Wiki voor BPV begeleiders

Introductie

Welkom op de Wiki voor BPV begeleiders. Vanuit uw organisatie begeleidt u stagiaires van de opleiding Pedagogisch Werk of Maatschappelijk zorg van de locatie Appingedam.

 

In deze Wiki vindt u alle informatie met betrekking tot het begeleiden van de student tijdens zijn/haar leerpoces binnen de beroepspraktijk. Daarnaast willen wij u graag meenemen in het examineringsproces van de beroepsgerichte examens, dit zijn de examens die de student uitvoert in de beroepspraktijk.

 

BPV

Leren doet de student op school, maar vooral in de beroepspraktijk!

Past dit werk, deze organisatie bij mijn persoonlijkheid, visie, interesses en verworven kennis en vaardigheden? De BPV is een verplicht en belangrijk onderdeel van de opleiding voor studenten om dit te ontdekken. De student leert de toekomstige beroepspraktijk kennen en kan wat er op school geleerd is, toepassen in de praktijk. De BPV speelt een belangrijke rol bij de persoonlijke- en professionele ontwikkeling van de student. Door het uitvoeren van BPV-opdrachten oefent de student de werkprocessen die in het kwalificatiedossier (KD) van de opleiding staan.

De rol van de BPV begeleider

Als praktijkopleider bent u het eerste aanspreekpunt voor de student. U zorgt voor een leeromgeving waarin de student zo veel mogelijk praktijksituaties meemaakt die hij ook zal tegenkomen in het beroep waarvoor hij wordt opgeleid.

Als praktijkopleider hebt u een begeleidende en opleidende rol. U brengt vakkennis over en stimuleert de student om zich verantwoordelijk te voelen voor zijn leerproces en zijn functioneren als medewerker. U motiveert de student en stemt de begeleiding op hem af. Ook let u op de voortgang van het leerproces.

De organisatie biedt de student een goede en veilige werkomgeving waarin de student werkzaamheden kan uitvoeren die gericht zijn op de opleiding. Tevens zorgt de organisatie voor een begeleider die deskundig is op het vakgebied en beschikt over pedagogische/didactische vaardigheden. De BPV begeleider onderhoudt contact met de onderwijsinstelling over de voortgang van de BPV en veelal wordt u betrokken bij de beoordeling van de deelnemer. De BPV begeleider evalueert een aantal keren per jaar de voortgang met de student en minimaal twee keer in aanwezigheid van de BPV docent en de student. De BPV begeleider neemt bij stagnaties of veelvuldig verzuim vroegtijdig contact op met de BPV docent van school.

De organisatie voldoet aan de criteria die zijn vastgelegd in het reglement erkenning leerbedrijven. Kortom:

  • aanbieden van relevante werkzaamheden
  • begeleiden van de deelnemer
  • contact onderhouden met de onderwijsinstelling
  • op verzoek van de onderwijsinstelling: beoordelen van de deelnemer
  • (mede)ondertekenen van de beroepspraktijkvormingsovereenkomst;

De rol van de student

De student is zelf verantwoordelijk voor alle zaken rondom BPV, zoals:

  • begeleidingsgesprekken: plannen, werkafspraken vastleggen en logboek bijhouden
  • uren bijhouden
  • 360-graden feedbackformulier: laten invullen en bespreken
  • invullen rapportage voortgang BPV
  • voortgangsgesprekken: plannen, voorbereiden en het verslag schrijven
  • opdrachten en examens in de BPV:
    • meenemen en bespreken met je BPVbegeleider,
    • afspraken vastleggen
    • planningsformulier voor oefenopdrachten en examinering maken en bespreken met je BPV begeleider en BPV-docent,
    • uitvoeren in de BPV,
    • gevraagde bewijsstukken aanleveren en laten controleren door je werkbegeleider,
    • feedbacklijst / beoordelingslijst van oefenopdrachten en exainering laten invullen en inleveren op school (denk aan de parafen en de onderbouwing).

Lees de BPV-wijzer van NetwerkZON voor verdere uitleg en tips voor tijdens de BPV-periode.

Scholing voor BPV begeleiders

Als praktijkopleider begeleidt u mbo-studenten in de beroepspraktijk. Met diverse scholingsmogelijkheden biedt SBB de kennis en vaardigheden die u daarvoor nodig hebt.

Individuele basisworkshops

Een basisworkshop voor beginnende praktijkopleiders met geen of weinig ervaring in het begeleiden van mbo-studenten duurt een dagdeel. U kunt ze alle drie of apart volgen. Als u ze alle drie volgt, dan adviseren wij u met module 1 te beginnen. De workshops worden verzorgd door ervaren workshopleiders van SBB. Deelname is kosteloos. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de webiste van SBB

 

Ontwikkelingsgericht beoordelen en BPB examinering

Ieder jaar verzorgen NetwerkZON en SBB gezamenlijk de training “Ontwikkelingsgericht beoordelen en BPV examinering” voor werkbegeleiders. Deze training geeft werkbegeleiders de gelegenheid zich te verdiepen in de begeleiding van zijn of haar stagiair(s).

Begeleidingsgesprekken

Begeleidingsgesprekken

Begeleidingsgesprekken zijn gesprekken tussen de student en de BPV begeleider. De student maakt samen met de BPV begeleider afspraken over de planning van de gesprekken (minimaal één keer per twee weken). Tijdens de gesprekken worden werkafspraken gemaakt, leerdoelen besproken, feedback gevraagd en gegeven. 

 

Voortgangsgesprekken

Ook wel BPV-bezoeken genoemd. Zijn gesprekken tussen de student, de BPV begeleider en de BPV-docent. De gesprekken vinden voor een jaarstage drie keer per jaar plaats en voor een half jaar stage twee keer. De student dient hiervoor het Rapportageformulier voortgang en het 360 graden feedbackformulier te gebruiken. Voorafgaande aan het gesprek stuurt de student het rapportageformulier voortgang BPV uit de ZON BPV wijzer naar de BPV begeleider en de BPV docent. 

 

Tussentijds contact

Daarnaast is er tussentijds mail- of telefonisch contact tussen de BPV docent en de BPV begeleider en kan de BPV begeleider ten allen tijde contact opnemen met de BPV-docent.

Alle overige informatie over de begeleidingsgesprekken is terug te vinden in de BPV wijzer van NetwerkZON

Praktijkovereenkomst

BPV-Overeenkomst (BPV-O)

Met het tekenen van de BPV-O gaan de drie partijen: student, de BPV-plaats en Noorderpoort een schriftelijke overeenkomst aan waarin wederzijdse rechten en verplichtingen en de daarover gemaakte afspraken vastgelegd. Door te tekenen verplichten de drie partijen zich tot het nakomen van de gemaakte afspraken. Voor de start van de BPV is er een geldige BPV-O nodig.

Het aanvragen van de BPV-O

Het is belangrijk om de aanvraag ruim voor de start van de BPV te doen. De student krijgt hierin begeleiding van de BPV-docent.

LET OP: Zonder BPV-O geen BPV.

VOG

Vaak wordt er een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd voordat je start met de BPV. Het aanvragen kost enige tijd, begin dus ruim voor aanvang van de BPV met de aanvraag, maar maximaal 2 maanden voor aanvang van de BPV ( anders is de geldigheid verlopen). De meeste BPV adressen vragen een ‘verklaring omtrent het gedrag’  (VOG) te overleggen.  VOG aanvragen worden door de BPV-instellingen verstrekt. 

 

Pedagogisch Werk

De student ontvangt via het leerbedrijf de aanvraag (veelal digitaal via Justis) VOG en vraagt deze vervolgens aan bij de gemeente waar zij woonachtig is. Kosten VOG middels de CAO waar de student onder valt.

Personenregister (Alleen voor GPM en PMK)

Als stagiaire in de kinderopvang val je onder de continue screening van de overheid. Dit betekent dat je ingeschreven moet staan (met een geldig VOG – niet ouder dan twee maanden op het moment van inschrijving) in het personenregister. Na inschrijving dien je door je leerbedrijf te worden gekoppeld in het personenregister. Houdt rekening met eenmalige kosten voor het inschrijven in het personenregister.

Stappenplan https://duo.nl/zakelijk/kinderopvang/personenregister-kinderopvang/

  1. De student schrijft zichzelf in.
  2. Aanvraag VOG via het leerbedrijf (veelal digitaal via Justis.nl). Vraag de VOG tijdig aan. Het duurt een aantal weken voordat de VOG wordt afgegeven.
  3. Vul het VOG kenmerk in het personenregister in.
  4. Vraag de BPV om te koppelen in het personenregister.

LET OP: Zonder VOG (en registratie in het personenregister voor GPM en PMK) geen BPV.

Vaccinaties

Voordat je met je BPV gaat starten kan een vaccinatie Hepatitis B verplicht zijn. Deze vaccinatie vindt plaats op kosten van de school. Als je je niet laat vaccineren, kan het zijn dat een praktijkorganisatie je niet toelaat voor de BPV. Dit kan gevolgen hebben voor je studievoortgang

Verloop examinering

In het tweede studiejaar van de opleiding start de student met examinering. Gedurende het studiejaar ontvangt de student wekelijks begeleiding en ondersteuning van de docent bij het examineringsproces. Hieronder volgt een stappenplan betreffende dit proces.

Stappen examinering

Studenten starten met ingang van het tweede jaar van de opleiding aan het kwalificerende deel van de studie. De examinering zal zowel in de BPV als op school plaatsvinden. In dit document leest u de gang van zaken met betrekking tot het examineren evenals de rechten en plichten van de student tijdens dit proces. Het is van belang om te weten dat er in deze periode meer dan ooit aanspraak gedaan zal worden op de eigen verantwoordelijkheid van de student.  Alle examens vinden plaats binnen een beroepscontext en op het niveau van de werkprocessen.

 

 

Stap 1. Voorbereiding examens

Voordat de student kan examineren wordt er verwacht dat hij/zij gedegen onderzoek kan doen. Om studenten goed voor te bereiden op het examen werken ze aan oefenopdrachten. Deze oefendrachten zijn te vinden in de digibib van consortium. Toegang tot de digibib krijgt u middels een speciale activatiecode die u bij aanvang van de BPV van de student ontvangt.

Examenplanning

  • in de examenplanning kunt uzien welke werkprocessen de student wanneer moet afronden
  • de student start met het doorlezen van alle oefenopdrachten waar je het komende studiejaar aan gaat werken
  • de student bespreekt de oefenopdrachten met de BPV begeleider en onderzoekt op welke wijze hij uitvoering kan geven aan de oefenopdrachten in de dagelijkse beroepspraktijk
  • Na deze oriëntatiefase maakt de student een planning aan de hand van het planningsformulier met de 5 W's. Daarnaast maakt de student afspraken over de inleverdatum van de bewijsstukken en het invullen van de feedbacklijst. De student bespreekt jouw planning met je BPV docent en BPV begeleider.
  • De oefenopdracht wordt beoordeeld door je BPV begeleider middels het GO formulier beroepsgerichte examens en een ingevuld feedbackformulier en door de BPV docent middels het GO formulier beroepsgerichte examens
  • Wanneer alle documenten correct zijn ingevuld en voorzien van alle handtekeningen waar nodig, wordt het examen aangevraagd

Stap 2. Uitvoering examens

Studenten examineren op school en in de beroepspraktijk. Dat betekent dat u als examinator vanuit het werkveld op de hoogte moet zijn van het proces van examineren.

Middels onderstaande informatiebrief wordt u als werkbegeleider en/of examinator geinformeerd, zodat u weet wat er van uit verwacht wordt. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van de informatie rondom examinering en beoordeling, zoals in onderstaand document staat beschreven. 

Open bestand Instructie examinator werkveld

 

Naast de bovenstaande afspraken zijn de volgende punten belangrijk:

- Ieder product van de student wordt ter lezing aangeboden aan de BPV begeleider/examinator. Vervolgens zet u als BPV begeleider/examinator een paraaf voor gezien op het product van de student. Let op: dit is géén beoordeling!

- zorg ervoor dat op alle gedragsbeoordelingen met blauwe pen een paraaf staat.

- de BPV begeleider/examinator vanuit het werkveld beoordeelt niet het product. Dit wordt beoordeeld op school.

Stap 3. Afronding examens

De voortgang van examinering is een belangrijke overgangsnorm voor studenten en daarmee voorwaarde voor overgang naar jaar 3, net zoals:

- Aanwezigheid; boven de 80%

- Voortgangsresultaten

- Beroepshouding

- BPV met positief resultaat afgerond (zie BPV gids)

 

De deadline voor het inleveren van examinering voor het tweede studiejaar wordt vooraf vastgesteld door de BPV docenten;

- alle oefenopdrachten zijn dan al goedgekeurd

- Alle examens afgenomen en ondertekend.

 

 

Kwalificatiedossier

Kwalificatiedossier

Het kwalificatiedossier beschrijft de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te behalen. Elk dossier bevat een of meer kwalificaties en iedere kwalificatie leidt tot een diploma. Hoe beter de diploma-eisen aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven, hoe groter de kans op een baan voor een beginnende beroepsbeoefenaar en hoe beter bedrijven hun vacatures kunnen vervullen. Alle kwalificatiedossiers samen, aangevuld met de keuzedelen, vormen de kwalificatiestructuur.

Basisdeel, profieldelen en keuzedelen

Een kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel en een of meer profieldelen. Het basisdeel bevat de generieke onderdelen Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (uitsluitend voor niveau 4). Verder bevat het gemeenschappelijke elementen, die gelden voor alle kwalificaties in het dossier: kerntaken, werkprocessen, vakkennis, vaardigheden en houdingsaspecten. Het profieldeel beschrijft de specifieke onderdelen. Keuzedelen zijn een plus op de kwalificatie en maken de opleiding compleet.

Kwaliteitscriteria

Voor de kwalificatiestructuur gelden criteria, die zijn vastgelegd in het toetsingskader van het ministerie van OCW. Het toetsingskader beschrijft zowel de kwaliteitseisen voor de kwalificatiedossiers en -structuur als het proces. De Toetsingskamer beoordeelt de kwaliteit van de voorgestelde kwalificatiedossiers, keuzedelen en certificaten op doelmatigheid, uitvoerbaarheid, herkenbaarheid, transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid.

Begeleider specifieke doelgroepen (25476)

Open bestand kwalificatiedossier

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (79140)

Open bestand kwalificatiedossier

Pedagogisch medewerker kinderopvang (25603)

Open bestand kwalificatiedossier

Gespecialiseerd medewerker kinderopvang (92632)

Open bestand kwalificatiedossier

Begeleider gehandicaptenzorg (25475)

Open bestand kwalificatiedossier

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (92661)

Open bestand kwalificatiedossier

Examenplanning

Cohort 2017-2020

Cohort 2018-2021

Open bestand Examenplanning BSD Cohort 2018

Open bestand Examenplanning PBSD Cohort 2018

Open bestand Examenplanning GPM Cohort 2018

Open bestand Examenplanning PMK Cohort 2018

Cohort 2019-2022

Formulieren

Lay-out bewijzen examinering

De ingeleverde documenten moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen jullie vinden in onderstaand document

Open bestand lay-out examinering

GO formulier beroepsgerichte examens

De oefenopdrachten van studenten worden beoordeeld door u als BPV begeleider en BPV docent middels het GO formulier beroepsgerichte examens.

Open bestand GO formulier voor examens

Formulier 360 graden feedback

Open bestand BPV_Wijzer_360_formulier_online.pdf

Formulier voortgang BPV

Open bestand BPV_Wijzer_rapportage_voortgang_welzijn_online_2016.pdf

  • Het arrangement Wiki voor BPV begeleiders is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Welzijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-09-23 16:25:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Welzijn, Team. (2021).

    Examinering studenten Welzijn

    https://maken.wikiwijs.nl/144944/Examinering_studenten_Welzijn