VPV GEW Leerjaar 4

VPV GEW Leerjaar 4

Inleiding

De serie skills lessen voor het 4e leerjaar bestaat voornamelijk uit een aantal voorbehouden handelingen die in deze laatste fase van de opleiding aangeleerd worden op basis van simulatie. Actuele aantoonbare bekwaamheid  in de feitelijke praktijk dient onder leiding te worden verkregen in de eigen praktijksituatie.

Verantwoording

De verpleegtechnische vaardigheden die met name aan de orde komen zijn:  afname venapunctie  en inbrengen van het perifeer infuus. Beide handelingen worden voorafgegaan door een uitgebreide inleiding middels PowerPoint. Daarin worden de verschillen aangegeven van genoemde handelingen wat betreft de vaatvoorziening, ondersteund   door een serie afbeeldingen van voorbeelden van de aanleg van bloedvaten.

Een andere vaardigheid is die van het klaarmaken van medicatie voor intra veneuze toediening middels hoofdinfuus en koppeling via een zijlijn. Hierbij is (basis) kennis van oplossingen en verdunningen van toepassing.

Het doel van de hypodermoclyse is ook een onderdeel van de skills lijn. Na een inleiding volgt een demonstratie van de docent waarna de studenten gelegenheid krijgen de vaardigheid te oefenen.

De laatste lessen bestaan uit behandeling van een zogenaamde acute casus uit de praktijk, waarbij snel gehandeld dient te worden. Doel is om plenair klinisch te redeneren.  Een andere casus heeft betrekking op chronisch ziek zijn en vandaar uit klinisch te redeneren.

De skills lessen worden afgesloten met de mogelijkheid individueel die vaardigheden te oefenen, die gedurende de hele opleiding aan de orde zijn geweest en die afgestemd worden op de opgedane ervaringen in de stages.

Planning periode

1 Presentatie/inleiding met Pp  
2 Afname venapunctie
3 Inbrengen perifeer infuus  inbrengen perifeer infuus
4 Medicijnen oplossen voor i.v. toediening/koppeling zij-infuus  
5 Hypodermoclyse
6 Acute casus: klinisch redeneren  
7 Casus chronisch zieken  
8 Discussie a.Herhaling op verzoek van alle skillshandelingend.h. van stellingen  
9 Herhaling op verzoek van alle skillshandelingen  

 

Beoordeling

Er is geen afrondende toets bepaald: aanwezigheid wordt door de docent geparafeerd op de skillskaart en die  overlegd dient te worden aan de eigen SLB-er.

Van de student wordt een actieve houding gevraagd door per onderdeel gebruik te maken van de protocollen van Vilans. Het vooraf bestuderen van het protocol alsmede studie van het vaardigheid filmpje is een voorwaarde om aan de lessen deel te nemen.

Bronnen

  • Het arrangement VPV GEW Leerjaar 4 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    teamvp nw
    Laatst gewijzigd
    2019-07-06 16:51:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    teamvp nw. (2019).

    Klinisch redeneren Groningen 4e jr

    https://maken.wikiwijs.nl/77421/Klinisch_redeneren_Groningen_4e_jr