Beschrijf de bevolkingsontwikkeling van Duitsland in de toekomst

Bevolkingsontwikkeling in Duitsland in de komende jaren

De Duitse bevolking in de toekomst

Eerder heb je al geleerd dat de Duitse bevolking gemiddeld ouder is dan de Nederlandse bevolking. De Duitse bevolking is al sterk aan het vergrijzen. En de bevolking zal vanaf nu gaan krimpen. Bekijk deze grafiek over de bevolkingsontwikkeling tussen 1950 en 2100 (rechtsboven in beeld). En bekijk onderstaaande bevolkingspiramides van Duitsland.

Sociaal-economische en ruimtelijke gevolgen van de te verwachte bevolkingsontwikkeling

De Duitse staat kent een veel minder verzorgend beleid dan de Nederlandse staat. Ouderen zijn veel meer op zichzelf aangewezen. Mensen krijgen een klein pensioen en hebben wellicht een aanvullend pensioen als ze in hun leven hebben gewerkt. Een groot deel van de ouderen zijn vrouw. Deze vrouwen hebben vroeger nauwelijks gewerkt, omdat het toen nog heel gewoon was om als vrouw thuis te blijven en voor de kinderen te zorgen. Nu zijn veel van deze ouderen dus op zichzelf aangewezen. Onder de ouderen zijn er veel arme mensen.

 

Door de vergrijzing en de alsmaar groeiende economie zijn er veel vacatures in Duitsland die niet ingevuld kunnen worden. Duitsland komt dus arbeiders tekort. Het stimuleren van het krijgen van kinderen is daarbij niet een directe oplossing, omdat deze kinderen natuurlijk niet meteen deelnemen aan de beroepsbevolking. Kinderen kosten de eerste jaren nog geld. Dan zal de Duitse regering in feite twee problemen hebben; een grote groep ouderen en een grote groep kinderen. Immigranten kunnen wel het arbeiderstekort opvullen. Bekijk de onderstaande video.

 

Het laten participeren van migranten in de Duitse samenleving is niet altijd makkelijk. En de regering werkt niet altijd mee als het gaat om het laten participeren van migranten in het arbeidsleven. Open deze website en scrol iets omlaag om de video te bekijken (het artikel hoef je dus niet te lezen).

 

Oefening: Bevolkingsontwikkeling in Duitsland in de komende jaren

Start

  • Het arrangement Beschrijf de bevolkingsontwikkeling van Duitsland in de toekomst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-12-02 11:29:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement van VO content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO content en gedeeld onder de CC BY-SA licentie. https://maken.wikiwijs.nl/83405/Thema_Bevolk__Ruimte__Ned___Duitsland_vmbo_kgt34#!page-2337736
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

    Toekomst van Nederland en Duitsland - GEEL/ROOD - moederbestand

    https://maken.wikiwijs.nl/132360/Toekomst_van_Nederland_en_Duitsland___GEEL_ROOD___moederbestand