Anne Frank

Anne Frank

Inleiding

Lieve Kitty,

"Gisteravond sprak minister Bolkestein voor de Oranjezender erover dat er na de oorlog een inzameling aan dagboeken en brieven van deze oorlog zou worden gehouden. Natuurlijk stormden ze allemaal direct op mijn dagboek af. Stel je voor hoe interessant het zou zijn als ik een roman van het Achterhuis uit zou geven. Bij de titel alleen zouden de mensen denken dat het een detectiveroman was."

 

Je Anne

 

Ik denk dat je al wel een idee hebt wie dit geschreven heeft...

 

Anne Frank natuurlijk! Op het moment dat Anne dit heeft geschreven is ze 13 jaar en woont ze in Amsterdam.                                              Als je naar de datum kijkt, heb je misschien al een idee wat er toen aan de hand was in Nederland.

 

In deze webquest leer je meer over wie Anne Frank was, wat er met haar is gebeurd en waardoor ze zo bekend is geworden.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Klik dan snel op 'opdracht' !

Opdracht

Anne Frank leefde in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ze is bekend geworden door haar dagboek wat je links hieronder op de foto ziet. Anne moest met haar familie onderduiken voor de Duitsers. Voor haar verjaardag kreeg ze een dagboek. Haar dagboek kreeg een naam, Kitty. Elke dag schreef Anne een stukje in haar dagboek over wat ze meemaakte. Dankzij het dagboek weten we precies hoe zij zich gevoeld heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 

                                                                                                         

 

In de volgende les ga je een verhaal in een dagboek schrijven of schrijf je een brief aan een van de onderduikers in het achterhuis. Omdat je nog niet alles weet over Anne Frank, ga je eerst een aantal vragen beantwoorden. Je maakt deze webquest in tweetallen. De antwoorden van de vragen kun je vinden door de bijhorende filmpjes te kijken of het antwoord te vinden op de site die bij de vraag hoort. Onder het kopje 'verwerking' vind je de vragen.

Succes!

Verwerking

De familie Frank

Voor de komende vragen heb je een aantal bronnen nodig. De linkjes zijn hieronder vermeld. Lees de teksten goed en bekijk de filmpjes aandachtig.

Informatie over de onderduikers en de helpers

Filmpje over Anne Frank

Informatie over de arrestatie en de kampen

 

Anne Frank en het Achterhuis

Ga als eerste naar het Achterhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorg ervoor dat je oordopjes in hebt. Maak je de webquest in tweetallen?                                                                                                        Dan zorg je ervoor dat je allebei een eigen chromebook klaar hebt staan en ga je allebei naar de site.

 

Bekijk alles goed en luister naar de verhalen.

Kun je antwoord vinden op alle vragen?


De antwoorden van vraag 1 t/m 4 kun je vinden in de kamer van Anne Frank.    De antwoorden van vraag 5 t/m 8 kun je vinden in de kamer van de familie Frank.                                                                                                                    De antwoorden van vraag 9 en 10 vind je in de wasruimte.                                In de kamer van de familie Van Pels vind je de antwoorden op vraag 11 en 12 en de antwoorden op vraag 13 en 14 zijn te vinden op de zolder.

 

Afsluiting

Goedzo, je hebt de webquest afgerond!

Je hebt inmiddels een heleboel vragen beantwoord over Anne Frank en het achterhuis. Hopelijk weet je daar nu heel veel over. Bijvoorbeeld wie Anne was, waar ze woonde tijdens de oorlog en hoe ze de oorlog beleefd heeft.

Ik denk dat je nu voldoende weet voor het schrijven van het dagboek of de brief.                                                                                            Ook ben je klaar voor het bezoek aan Westerbork.

 

Veel succes met het schrijven en ik wens jullie een leerzaam bezoek!

  • Het arrangement Anne Frank is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Natasja Oosterloo Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-26 13:23:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Geschiedenis voor groep 8
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    anne frank, geschiedenis, groep 7, groep 8, het achterhuis, het leven van anne frank, webquest