Rederijkers
Om je een indruk te geven van wie de rederijkers waren, krijg je een filmpje te zien. veel plezier met kijken!
Wie of wat waren de rederijkers?
Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtskunstenaars. Vanaf de late middeleeuwen organiseerden zij zich in verenigingen. Ze hielden zich bezig met literatuur (in wedstrijdvorm) en toneelkunst. Zij droegen hun gedichten en toneelstukken voor aan de stadsburgers.
Een vereniging van rederijkers werd een rederijkerskamer genoemd. Deze rederijkerskamers ontstonden in Noord-Frankrijk in de 13e eeuw. Vanaf de 15e eeuw bereikte ze ook Nederland, vooral in het zuiden en voor de kerken. In volkstaal schreven ze teksten die ze ook voordroegen in verenigingsverband en in het openbaar tijdens festiviteiten en landjuwelen. Dit was ter vermaak voor henzelf en het volk, maar ze maakte wel gebruik van allerlei ingewikkelde dichtvormen. Doordat ze volkstaal gebruikten, konden ze regels en het gewenste burgermoraal overbrengen naar het volk op een manier dat zij het begrepen. De gedichten werden ook in rijm geschreven. Zo kon het volk het makkelijker onthouden De gedichten die voorgedragen werden, bestonden uit verschillende gedragsregels. Deze regels stonden beschreven op de manier waarop het niet moet. Uit de gedichten kon je dus halen wat je juist niet moest doen.
Een goed en bekender voorbeeld van zo’n gedicht is De Blauwe Shuyt. De Blauwe Schuyt was een vereniging waar mensen werden toegelaten die er niet helemaal bij hoorden om verschillende redenen, al mocht je geen echte crimineel zijn. In het gedicht beschrijven ze per onderdeel of groep mensen (bijvoorbeeld nonnen, dienstmeisjes enz.) wat zei wel en niet konden maken of gedaan konden hebben om toegelaten te worden tot de Blauwe Schuyt. Gedichten zoals de Blauwe Schuyt worden quasi statuten genoemd.
Waar komt de term ‘rederijkers’ vandaan?
De term ‘Rederijkers’ komt van het Oudgriekse woord ῥήτωρ, rhêtôr, 'spreker', 'leraar'. De oude Nederlandse spelling is rhetorica, wat nu als retorica word gespeld. Dit betekend letterlijk ‘redenaarskunst’ of ‘welsprekendheid’ wat staat voor de kunst van het spreken in het openbaar. Dit komt dus overheen met wat ze daadwerkelijk doen.
Wat was de ideologie, de doelstelling van de Rederijkers in het algemeen?
Zij hadden als doel om de dichtkunst en de toneelkunst te beoefenen.
Tegenwoordig is het doel van de rederijkers om de kamers in stand te houden en zichzelf en anderen te vermaken.
Ook waren er prijzen te winnen met de rederijkerij.
Met hun gedichten en toneelspelen wilden de rederijkers misstanden uit de maatschappij en de kerk aanklagen zoals de aflaathandel.
dit is een plaatje van een rederijkerskamer
Wat is een landjuweel?
Het Landjuweel was oorspronkelijk een cyclus van zeven wedstrijden tussen de schuttersgilden in Brabant. Het was de bedoeling dat er iedere drie jaar een landjuweel werd gehouden. De winnaar van het eerstelandjuweel, moest het volgende landjuweel opzetten
dit is een plaatje van een landjuweel