Waarom is Goede Vrijdag 'goed'?

Waarom is Goede Vrijdag 'goed'?

Introductie

Je maakt deze quest in de weken voor Pasen (dat valt op 12 april 2020). De tijd voor aan Pasen wordt ook wel de 'veertigdagentijd' genoemd. De veertigdagentijd is een tijd van 'een beetje minder'. Christenen wereldwijd nemen in deze periode de tijd om te reflecteren op hun leven. Ze eten in die tijd bijvoorbeeld minder lekkere dingen (geen snoep of geen vlees) om zo mee te leven met het paasverhaal.

Het woord quarantaine komt van het Italiaanse quaranta giorni dat 'veertig dagen' betekent. In de tijd van de pestuitbraak moesten mensen zich veertig dagen afzonderen om anderen niet te besmetten. 

Wij brengen deze veertigdagentijd ook door in quarantaine. Ons normale, sociale leven hebben we nu niet. We zitten vast in onze huizen met ons eigen gezin. We zien een stuk minder mensen. Wat doe je met alle vrijgekomen tijd? Misschien zet deze tijd je aan het denken over wat je normaal gesproken voor lief neemt, omdat dat nu even helemaal niet normaal is. 

 

In deze quest maak je kennis met het paasverhaal en beantwoord je de vraag:

Waarom is Goede Vrijdag 'goed'?

Op Goede Vrijdag herdenken christenen dat Jezus is gestorven. Wat is daar nu eigenlijk goed aan?

In deze quest maak je kennis met de gebeurtenissen die voorkomen in het paasverhaal. Je maakt een tijdlijn over Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag. Daarnaast verdiep je je in wat zogenaamde hongerdoeken zijn en maak je een eigen (of gezamenlijk) hongerdoek.

Vooral in de show van deze opdracht kun je aandacht besteden aan de bijzondere tijd waar we nu in leven. 

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Building Learning Power

We oefenen in deze quest vooral de leerspieren:

- verbeelden: je verdiept je in de gebeurtenissen uit het paasverhaal en laat op een beeldende manier zien wat er is gebeurd, zodat anderen dat ook kunnen begrijpen. 

- onderlinge afhankelijkheid: in een groepje maak je een zogenaamd hongerdoek. De opdracht is om allemaal een eigen deel te maken en dat op elkaar aan te laten sluiten. Je bent dus onderling afhankelijk om uiteindelijk een volledige en verzorgde uitwerking te maken.

Ondersteuning

Heb je moeite met het lezen van de (soms lange) teksten? Jouw iPad kan deze teksten voor je voorlezen. Daarvoor moet je de volgende dingen doen.

1. Ga naar je instellingen.

2. Kies 'Toegankelijkheid'.

3. Kies 'Spraak'.

4. Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.

5. Selecteer de tekst in de wikiwijspagina die je wilt laten voorlezen.

6. Kies 'Spreek uit'.

Reisblog

Het reisblog van deze quest bestaat uit drie 'haltes' met de volgende deelvragen:

- Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen van het paasverhaal?

- Waarom is Goede Vrijdag eigenlijk 'goed'?

- Wat is een hongerdoek?

Voor deze quest lever je drie producten in via Seesaw - Godsdienst, namelijk een tijdlijn met de gebeurtenissen van het paasverhaal, jouw uitwerking van de opdracht over de hongerdoeken en een foto van jouw (of jullie samengestelde) hongerdoek.

Wie was Jezus?

Om goed te kunnen snappen waar Pasen over gaat, moet je wat meer weten over Jezus.
Lees daarom de onderstaande tekst en bekijk de video.

 

Jezus leefde in de eerste eeuw van onze jaartelling. Ongeveer 2000 jaar geleden dus. Hij is geboren in Bethlehem; een stad die nog steeds bestaat en in het huidige Israël ligt.

Van Jezus wordt gezegd dat hij de zoon van God is. Zijn moeder Maria zou zwanger zijn geworden van Jezus zonder dat ze ooit seks met een man heeft gehad. Jezus groeit op als zoon van Jozef en Maria. Jozef was timmerman en heeft Jezus vast ook de kneepjes van het vak geleerd.

Toen Jezus ongeveer 30 jaar oud was, is hij door Israël en de landen eromheen rond gaan reizen. Jezus bracht een boodschap over 'Gods nieuwe wereld'. In deze wereld zijn alle mensen vrij. Ze zijn geen slaven meer. Maar ze zijn ook vrij van ziekte of schaamte. Jezus heeft tijdens zijn reis veel zieken genezen en mensen eer gegeven. Jezus roept de mensen op om volgens de regels van Gods nieuwe wereld te gaan leven. Die regels zijn bijvoorbeeld om gul te zijn. En om je vijanden lief te hebben. Om jezelf niet belangrijker te maken dan een ander. Om eerlijk en rechtvaardig te leven.

Tot op de dag van vandaag zijn er wereldwijd miljarden mensen die willen leven volgens de regels van Gods nieuwe wereld. Christenen blijven de boodschap van Jezus lezen en vertellen.

Maar niet iedereen was blij met die boodschap van Jezus. Jezus kreeg namelijk steeds meer volgers. De leiders van de godsdienst van Israël (het jodendom) vonden de boodschap van Jezus maar niets. Hij en zijn volgers gingen veel te makkelijk om met alle strenge wetten van het joodse geloof. Ook de leiders van het land hadden moeite met Jezus en zijn grote groep volgers. Straks gaan zij de macht grijpen! De godsdienstige en politieke leiders van Israël maakten dus een plan om van Jezus af te komen.

Toen Jezus 33 jaar oud was, is hij gevangen genomen en veroordeeld tot de doodstraf. Jezus is gekruisigd.

Maar dit is niet het einde van zijn verhaal. In de Bijbel wordt verteld dat Jezus na drie dagen weer is opgestaan uit de dood. Met het paasfeest herdenken christenen wereldwijd dat Jezus is gestorven en vieren ze dat hij weer is opgestaan uit de dood.

 

Wat herdenken we met Pasen?

In de vorige stap heb je meer geleerd over wie Jezus was en waarom de belangrijke leiders uit zijn tijd een hekel aan hem kregen.

In de week voor Pasen herdenken christenen een aantal belangrijke gebeurtenissen die te maken hebben met de dood van Jezus en dat hij na drie dagen is opgestaan. Deze dagen hebben ook een naam:

- Palm Pasen

- Witte Donderdag

- Goede Vrijdag

- Stille Zaterdag

- Pasen

Opdracht Maak een tijdlijn (bijvoorbeeld in Keynote, PicCollage of een andere creatieve app) van de gebeurtenissen in de week van Jezus' dood en opstanding.

Stap 1 Kies een app waarin je wilt werken. Je kunt denken aan Keynote of PicCollage, maar je kunt ook tekenen in Procreate of Sketches.

Stap 2 Gebruik deze bron (KLIK) om informatie te vinden over de dagen die je opneemt in jouw tijdlijn. Geef in ieder geval informatie over:
- Palm Pasen
- Witte Donderdag
- Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag
- Pasen.

Stap 3 Beschrijf in jouw tijdlijn wat er op elke van de bovenstaande dagen gebeurt. 

Stap 4 Kies bij elke gebeurtenis een afbeelding/icoon/tekening. Gebruik je creativiteit om deze gebeurtenissen te verbeelden (voor deze leerspier krijg je een beoordeling in Seesaw ;-))

Lever jouw tijdlijn nog niet in! Bij het volgende onderdeel van deze quest geef je antwoord op de vraag waarom Goede Vrijdag eigenlijk 'goed' is. Dat antwoord verwerk je ook nog in je tijdlijn.

Waarom is Goede Vrijdag 'goed'?

Bekijk de onderstaande video. Geef antwoord op de vraag: 'Waarom is Goede Vrijdag eigenlijk 'goed'?
Neem je antwoord op in jouw tijdlijn (maak bijvoorbeeld een speciaal vakje over geef jouw antwoord bij Goede Vrijdag.
Lever jouw tijdlijn daarna als PDF in via Seesaw - Quests - Godsdienst.

 

Wat is een hongerdoek?

In katholieke kerken is het traditie om in de tijd voor Pasen een hongerdoek in de kerk op te hangen. Deze doeken heten honger-doeken, omdat veel christenen in de tijd voor Pasen vasten. Ze eten tijdens de 40 dagen voor Pasen bijvoorbeeld geen snoep of vlees en hebben daardoor ook wel eens honger. Op die manier herinneren christenen zichzelf dagelijks aan het lijden van Jezus.

Eerst was het traditie om eenvoudige linnen doeken op te hangen. Later werde de doeken beschilderd met afbeeldingen van het leven, lijden en sterven van Jezus. Op die manier werd het leven van Jezus eeuwenlang verteld en geleerd, ook aan mensen die niet konden lezen.

Sinds vijftig jaar worden de hongerdoeken beschilderd met thema's uit onze eigen wereld. Kunstenaars uit ontwikkelingslanden maakten hongerdoeken waarop zij onrecht en armoede uit hun eigen wereld lieten zien.

Veel hongerdoeken bevatten beelden van onrecht en armoede uit onze eigen tijd en een link naar Bijbelse verhalen. In Bijbelse verhalen legt Jezus uit wat mensen kunnen doen aan onrecht en ellende in de buurt:

  1. De hongerigen eten geven
  2. De dorstigen drinken geven
  3. De naakten van kleding voorzien
  4. De vreemdelingen onderdak geven
  5. De zieken verzorgen
  6. De gevangenen bezoeken
  7. De doden begraven

 

 

Dit hongerdoek is in 1982 gemaakt door Jacques Chéry, een kunstenaar uit Haïti. Met dit kunstwerk wil hij laten zien dat onze eigen wereld vaak totaal anders is dan Gods nieuwe wereld.

In het midden zie je Jezus. Hij heeft de houding van toen hij hing aan een kruis, maar hij hangt nu aan een boom vol vruchten. Jezus staat nog vijf keer op dit hongerdoek. Hij heeft steeds een oranje-rood gewaad aan. Hij lijdt met de andere mensen mee, wijst hen de weg of zit met hen aan tafel.

Op het doek staan negen afbeeldingen die verdeeld zijn in drie horizontale stroken. Let maar goed op de achtergrondkleur.

De blauwe strook (onder) laat ons (boot)vluchtelingen zien, oorlog en hebzucht. Deze afbeeldingen laten zien hoe de situatie van de wereld en in het bijzonder van Haïti is. Het zijn akelige beelden.

De middelste strook (lichtgroen) zet Jezus centraal. Hij is leraar (rechts) en brengt de mensen hoop en bevrijding (links en midden).

De bovenste strook (geel en regenboog) gaat over mensenrechten (links), het moois dat de wereld heeft en samen eten en delen aan tafel.

 

Opdracht Beantwoord de onderstaande vragen in een Pages document.

1. Lees dit artikel (KLIK). Wat is er volgens dit artikel gaande in Haïti?
2. De onderste drie afbeeldingen van het hongerdoek laten vluchtelingen, oorlog en hebzucht zien. Wat heeft de schilder geschilderd om vluchtelingen, oorlog en hebzucht af te beelden?
3. Jezus komt een aantal keer voorbij op dit hongerdoek. Wat valt je op aan zijn uiterlijk? Waarom denk je dat hij er zo uit ziet?
4. Christenen noemen Goede Vrijdag 'goed'. Met dit in je achterhoofd: waarom denk je dat de schilder Jezus niet aan een kruis, maar aan een boom vol vruchten heeft geschilderd?
5. Welke van de 7 bijbelverhalen (ze staan boven het hongerdoek) zie je in dit hongerdoek terug? Waar zie je dat aan?

Lever jouw Pages-document in via Seesaw - Quests - Godsdienst.

Show

In deze show ga jij alleen of in een groepje een eigen hongerdoek ontwerpen en tekenen/schilderen.

Show - een eigentijds hongerdoek

Je kunt deze show samen of alleen maken. Het is nogal een uitdaging om in deze tijd samen te werken, maar kijk of het lukt om via FaceTime of Teams samen te werken!

Stap 1 Bedenk vijf voorbeelden van dingen die in onze eigen wereld niet goed gaan. Waar hebben mensen zorgen over? Wat voor problemen ervaren mensen? Wat zou jij graag veranderd zien in onze wereld? De schilder van het hongerdoek van 2020 zou zeker de coronacrisis opnemen. 

Stap 2 Bedenk hoe je de vijf voorbeelden van stap 1 kunt verbeelden. Maak je er een groot verhaal van? Maak je, net als het voorbeeld, verschillende lossen afbeeldingen? Kies minstens 3 voorbeelden die je ook echt gaat schilderen.

Stap 3 De schilders van hongerdoeken laten zien hoe Gods nieuwe wereld eruit zou kunnen zien. Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?  Bedenk hoe je dat ideaal kunt verbeelden op jouw/jullie hongerdoek. 

Stap 4 Schilderen maar! Werk je samen? Verdeel dan bijvoorbeeld de onderdelen, schilder/teken die apart van elkaar, fotografeer de onderdelen en voeg de foto's samen tot een kunstwerk. 

Lever een foto van jouw (of jullie samengestelde) honger doek in via   Seesaw - Godsdienst.

 

 

Terugkijker

Geef in een comment bij jouw show in Seesaw antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe verliep het werken aan deze quest?
2. Hoe heb je jouw leerspieren ingezet om deze quest af te ronden?
3. Hoeveel sterren zou jij jezelf voor deze quest geven? Geef jezelf 1-4 sterren voor de leerspier verbeelden. Waarom geef je jezelf deze sterren?