Wie maakt de mooiste Bob Ross?

Wie maakt de mooiste Bob Ross?

Introductie

Over deze quest...

Ken jij Bob Ross? Heb je wel eens een aflevering van The Joy of Painting gezien? In deze quest ga jij zelf een Bob Ross tutorial volgen en proberen een zo goed mogelijke eigen Bob Ross te maken. Bob Ross staat niet echt bekend als een groot kunstenaar, maar werd wel een fenomeen met zijn geweldige show The Joy Of Painting. Het ging Ross er meer om om de liefde voor het schilderen te verspreiden, en mensen te helpen om het zelf een beetje te leren. Veel plezier!

Begeleiding Heb je een vraag, ik help je graag. Nu natuurlijk via Teams maar wel op dezelfde tijden!

Tijdbesteding

Hoe veel tijd je aan jouw Bob Ross besteed bepaal je uiteraard helemaal zelf!

Mate van vrijheid

   

Kies jouw voorbeeld en ga aan de slag!

Leerspier

Centraal in deze quest staat de leerspier volharden. De mooiste Bob Ross van HVX maken vraagt veel van jouw doorzettingsvermogen, je moet vasthoudend zijn en doorbijten! Bob laat het er heel makkelijk uit zien maar als je zelf aan de slag gaat........

Routeplanner

Route planning

Tijd Onderdelen

0. Motivatiemotor Bob Ross

  • Seesaw: motivatiemotor

1. Bob Ross Tutorial

2. Achtergrond informatie over schilderen

3. Show: Jouw Bob Ross!​

  • Seesaw: een goede foto van jouw Bob Ross

5. Terugkijker

  • Seesaw: De echte Bob Ross in vergelijking tot jouw versie

 

 

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

       

 

Seesaw: Kies die uitspraak van Bob Ross die jou het meeste aanspreekt als motivatiemotor voor deze quest! En zet deze in Seesaw.

1. “WE DON’T MAKE MISTAKES, JUST HAPPY LITTLE ACCIDENTS.”

(We maken geen fouten, we hebben alleen kleine gezellige ongelukjes)

2. “THERE IS NOTHING WRONG WITH HAVING A TREE AS A FRIEND”

(Er niks mis om een boom als vriend te hebben)

4. “CLOUDS ARE VERY FREE. THEY JUST FLOAT AROUND THE SKY AND HAVE FUN ALL DAY.”

(Wolken zijn erg vrij, ze zweven door de lucht en hebben de hele dag plezier)

5. “THE SECRET TO DOING ANYTHING IS BELIEVING THAT YOU CAN DO IT. ANYTHING THAT YOU BELIEVE YOU CAN DO STRONG ENOUGH, YOU CAN DO. ANYTHING. AS LONG AS YOU BELIEVE.”

(Het geheim om iets te doen, is om er in te geloven dat je het kunt. Alles waar je in gelooft en sterk genoeg voor bent, kun je. Alles. Zolang je er maar in gelooft).

6. “ALL YOU NEED TO PAINT IS A FEW TOOLS, A LITTLE INSTRUCTION, AND A VISION IN YOU MIND.”

(Alles wat je nodig hebt om te schilderen zijn een paar spulletjes, een kleine instructie en een beeld in je hoofd).

7. “LETS BUILD A HAPPY LITTLE CLOUD. LET’S BUILD SOME HAPPY LITTLE TREES.”

(Laten we een paar kleine wolken bouwen, en een paar vrolijke bomen)

8. “WHAT CAN BE PAINTED CAN BE PUNISHED.”

(Wat geschilderd kan worden, kan gestraft worden)

9.“IN YOUR WORLD, YOU CAN DO ANYTHING YOU WANT.”

(In jouw wereld kun je alles doen wat je wilt)

10. “LETS GET A LITTLE CRAZY HERE.”

(Laten we een beetje gek doen)

Verderkijker

De kunst quest daagt jou uit om een eigen Bob Ross te maken!

Bob Ross krijgt in de herfst van 2020 zijn eerste museumtentoonstelling! In Nederland in museum MORE. Een enorme afrocoupe, geweldige persoonlijkheid en een talent om supersnel landschappen te schilderen. Het is al 25 jaar geleden dat de razend populaire Amerikaanse landschapsschilder Bob Ross is overleden en nu pas krijgt hij zijn eigen tentoonstelling.

Bobs doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen. Maar hij bereikte meer, zo zegt museum MORE. ‘Vanuit zijn intieme, eenvoudige tv-studio spreekt Bob je persoonlijk toe, met een bevrijdend geloof in de maakbaarheid van talent.’ Artistiek directeur Ype Koopmans: ,,Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt.’’

UPCOMING: BOB ROSS | HAPPY PAINTING

Happy news! In the Autumn of 2020, Museum MORE will be the first museum in the world to hold a solo exhibition of this painting coach and cult icon who remains immensely popular to this day. Since 1983, millions of people have watched his TV series The Joy of Painting, where in the 30 hypnotic minutes of every episode, Bob created a complete landscape. Creative director Ype Koopmans: ”Bob Ross is an amazing phenomenon in popular culture. A disarmingly good-natured promoter of the joy of painting, who in his own unique and approachable way takes away the fear of making art and looking at art”.

The exhibition in Museum MORE is being curated in collaboration with Bob Ross Inc and will show around 40 highlights from Bob’s TV oeuvre, including of course almighty mountains, happy little trees and fluffy clouds. In the words of Bob Ross himself: Let’s have some fun!

Bob Ross tutorial

De Bob Ross tutorial

Bob Ross Season 1 Episode 1

https://www.youtube.com/user/BobRossInc/search?query=start+with+painting
Bob Ross The Joy of Painting

Hier vind je alle instructie video's van Bob Ross. Probeer eens of je mee kunt schilderen!

Ik volgde een BOB ROSS TUTORIAL!

IK PROBEER EEN BOB ROSS SCHILDERIJ TUTORIAL TE VOLGEN! Fan Friday

Er zijn veel mensen die een Bob Ross proberen na te maken!

Achtergrond informatie

Dat kan ik ook

Natuurlijk is er wat creativiteit voor nodig maar zit die toch ook bij jou vast wel ergens? Misschien nog verstopt of al heel duidelijk aanwezig? In quest kunstschilderen met olieverf kun je jouw verborgen talenten ontplooien. Het brengt je de kennis en het enthousiasme bij om met verf en penselen aan de slag te gaan. Uiteindelijk gaat het er om dat je plezier krijgt in het schilderen.
Met een beetje feeling, de kennis die je hier op doet en wat materialen kom je een heel eind. En misschien ontdek je wel de kunstenaar in jezelf!

Over schildersdoek

Voor schilderen heb je een ondergrond nodig. Zoals een, vooraf gegrond, houten paneel maar meestal een schildersdoek. Beginners kopen bij de Action of de Lidl vaak voor weinig geld een startset met olieverf, kwasten en schildersdoeken. Niets mis mee. Gerust doen! Ga eerst maar eens lekker kliederen! Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, zal je vraag naar beter vanzelf toenemen.

Goed materiaal kost een paar centen maar dan heb je ook wat.
Doek zijn kant en klaar opgespannen leverbaar in linnen of in katoen, onbewerkt of al van een grondlaag voorzien. Ook kun je schildersdoek kopen vanaf de rol voor diegenen die alles zelf willen doen en daarmee ook zelf de afmeting van hun te maken schilderij willen bepalen.

De goede materialen kun je bij de speciaalzaak of online aanschaffen. Het kost natuurlijk wel meer maar daar krijg je dan ook kwaliteit voor terug.

De goedkopere doeken zijn van katoen, de betere en ook duurdere zijn van linnen.
Doeken zijn dan ook weer in verschillende structuren, van grof tot fijn, verkrijgbaar. Jouw keuze hangt af van wat je wil doen.

Voor een fijn portret gebruik je schildersdoek met fijne structuur omdat je de details goed wilt weergeven. Maak je grof werk, of zet je de verf op met een paletmes dan kies je waarschijnlijk voor een grof weefsel.

Maar we beginnen met een goedkoop schildersdoek dat al is opgespannen op een raamwerk en al is voorbewerkt met een grondlaag. Lekker goedkoop!

Kwasten en penselen

Begin gewoon met goedkope kwasten. Als schilderen echt wat voor je is kun je naar beter materiaal gaan.
Kwasten zijn je gereedschap en de kwaliteit daarvan is zeer belangrijk voor je eindresultaat. De betere kwasten zijn gemaakt van gebleekt varkenshaar en zijn naar dikte genummerd. Heel goede penselen zijn gemaakt van marterhaar. Kolinsky marter is het best maar ook het duurst.
Overigens zijn er ook zeer goede penselen leverbaar in polyestervezel.
Een nieuw penseel werkt pas optimaal als hij na een paar uur 'ingeschilderd' is.

Welke kwast voor wat?

Ronde penselen worden gebruikt om dunne verf in lijnen op te brengen. De langste en dunste ronde penselen worden sleper genoemd. Daarmee kunnen zeer vloeiende lijnen op een schilderij worden aangebracht.

Platte penselen of kattentongpenselen worden gebruikt om vlakken op te vullen, of om losse toetsen aan te brengen. De zijkant van een plat penseel kan ook gebruikt worden om lijnen neer te zetten. Een waaierpenseel is geschikt om een zeer dunne laag op te brengen, maar dat kan ook met een breed plat penseel gebeuren. Ook worden deze penselen gebruikt om te dassen, de verschillende kleuren op het schilderij voorzichtig in elkaar te laten overlopen. 

Hoe meer penselen, hoe meer vreugd

Hoe meer kwasten hoe beter maar omdat wij als zuinig bekend staan schaffen we als beginners niet direct alle kwasten aan die we maar krijgen kunnen. We kopen dus een beperkt aantal diktes. Maar wel van elke soort een stuk of vier a vijf.
Ten eerste staat dat professioneel in je atelier waar je al je penselen met de haren omhoog in potten neerzet. Alleen die aanblik al leveren je bewonderende blikken op van je buurvrouw of buurman.
Ten tweede zijn zoveel kwasten ook handig.
We werken met verschillende kleuren en we hebben voor iedere kleur een schoon penseel nodig.

Verkrijgbare modellen:
* rond (lang dan wel kort)
* plat (ook lang of kort)
* kattentong
* waaier

Penselen schoonmaken

Als je goed voor ze zorgt gaan je penselen jaren mee.

Schoonmaken doe je als volgt:

  • Wrijf de overtollige verf uit je kwast.
  • Spoel hem dan in een jampot met terpentine en veeg hem voorzichtig droog met een doekje.
  • Doe wat huishoud- of de speciale schilderszeep in je hand en reinig de kwast al draaiend in je handpalm.
    Spoel met warm water en herhaal dit ritueel.
  • Als je kwast schoon is - dus ook bij de huls - spoel je hem nog even uit met warm water, slaat hem uit en breng je de kwast met je vingertoppen weer in model.
  • Zet kwasten en penselen rechtopstaand te drogen met de haren omhoog in een pot voor het volgende avontuur.

Olieverf en medium

Kies ook hier voor een start met tubetjes olieverf van de action of lidl. Het is prima om met goedkope verf te beginnen.

Later kun je ook hier weer voor duurdere verf gaan. Het verschil is groot.
Niet alleen werkt het beter met een goed product maar ook is een goedkope kunstschildersverf lang niet altijd kleurvast. Een goede fabrikant is Talens. Zij leveren kunstschildersverf van hoge kwaliteit en alle andere toebehoren zoals penselen, paletmessen en ezels.

Wat maakt een goede olieverf

Olieverf bestaat uit vulmiddelen, pigmenten en natuurlijk olie. Die olie is er om de pigmenten te binden en de pasta smeuïg te maken. Koop in principe de beste kwaliteit, die ook door kunstenaars gebruikt worden. De goedkopere producten zijn minder kleurvast.

Over het algemeen dekken de aardkleuren - zoals de oker, de omber en de sienna - beter dan donkerder verf. Maar ook wit heeft een goede dekking. Deze hebben dan ook een dikkere samenstelling dan bijvoorbeeld zwart en ultramarijn.

Koop van de kleur wit gerust een grote tube want juist deze kleur gaat vaak harder dan je denkt.

Schildermedium

De eigenschappen van je verf kun je zelf aanpassen door het gebruik van verdunners of mediums. Dit moet je gewoon zelf uitproberen. Iedereen doet dat weer anders en verplicht is het gebruik ook niet.
Maar er zijn wel enkele richtlijnen, die lees je hieronder.

Een voorbeeld:
De eerste laag breng je op met verf die iets is verdunt met terpentijn.

Bij de volgende laag doe je wat lijnolie door de terpentijn. Je maakt een mengsel van bijvoorbeeld 15 % gezuiverde lijnolie en 85% terpentijn. Dat mengsel maakt dat de verf van je tweede laag vetter is dan de eerste.

Bij een volgende laag of afwerking kun je nog meer olie toevoegen maar aan alles is een grens; gebruik nooit meer dan 1 deel olie op 2 delen terpentijn.

Als je een mengsel ontdekt die je goed bevalt, dan kan je daar een flinke hoeveelheid van maken. De olie bind niet alleen de pigmenten, het geeft ook de mooie glans in de details van de laatste laag.

Deze techniek noemen ze 'vet over mager'. Werk altijd in deze volgorde en nooit mager over vet!

Bedenk dat mediums niet zo goed voor je gezondheid zijn. Net als verf trouwens.
Was dan ook je handen na het schilderen.

Overigens is er ook in water oplosbare olieverf verkrijgbaar, handig voor diegenen die problemen hebben met de vluchtige stoffen in terpentijn, maar dit terzijde.

TIPS:

  • Sluit de tube direct na gebruik en zorg dat er geen verf op de schroefdraad blijft zitten. Anders plakt de dop na enige tijd vast.
     
  • Help! De dop zit vast!
    Probeer het voorzichtig met een tang. Lukt dit niet, dan kun je het onder de hete kraan proberen.
     
  • Bewaar gerectificeerde terpentijn en dus ook je medium nooit in het licht.
    Het verdampt dan en dikt in.

Paletten, ezels en meer

Schilderspaletten

Koop een zo groot mogelijk schilderspalet. Hoe meer ruimte hoe beter. Langs de randen druk je de verf die je nodig hebt in klodders op het palet. Het midden gebruik je om de juiste kleur te mengen.

Als je zelf een palet maakt van een overgebleven stuk watervast triplex van 5 mm dik, schuur dan de randen van het gat en van de buitenkant schuin af, naar de vorm van je hand. Bewerk beide zijden van je palet met een paar lagen lijnolie en laat dat goed intrekken. Zo voorkom je dat je verf in het hout dringt en het niet meer schoon te maken is. Voor een paar centen maak je op deze manier je eigen palet.

Makkelijk schoon te maken zijn ook de plexiglas paletten, zoals Bob Ross gebruikte. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Paletmessen

Palet- of schildersmessen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt ze onder andere gebruiken om kleuren te mengen op je eigengemaakte of gekochte palet. Maar anderen doen dat weer liever met een kwast.

Met een paletmes kun je ook je palet schoon schrapen als je het voor die dag voor gezien houdt. Maar met een paletmes kan je nog veel meer. Zo kan je er lijnen en accenten mee aanbrengen op je kunstwerk. Maar daarover lees je later meer.

Schildersezel

Je eerste schilderij maak je waarschijnlijk terwijl je doek plat ligt op je etenstafel. Niets mis mee. Zeker niet om zo te beginnen. Maar na verloop van tijd wil je toch wat meer. Met een schildersezel heb je het voordeel dat je over je doek heen kan kijken naar het voorbeeld dat je wil schilderen. Dat kan je buurman of buurvrouw zijn, die gewillig voor je gaat poseren maar aannemelijker zal zijn het landschap in je omgeving of een afbeelding op een foto.

Als het voorbeeld dat je wilt schilderen zich achter je doek bevindt, wordt het gemakkelijker om het met je penseel op je doek over te brengen. Toch zullen er genoeg situaties zijn waarin je zult ervaren het prettiger te vinden om je doek plat op de tafel te leggen. Daarbij kan een schilderstok goed van pas komen als steun voor je hand als je details op je kunstwerk wil aanbrengen.

Schilderstok

Een schilderstok (ook schildersstok en stokstok genoemd) heeft aan één zijde een stuk kurk waaromheen een stuk zeemleer is gebonden.
Met je vrije hand houdt je de stok op zijn plaats over je schilderij.
Met je schildershand rust je op de stok om met vaste hand je details aan te brengen.

Met een schilderstok, die een lengte heeft van zestig a zeventig centimeter, hoef je niet bang te zijn dat je uitschiet of met de palm van je hand je zojuist opgezette verf plat drukt terwijl je druk aan het detailleren bent.

Voorbereiding

En dan is het eindelijk zover

We gaan een doek schilderen in ons eigen atelier. Als je al in het gelukkige bezit bent van een schildersezel, stel die dan zo op dat het daglicht er vanaf de zijkant op valt. Zo heb je geen last van je eigen schaduw en zie je de kleuren goed. Een plek in de buurt van een raam is dus ideaal en als je rechtshandig bent, zorg je ervoor dat het raam aan je linkerkant is.

Je vult een jampot met terpentine om je kwast in te kunnen schoonmaken en zet hem binnen handbereik. Daarnaast zorg je dat er een potje terpentijn en een potje gezuiverde lijnolie klaarstaat. Of in plaats hiervan, je reeds zelfgemaakt of gekocht medium, in een goed afgesloten fles. Daaruit kun je van tijd tot tijd je paletdop bijvullen, een handig kommetje dat je op je palet kan klemmen.

Alles binnen handbereik

Zoek de kwasten uit die je denkt nodig te hebben en ook een paletmes of een smal plamuurmes. Die heb je nodig om je straks je verf te mengen. Het is ook handig als je een keukenrol in de buurt hebt en een paar niet pluizende doekjes. Gegarandeerd dat je verfspatten krijgt waar je ze niet wilt hebben en je wilt zo nu en dan je kwast even kunnen schoonvegen.

En dan is het moment gekomen om je tubes uit te knijpen. Wees daar een beetje zuinig mee, je hebt al snel teveel van bepaalde kleuren. Van de kleur wit heb je over het algemeen meer nodig dan de andere kleuren. Hiervan kan je gerust wat meer op je palet doen. Hou een logische volgorde van je kleuren aan langs de rand van je palet. Sluit je tubes weer goed af en zorg dat de schroefdraad schoon blijft.

Het doek heb je al klaargezet op je ezel. Je bent verstandig geweest en hebt gekozen voor een niet al te groot exemplaar. Een goedkoop kant en klaar doekje van Action van 30x40cm. Het zit al in de grondverf en je kunt direct van start. Natuurlijk ben je vergeten om de nietjes die aan de achterzijde over de verstekken zijn geslagen te verwijderen maar dat mag de pret niet drukken. Dat zijn beginnersfouten. Overigens kun je er ook voor kiezen om je eerste stappen op artistiek gebied te zetten op een goedkoop canvasbordje.

Welke kleuren

Natuurlijk is alles afhankelijk van wat je wil maken.
Cadmiumgeel licht, cadmium rood middel, viridiaan, sapgroen, ultramarijn blauw, gele oker, gebrande sienna, gebrande omber, ivoorzwart, alle kleuren van de regenboog zijn te koop! 
Koop i.i.g. een grote tube titaanwit 

Je kunt kleuren eerst uitproberen op een proefbordje en daarna pas op je echte doek.

Oefenen

 

Als je uit al je tubes een klodder op je palet hebt geknepen ga dan eens even wat experimenteren. Doe met je paletmes wat kleuren op een lege plek ergens op je palet en kijk hoe de kleur veranderd als je ze mengt. Druppel er met je penseel een beetje medium uit je paletnap bij en zie hoe de structuur verandert.Je hebt zojuist met je paletmes verf gemengd maar doe dat nu ook eens met je kwast. En meng het maar half. En zet dan eens een streek op een canvasbordje dat je als oefenbordje in de buurt hebt.
Omdat je maar half gemengd hebt, zie je dat je penseelstreek uit vele kleurtinten bestaat. Van de originele kleuren die je hebt gebruikt tot alle varianten ertussenin.
Schilder eens een bloem op deze manier en ervaar hoe de kleuren van je bloembladen op een natuurlijke manier in elkaar over lopen.

Ook even proberen

Neem een plat penseel en haal het met één zijde lichtjes over je klodder gebrande sienna op je palet. Haal je penseel dan met de andere zijde lichtjes over het titaanwit op je palet. Vervolgens doe je een grillige streek van boven naar beneden op je canvasbordje en zie.......'je hebt zowaar de stam van een berk geschilderd'

Uiteraard hoor je eerst de achtergrond te schilderen voordat je die boom neerzet maar het gaat maar even om het voorbeeld.

Gedraag je als een professional

Kijk eens hoe professionele kunstschilders werken.
Die beschouwen hun penseel als een verlengstuk van hunzelf.
Sta of zit niet te dicht op je werk en laat het penseel vloeiend bewegend zijn werk doen. Als je schildert gebruik je je hele arm, je penseel is als het ware een verlengstuk daarvan.

Aangezien je brein een beeld maar een paar seconden echt kan vasthouden kijk je vaker dan je lief is over je doek naar het onderwerp dat je wil schilderen om het zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen.

Maak gebruik van de volledige lengte van je penseel. Hij is niet voor niets zo lang. Wees niet bang om het eens aan het eind vast te houden als je schildert.
Je bent tenslotte een professional.....toch?

Show

https://www.youtube.com/user/BobRossInc/search?query=start+with+painting
Bob Ross The Joy of Painting

Via deze link vind je alle instructie video's van Bob Ross. Kies er een uit en maak daarmee jouw show en ding mee naar de verkiezing van de mooiste Bob Ross van HVX!

Denk eraan dat Bob nat in nat werkt dus hij werkt in 1 keer door totdat het schilderij naar zijn zin is! Zorg dat je ca. 1 uur de tijd hebt als jij dit ook wilt doen!

Om je eerste Bob Ross te maken moet je wel wat spullen verzamelen kijk in het lijstje benodigdheden. Als je dit niet allemaal precies hebt maakt dat natuurlijk niet uit. Je kunt het altijd gewoon proberen!

 

Seesaw: Plaats in Seesaw een afbeelding van jouw Bob Ross en een afbeelding van het voorbeeld (die van Bob zelf) en schrijf hierbij een reflectie. De leerspier waar het hier omgaat is doorzettingsvermogen. Hoe is dat bij jou gegaan?

Benodigdheden:

palet (of bord waar je verf op kunt doen en kunt mengen)

verf (Bob gebruikt olieverf en werkt nat in nat) In de eerste serie gebruikt hij de kleuren: wit, geel, donker blauw, donker bruin, donker groen en groen, donker rood en rood.

canvas-doek of -bord (evt. een schildersezel om dit op vast te zetten)

schildersschort (of overhemd van je vader zodat je niet zelf onder komt)

kwasten in verschillende maten (Bob werkt met brede kwasten: 2,5 cm, 5 cm en een waaier kwast die nog breder is)

palet mes (ook hier werkt Bob met een brede spatel van ca. 4 cm.)

 

Terugkijker

Terugkijker

  • Seesaw: De echte Bob Ross in vergelijking tot jouw versie en hoe heb je de leerspier Doorzettingsvermogen ingezet?