Duurzaamheid

Duurzaamheid

Intro plastic project - duurzaamheid

In de komende lessen ga je aan de slag met het project over duurzaamheid. Het onderwerp is plastic. plastic is tegenwoordig vaak in het nieuws, denk maar aan de 'plastic soep' bijvoorbeeld. 

klokhuis aflevering over het probleem van plastic

Opdracht 1 - lijst met plastic spullen

Maak een lijstje met spullen die van plastic gemaakt zijn. Schrijf minimaal 30 dingen op.

a. Markeer met een kleur de spullen die jij van deze lijst gebruikt

b. markeer met een andere kleur de spullen die je vandaag gebruikt hebt.

 

Opdracht 2 - wat is plastic en hoe wordt het gemaakt?

Je gaat uitzoeken wat plastic precies is en hoe het wordt gemaakt. Gebruik de filmpjes die bij deze opdracht staan. Je mag zelf ook informatie zoeken op internet.

Informatie zoeken op internet doe je zo: Ga naar google.nl en typ een zoekwoord in. In dit geval "plastic maken". Bekijk de websites die dan tevoorschijn komen. Eén van die websites is: https://npofocus.nl/artikel/7956/wat-is-plastic-en-hoe-maak-je-het Lees deze of een andere website.

Het antwoord van vraag 2 zet je in een word document. Noteer welke filmpjes je hebt gebruikt en welke sites op internet je nog hebt bekeken om je antwoord op te kunnen schrijven.

Plak ook plaatjes in je word document die bij het verhaal passen. Je antwoord bestaat uit minimaal 200 woorden. Werk samen in je groepje om te zorgen dat je een goed antwoord geeft.

klokhuis aflevering van olie naar plastic

opdracht 3 - wat gebeurt er met het plastic dat je weggooit?

Wat gebeurt er met plastic dat je weggooit?

1. Bekijk het filmpje over de drie plastic flessen.

2. Beschrijf in het kort wat er met deze flesjes gebeurt.

3. Schrijf ook op wat jullie zelf doen met afgedankt plastic.

4. je mag ook op internet zoeken naar antwoorden.

Het antwoord op vraag 3 zet je in hetzelfde word document als de eerdere opdrachten. Noteer ook hier weer welke websites je gebruikt hebt. Je antwoord bestaat uit minimaal 200 woorden.

wat gebeurt er met de plastic flessen die je weggooit?

les 2 problemen & oplossingen

opdracht 4 - probleem plastic

Plastic in de natuur is een probleem. Je hebt dat bijvoorbeeld gezien tijdens de grote plastic quiz in les 1.

Geef hier voorbeelden van problemen met plastic in de natuur.

 Zoek met behulp van de linkjes en eigen informatie op internet.

Schrijf de voorbeelden op in een word document en plak er ook plaatjes bij. Noteer altijd welke websites je gebruikt hebt. Je antwoord bestaat uit minimaal drie problemen. Ook moet je antwoord in ieder geval uit 200 woorden en 3 plaatjes bestaan.

opdracht 5 plastic oplossingen

Er zijn oplossingen bedacht om er voor te zorgen dat het plastic in de natuur opgeruimd wordt en dat er minder plastic in de natuur terecht komt.

Onderzoek welke oplossingen dat zijn. Gebruik de linkjes en je eigen zoekopdrachten op internet. Je mag ook mensen vragen om informatie. je moet in ieder geval twee verschillende oplossingen hebben.

Schrijf de informatie weer in je word document waar ook de andere antwoorden al staan. Je antwoord bestaat uit minimaal 200 woorden. Je mag ook weer plaatjes bij het antwoord zetten.

opdracht 6 - welke oplossing bedenk jij?

Je weet nu wat plastic is, hoe het gemaakt wordt en wat het probleem is met plastic in de natuur. Ook heb je ontdekt welke oplossingen er al zijn. Dat is alleen nog lang niet genoeg.

Welke oplossingen bedenkt jullie groepje? Zoek informatie op internet, vraag thuis om oplossingen. Je kunt ook de linkjes gebruiken die hieronder zijn gegeven.

In de volgende les ga je een eigen oplossing ontwerpen. deze oplossing ga je presenteren. Je kunt een powerpoint maken, of een poster of bijvoorbeeld een model van jullie oplossing. Het gaat er om dat je reclame maakt voor jullie oplossing, waarom is jullie idee het beste?

Het groepje met het winnende idee krijgt een prijs !!

Bedenk nu alvast wat je nodig hebt om daarmee aan de slag te gaan. Schrijf dat op. 

slimme oplossingen voor de plastic berg

onderzoek naar schone rivieren

stop met plastic

how plastic bottles are recycled into polyester

les 3 jouw oplossing

opdracht 7 - welke oplossing is mogelijk?

In deze les gaan we twee dingen doen.

1. In de vorige les heb je al bedacht wat je nodig hebt voor jullie oplossing. Ontwerp nu je eigen oplossing. Dit mag een oplossing zijn voor Kampen, maar ook wereldwijd, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Maak een poster, een word document of een powerpoint waarin je uitlegt wat je oplossing is en hoe het werkt. Je mag ook een model maken. Maak vooral ook reclame voor je oplossing, Waarom is dit de beste oplossing?

2. we gaan de oplossingen aan elkaar presenteren. De beste oplossing verdient een prijs!

 

veel succes !!!

les 4 - de handen uit de mouwen

opdracht 8 - de grote opruimactie

We gaan de stad in om plastic te verzamelen. Het groepje met het meeste plastic wint een prijs

les 5 - het grote plastic kunstwerk

opdracht 9 - het grote plastic kunstwerk

We gaan een groot plastic kunstwerk maken met het plastic dat we de vorige week hebben verzameld. Het hele jaar door wordt er gewerkt door aan dit kunstwerk. bekijk voorbeelden op internet en overleg met je klas wat jullie gaan doen aan het kunstwerk.