Lesvoorbeeld NT2 Mundium: praktijkvoorbeeld Jeugdjournaal

Lesvoorbeeld NT2 Mundium: praktijkvoorbeeld Jeugdjournaal

Praktijkvoorbeeld Jeugdjournaal

Evelien Ruyloft heeft op diverse scholen NT2 lessen gegeven. Sinds kort heeft ze een alfaklas op het NT2 Mundium College in Roermond. Daar gebruikt ze het Jeugdjournaal voor het oefenen van luistervaardigheden door alfaleerlingen, maar daar blijft het niet bij.

Het Jeugdjournaal als lesmateriaal
Veel docenten worstelen met het oefenen van luisteren met alfaleerlingen. Het is moeilijk om geluidsfragmenten te vinden die ook voor alfaleerlingen goed te volgen zijn. Evelien Ruyloft heeft een manier gevonden om hen met het Jeugdjournaal te laten oefenen met luisteren, zonder dat ze daarbij speciale fragmenten selecteert.

Hoe gaat dit in zijn werk? Evelien: ”We kijken met de klas naar een aflevering van het Jeugdjournaal. Daarbij heeft iedereen kaartjes die corresponderen met een bepaalde categorie woorden. Wij werken met de categorieën dieren, plaatsen/landen, beroemdheden en het weer. Leerlingen die een woord horen uit een van de categorieën houden het kaartje van de juiste categorie omhoog.”

Differentiëren is mogelijk
Op deze manier is het niet nodig om het hele verhaal of zelfs de context volledig te begrijpen. De leerlingen oefenen direct met woordenkennis en het spelelement werkt motiverend. Ook biedt deze luisteropdracht de mogelijkheid tot differentiëren.
Evelien: ”Een leerling die wat meer ervaren is, kan bijvoorbeeld zelf op een werkblad zaken invullen die ze gehoord en gezien hebben. Zo oefenen ze ook het schrijven. Hiervoor heb ik een apart werkblad gemaakt. Bij leerlingen die deze werkvorm vaker doen, kies ik ook moeilijkere onderwerpen om het voldoende uitdagend te houden. En uiteraard kun je heel veel verschillende categorieën gebruiken: sporten, vervoersmiddelen, etc.”

Wisselingen zijn een uitdaging
Docenten die werkend in een ISK hebben veel te maken met wisselingen in de klas, zo ook Evelien. Daarom past ze sinds vorig jaar de luisteropdracht met intervallen toe.
“Het zou extra goed werken bij een klas die langer stabiel is. Dan kunnen de leerlingen hun werkblad steeds uitbreiden met nieuwe thema’s, zoals sport. Of een thema uitsplitsen, zoals verschillende sporten identificeren. Bij onze alfaklassen is de helft van de leerlingen aan het einde van het jaar niet meer aanwezig vanwege bijvoorbeeld een verhuizing. Daardoor kan ik deze werkvorm niet zo ver uitbouwen als mogelijk is.”

Geen voorkennis nodig
Behalve dat dit een goede manier is om het luisteren met alfaleerlingen te oefenen, krijgen de leerlingen ook energie van deze werkvorm. Evelien legt uit: “De leerlingen vinden het fijn om zelf werkbladen te hebben en in te vullen. Als ze zelf iets mogen tekenen uit een aflevering vinden ze dat ook erg leuk.”

Een extra voordeel is dat deze vorm van luisteren al geoefend kan worden zonder enige voorkennis van het Nederlands. Evelien: “Zelfs een nieuwe leerling die nog helemaal geen Nederlands kon, die net in de klas zat, kon meedoen. Want zelfs met één dag in de les kunnen ze al meedoen op basis van het beeld. Dat vergroot hun zelfvertrouwen enorm.”

Tip voor beginners
Evelien heeft tips voor wie aan de slag wil met deze luisteropdracht. “Het wordt snel gemakkelijk dus je moet leerlingen blijven uitdagen. Dus ga differentiëren, laat de leerlingen de categorieën uitsplitsen. Soms komt iets niet voor in het nieuws, dan zien ze het in die les niet; dat is geen probleem. Je kunt het zo uitgebreid of moeilijk maken als een leerling aankan.”

Beschrijving lesvoorbeeld

 

 

Colofon

Het arrangement Lesvoorbeeld NT2 Mundium: praktijkvoorbeeld Jeugdjournaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-08-02 15:44:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Evelien Ruyloft heeft op diverse scholen NT2 lessen gegeven. Sinds kort heeft ze een alfaklas op het NT2 Mundium College in Roermond. Daar gebruikt ze het Jeugdjournaal voor het oefenen van luistervaardigheden door alfaleerlingen, maar daar blijft het niet bij.
Leerinhoud en doelen
Nederlands als tweede taal;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
alfaisk

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open