoef je maar één keer in te loggen.

 

library access

Mediatheekwebsite

De mediatheek zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot informatie die je voor je studie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan boeken en artikelen maar ook digitale materialen zoals e-books.

De mediatheek maakt de informatie toegankelijk via de website: hr.nl/mediatheek.

 

START

Vanaf studiejaar 2019/2020 vind je (bijna) al onze materialen, papier en digitaal, via één zoeksysteem: START.

 

START - STudy And Research Tool

Digitale collectie

Met START zoek je in heel veel databanken tegelijk. Je vindt er o.a. e-books, artikelen uit (wetenschappelijke) tijdschriften, literatuurverwijzingen en statistische gegevens.

Op het geavanceerd zoeken scherm zie je rechts in welke databanken gezocht wordt. Je kunt ze daar ook apart aan- en uitzetten.

Als je erg veel zoekresultaten krijgt kun je gebruik maken van de filteropties aan de linkerkant. Beperk je resultaten bijvoorbeeld tot alleen e-books van de afgelopen 5 jaar, door 'eBook' en 'laatste 5 jaar' aan te vinken.

Soms vind je een verwijzing naar een boek of artikel waar de mediatheek geen toegang toe heeft. Als je 'volledige tekst' aanvinkt (onder 'inhoud') krijg je alleen resultaten die je ook echt kunt lezen.

Wil je een boek of artikel waar de mediatheek geen toegang toe heeft toch graag lezen? Dan kun je het aanvragen via het InterBibliothecair Leenverkeer (IBL).

 

e-book

Fysieke collectie

START gebruik je ook om gedrukte boeken in de mediatheek te zoeken. Naast de lijst met zoekresultaten kun je een locatie aanvinken. Dan zie je meteen welke boeken die locatie in bezit heeft, en of ze aanwezig of uitgeleend zijn.

Ook kun je het filter 'Gedrukt boek' aanvinken onder 'materiaalsoort' (soms moet je eerst op 'meer weergeven' klikken). Als je geen locatie geselecteerd hebt zie je van alle locaties of ze het boek in bezit hebben.

Zoek je een boek dat de hogeschool niet heeft? Via de mediatheekwebsite kun je dit boek te leen aanvragen.

 

gedrukt boek

Lenen, verlengen en reserveren

Lenen in de mediatheek gaat met behulp van selfservice. Om te lenen heb je je studentenkaart nodig.

Je kunt via de selfservice ook boeken verlengen en terugbrengen. Verlengen kan ook online via je START-account.

Op de mediatheekwebsite vind je meer informatie vind over lenen, verlengen en reserveren.

 

lenen, verlengen en reserveren

Databanken

Je kunt in een databank heel gericht zoeken.
Onderstaande video -met geluid- geeft het verschil aan tussen zoeken in zoekmachines en in databanken.

 

Databanken mediatheek

De hogeschool beschikt over toegang tot heel veel databanken. Sommige daarvan zijn ook via START te doorzoeken, maar vaak heeft de databank zelf meer zoek- en filteropties waardoor je gerichter kunt zoeken.

Door de Library Access extensie aan je browser toe te voegen, heb je overal eenvoudig toegang tot de databanken van de mediatheek, ook als je niet op het netwerk van de Hogeschool zit.

Als je goed wilt bijhouden in welke databases je hebt gezocht en welke zoektermen je hebt gebruikt, kun je gebruik maken van het 'Invulformulier zoekstrategie

 

databanken

Databanken per opleiding

Zoals je hebt gezien, beschikt de hogeschool over toegang tot heel veel databanken.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken welke databank je nodig hebt? Kijk dan bij Informatiebronnen per opleiding, en zoek je instituut/opleiding. Daar vind je de databanken - en andere bronnen - die het meest relevant zijn voor je eigen opleiding.

 

databanken per opleiding

Google Scholar

Via Google Scholar kun je zoeken naar wetenschappelijke artikelen. In Scholar vind je zowel links naar gratis 'Open Access' content als naar artikelen waarvoor je moet betalen.

Gebruik je Google Scholar via de link op de mediatheekwebsite, of heb je de Library Access extensie geïnstalleerd, dan zul je ook artikelen vinden waar Find@Hogeschool Rotterdam achter staat. Deze links gaan naar de volledige versie van een artikel in één van databanken waar wij een abonnement op hebben.

 

google scholar

Zoektips

Tot slot een aantal tips om effectiever te zoeken in START of in de afzonderlijke databanken.

Meer informatie over zoekmethoden vind je in ons Stappenplan.

 

loep

Trunkeren

Trunkeren is het vervangen van één of meer karakters aan het einde van je zoekterm (en in sommige databases - b.v. Proquest databases - ook middenin een zoekterm). Door gebruik te maken van trunkatie kun je met een zoekvraag/zoekterm zoeken op meervoudsvormen of variaties van die zoekterm.

Bijvoorbeeld: praktijkg* geeft ook resultaten waarin het woord praktijkgericht of praktijkgids voorkomt.

In onderstaand voorbeeld is gezocht op praktijkg* als woord in titel.

 

trunkeren

 

Geavanceerd zoeken

Op de geavanceerd zoeken-pagina heb je meer opties om gericht te zoeken, bijvoorbeeld op trefwoord, auteur of (woord uit de) titel.

Je kunt deze opties ook nog combineren met 'AND', 'OR' en 'NOT', de zogenaamde booleaanse operatoren.

Ook kun je aangeven of je een boek van een specifieke mediatheeklocatie zoekt.

Je kunt ook selecteren in welke specifieke databases je wilt zoeken.

 

geavanceerd zoeken

Afsluiting

Je bent nu klaar met de digitale mediatheekinstructie. Je hebt gezien wat de mediatheek je te bieden heeft tijdens je studie en geleerd waar relevante mediatheekbronnen te vinden zijn en hoe je deze kunt doorzoeken.

Wil je meer weten bekijk dan ook het Stappenplan literatuuronderzoek op de website, of doe de Training literatuuronderzoek op Wikiwijs.

Kom je er desondanks niet uit of wil je graag nog meer weten? Neem gerust contact op met de mediatheek, stel je vraag via de chat, of kom langs!

  • Het arrangement Mediatheekinstructie Hogeschool Rotterdam is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-08-23 10:39:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De mediatheekinstructie leert je hoe je het zoeksysteem START en de databanken van de mediatheek van Hogeschool Rotterdam gebruikt. Doorloop de instructie en kom alles te weten over het zoeken naar literatuur voor je studie via START en de databanken.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    informatievaardigheid

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Informatievaardigheid Hogeschool Rotterdam. (z.d.).

    Mediatheekinstructie 2019-2020 Hogeschool Rotterdam

    https://maken.wikiwijs.nl/145413/Mediatheekinstructie_2019_2020_Hogeschool_Rotterdam