Plastic soep, troep in zee

Plastic soep, troep in zee

Plastic Soep, wat is dat?

Kapitein Charles Moore laat plastic soep zien
Kapitein Charles Moore laat plastic soep zien

Plastic soep is een uitdrukking die bedacht is door de Amerikaanse kapitein Charles Moore. Hij zeilde over de Grote Oceaan tussen Hawaii en de Verenigde Staten en ontdekte dat er een heel groot gebied was, midden in de oceaan, waar opvallend veel stukjes plastic drijven.

Je kon het zo gek niet bedenken of hij kwam het tegen, tandenborstels, aanstekers, speelgoed en heel veel flesjes! Hij zag ook kleine stukjes plastic drijven waarvan het onduidelijk was wat het geweest was.

Wat we hier zien, zei hij toen, is eigenlijk een grote plastic soep. Denk aan de groentensoep thuis, met grote en kleinere stukjes groente. Daar lijkt het op! De uitdrukking "plastic soep" wordt nu in de hele wereld gebruikt als we het hebben over plastic in water. Het gaat dan niet alleen over de oceanen, maar ook over plastic in zeeën, meren, rivieren, of grachten.
 

 

De zeekapitein vroeg zich het volgende af:

  • Hoe komt al dat plastic in zee?
  • Wat zijn de gevolgen voor het leven in zee?
  • Wat kunnen we er aan doen?


Deze drie belangrijke vragen gaan we één voor één behandelen.

1. Hoe komt plastic in zee?

 

Vraag 1. Hoe komt al dat plastic in het midden van de oceaan?

Al het plastic is gemaakt door de mens. En op de een of andere manier is het plastic in het water terecht gekomen. Vaak doordat mensen hun rotzooi op straat gooien. Of door schepen die hun afval of netten van boord gooien.

Daarna is het naar het midden van de oceaan gedreven. Er is sprake van een hele grote draaikolk. Door de stromingen van het water en door de wind zijn er plekken waar het plastic naar toe drijft. Plastic is zo sterk dat het nooit vergaat. Als we niets doen, blijft het daar voor altijd ronddraaien en wordt de plastic soep steeds groter....

Stellingen bij vraag 1

Hoe komt het plastic in zee terecht? Beantwoord de volgende stellingen:

2. Wat zijn de gevolgen?

Schildpad eet plastic
Schildpad eet plastic

Vraag 2. Wat zijn de gevolgen van al dat plastic voor het leven in zee?

Pas na de Tweede Wereldoorlog is de industrie plastic gaan maken. Eerst nog weinig, maar later veel meer. Kijk maar om je heen. Heel veel spullen worden gemaakt van plastic.

Het probleem van de plastic soep is dus pas de afgelopen zestig jaar ontstaan. Maar omdat we steeds meer plastic zijn gaan gebruiken en plastic niet vergaat, wordt het probleem van de plastic soep steeds groter. Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkeling voor het leven in zee?

Dieren kunnen het onderscheid tussen voedsel en plastic vaak niet maken. Dieren eten plastic op. Wanneer plastic in hun maag komt en het niet verteert, poepen ze het weer uit, of het blijft in hun maag zitten.

Dat plastic heeft ook tot gevolg dat dieren sneller het gevoel hebben dat hun maag vol zit en dat hun hongergevoel dan afneemt. Daardoor verzwakken en sterven ze.

Ook is bekend dat giftige stoffen zich hechten aan plastic. Wanneer bijvoorbeeld vissen dat plastic met gif eten, krijgen ze dat gif binnen. Dat geldt ook voor mensen die die vissen weer eten. Dat zie je in dit filmpje

Stellingen bij vraag 2

3. Wat kunnen we doen?

Een strand dat niet opgeruimd wordt ziet er zo uit
Een strand dat niet opgeruimd wordt ziet er zo uit

Vraag 3. Wat kunnen we eraan doen?

Stranden worden op heel veel plaatsen in de wereld schoongemaakt. Dat kost heel veel geld, en er zijn ook veel mensen nodig om de troep op te ruimen. Maar dan gaat het wel over de grotere stukken plastic die toevallig aangespoeld zijn, of achtergelaten door mensen.

De hele kleine stukjes plastic op stranden kunnen niet goed opgeruimd worden. Uit zee worden wel eens stukken plastic opgevist, bijvoorbeeld door vissers, en dan aan land gebracht. Dit is echter maar een klein deel van het plastic van de plastic soep. Bovendien komt er steeds meer plastic bij, bijvoorbeeld via rivieren die in zee stromen.

Je moeten dus heel goed opletten dat je nooit plastic op straat of waar dan ook weggooit. Het kan namelijk wegwaaien of via rivieren in de zee terecht komen. Gelukkig kan plastic ook gerecycled worden. Gooi daarom plastic in de plastic afvalcontainer.

Stellingen bij vraag 3

  • Het arrangement Plastic soep, troep in zee is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Liesbeth van der Luit Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-12-13 13:16:18
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat is plastic soep? Ga er mee aan de slag in de klas. Geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6;
    Leerinhoud en doelen
    Afval; Milieu; Natuur- en milieueducatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    plastic soep

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.schooltv.nl/beeldbank/embedded.jsp?clip=20101027_plasticsoep01
    https://www.schooltv.nl/beeldbank/embedded.jsp?clip=20101027_plasticsoep01
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Luit, Liesbeth. (2017).

    Plastic soep & microplastic

    https://maken.wikiwijs.nl/116536/Plastic_soep___microplastic