De energiezuinige school

De energiezuinige school

Welkom H3MAK1/2

Praktische opdracht aardrijkskunde: Energiegebruik in de school

Door meneer van den Ban

                                                      Door meneer van den Ban

 

Wie staat er weleens stil bij zijn of haar energieverbruik? En waarvoor heb je eigenlijk allemaal energie nodig? Waar komt die energie vandaan? Wie weet waar het grootste deel van onze energie vandaan komt? Het overgrote deel van onze energie komt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie, aardgas en kernenergie. Deze energie zorgt voor veel luchtverontreiniging en klimaatverandering met alle gevolgen van dien.

De fossiele brandstoffen zijn geen duurzame bron van energie omdat ze zorgen voor allerlei meilieuproblemen en omdat deze brandstoffen niet oneindig zijn, met andere woorden: Ze zijn uitputbaar.

Wat is dan duurzame energie? Duurzame energie heet zo omdat de bronnen (zon, wind, water) niet kunnen opraken en daardoor duurzaam zijn. Deze vorm van energie belast het milileu minder zwaar doordat er veel minder van het broeikasgas CO2 vrijkomt.

MAAR..............

De meest duurzame energie is de energie die we niet gebruiken. Daarom is het niet alleen belangrijk om te streven naar het verduurzamen van gebouwen, zoals scholen en woningen, maar ook door gedragsverandering van mensen om zuiniger met energie om te gaan! In deze praktische opdracht gaan jullie je daarmee bezig houden.

Succes!

De opdracht

In deze periode gaan jullie in groepjes van 3 een praktische opdracht maken die gaat over energie en energiegebruik op school. Jullie gaan nadenken over hoe de school energiezuinig omgaat of energiezuiniger om kan gaan met energie. Bovendien denken jullie na over hoe jullie de veranderingen met betrekking tot energiegebruik aan de man kunt brengen. Met andere woorden: Hoe kunnen jullie leerlingen en docenten op school enthousiast maken om energiezuinig of energiezuiniger met energie om te gaan? Waarom is dat belangrijk?

 

 

De opdracht bestaat uit drie stappen:

Stap 1: Brainstorm

Stap 2: Energie in jouw huis

Stap 3: Maak een campagneplan voor de energiezuinige school

Brainstorm

Bedenk eens wat er allemaal energie kost in jullie dagelijks leven en noteer deze in word. Noteer er tenminste 10 dingen.

 

 

Heb je ook gedacht aan huishoudelijke dingen en hoe je indirect energie gebruikt? Het verwarmen van water, zuiveren van water, produceren van je kleren, telefoon enzovoorts. Dit kost ook allemaal energie. Vul je lijst nog aan met tenminste 5 dingen die jullie gebruiken die indirect energie verbruiken.

Wat is jullie conclusie?

 

Waarschijnlijk zijn jullie erachter dat wij mensen eigenlijk bijna alles wat we doen, energie nodig hebben en gebruiken. Zeker als je bedenkt dat het ook energie kost om ons eten, onze kleding, onze telefoons enzovoorts te produceren, te verpakken en te transporteren.

Alleen al in Nederland verbruikten wij in 2012 met zijn allen 3269 Peta Joules (PJ) energie.Grofweg staat dit gelijk aan 85.208 miljoen liter ruwe aardolie. Kan je nagaan hoeveel energie er nodig is in de hele wereld!

Bij het verbranden van deze fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool komen zowel giftige stoffen vrij als broeikasgassen. Hiermee wordt tegelijkertijd de lucht vervuild en ze dragen bij aan de opwarming van de aarde. 91% van ons energie komt uit fossiele brandstoffen zie onderstaand figuur.

 

 

 

Energie in jouw eigen huis

Ga eens op zoek naar naar een antwoord op de volgende vragen:

1) Wat kunnen jullie zelf doen (dus qua gedrag) om energie te besparen? En wat heeft het meeste effect?

2) Welke andere maatregelen kun je nemen om energie te besparen en welke hebben het meeste effect?

3) Welke maatregelen zijn het goedkoopst?

 

Jullie mogen alle bronnen gebruiken (internet boeken enzovoorts) 

Tip: Jullie kunnen ook gebruik maken van het interactieve huis op 

  • Het arrangement De energiezuinige school is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Geert geertvandenban Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-04 11:29:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten