Wat betekent mijn naam voor mij?

Wat betekent mijn naam voor mij?

Introductie

Welkom bij deze godsdienst-Quest!

Deze Quest gaat over de betekenis van namen. In verhalen van godsdiensten hebben de betekenissen van namen vaak een bijzondere rol. De God of goden hebben namen met bijzondere betekenissen, maar ook belangrijke personen uit de geschiedenis van godsdiensten. In sommige verhalen wordt verteld dat iemand een nieuwe naam krijgt. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat iemand een indrukwekkende gebeurtenis meemaakt of een wijze les leert. In deze Quest maak je kennis met twee van dit soort verhalen: het verhaal van Boeddha en het verhaal van Petrus. Allebei deze mannen hebben op latere leeftijd een nieuwe naam gekregen.

In deze Quest verken je ook de achtergrond van jouw eigen naam. Wat betekent jouw naam eigenlijk? Waarom hebben jouw ouders je deze naam gegeven? Zijn er mensen die net zo heten als jij? Past jouw naam bij jou? Waarom wel of niet? Welke naam zou je jezelf geven als je er zelf een mocht bedenken?

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Building Learning Power

In deze Quest maak je gebruik van de leerspier kijken naar jezelf. In de show reflecteer je op de betekenis van jouw naam. Je onderzoekt wat de letterlijke betekenis is en wat die betekenis wel of niet over jou zegt.

Begeleiding

Met vragen over de app Spark Page of over de opdracht kun je bij mevrouw Rebel terecht. Ze wordt er gelukkig van als je haar vraagt hoe je jouw uitwerking nog mooier of beter kan maken en denkt dan graag met je mee.

Ondersteuning

Heb je moeite met het lezen van de (soms lange) teksten? Jouw iPad kan deze teksten voor je voorlezen. Daarvoor moet je de volgende dingen doen.

1. Ga naar je instellingen.

2. Kies 'Toegankelijkheid'.

3. Kies 'Spraak'.

4. Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.

5. Selecteer de tekst in de wikiwijspagina die je wilt laten voorlezen.

6. Kies 'Spreek uit'.

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik houd van nadenken over wat ik belangrijk vind in mijn leven en leer graag van oude verhalen."

"Ik wil een verlichte staat bereiken." "Als ik mijn eigen naam zou kiezen, welke zou ik dan kiezen en waarom?" "Petrus... Wie?!"

 

Zet in Seesaw (voeg een notitie toe aan het mapje 'godsdienst') welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze Quest tot een goed einde te brengen en waarom.

Verderkijker

Vragen:

Wie was Petrus en waarom heet hij zo?

Wie was Boeddha en waarom heet hij zo?

Wat betekent mijn naam voor mij?

 

 

Routeplanner

Week 1

 

  • Seesaw: motivatiemotor
  • Lees het artikel over namen en beroepen, maak de quiz.
  • Seesaw: collage over jouw naam en beroep/functie/outfit
  • Lees het verhaal van Boeddha en maak de quiz
  • Lees het verhaal van Petrus en maak de opdracht
  • Seesaw: beschrijving van de reactie van Petrus
  • Seesaw: show - one-minute video over de betekenis van jouw naam
  • Seesaw: terugkijker

 

Namen en beroepen

Namen kunnen op allerlei manieren betekenissen hebben. Ze hebben een letterlijke betekenis, de naam Fleur bijvoorbeeld komt uit het Frans en betekent 'bloem'. Ze kunnen een betekenis hebben omdat de ouders een kind hebben vernoemd naar een voor hen belangrijk persoon.

Een naam kan ook betekenis krijgen in het leven van een mens. Grappige voorbeelden hiervan zijn mensen van wie hun naam goed past bij hun beroep.

Lees dit artikel over namen en beroepen.

Opdracht in Seesaw​ - activity 'collage'

Maak een collage in de app PicCollage waarin je jezelf afbeeldt met een beroep/functie/outfit die (het meeste) past bij jouw naam. 

Je kunt hiervoor je voornaam, een van je (doop)namen of achternaam gebruiken. Het helpt om vast de betekenis van je (achternaam) via Google op te zoeken. 

Maak een selfie.

Gebruik afbeeldingen van internet die je om jezelf heen plakt.

Laat in je collage duidelijk zien over welke naam je collage gaat. 

Het verhaal van Boeddha

We beginnen deze Quest met het verhaal van Boeddha. Lees het onderstaande verhaal rustig door en maak vervolgens de quiz die onder dit verhaal staat.  

Het verhaal van Boeddha begint bij koning Suddhodana en zijn vrouw konigin Maha Maya. Ze leefden in Nepal, meer dan 2500 jaar geleden, in een stad genaamd Kapilavatthu, in de heuvels van de Himalaya. Ze woonden in een groot en prachtig paleis, onderaan de magische bergen van de Himalaya. Koningin Maha Maya was mooi, intelligent, en goed van hart. King Suddhodana werd door iedereen geëerd en kreeg veel respect omdat hij zo goed regeerde. Ze waren beiden geliefd en werden bewonderd door hun onderdanen.

Na vele jaren gelukkig samen te zijn geweest was koningin Maha Maya zwanger geraakt, zij en haar man waren heel blij. Tijdens de volle maan in de maand mei werd de kleine prins geboren in Limbini Park. Vijf dagen na de geboorte van de nieuwe prins ging koning Suddhodana naar vijf oude wijze mannen om te vragen of ze een naam voor de prins konden bedenken. Ze noemde de baby: prins Siddhartha! De naam heeft een betekenis, het betekent: “Zijn wensen zullen waar worden".

Er was een grote vreugde in het paleis na de geboorte van de kleine prins, maar twee dagen nadat de prins zijn naam had mogen ontvangen, stierf koningin Maha Maya. Iedereen was geschrokken en verdrietig, maar de persoon met het grootste verdriet was koning Suddhodana. Naast zijn verdriet maakte hij zich ook nog druk over de prins. Er was een voorspelling gedaan: Als prins Siddhartha iemand zag die oud was, of iemand zag die ziek was, iemand zag die dood was of iemand zag die een monnik was, dan zou prins Siddharta zelf een monnik worden en het paleis verlaten.

De zus van de overleden koningin nam de zorg over de kleine prins over, met net zoveel liefde alsof het haar eigen zoon was. Prins Siddhartha groeide gezond en gelukkig op. De prins hield van leren en het ging hem makkelijk af, hij was de slimste van zijn klas en was heel goed in de spelletjes die er gespeeld werden. Hij kon goed met zijn vrienden opschieten.

De prins werd weer een jaartje ouder, hij was zeer geliefd bij iedereen die hem kende, hij was heel lief en voorzichtig voor zijn paard en alle andere dieren die hij had. Hij was een prins, dus het leven voor hem was heel makkelijk. Hij had koks die voor hem kookten, obers die hem bedienden. Als hij iets wou hebben, dan hoefde hij het maar te vragen. Hij kon de problemen van anderen makkelijk negeren. Maar hij voelde mee met al het andere wat leefde. Of het nu planten, dieren of mensen waren, hij trok zich hun lijden aan. Hij wist dat alles wat leeft gelukkig wil zijn en geen pijn wil hebben.

Op een dag was prins Siddhartha aan het buitenspelen met zijn vriend en neef Prins Devadatta, maar prins Devadatta was het tegenovergestelde van prins Siddhartha. Hij was gemeen en hield ervan om dieren pijn te doen. Prins Devadatta schoot toen ook een zwaan neer met zijn pijl en boog. Voordat Devatta nog iets meer kon doen, pakte prins Siddhartha de zwaan op en nam hem mee. Hij verzorgde de zwaan tot zijn wonden weer waren genezen en toen liet hij hem los.

Prins Siddhartha zag overal om hem heen mensen en dieren die het niet goed hadden, ze konden wel voor een tijd een leuke tijd hebben, bijvoorbeeld op een feest waar hij met zijn vader naar toe ging, maar uiteindelijk lijdden veel mensen door armoede. Prins Siddharta zag ook goe de dieren lijden. Hij zag een mier lopen, die werd opgegeten door een hagedis. Even later liep die hagedis verder en werd opgegeten door een roofvogel.

Prins Siddhartha ging onder een grote boom zitten om na te denken. Hij was wel gelukkig, maar er waren veel mensen en dieren die moesten lijden in dit leven. De prins voelde de pijn die anderen hadden in dit leven, zowel de pijn van dier als mens.

De koning zag prins Siddhartha zitten onder de boom, diep in gedachten. De koning vroeg wat er aan de hand was en de prins vertelde zijn vader wat hem bezig hield.

De koning wilde niet dat zijn zoon zoveel over deze dingen nadacht, want hij herinnerde zich de voorspelling nog dat de prins het paleis zou verlaten en een monnik zou worden. Dus liet de koning een paleis voor prins Siddhartha bouwen. Een paleis met een mooie grote tuin, vol met mooie planten, vijvers en vissen. Dit deed hij om de Prins af te leiden, maar dit hield prins Siddhartha niet tegen om na te denken over alle ellende in het leven.

De prins wist gewoon dat hij meer wilde doen: hij wilde mens en dier helpen, en dat ging niet in het paleis. Dus op een nacht, besloot prins Siddhartha om wat oude kleren aan van de tuinman aan te trekken het het paleis uit te sluipen, op weg naar een diepere betekenis in het leven.

Na dagen lopen kwam Prins Siddhartha bij de oude wijze: Alara Kalama. Hij bleef bij deze wijze man en leerde alles wat Alara wist, hij had zelfs geleerd hoe je je gedachten stil kon maken. Nu hij dit wist en verder niets meer kon leren van Alara ging hij verder, hij wou een oplossing vinden om mens en dier van het lijden te verlossen.

Siddhartha mediteerde jaren en jaren achter elkaar, om zo verlicht te worden en de antwoorden op zijn vragen te krijgen. Hij probeerde zelfs zichzelf uit te hongeren, omdat hij van andere zwervende monniken had gehoord dat door je uithongering tot inzichten kunt komen. Hij vond een plek aan een rivier waar hij zich kon wassen, maar na maanden vasten en mediteren viel hij flauw. Het geluk was dat er een herder langs kwam, die snapte dat als hij Siddhartha zo zou laten liggen, hij dood zou gaan. Vlug pakte de herder wat geitenmelk en gaf dit aan Siddhartha, die na deze ervaring weer gewoon ging eten.

Siddhartha kreeg van een plaatselijke boer wat stro om op te zitten. Hij ging richting het oosten zitten en bleef lang mediteren, de maanden liepen voorbij.

Siddhartha vroeg diep in zichzelf hoe hij het lijden dat de mensen ervaren kon stoppen. Hij vroeg zich af of er een oplossing voor was. Plotseling herinnerde Siddhartha zich dingen uit zijn vorige leven. Hij leerde dat wezens na hun dood opnieuw geboren worden, door de wet van oorzaak en effect, door karma. Hij leerde dat goede daden je vooruit helpen van lijden naar vrede. En hij leerde dat hebzucht de oorsprong van lijden is. Door te mediteren en te denken kwam de prins op deze inzichten en werd hij verlicht.

En dit is het verhaal van hoe prins Siddhartha verlicht, oftwel 'Boeddha', werd.

Het verhaal van Petrus

Het tweede verhaal van deze Quest gaat over Petrus. Lees mee:

Als Jezus ongeveer 30 jaar oud is, verlaat hij de omgeving waar hij is opgegroeid en reist hij door de Romeinse provincie Palestina om te vertellen over God en wat het betekent om een leerling van hem te zijn.

Petrus is de bekendste leerling van Jezus. Hij lijkt in de verhalen in de Bijbel de beste vriend van Jezus, maar hij is ook degene die Jezus in de steek laat als Jezus gevangen wordt genomen en ter dood wordt veroordeeld.

Petrus is de leerling van Jezus die het vaakst genoemd wordt in de Bijbel. Hij speelt een grote rol tijdens het leven van Jezus. Maar ook als Jezus doodgaat en volgens de Bijbel weer opstaat, is Petrus dichtbij. Petrus is, samen met zijn broer Andreas, één van de eerste leerlingen die door Jezus wordt geroepen. Op dat moment had Petrus nog een andere naam. Hij heette Simeon. In die tijd gebeurde het vaker dat mensen ervoor kozen om een joodse leraar, die ook wel 'rabbi' werd genoemd, te gaan volgen. Om met zo'n rabbi op reis te gaan. Petrus is op het moment dat Jezus hem roept aan het vissen, maar laat zijn boot en netten meteen achter en gaat achter Jezus aan. Petrus is zo'n drie jaar de volgeling van Jezus. Hij is bij hem als hij door het land trekt. Petrus gaat mee naar Jeruzalem. Hij is erbij als Jezus wordt vervolgd door Romeinse soldaten en als ze hem gevangen nemen. Hij was erbij toen Jezus werd gekruisigd en stierf. En na Jezus’ opstanding blijft Petrus een belangrijk figuur. Petrus heeft na Jezus' leven de boodschap van Jezus aan veel mensen verteld. Hij is een van de leiders in de kerk van Jeruzalem geweest en hij wordt door andere volgelingen van Jezus genoemd.

Petrus is de voorloper van de groep leerlingen van Jezus: hij is de eerste die het goed doet, maar ook de eerste die de fout in gaat. Petrus is een echte 'flapuit'. Petrus is degene die ziet wie Jezus echt is, die hem 'messias' noemt. Het woord 'messias' betekent 'gezalfde' in het Hebreeuws. Het griekse woord voor 'messias' is 'christus'. Herkenbaar, want Jezus wordt ook wel 'Jezus Christus' genoemd. In de joodse heilige boeken wordt beloofd dat er ooit een bijzondere man zal komen. Die man zal de joden bevrijden van de overheersing door andere volken. Die man zal laten zien wie God is. Petrus is de eerste die geloofde dat Jezus deze 'messias' is.

En daarom geeft Jezus Simeon zijn nieuwe naam. Hij zegt: ‘Jij bent Petrus, de rots. Op die rots zal ik mijn kerk bouwen. Mijn kerk zal er zijn zolang deze wereld bestaat.’

De naam Petrus komt van het Griekse woord petra, dat ‘rots’ betekent. En dan is er ook nog de naam Simeon. Dat is de naam die Petrus bij zijn geboorte heeft gekregen. Zo heet hij als Jezus hem roept als zijn leerling.

Het is duidelijk dat Jezus Petrus ziet als een voorbeeld: zo moet je leerling van Jezus zijn.


Toch is dit maar de helft van het verhaal. Want Petrus is niet alleen degene die vooroploopt als het goed gaat. Hij is ook degene die tot drie keer toe ontkent dat hij bij Jezus hoort. Petrus laat Jezus in de steek als hij wordt gemarteld en veroordeeld tot de doodstraf. Drie keer wordt hij herkend als één van de leerlingen van Jezus, en drie keer zegt Petrus dat hij Jezus niet kent: ‘God weet dat ik die man niet eens ken.’ Dat zijn heftige woorden. En dat van de man die vlak daarvoor tegen Jezus zei: ‘Ik zal u nooit in de steek laten!’

Petrus doet wat veel mensen doen als het moeilijk wordt: hij kiest voor de makkelijke weg, de veilige weg. Hij probeert te vluchten. Maar het is niet het eind. Ondanks de fouten die hij gemaakt heeft, blijft Petrus één van de leerlingen, en één van de voorlopers.

Petrus springt eruit met zijn sterke en zwakke momenten. Dat een leerling die zo de fout ingaat later toch een leider van de kerk kan worden, is bijzonder. Petrus mag opnieuw beginnen. Hij wordt vergeven voor de dingen die hij in zijn leven verkeerd doet.

Dat kunnen we leren van Petrus: Als mensen zullen we fouten blijven maken. Leer jezelf accepteren in je zwakheid. Als je een fout gemaakt hebt, blijf daar dan niet in hangen, maar ga verder!

 

Bekijk de onderstaande video en maak de oefening.

 

The Passion - Jezus, Judas en Petrus

Opdracht in  Seesaw - Voeg een notitie toe aan de map 'Godsdienst'

Leef je in in Petrus. Je hebt je beste vriend drie keer verraden. Op het moment dat hij door de zwaarste tijd van zijn leven ging, heb jij drie keer gezegd dat je hem niet kent. Je hebt hem niet gesteund. Gelukkig krijg je later de kans om het goed te maken. Je krijgt een nieuwe naam (Petrus) en de opdracht om het verhaal van Jezus verder te vertellen. Om een beweging te beginnen van mensen die Jezus volgen. Jezus vindt jou een voorbeeld voor andere mensen.

Beschrijf in ongeveer 100 woorden de reactie van Simeon op zijn nieuwe naam. Schrijf in de ik-persoon.

De volgende vragen kunnen je misschien helpen: Hoe is het om vanaf nu Petrus te heten? Wat zal er in het leven van Simeon veranderen nu hij Petrus heet? Denk je dat hij zal leren van zijn fouten?

Reisblog

Tijdens deze quest 'blog' je over de volgende onderdelen:

  • Seesaw: motivatiemotor
  • Seesaw: collage over jouw naam en beroep/functie/outfit
  • Seesaw: beschrijving van de reactie van Petrus
  • Seesaw: show - one-minute video over de betekenis van jouw naam
  • Seesaw: terugkijker

Show

Opdracht in Seesaw - activity 'Show'

Maak een one-minute video waarin je uitlegt:

- wat de betekenis is van jouw naam (of namen);

- waarom je ouders jou deze naam hebben gegeven;

- hoe je zou hebben geheten als je niet een meisje, maar een jongen was (of andersom natuurlijk);

- welke naam je jezelf zou geven, als je uit alle namen mocht kiezen, en waarom;

- wat jouw naam voor jou betekent: vind je jouw naam (en de betekenis ervan) bij jezelf passen? Waarom wel of niet? 

Gebruik voor deze one-minute video de app 'Spark Video'. Kies in de app afbeeldingen, iconen en en titels die passen bij jouw antwoorden. Gebruik je eigen stem om de dia's in te spreken.

Laat deze video bekijken door zeker twee klasgenoten en vraag hen om tips om jouw video te verbeteren. Pas die tips toe en lever dan je video in via de activity 'Show' in Seesaw.

 

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Ben je trots op jouw show? Waarom wel of niet?
  • Bekijk minimaal 3 andere shows van klasgenoten. Geef aan van wie je de video's hebt bekeken. Geef van elke video aan wat je er goed (top) van vond en wat de maker beter (tip) had kunnen doen. Welke van deze tops en tips zou je aan je eigen video geven?