Interactief leren

Interactief leren

Interactief leren

Er zijn vele mogelijkheden van interactief leren voor leerlingen in leerroute 1. In dit arrangement vind je verschillende belevingstafels en andere interactieve middelen zoals projecties op vloeren en/of wanden. Je vindt in dit arrangement ook ervaringen van gebruikers. Daarnaast is er een vergelijking van belevingstafels gedaan door VisioLab. Een aanrader als je van plan bent een interactieve tafel aan te schaffen.

Interactieve belevingstafels vergeleken

Medewerkers van het VisioLab van Koninklijke Visio gingen op zoek naar de mogelijkheden die belevingstafels bieden in het onderwijs aan slechtziende en blinde leerlingen. Deze tafels zijn ook goed te gebruiken voor EMB leerlingen zonder visuele beperkingen. Als je op zoek bent naar een interactieve belevingstafel is het een aanrader om dit onderzoek te lezen.

Open bestand Interactieve belevingstafels vergeleken door VisioLab

Interactieve tafels en projecties

Acticomm
Acticomm

Acticomm
De Acticomm is een speciaal ontwikkeld computersysteem voor mensen waarbij normaal computeren niet lukt, zoals met een ernstig meervoudige beperking. De Acticomm is een uniek communicatiehulpmiddel met touchscreen, verwerkt in een veilig meubel dat verrijdbaar en in hoogte in te stellen is. Er is ook een speciale oogbesturingsmodule beschikbaar. Op Mytylschool Gabriël hebben we in leerroute 1 meerdere van deze Acticomms. We zijn hier zeer enthousiast over!

Active Floor
Active Floor is een interactieve beweegvloer met een hoge funfactor die bewegen, spelen en leren combineert. Met Active Floor bedienen kinderen spelletjes door te lopen, springen, hurken, rennen en draaien. Het spelaanbod varieert van puur vermaak tot educatieve spellen. Uniek is de mogelijkheid om eenvoudig zelf spellen te ontwikkelen door eigen vragen, afbeeldingen en geluiden te uploaden. Zo maak je spellen voor alle leeftijdscategorieën en sluit de inhoud altijd aan op de leerdoelen. Active Floor is niet alleen gezond en leuk maar stimuleert ook de motorische, sociale en cognitieve vaardigheden van kinderen. Collega's van mij hebben deze op de BETT ICT-beurs in Londen gezien en waren erg enthousiast hierover!!

BelevenisTafel
Door gebruik te maken van de Belevenis Tafel kun je Belevingsgerichte zorg op individuele behoefte aanbieden. Over de tafel De BelevenisTafel is een familie van verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafels die op elke gewenste plek neergezet kunnen worden. Het belangrijkste kenmerk van de BelevenisTafel is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren. De software van BelevenisTafel biedt bewoners van woonzorginstellingen ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen. Bovendien helpt de software de apathie die kan optreden bij dementerende ouderen te doorbreken. Het BelevenisTafel-softwarepakket bevat tal van applicaties, en er komen regelmatig nieuwe applicaties bij. De software van BelevenisTafel kan is gemaakt voor mensen in de psychogeriatrische (PG), gerontopsychiatrische (GP) en reguliere ouderenzorg. Deze kan naar mijn idee ook ingezet worden voor leerlingen met EMB

BelevenisTafel Hopla
Op 13 juni 2019 mochten we een presentatie houden over de nieuwste ontwikkelingen in ICT en EMB tijdens een bijeenkomst van Kenniskring Gedragsdeskundigen regio Zuid EMB-platform. Daar zagen we de BelevenisTafel die wordt gebruikt op Mytylschool Gabriël. Zij zijn erg enthousiast over de BelevenisTafel en vind hem meer EMB bestendig dan de Tovertafel omdat de BelevenisTafel geen projector heeft. Het bedrijf Onwijs heeft de BelevenisTafel verder doorontwikkeld voor het speciaal onderwijs. Het resultaat is de nieuwste versie van de BelevenisTafel: Hopla! Leuk is dat je zelf lessen kunt maken. Er staat ook al veel lessen online die je ook op het digibord kunt gebruiken. https://tiptileonline.com/ Onwijs heeft een speciale versie gemaakt voor onze school. Eerst was er alleen de versie waarbij er altijd knoppen aan de zijkant zaten waardoor leerlingen uit het programma konden gaan. Nu is er een toetsenbordversie waarbij dat onmogelijk is gemaakt.

http://tiptileonline.com/ Voorbeeld: herfst (herfst eerste leerjaar).

Praktijkvoorbeelden van Belevenistafel op Mytylschool Gabriël

 Muziek luisteren

 

 Gebruik 2 afbeeldingen om een liedje te laten kiezen

 

 Zelfgemaakte Tiptile ter voorbereiding op schoolreisje Efteling

Cosmo
Spelen, leren, bewegen en vooral plezier maken met lichtgevende “knoppen” en een iPad. Dat is Cosmo! Cosmo bestaat uit een set slimme schakelaars, Cosmoids genaamd, en speciale activiteiten op de iPad. De spellen doen de Cosmoids van kleur veranderen en maken zo duidelijk welke je wanneer moet aanraken. U kunt de knoppen plaatsen waar u wilt: op een tafel, op de grond, op schoot, aan een muur, of verspreid door de hele ruimte.

De Beleef TV
De BeleefTV is is een digitale activiteitentafel die oorspronkelijk ontwikkeld is voor dementerende ouderen en naar mijn idee ook zeer geschikt voor leerlingen met EMB. De BeleefTV biedt interactieve spellen waardoor bij leerlingen zowel de fijne motoriek als het mentale vlak gestimuleerd worden. Er zijn verschillende soorten software pakketten verkrijgbaar. De applicaties stimuleren de fijne motoriek met laagdrempelige spellen die met elkaar gespeeld kunnen worden. Cognitief niveau 1-3 jaar. Het Tover Menu met de oefening 'zandfoto' lijkt me zeer geschikt.

Kojo
Kojo is een alles-in-een computer met oogbesturing, speciaal gemaakt voor professionals die werken met kinderen en volwassenen met ernstige motorische of meervoudige beperkingen. De Kojo is te gebruiken voor spel, communicatieontwikkeling, therapie en diagnostiek, en is ideaal om oogbesturing met meerdere cliënten uit te proberen en te oefenen.

Deze 'Interactieve Gymzaal' heb ik, samen met een collega die ook in een EMB groep werkt, gezien op de BETT beurs in londen (maart 2023).
We gooiden ballen tegen een wand maar je kunt het ook met de hand bedienen. We speelden een spel waarbij je steeds tegen een dier moet gooien. Het dier wordt steeds groter. Bij de laatste worp “ontplofte” het dier.

Heel erg leuk materiaal. Wel duur. Ongeveer 20.000 euro.
Er was ook een groepje van een school voor speciaal onderwijs uit Limburg mee naar de beurs. Zij hebben de Lü.
Er zijn drie verschillende Lü-systemen. Elk Lü-systeem bestaat uit een laserprojector, een bewegingsdetectiecamera, een geluidssysteem en een verlichtingssysteem.
Een paar toepassingen die voor EMB geschikt zouden zijn:
Repläy
Maak gebruik van beeldopnames! Bekijk jezelf live in actie of neem jezelf op.
Wörlds
Verander je ruime in elk universum dat je maar wilt!
Zoo
Gooi de bal tegen de muur en een klein dier zal verschijnen. Als jullie snel het doel raken, zal het dier groter worden.

De Lü-community is een openbaar toegankelijk, gratis platform dat Lü-gebruikers over de hele wereld in staat stelt om met elkaar in contact te komen en zelfontworpen inhoud uit te wisselen.

Luminea
Luminea is een unieke serie snoezellampen die reageren op plaatjes en activiteiten in de speciale Luminea app. Met deze app, of met een 6-knops controller of losse schakelaar, kan uw cliënt, leerling, zoon of dochter zelf spelen met licht en kleur. Met Luminea creëert u eenvoudig een kleinschalige interactieve snoezelruimte, zónder computersysteem of technische installatie. Luminea is bij uitstek geschikt om te integreren in een SHX snoezelruimte. Er zijn uiteenlopende Luminea lichtelemenen verkrijgbaar: een bubbelbuis, lichtslierten, lichtjestapijt of -hemel, verlichte ballenbak en verschillende soorten lampen. Met de app kan de gebruiker zelf de kleur van het licht bepalen op wel duizend manieren. U kunt eigen plaatjes of foto’s gebruiken en het licht (automatisch!) laten reageren op de kleuren van dat plaatje. Maar er zijn ook doelgerichte activiteiten, waarin gebruikers kennismaken met kleuren, leren tellen, leren keuzes maken, hun woordenschat uitbreiden, oefenen met oorzaak en gevolg, of oefenen in coördinatie en fijne motoriek.

Magic Carpet
Magic Carpet is een interactieve vloerprojectie, die reageert op bewegingen en deze omzet in audiovisuele effecten. Magic Carpet is een enerzijds een snoezelmiddel, dat de zintuigen prikkelt van kinderen en volwassenen met zeer beperkte mogelijkheden. Anderzijds vormt het systeem dankzij de interactieve mogelijkheden een sensorische leeromgeving.

Magic Sandbox
Collega's van mij hebben deze op de BETT in Londen gezien. Ze vonden hem erg mooi maar vragen zich wel af of het voor het onderwijs een grote toegevoegde waarde heeft. Ik ben benieuwd naar ervaringen met deze Magic Sandbox.

OmiVista
OmiVista is een interactief projectiesysteem, dat reageert op bewegingen en deze omzet in audiovisuele effecten. omiVista kan projecteren op de vloer, op een tafel, op een rolstoelblad, maar ook bijvoorbeeld op een tent. Veeg bladeren weg, verjaag vissen, kleur tekeningen in, trap ballonnen kapot, bespeel muziekinstrumenten en doe nog veel meer, eenvoudig door liggend, zittend, rollend, kruipend of lopend bewegingen te maken over de vloer, of met de armen te bewegen over tafel. omiVista kan ingezet worden voor activeren, bewegen, ontspannen, spelen, leren en herinneren. Het systeem reageert op elke beweging in het projectiegebied, zodat ook groepsinteractie mogelijk is.

Qwiek.up
De Qwiek.up is een projector op wieltjes waarop je met behulp van usb-sticks filmpjes met muziek kan afspelen (belevingsmodules).

SHX
Interactief snoezelen. Met robuuste bedieningen kan een leerling zélf invloed uitoefenen op licht, geluid, muziek, objecten, beelden en vibratie.

Tovertafel Sprout
Ontwikkeld voor en door kinderen in de zorg en het speciaal onderwijs. Sprout helpt om kinderen met hun volle aandacht bij een spel en leerervaring te betrekken en ondersteunt hiermee de groei van de kinderen. Ieder op zijn eigen manier en met een hoop plezier!