Geestelijke stromingen: islam

Geestelijke stromingen: islam

De profeet

De halve maan en de ster
De halve maan en de ster
Middeleeuwse afbeelding met een onzichtbaar gemaakte profeet
Middeleeuwse afbeelding met een onzichtbaar gemaakte profeet

De islam is ontstaan in de 7e eeuw. De oorsprong ligt bij Mohammed. Hij noemde zichzelf profeet. Dat betekent dat hij woorden van God hoorde. Het waren woorden die hem verteld werden door de engel Gabriel (Jibriel op zijn Arabisch). Dat was dezelfde engel die ruim 600 jaar eerder tegen de Maagd Maria zei dat ze een kind zou baren. Dit kind zou later Jezus zijn. Het verhaal over het leven van de profeet Mohammed verloopt heel anders dan dat van Jezus. Voor Mohammed is Jezus een groot profeet die mensen beter kon maken en allerlei andere wonderen kon doen. Volgens Mohammed is Jezus geen “zoon van God”. Mohammed heeft veel gesproken met christenen en Joden in zijn tijd. In heet islamitische heilige boek, de Koran, is daar veel van terug te vinden.

 

De islamitische jaartelling begint niet bij de geboorte van Jezus Christus, maar bij het moment dat Mohammed vlucht uit Mekka en naar Medina gaat. Dat is in het jaar 622 na Christus.

 

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste momenten van de profeet Mohammed:

Kerstmis in de islam

De Maagd Maria en haar baby Jezus. Het vuur symboliseert goddelijkheid.
De Maagd Maria en haar baby Jezus. Het vuur symboliseert goddelijkheid.

In de Koran staan veel losse stukken die veel overeenstemming lijken te hebben met de teksten uit de Bijbel. Het meest bekende voorbeeld daarvan wordt gevormd door het Kerstverhaal. De engel Gabriel die in de Bijbel wordt genoemd als engel die Maria vertelt dat ze in verwachting is, wordt in de Koran genoemd als degene die tot de profeet Mohammed spreekt.

Opvallend is dat Maria, de moeder van Jezus Christus, de enige vrouw is, die wordt genoemd in de Koran. Zelfs de naam van de vrouwen van de profeet Mohammed worden niet genoemd in de Koran.

 

In de Koran staat hoe Maria niet kan geloven dat ze zwanger wordt, terwijl ze niet is aangeraakt door een man. De engel antwoordt haar slechts dat God dingen kan die Hij wil (zie ook sura 3: 42-48)

 

In de onderstaande video worden de verschillen en overeenkomsten in het verhaal rondom de geboorte van Jezus verder uitgewerkt.

Het verhaal rond de geboorte van Jezus Christus in de islam en het christendom

De 5 zuilen

De islam berust op 5 zuilen. Die zuilen zijn bedoeld als geloofspijlers, die gelden als uitgangspunt van een goede manier van islamitisch geloven Daarin staat wat je als moslim moet doen, om daarmee na de dood in het paradijs te komen.

De eerste zuil betreft de  geloofbelijdenis (Shahada). Een soennietische moslim zegt dan: Ik getuig dat er geen godheid is van God en ik getuig dat Mohammed de gezant is. De sj'ietische moslims voegen eraan toe: en Ali is Gods vriend.

Door deze beleidenis in de nabijheid van enkele getuigen uit te spreken ben je een moslim. Er is dus geen speciaal ritueel zoals het dopen bij de christenen.

Mocht je later spijt hebben en geen moslim meer willen zijn, dan ga je inde ogen van de moslims na de dood zeker naar de hel. Je zult zwaar gestraft worden, zo geloven ze.

Het gebed

Opbouw van het islamitisch gebed
Opbouw van het islamitisch gebed

Salat is het het ritueel gebed. Dit moet gedaan worden op voorgeschreven tijdstippen: 5 maal per dag. Het eerste gebed moet een moslim doen als de zon opkomt. Dat is dus in de zomer erg vroeg en in de winter veel later. Het laatste gebed moet worden gedaan als de zon onder gaat. Ook de overige gebeden moeten worden verricht op voorgeschreven tijdstippen daar tussenin. Dit hangt af van de stand van de zon. Het gevolg hiervan is dat moslims in noodelijke landen op andere tijdstippen bidden dan die in de zuidelijke landen of op de evenaar.

 

Gebeden moeten worden gedaan op een voorgeschreven wijze. De afbeelding hiernaast laat zien hoe. Het belangrijkste is dat je elkaar vrede wenst en dat je buigt voor God. Je moet jezelf zo buigen en door je knieën gaan, zodat je met je voorhoofd de grond raakt. Daarom is het belangrijk dat moslims kunnen bidden op gereinigde tapijten. Je bent verplicht om te bidden in de richting van Mekka. Woon je zelf in Mekka, dan moet je bidden in de richting van het heilige gebouw, de Ka'aba.

 

Moslims bidden per gebed verplicht 2 tot 3 maal het eerste (korte) hoofdstuk uit de Koran. Daarnaast is een moslim vrij om andere gebeden uit te spreken, zoals een gebed om beterschap bij een ziekte.

Salat: het gebed

Vragen: Noem enkele rituelen die worden gebruikt voor het bidden?
Welke gebed is voor moslims het lastigst?
Wat gebeurde er tijdens de hemelvaart van de profeet Mohammed?

De armenbelasting

Zakaat, de religieuze belasting.
Iedere moslim is verplicht om ieder jaar een deel van zijn geld te geven aan de armen. Dat heet een aalmoes. Net zoals bij de joden is een bepaald percentage voorgeschreven. De christenen vinden het goed om geld te geven aan goede doelen of arme mensen, maar ze hebben geen verplichte voorgeschreven percentages die ze af moeten staan. Jezus had gezegd dat God ziet hoeveel je geeft en dat het niet nodig is om dit aan anderen te laten zien.

Een moslim kan de aalmoes aan een individu geven of aan een instantie die zorgt voor de verdeling. Dit kan geld zijn, maar ook koren, rogge, druiven, etc.

Vasten tijdens de ramadan

Mensen zijn klaar voor de Iftar-maaltijd in Iran
Mensen zijn klaar voor de Iftar-maaltijd in Iran

Sawn (vasten) in ramadan (maand).
Vasten is verplicht. Onder vasten wordt verstaan: geen eten, geen drinken, geen seksueel verkeer zolang de zon schijnt. Zodra de zon is ondergegaan is het weer toegestaan. De maaltijd na zonsondergang heet de iftar-maaltijd.

Zodra de maand Ramadan voorbij is, wordt het Suikerfeest gevierd. Dan worden de lekkerste dingen gemaakt en wordt gevierd dat je het weer hebt volgehouden.

De uitzonderingen zijn de zieken, de zwangeren, ouden van dagen en de kinderen, dus als je in de groei bent. Als je ziek bent geworden tijdens het vasten en je daardoor een aantal dagen hebt moeten overslaan, moet je die dagen later weer vastend inhalen.

Omdat een islamitisch jaar ongeveer 11 dagen korter is dan een christelijk kalenderjaar, valt de maand Ramadan niet steeds op dezelfde dagen in de bekende christelijke kalender. Daardoor is het vasten niet steeds in een bepaald deel van het jaar, bijvoorbeeld de winter. Ze schuift als het ware een beetje naar voren bij ieder nieuw jaar, waardoor het van winter, naar herfst, naar zomer, naar lente verschuift. Vooral tijdens de hete zomermaanden kan het vasten zwaar zijn, omdat de zon dan lang schijnt en je veel vocht verliest in de hitte.

Ramadan en vasten

Vragen: Welk risico wordt geschetst bij mensen die vinden dat ze meer moeten genieten in het leven?
Waarom moeten we meer discipline opbrengen volgens de religies?
Hoe heet het vasten in de islam?
In welke maand wordt de vasten gedaan in de islam?
Waarom is de vasten belangrijk voor moslims?

Hadj. De bedevaart

Ka'aba in Mekka met de pelgrims er omheen
Ka'aba in Mekka met de pelgrims er omheen

De Hadj is een bedevaart, de pelgrimstocht naar Mekka. Dit moet gedurende 3 dagen worden gedaan door elke moslim die daartoe fysiek in staat is, minimaal eemaal in zijn leven. In de praktijk kunnen rijke moslims dit vaker doen, maar arme moslims die ver van Mekka wonen, zullen nooit in Mekka komen. Ieder jaar zijn er tussen de 3 en 5 miljoen moslims die naar Mekka gaan. Ze moeten er ritueel rein zijn. Daarom gaan ze gekleed in dezelfde witte gewaden en laten ze hun hoofd kaal scheren.

Daar gaan ze 7 maal om de Ka'aba lopen, verder gaan ze naar de berg Mina en drinken ze van de zamzam bron. Ze herdenken dan de gebeurtenissen van Hagar (slavin van Abraham) en Ismael (oudste zoon van Abraham), maar vooral het offer van Abraham.

Als de hadj voorbij is, vieren de moslims over de hele wereld het Offerfeest.

Het is niet-moslims verboden om naar Mekka te gaan. De stad Mekka is in de afgelopen jaren ingrijpend gemoderniseerd. Daardoor zijn veel oude gebouwen verloren gegaan.

De bedevaart naar Mekka

Vragen: Hoe wordt het einde van de hadj gevierd?


Welk gedeelte van de Ka'aba is het meest heilig? Waarom?