Hoera, ik wil op reis!

Hoera, ik wil op reis!

Begin hier

Hoera, ik wil op reis!

Op reis gaan is ontzettend leuk. Het kan bijzondere ervaringen opleveren die misschien een blijvende invloed hebben op de rest van je leven.

Het kan vriendschappen verstevigen en nieuwe vrienden opleveren.

Maar het kost geld en het kan slecht zijn voor het milieu.

Als je bij HVX een reis wilt organiseren in de vorm van een vrije quest, dan moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zijn namelijk geen scouting vereniging of buitenschoolse opvang, maar een leergemeenschap.

De voorwaarden zijn:

  1. Jullie maken een complete, verzorgde, spetterende presentatie voor jullie coach en jullie ouders waarin je de vragen uit deze quest beantwoordt
  2. Je neemt een filmpje op met de reactie van jouw ouders en de vragen/feedback die zij n.a.v. jullie presentatie hebben
  3. Je neemt een filmpje op van de volwassene(n) die jullie op reis gaat/gaan begeleiden en de vragen/feedback die hij/zij n.a.v. jullie presentatie heeft/hebben
  4. Jullie verbeteren de presentatie en geven daarin antwoord op die vragen
  5. Jullie moeten de hele reissom zelf verdienen en betalen en natuurlijk ook die van de begeleider(s)
  6. Jullie ouders mogen er dus helemaal geen geld aan bijdragen

 

En toch is het nog steeds een geweldig idee. Sterker nog, het wordt steeds leuker! Want als je echt goed wordt in het organiseren van een reis, dan kun je de hele wereld over, een echte wereldburger worden en met al die ervaringen misschien ook letterlijk je bestemming vinden.

Kortom: het zal niet makkelijk zijn, maar als het lukt…… WOW!!!

1. Wat wil je leren?

Jullie willen natuurlijk vooral voor je plezier op reis. Dat snappen wij best. 

Maar zoals je in de introductie kon lezen is het de bedoeling dat je in onderwijstijd iets leert. Want HVX is geen club voor vrijetijdsbesteding.

Opdracht 1. 

Stel, je zou aan de onderwijsinspectie willen uitleggen wat jullie van deze reis allemaal gaan leren. Wat gaat de reis jullie opleveren? Waarom is het volgens jullie de moeite waard om onderwijstijd te besteden aan het organiseren van een reis?

Noem zoveel mogelijk dingen op die jullie gaan leren. Je kunt de lijst later aanvullen als blijkt dat je er meer van hebt geleerd dan je dacht, of andere dingen.

 

2. Waarom wil je dat leren?

Opdracht 2.

Waarom willen jullie leren wat je bij opdracht 1 hebt opgeschreven?

Het is toch veel eenvoudiger om gewoon in Nieuw-Vennep te blijven, aan je weektaken te werken en alle andere interessante quests te doen?

Leg uit welke leerspieren je traint als je weektaken en vak-quests maakt en welke leerspieren je traint als je een reis wilt plannen en maken.

3. Wat heb je nodig?

Opdracht 3.

Een reis maken vraagt heel wat voorbereiding. Naar de ene bestemming natuurlijk meer dan naar de andere.

Leg hier ondermeer uit waar je naar toe wilt, hoelang, wanneer, wat voor soort accomodatie je wilt overnachten (bijvoorbeeld op een camping, in een hotel, bij mensen thuis of iets anders) wat je allemaal wilt gaan doen, of je een visum nodig hebt en inentingen, of er dingen zijn die je van de douane niet mag meenemen en wat voor verzekering je wilt afsluiten. En al het andere dat je kunt bedenken wat je moet voorbereiden.

4. Hoe ga je dat aanpakken?

Opdracht 4.

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt en moet voorbereiden is het nodig om een plan te maken hoe jullie dat allemaal gaan regelen. Hoe willen jullie de taken verdelen en hoe gaan jullie het geld bij elkaar verdienen?

Maak een zo uitgebreid overzicht van de kosten en brainstorm over mogelijkheden om geld te verdienen. Maak ook een plan om dat uit te voeren. Hoeveel tijd zullen jullie daarmee bezig zijn denk je en wat moet je ondernemen om alle activiteiten die jullie bij opdracht 3 hebben opgeschreven uit te voeren. Welke hulp hebben jullie nodig en hoe gaan jullie die regelen?

5. Plan presenteren

Opdracht 5.

Laat nu eerst de presentatie van opdrachten 1 t/m 4 aan jullie ouders zien en aan je coach. Verwerk de feedback en geef de presenatie nog een keer.

6. Uitvoeren

Opdracht 6.

Ga aan de slag om alles uit te voeren en houd een logboek, een blog of een vlog bij van waar jullie mee bezig zijn. Het is leuk om in elke uitcheck iets over jullie vorderingen te vertellen.

 

7. Op reis!

Opdracht 7.

Als alles is geregeld kunnen jullie op reis. Bedenk hoe je de reis wilt vastleggen. Maken jullie een fotoboek? Een reisverslag? Een film? Zorg ervoor dat je de reis bij terugkomst kunt delen met anderen.
Goede reis en heel veel plezier!
  • Het arrangement Hoera, ik wil op reis! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-03-04 22:28:47
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Als je bij HVX een reis wilt organiseren, moet je deze quest volgen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten