Menu
De geüniformeerde beroepen
  • De particuliere beveiliging
  • De politie
  • De stadswacht
  • Het leger
  • Fit zijn
  • Deelopdracht 4 Informatie opnemen en overdragen
  • Deelopdracht 5 Een PowerPointpresentatie
  • Deelopdracht 6 De evaluatie
  • Zoeken in arrangement
    bèta
  • Colofon
  • Opties
    Gebruik
    • Download als PDF
    • Alle download opties
    • Kopieer arrangement
    Weergave
    • Menu links
    • Geen menu
    • Menu onder voor digibord
  • wikiwijs-logo
    • Over Wikiwijs
    • Wikiwijs Updates
    • Disclaimer
    • Privacy
    • Cookies
    Wikiwijs is een dienst van

D&P - Geuniformeerde Dienstverlening en Veiligheid - De geüniformeerde beroepen - kopie 2

D&P - Geuniformeerde Dienstverlening en Veiligheid - De geüniformeerde beroepen - kopie 2

De particuliere beveiliging

Er is veel verschillend werk mogelijk in de beveiliging dat je het werk niet onder 1 noemer kan laten vallen. Een ding is zeker, werken in de beveiliging is afwisselend, spannend en uitdagend. Je werkt in wisselende werktijden en werkdagen (nacht, op feestdagen en in de weekeinden) met verschillende soorten mensen en soms ook op veel verschillende locaties.

De particuliere beveiliging bestaat uit verschillende functies.

 

Mobiel surveillant

Een mobiele surveillant is een beveiliger die zijn ronde doet per auto. Tegenwoordig hebben veel bedrijven op industrieterreinen de handen ineen geslagen en huren de bedrijven gezamenlijk een beveiligingsbedrijf in. Omdat deze industrieterreinen vaak erg groot zijn doet de beveiliger zijn werkzaamheden deels vanuit de auto.

Hij zal dan zijn hele dienst controleren of er geen ongure types rond hangen op het industrieterrein. Dit is een effectieve manier om criminaliteit terug te dringen. Ook worden er op deze manier valse alarmmeldingen voorkomen. De politie of andere hulpdiensten worden op deze manier niet meer onnodig lastig gevallen.

Een mobiele surveillant werkt vaak alleen, omdat deze zijn ronde doet vanuit zijn auto. Echter zijn er ook mobiele surveillanten die een hond bij zich hebben. En natuurlijk staat de surveillant in contact met de meldkamer en kan de surveillant de politie bellen wanneer dit nodig is. Wanneer de mobiele surveillant een melding krijgt vanuit een gebouw, of zelf onraad ziet, dan zal deze een kijkje gaan nemen. Hij kijkt dan goed rond, kijkt of er geen sporen zijn van inbraak en of er iemand in het gebouw is. Dit kan de mobiele surveillant alleen doen, of bij twijfel wachten op collega's of de politie.

De meeste gebouwen en industrieterreinen die beveiligd worden hebben duidelijke borden met de mededeling dat er bewaking is. Dit betekent dat er regelmatig gekeken wordt door de mobiele surveillant of er iets niet pluis is. Dit soort intensieve controles hebben vaak al een afschrikwekkende werking op criminelen die het wel uit hun hoofd laten om daar iets te proberen.

Een mobiele surveillant heeft een goede opleiding gehad en zal nooit extreme risico's nemen. Soms is het wachten op collega's of politie vele malen verstandiger dan het alleen afgaan op een melding. Vanuit een afstand houdt de mobiele surveillant dan toezicht totdat er versterking aankomt.

Een mobiele surveillant is doorgaans veel in de avonduren en in de nacht onderweg wanneer de bedrijventreinen en winkelcentrums verlaten zijn en er dus weinig toezicht is van mensen. De surveillant gaat niet alleen op meldingen af, maar houdt ook zelfstandig toezicht op de omgeving. Bij verdachte situaties is het de surveillant die hier melding van doet en mogelijk een onderzoek instelt.

 

Opdracht

Wat controleert een mobiel surveillant tijdens zijn werk?

 

 

Waar let hij dan op als hij een melding krijgt?

 

 

 

Objectbeveiliger

Objectbeveiliging is het meest voorkomende werk in de beveiligingssector. Je werkzaamheden bestaan vooral uit controlerondes lopen, toegangscontrole, sleutelbeheer, parkeerbeheer, het beantwoorden van de telefoon en de aanspreekpunt van de klant.

In de objectbeveiliging is veel veranderd de afgelopen tijd. Je bent nu meer receptionist/host dan beveiliger. Dit komt omdat de klant steeds meer verwacht en dus de werkzaamheden steeds breder worden. Daarom is het belangrijk bij objectbeveiliger dat je representatief, vriendelijk en vooral klantgericht bent.

Als object beveiliger wordt je vaak ingezet op meerdere panden hierbij moet je denken aan: ziekenhuizen, banken, investeringsmaatschappijen, distributiecenters, scholen en andere instanties. Met een object wordt een gebouw bedoeld.

Maar liefst 80% van het beveiligingswerk bestaat uit objectbeveiliging.

 

Er zijn drie soorten objecten in de beveiliging:

  • Open objecten
  • Gedeeltelijk open/ besloten objecten
  • Besloten objecten

Open object

Open objecten zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Er is dan ook geen toegangsbeleid. Enkele voorbeelden van dit soort objecten zijn:

  • Winkelcentra
  • Openbare gebouwen
  • Openbare parken

Bij een open object moet iedereen zich wel houden aan de regels die daar gelden. Er zullen altijd mensen zijn die toch de regels overtreden, dus ook in open objecten is er beveiliging. Dan kun je denken aan CCTV-systemen of aan een beveiliger die daar surveillance doet.

Gedeeltelijk open/besloten object

Dit zijn de objecten waar je vaak een kaartje moet kopen om naar binnen te kunnen. Je mag alleen onder bepaalde voorwaarden naar binnen. Deze voorwaarden heeft de leiding altijd geformuleerd en een regelement opgesteld. Voorbeelden van dit soort objecten zijn:

  • Voetbalstadions
  • Bioscopen
  • Feesttenten

Ook in deze objecten kom je natuurlijk beveiligers tegen, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de mensen die zich in deze objecten bevinden. Dit kan dermate van een CCTV-Systeem maar dit kan ook door middel van man beveiliging die alles in de gaten houden.

Besloten objecten

Besloten objecten zijn niet voor iedereen toegankelijk, alleen voor bepaalde personen, onder bepaalde voorwaarden. Besloten objecten zijn alleen toegankelijk voor bijvoorbeeld personeel die in het bezit is van een pas waarmee het zich kan identificeren. Bezoekers moeten worden aangemeld en krijgen een bezoekers pas mee, die ze zichtbaar moeten dragen.

In besloten objecten heb je vrijwel altijd met beveiliging te maken. Hier is de beveiliger ook vaak gelijk (mede)verantwoordelijk voor receptiewerkzaamheden als voor controlerondes in het object. Je kunt ook gevraagd worden om door een detectiepoortje te gaan en je te laten visiteren. Je bagage wordt dan onderzocht.

 

 

 

Opdracht

 

Wat wordt bedoeld met een object?

 

 

Schrijf drie soorten objecten op. Schrijf van elk object op wat de kernmerken zijn.

 

Soort object                                                   Kenmerken

-

 

 

-

 

 

-

 

 

 

 

Geef van elk soort object een voorbeeld.

 

 

 

 

Bij welk soort object is de beveiliging het meest zichtbaar? Leg je antwoord uit.

 

 

 

 

Welk soort object is het moeilijkst te beveiligen? Leg je antwoord uit.

 

 

 

Bij welk soort object krijg je te maken met toegangscontrole?

 

 

 

Bij welk gebouw zul je waarschijnlijk gevisiteerd worden? Zet een kruisje (x) achter het juiste antwoord.

- ziekenhuis

- voetbalstadion

- rechtbank

 

 

Evenementenbeveiliger

Een evenementenbeveiliger doet zijn werkzaamheden op of rond publieksevenementen. Ook dit is een beroep dat de laatste jaren in de lift is gekomen. Vroeger waren deze werkzaamheden veel voor de politie weggelegd. Een evenementenbeveiliger kan zijn werkzaamheden bij verschillende soorten evenementen uitvoeren zoals bij voetbalwedstrijden, muziekfestivals en zomerfestivals.

Tegenwoordig komt het vaak voor dat alle mensen eerst gecontroleerd worden op drank, drugs en wapens voor ze het terrein mogen betreden. Tijdens de evenementen houden de beveiligers toezicht op het publiek en grijpen in waar nodig is. Het is belangrijk om problemen in de kiem te smoren zo dat kleine opstootjes niet kunnen uitgroeien tot grote vechtpartijen.

De evenementenbeveiligers staan nauw in contact met collega's en politie om samen te kunnen werken. Soms komt het voor dat ergens in een stadion of buitenterrein een opstootje plaatsvindt en is het nodig om juist daar even extra mensen heen te sturen om het opstootje te stoppen. Door hier scherp op te letten voorkomt men dat iets kleins kan uitgroeien tot iets groots.

Maar ook bij buitenevenementen zijn de beveiligers nodig om een oogje in het zeil te houden. Vooral bij grote buitenevenementen is het lastig om alles in de gaten te houden door de omvang van het terrein. Er zijn altijd wel mensen die binnen proberen te komen via de hekken of op een andere manier overlast veroorzaken op het terrein. Bij dit soort evenementen zijn vaak ook camerawagens aanwezig die door middel van camera's op het terrein alles in de gaten kunnen houden. De beveiligers worden dan ook van vanuit de commandowagen aangestuurd om problemen op te lossen. In de meeste gevallen kunnen via de camera's ook nog sterke lampen op de mensen gericht worden om te laten merken dat ze gezien zijn.

Wie was als evenementenbeveiliger aan het werk wil gaan moet wel tegen een stootje kunnen. De beveiliger komt veel in aanraking met dronken of vervelende mensen die soms handtastelijk zijn of kunnen worden. Ook het wegsturen van iemand omdat deze zich heeft misdragen kan nogal eens vervelend uitpakken omdat iemand hier geen zin in heeft.

 

Opdracht

 

Beschrijf in je eigen woorden wat een evenementenbeveiliger doet.

 

 

 

 

Bedenk drie evenementen waarbij beveiligers worden ingeschakeld.

 

 

 

 

 

Horecabeveiliger

Een horecaportier is een beveiliger die gespecialiseerd is in het beveiligen van horecagelegenheden. Een andere benaming voor dit beroep is ook wel uitsmijter. Veel mensen hebben meteen de indruk bij het woord uitsmijter van een kleerkast die vaak nors kijkt. De laatste jaren is er in dit vak veel veranderd. Tegenwoordig is het verplicht dat de uitsmijter een diploma heeft. Tijdens deze opleiding leren de portiers diverse zaken zoals veiligheidspreventie, recht en wetskennis, alcoholmisbruik, drugsgebruik en sociale vaardigheden.

Een uitsmijter die voor de deur staat let goed op wat voor soort gasten er naar binnen willen gaan. Soms kan iemand geweigerd worden omdat de uitsmijter ziet dat de persoon te dronken is of een lastige indruk maakt. Ook zal de uitsmijter er op toezien dat er binnen in de zaak zich geen praktijken voordoen die niet door de beugel kunnen zoals drugsgebruik, vervelend gedrag, extreem dronken mensen of mensen die wapens mee naar binnen hebben genomen. Een portier zal altijd proberen vervelende mensen naar buiten te krijgen door middel van praten en soms lichte dwang toepassen wanneer dit nodig is. Tegenwoordig hebben de meeste portiers de mogelijkheid om direct of heel snel contact te kunnen leggen met de politie.

Een portier moet dan ook goed kunnen omgaan met diverse soorten mensen. Een van de veelvoorkomende problemen is dat mensen vaak anders zijn wanneer ze dronken zijn. Wanneer iemand dronken is kunnen er veel emoties loskomen. Het is de taak van de portier om hier op een professionele manier mee om te gaan.

Portiers krijgen dan ook steeds betere opleidingen, om geweld uit de weg te kunnen gaan. In veel gevallen is de aanwezigheid van een portier voldoende om problemen te voorkomen, maar wanneer mensen dronken of in groepen zijn kan men zich weleens anders gedragen. Soms is men gewoon opzoek naar problemen en staat de portier ineens voor een vervelende situatie. De meeste portiers staan tegenwoordig met minimaal twee man voor de deur en wordt voor de zaak alles in de gaten gehouden met camera's als afschrikmiddel en, mocht het nodig zijn, om bewijs te hebben.

Ook het fouilleren door de portiers is een belangrijke taak om problemen in de zaak te voorkomen. Meestal wordt dit gedaan door detectiepoortjes en soms met de hand. Vooral het tegenhouden van wapens, zoals messen, is erg belangrijk voor de veiligheid. Maar ook drugs kan een probleem vormen. De portier loop regelmatig een rondje door de zaak om een oogje toe te houden. Door het regelmatig rondlopen laat men duidelijk zien dat men er is.

 

Opdracht

 

Schrijf 2 voorbeelden van eisen die een cafe of discotheek aan bezoekers kan stellen.

 

 

 

 

Waarom denk jij dat deze eisen gesteld worden?

 

 

 

Leg uit waarom een horecabeveiliger tijdens zijn werk in moeilijke situaties terecht kan komen.

 

 

 

 

 

Winkelsurveillant

Een winkelsurveillant is eigenlijk hetzelfde als een objectbeveiliger. Het enige verschil is dat de beveiliging in een winkel plaatsvindt. De taak van een winkelsurveillant is het beveiligen van het personeel in een winkel en de bezoekers. Ook het geven van informatie aan bezoekers is een van de taken. De winkelsurveillant houdt de winkel en omgeving in de gaten.

Wanneer hij zaken waarneemt die niet door de beugel kunnen zoals diefstal of vernielingen zal de beveiliger optreden. Winkels maken steeds meer gebruik van beveiligers. Een beveiliger zal niet standaard iedere dag bij dezelfde winkel werken. Dit wordt mede gedaan om te voorkomen dat personeel en beveiliger te kameraadschappelijk worden en wellicht daardoor minder waakzaam wordt. Het kan ook voorkomen dat de beveiliger geen uniform aan heeft en in normale kleding door de winkel loopt.

Een winkelsurveillant houdt dus de bezoekers van een winkel of winkelcentrum in de gaten, en verzorgt zo een stuk veiligheid voor de bezoekers. Dit wordt gedaan door het zichtbaar rondlopen door een winkel. Soms komt het voor dat er ook beveiligers in een winkel rondlopen die normale kleren dragen en samenwerken met hun zichtbare collega. De meeste winkels besteden het beveiligingswerk uit aan professionele beveiligingsbedrijven, omdat deze hierin gespecialiseerd zijn.

Het herkennen van mogelijke problemen is erg belangrijk voor de winkelsurveillant, omdat er gehaaide mensen zijn die kwade bedoelingen hebben en heel geraffineerd te werk gaan. Dit doen ze bijvoorbeeld door personeel af te leiden en er vervolgens één van hun naar buiten loopt met goederen die dan niet afgerekend zijn. Wanneer een winkelsurveillant een dief betrapt is het zijn taak de persoon aan te spreken. Dit is geen makkelijke taak omdat de winkelsurveillant niet weet hoe de persoon zal reageren. Gaat de dief schelden, slaan of wegrennen? In heel veel gevallen zal de winkel aangifte willen doen en moet de politie gebeld worden. Voordat de politie in de winkel is kan er een tijdje verstreken zijn en moet de dief onder controle gehouden worden. In veel gevallen heeft de surveillant de dief apart in een kamertje gezet en wacht de dief rustig totdat de politie er is, maar het kan natuurlijk ook anders lopen.

 

Opdracht

 

Waaraan kun je een mogelijke winkeldief herkennen? Noteer drie kenmerken.

 

 

 

 

Wat moet je doen als je als winkelsurveillant een klant betrapt op diefstal?

 

 

 

 

 

 

Geld- en waardetransporteur

Een geld- en waardetransporteur haalt of brengt geld bij winkels en banken en vervoert andere kostbaarheden. Een andere benaming voor een geld- en waardetransporteur is ook wel waardetransporteur of geldloper. In het kort kunnen we de werkzaamheden omschrijven als het beheren van geld en goederen die een grote waarde vertegenwoordigen. De term goederen kan betrekking hebben op diverse soorten goederen zoals bankpasjes, goud, zilver, cheques, obligaties en bijvoorbeeld juwelen. Daarnaast kunnen minder voor de hand liggende goederen onder waardetransport vallen, zoals sigaretten, datadragers en harde schijven. Geld- en waardetransport behoren binnen de beveiligingsbranche tot een specifieke vorm van veiligheidsdienstverlening. Binnen deze bijzondere tak van veiligheidsdienstverlening draait alles om het verminderen en beheersbaar maken van risico's. Desondanks blijft geld vervoeren gevaarlijk en vinden er helaas regelmatig overvallen plaats op geldtransporten.

 

Opdracht

 

Leg uit waarom het beveiligen van geldtransport niet zonder risico's is.

 

 

 

 

Persoonsbeveiliger

Persoonsbeveiliging is een beroep dat de laatste jaren erg in opkomst is geraakt. De personen die beveiligd moeten worden zijn vaak bekende mensen of politieke figuren. Dit soort beveiligers is dan ook tot in de puntjes opgeleid om iemand te beschermen. Er komt meer bij kijken dan alleen een kleerkast die een mooi pak aanheeft. Een beveiliger zal ook leren tijdens zijn opleiding hoe hij voertuigen en gebouwen moet controleren op mogelijke explosieven.

Vaak zal er ook een rapportage gemaakt worden waar alle risico's in staan met betrekking tot de beveiliging. De beveiliger zal ook extra cursussen krijgen met betrekking tot het autorijden. Het beroep bestaat voornamelijk uit het inschatten van risico's en voorbereiding. Echter wanneer er een keer ingegrepen dient te worden zal de beveiliger zijn mannetje moeten staan. Het is dan ook geen beroep zonder risico's.

Persoonsbeveiliging betekent echter niet meteen dat het om zogenaamde kleerkasten gaat die altijd maar agressief kijken. Het is eerder andersom. Tegenwoordig is er veel meer vraag naar goed opgeleide beveiligers die zich kunnen beheersen en alleen ingrijpen wanneer het echt nodig is. En dit dan ook met gepast geweld doen. Dit betekent dat iemand die te dichtbij komt soms een gepaste duw moet krijgen om deze weer op afstand te krijgen of alleen vast te houden. Een persoonsbeveiliging is geen politie en mag dan ook geen geweld gebruiken.

Een persoonsbeveiliging werkt vaak in teamverband om zijn werk goed uit te kunnen voeren. De diverse teamleden staan onderling vaak in contact door middel van oortelefoontjes, zodat men elkaar op de hoogte kan houden. Mocht er ooit een calamiteit zijn dan is het de taak van de persoonsbeveiligers om de klant te beschermen en in veiligheid te brengen. Het aanhouden van diegene die iets probeert is niet de hoofdzaak, want de beveiligers zijn geen politie en het is ook niet hun taak. De taak is het beschermen van hun klant.

Mensen kunnen om verschillende redenen beveiliging nodig hebben. Het kan gaan om een belangrijk iemand in de politiek, iemand van het koningshuis of een bekende artiest. Bekende mensen lopen over het algemeen meer risico iets te overkomen dan normale mensen die minder zichtbaar zijn. Vooral bij publieke optredens kan het nogal eens erg druk zijn, met toeschouwers die zich mogelijk verdringen om de bekende persoon aan te kunnen raken of misschien iets aan te doen. Maar meestal gebeurt er niks bijzonders. Dan zijn de beveiligers alleen nodig om een vlotte doorgang mogelijk te maken van de vip. Over het algemeen is het zo dat hoe bekender de vip is, er meer beveiligers nodig zijn om de vip te beschermen.

 

Opdracht

 

Noem drie personen die persoonsbeveiliging nodig hebben.

-

-

-

 

 

Welke extra cursus kan een persoonlijke begeleider krijgen?

 

 

 

 

Leg uit waarom het beroep van persoonsbeveiliger niet zonder risico's is.

 

 

 

 

 

Zou jij zelf dit risico willen lopen? Leg je antwoord uit.

 

 

 

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement D&P - Geuniformeerde Dienstverlening en Veiligheid - De geüniformeerde beroepen - kopie 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Matthieu van Leusden
Laatst gewijzigd
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Readhead, Lee. (2018).

D&P - Geuniformeerde Dienstverlening en Veiligheid - De geüniformeerde beroepen

https://maken.wikiwijs.nl/80310/D_P___Geuniformeerde_Dienstverlening_en_Veiligheid___De__ge_niformeerde_beroepen

D&P - Geuniformeerde Dienstverlening en Veiligheid - De geüniformeerde beroepen - kopie 2
nl
Matthieu van Leusden
Matthieu van Leusden
leerling/student

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

  • pdf
  • json
  • IMSCP package

Metadata

  • Metadata overzicht (Excel)

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

  • IMSCC package

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

Sluiten