Eindopdracht

Eindopdracht

Eindopdracht

Opdrachtomschrijving

Voor de eindopdracht ga je een prototype maken voor een bepaalde toepassing. Een prototype is een eerste versie van een systeem op basis waarvan je kunt beoordelen of het systeem goed werkt. Een prototype is bedoeld om na te gaan in hoeverre het systeem zou kunnen werken.

Enkele voorbeelden van prototypes die je zou kunnen maken:

  • Smart City: ontwerp een parkeersysteem dat automatisch detecteert hoeveel parkeerplekken nog vrij zijn en dat op een paneel aangeeft.
  • Kunst: ontwerp een kunstzinnig systeem dat reageert op de omgeving en gedrag van mensen.
  • Domotica: ontwerp een systeem waarmee je de verlichting in huis kunt aansturen met geluiden (bijvoorbeeld het klappen in je handen). Of ontwerp een systeem dat de verwarming aanstuurt op basis van temperatuur en tijd van de dag.
  • Transport: ontwerp een auto die automatisch binnen de lijnen blijft rijden. Of ontwerp een auto die automatisch de auto die er voor rijdt volgt.

Er zijn nog vele andere toepassingen te bedenken. De toepassing bepaal je in overleg met je docent.


Bij het maken van dit prototype is het belangrijk dat je het volgende laat zien:

  • Je maakt een overzicht van de eisen die worden gesteld aan het systeem.
  • Je maakt bewuste keuzes voor de sensoren en actuatoren die je gebruikt op basis van de kwaliteitscriteria van sensoren en actuatoren en de toepassing waar je ze voor gaat gebruiken.
  • Je werkt iteratief: dat betekent dat je steeds in kleine stapjes werkt. Je bedenkt wat je gaat maken, je maakt dit, je test dit en je evalueert dit. Daarna ga je bepalen wat de volgende stap is.
  • Je maakt steeds eerst een toestandsdiagram, voordat je gaat programmeren.
  • Je bedenkt steeds meerdere oplossingen voor een deelprobleem voordat je verder gaat. Je kiest dus niet steeds voor de eerste-de-beste oplossing. Je kunt daarbij technieken gebruiken om verschillende oplossingen te kiezen (zie ook: https://ontwerpenindeklas.nl/do-it-yourself/)
  • Je werkt gestructureerd samen in een team van leerlingen. Dat betekent dat je goed met elkaar afstemt over jullie aanpak en dat je taken goed verdeelt.
  • Je geeft een evaluatie van je prototype op basis van de kwaliteitscriteria die in deze module worden beschreven. Je laat daarin zien wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van het systeem zoals jullie dat hebben gebouwd. De eigenschappen van de sensoren en actuatoren spelen daarbij een belangrijke rol.

Eén van de manieren om dit aan te tonen is aan de hand van een logboek. Zorg dus dat je als team een logboek bijhoudt waarin je steeds beschrijft wat je als team hebt gedaan, tegen welke problemen je bent aangelopen en welke keuzes je hebt gemaakt.

Beoordeling

Hieronder vind je een voorbeeld beoordelingsmodel. Bespreek met je docent welke manier van beoordelen hij/zij gebruikt.

  Goed Voldoende Matig Ruim onvoldoende
Evaluatie van het systeem in een verslag of presentatie (25%) Er wordt een volledige en realistische weergave gegeven van de mogelijkheden en beperkingen van het systeem, gebaseerd op onder meer de kwaliteitscriteria zoals die in de module worden beschreven. Daarbij worden de kwaliteitskenmerken van de gebruikte sensoren en actuatoren gebruikt. Er wordt een volledige weergave gegeven van de mogelijkheden en beperkingen van het systeem, gebaseerd op onder meer de kwaliteitscriteria zoals die in de module worden beschreven, hoewel niet altijd realistisch. Daarbij worden de kwaliteitskenmerken van de gebruikte sensoren en actuatoren gebruikt. Er wordt een onvolledige weergave gegeven van de mogelijkheden en beperkingen van het systeem, gebaseerd op onder meer de kwaliteitscriteria zoals die in de module worden beschreven.  Deze is niet altijd realistisch. Daarbij worden de kwaliteitskenmerken van de gebruikte sensoren en actuatoren beperkt gebruikt. Er wordt een onvolledige weergave gegeven van de mogelijkheden en beperkingen van het systeem. Deze is niet altijd realistisch. Daarbij worden de kwaliteitskenmerken van de gebruikte sensoren en actuatoren niet of nauwelijks gebruikt.
Modelleren met toestandsdiagrammen (15%) Voor alle software is een correct toestandsdiagram gemaakt. Voor alle software is een toestandsdiagram gemaakt, waarvan de meeste correct. Voor enkele delen is een toestandsdiagram gemaakt, die zijn deels correct. Er zijn geen toestandsdiagrammen gemaakt, of alleen incorrecte.
Iteratief werken (5%) Bij het ontwikkelen zijn elke keer kleinere deeloplossingen uitgewerkt, getest en geëvalueerd. Bij het ontwikkelen zijn elke keer kleinere deeloplossingen uitgewerkt en getest, en beperkt geëvalueerd. Bij het ontwikkelen zijn elke keer kleinere deeloplossingen uitgewerkt, maar beperkt getest en geëvalueerd. Bij het ontwikkelen zijn geen kleinere deeloplossingen uitgewerkt.
Meerdere oplossingen verkend (5%) Voorafgaand aan het uitwerken van een (deel)oplossing zijn minstens drie ideeën verkend en tegen elkaar afgewogen. Voorafgaand aan het uitwerken van een (deel)oplossing zijn minstens twee ideeën verkend en tegen elkaar afgewogen. Voorafgaand aan het uitwerken van een (deel)oplossing zijn minstens twee ideeën verkend en beperkt tegen elkaar afgewogen. Het eerste idee wordt gelijk uitgewerkt.
Keuze voor sensoren en actuatoren (10%) De selectie van de sensoren en actuatoren wordt gebaseerd op de kwaliteitskenmerken van de sensoren en actuatoren, verkregen via bijvoorbeeld de datasheets. De selectie van de sensoren en actuatoren wordt gebaseerd op een deel van de kwaliteitskenmerken van de sensoren en actuatoren De selectie van de sensoren en actuatoren wordt slechts beperkt gebaseerd op de kwaliteitskenmerken van de sensoren en actuatoren Bij het selecteren van de sensoren en actuatoren wordt geen afweging gemaakt.
Samenwerking (15%) Het team werkt transparant samen zodat steeds helder is waar iedereen aan werkt. Ieder teamlid draagt substantieel bij aan het eindresultaat. Het team werkt efficiënt. Het team werkt transparant samen zodat steeds helder is waar iedereen aan werkt. Ieder teamlid draagt substantieel bij aan het eindresultaat. Het team werkt samen, de meeste teamleden dragen substantieel bij aan het eindresultaat. Het team werkt slecht samen, de bijdrage van ieder teamlid varieert sterk.
Resultaat (25%) Het resultaat kent relatief veel functionaliteit en voldoet grotendeels aan de eisen. Het resultaat kent een redelijk hoeveelheid functionaliteit en voldoet grotendeels aan de eisen. Het resultaat kent een beperkte hoeveelheid functionaliteit en voldoet grotendeels aan de eisen. Het resultaat werkt niet of nauwelijks.

 

Terug naar voorpagina

Ga terug naar de voorpagina met verwijzingen naar alle hoofstukken voor deze module.

  • Het arrangement Eindopdracht is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-07-17 13:41:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld